Bolesť kĺbov: Príznaky, príčiny a liečba bolesti

 
Bolesť kĺbov je častý zdravotný problém, ktorý môže spôsobovať bolesti, obmedzenú pohyblivosť a zhoršenú kvalitu života.
 
Bolesť kĺbov môže byť spôsobená nadmerným cvičením, zlým držaním tela, zraneniami alebo chorobami ako artróza, artritída alebo reumatoidná artritída. V tomto článku sa budeme zaoberať príznakmi bolesti kĺbov, príčinami vzniku a spôsobmi liečby.
 
Tiež sa dozviete o preventívnych opatreniach, ktoré môžete podniknúť, aby ste sa vyhli vzniku bolesti kĺbov alebo zmiernili jej príznaky. Je dôležité liečiť bolesti kĺbov včas, aby sa zabránilo ďalším zdravotným problémom a zlepšila sa vaša pohyblivosť a kvalita života.

V tomto článku si prečítate:

 
 
Bolesť kĺbov (artralgia) môže byť nepríjemná a ovplyvniť naše každodenné činnosti. Kĺby sú dôležitá časť tela, ktorá pomáha končatinám pri pohybe. 
 
V tomto článku opisujeme niektoré možné príčiny bolesti kĺbov, ako aj symptómy, a liečbu bolesti kĺbov. 
  

1. Čo je to kĺb?

Kĺb je bod, v ktorom kosti prichádzajú do kontaktu a spájajú kostný systém. Väčšina kĺbov je mobilná, čo umožňuje telu vykonávať rôzne druhy pohybu.
 
 
Existujú tri druhy kĺbov:
  • nepohyblivé (vláknité) napr. lebečné spoje,

  • čiastočne pohyblivé (chrupavkovité) nachádzajú sa medzi stavcovými telami,

  • dobre pohyblivé kĺby (synoviálne) napríklad kĺby končatín. Tieto kĺby majú v sebe dutinu, ktorá obsahuje synoviálnu tekutinu. Táto tekutina umožňuje ľahký pohyb kostí, ktoré spája kĺb. Niektoré príklady zahŕňajú koleno, lakeť, bedro a rameno.

 bolest kolena bioliek_1

2. Príčiny bolesti kĺbov

Rôzne faktory môžu spôsobiť pocit bolesti kĺbov. Ak cítime bolesť viacerých kĺbov hovoríme o polyartralgii. Bolesť kĺbov je zvyčajne výsledkom úrazu, infekcie, choroby alebo zápalu.
 
 
Uvádzame niektoré bežné príčiny bolesti kĺbov:
 
 
I. Poranenie
 
Poranenie je častou príčinou bolesti kĺbov. Zranenia môžu byť výsledkom nadmernej námahy alebo úrazu, ktorý spôsobí zlomeninu, vyvrtnutie alebo natiahnutie. Bežné poranenie kolena je poškodenie predného krížneho väzu (ACL).
 
Ľudia, ktorí hrajú určité športy, ako je futbal, basketbal alebo futbal, sú vystavení väčšiemu riziku tohto poranenia kolena.
 
 

II. Vírusová infekcia

Niektoré infekcie môžu mať za následok bolesť kĺbov. Napríklad vírus hepatitídy C (HCV) môže spôsobiť komplikácie, ktoré majú za následok bolesť kĺbov.

Je bežné, že ľudia s HCV majú podobné reumatické choroby, ktoré môžu spôsobovať problémy vrátane bolesti kĺbov.

  

III. Choroba 

Niektoré choroby môžu spôsobiť bolesť kĺbov. Lupus je chronické autoimunitné ochorenie a medzi bežné príznaky patrí bolesť svalov a kĺbov.

Bolesť kĺbov je v skutočnosti prvým príznakom u viac ako polovice tých, u ktorých sa objaví lupus. Keď imunitný systém tela sa stáva hyperaktívnym a napáda normálne zdravé tkanivo hovoríme o lupuse.

  

IV. Artritída 

Artritída a artralgia sú veľmi podobné, majú však zásadné rozdiely. Oba popisujú bolesť kĺbov, ale artralgia sa vyskytuje bez zreteľného zápalu v kĺbe, ktorý charakterizuje artritídu.

Takmer polovica dospelých s artritídou hlási pretrvávajúcu bolesť kĺbov.

 
Existuje viac ako 100 rôznych druhov artritídy, vrátane:

 bolest krížov bioliek_1

Príčina artritídy sa u rôznych typov líši.

 

I. Osteoartróza

Ostoartróza je výsledkom straty chrupavky v kĺboch. Kalcifikácia chrupavky okolo kĺbov nakoniec spôsobí, že chrupavka bude tenšia až sa poškodí. U starších dospelých je vyššia pravdepodobnosť vzniku osteoartrózy.

 

II. Reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída je autoimunitná reakcia na spúšťač. Telo sa snaží bojovať proti tomu, čo považuje za votrelca, ale namiesto toho degraduje chrupavku a kosti v kĺboch.

  

III. Dna

Dna sa vyskytuje v dôsledku kryštalizácie kyseliny močovej v tele. Kyselina močová sa dostáva do kĺbových priestorov a spôsobuje zápal.

  

IV. Septická artritída

Vo väčšine prípadov je septická artritída výsledkom bakteriálnej infekcie. Baktérie sa dostávajú do synoviálnej tekutiny v kĺboch, čo nakoniec degraduje chrupavku a vedie k artritíde.

Bolest ramena

3. Príznaky bolesti kĺbov

Medzi ďalšie príznaky, ktoré bežne sprevádzajú bolesť kĺbov, patria:

  • zvýšená citlivosť kĺbov

  • stuhnutosť kĺbov

  • opuch kĺbov

  • obmedzený pohyb kĺbov

  • slabosť v kĺbe alebo nestabilita kĺbu

  • únava

4. Diagnóza

Počiatočná diagnóza bolesti kĺbov bude pravdepodobne zahŕňať zhodnotenie stavu lekárom, ktorý vykoná fyzikálne vyšetrenie.

 
Na stanovenie diagnózy môže lekár využiť laboratórne testy.
 
 
Môžu to byť krvné testy na kontrolu nasledujúceho:
Pri diagnostike môže využiť aj röntgen a MRI, ultrazvuk a CT.
 
 bolest krcnej chrbtice 2

5. Liečba

Liečba bolesti kĺbov sa bude líšiť v závislosti od príčiny.
 

Lekár môže zvyčajne na úľavu od bolesti predpísať lieky proti bolesti. Napríklad pri artritíde môže navrhnúť nesteroidné protizápalové lieky, kortikosteroidy alebo antireumatické lieky.

Ak je bolesť kĺbov spôsobená infekciou, lekár predpíše antibiotiká alebo antivirotiká na zmiernenie a zvládnutie prejavov.

Ak je bolesť spôsobená zranením alebo artritídou, lekár vás môže odoslať na rehabilitácie k fyzioterapeutovi. V závažnejších prípadoch alebo ak bolesť pretrváva, môže lekár odporučiť operáciu.

6. Domáca liečba

Výsledky použitia domácej liečby sa budú pravdepodobne líšiť v závislosti od príčiny bolesti kĺbov