Valeriána lekárska: Účinky, dávkovanie a skúsenosti

V tomto článku si prečítate:

 

1. Čo je valeriána lekárska?

Valerána lekárska (Valeriana officinalis) je trvalá rastlina, ktorá divo rastie na pastvinách v Severnej Amerike, Ázií a Európe. V lete vytvára biele, ružové alebo fialové kvety.

Prípravky z valeriány sa vytvárajú najmä z jej koreňa. Valeriána sa najčastejšie používa pri poruchách spojených s nespavosťou. Ďalej sa tiež používa pri prekonaní uzkosti a psychických stresov.

Spánok Fleurance Nature 2

2. Valeriána lekárska pomáha pri:

 

I. Nespavosti

Väčšina štúdií dokazuje, že užívanie valeriány môže skrátiť čas potrebný na zaspanie asi o 15 až 20 minút. Valeriána tiež zlepšuje kvalitu spánku.

Dávky 400-900 mg extraktu valeriány ktoré sa použijú 2 hodiny pred spaním, pôsobia na nespavosť najefektívnejšie. Prejavenie sa účinkov valeriány lekárskej pri nepretržitom užívaní môže trvať niekoľko dní až štyri týždne.

Niektoré štúdie dokazujú, že valeriána môže pomôcť zlepšiť kvalitu spánku v kombinácii s inými bylinkami ako je mučenka opletavá a hloh obyčajný. Užívanie valeriány môže tiež zlepšiť kvalitu spánku u ľudí, ktorí prestávajú používať prášky na spanie.

Vedci doteraz si nie sú istí, ako koreň valeriány lekárskej funguje na zmiernenie nespavosti a úzkosti. Predpokladajú, že jemne zvyšuje hladinu chemikálie známej ako kyselina gama-aminomaslová (GABA) v mozgu.

GABA prispieva k upokojujúcemu účinku v tele. Hladiny GABA v mozgu zvyšujú aj bežné lieky na predpis proti úzkosti ako napríklad Xanax, alebo Valium.

 

II. Menopauzálne príznaky

Výskum ukazuje, že užívanie 675 - 1060 mg valeriány lekárskej denne po dobu 8 týždňov môže u žien po menopauze znížiť závažnosť a frekvenciu návalov horúčav.

 

III. Úzkosť

Niektoré výskumy ukazujú, že užívanie valeriány môže znížiť úzkosť. Iné štúdie však nepreukázali žiadny účinok. Konfliktné výsledky môžu byť spôsobené rozdielmi v použitých dávkach alebo závažnosti liečenej úzkosti.

Prvé výskumy naznačujú, že užívanie valeriány a ľubovníka bodkovaného znižuje prejavy depresie. Užívanie vyšších dávok valeriány (1 000 mg) s ľubovníkom bodkovaným zlepšuje príznaky depresie rýchlejšie ako nízke dávky (500 mg).

 

IV. Menštruačné poruchy (dysmenorea)

Výskum naznačuje, že užívanie 255 mg valeriány trikrát denne počas dvoch menštruačných cyklov zmierňuje bolesť a potrebu ďalších liekov na zmiernenie bolesti počas menštruácie.

menstruacia

 

 

V. Predmenštruačné poruchy (PMS)

Užívanie výťažku z koreňov valeriány znižuje emočné, behaviorálne a fyzické príznaky spojené s PMS, od užívania 21. dňa menštruačného cyklu a pokračovania 7 dní.

 

VI. Znižuje pocit úzkosti a stresu

Výskum naznačuje, že užívanie 600 mg valeriány počas 7 dní pred mentálnym stresovým výkonom znižuje krvný tlak, srdcový rytmus a pocity tlaku zo stresu.

Ďalší výskum zistil, že užívanie 100 mg valeriány pred prejavom na verejnosti znižuje pocity úzkosti.

 

VII. Psychiatrické vedľajšie účinky spôsobené liekmi na HIV

Efavirenz je liek, ktorý sa používa na liečbu infekcie HIV. U ľudí užívajúcich efavirenz sa môžu vyskytnúť psychiatrické vedľajšie účinky.

Súčasný výskum ukazuje, že užívanie koreňa valeriána každú noc počas 4 týždňov môže zlepšiť kvalitu spánku a úzkosť u ľudí užívajúcich efavirenz.

 

VIII. Ďalšie

Porucha pozornosti a hyperaktivity (ADHD)

Syndróm chronickej únavy (CFS).Kŕče.

Bolesti hlavy.

Menopauzálne symptómy vrátane návalov horúčav a úzkosti.

Mierne chvenie.

Bolesť svalov a kĺbov.

Žalúdočné ťažkosti.

 Ako na detoc Fleurance Nature 5

3. Odporúčané dávkovanie na podporu spánku

Nespavosť je neschopnosť zaspať, postihuje približne jednu tretinu všetkých dospelých počas života najmenej raz, čo môže mať negatívny dopad na zdravie a každodenný život.

Na základe dostupných výskumov by sme mali užívať 300 až 600 mg koreňa valeriány lekárskej 30 minút až 2 hodiny pred spaním (1) pri problémoch s nespavosťou, alebo schopnosťou zaspať. V prípade užitia valeriány vo forme čaju, užite 2 až 3 gramy sušeného bylinného koreňa valeriány lekárskej. 

Valeriána lekárska funguje najlepšie pri pravidelnom užívaní počas dvoch alebo viacerých týždňov. Neužívajte dlhšie ako mesiac bez toho, aby ste to nekonzultovali so svojím lekárom.

 vitamin d3 bioliek

4. Odporúčané dávkovanie pri potlačení úzkosti

Pri úzkosti si zoberte 120 až 200 mg trikrát denne. Vaša posledná dávka valeriány by mala byť tesne pred spaním. Odporúčaná dávka pri úzkosti je zvyčajne nižšia ako dávka pri nespavosti.

Je to preto, že vysoké dávky valeriány lekárskej počas dňa môžu viesť k ospalosti. Príznaky depresie a vyčerpanosti pomáha potláčať šafran

 

TIP: Prečítajte si všetko o zápale v tele

 

5. Aké riziká sa spájajú s užívaním valeriány lekárskej?

 

I. Vedľajšie účinky

Valeriána obvykle nespôsobuje žiadne vedľajšie účinky. Pravdepodobne však spôsobí ospalosť. Niektorí ľudia po užití valeriány pociťujú „opicu“. Môže tiež spôsobiť bolesti hlavy, žalúdočné ťažkosti, nevoľnosť, nepravidelný srdcový rytmus alebo iné príznaky.

II. Interakcie

Ak pravidelne užívate lieky, oznámte to svojmu lekárovi skôr, ako začnete používať doplnky s obsahom valeriány. Valeriána by mohla reagovať s niektorými sedatívami, narkotikami, antidepresívami a liekmi proti záchvatom.

Pri kombinovaní valeriány s akýmikoľvek liekmi, ktoré majú sedatívne účinky, by sa malo postupovať mimoriadne opatrne.

III. Riziko

Pretože valeriána lekárska môže pôsobiť ako sedatívum, vyhnite sa šoférovaniu alebo obsluhovaniu strojov niekoľko hodín po jej použití. Valeriána môže silne interagovať s alkoholom a nemá sa používať súčasne s alkoholom. Ak máte problémy s pečeňou, pred užívaním valeriány sa poraďte s lekárom.

Vzhľadom na nedostatok dôkazov o jeho bezpečnosti sa valeriána lekárska neodporúča deťom alebo ženám, ktoré sú tehotné alebo dojčia.

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 
Odborný dohľad: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
Vzdelanie: Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroje:

https://www.aafp.org

https://www.healthline.com

https://www.webmd.com

https://www.webmd.com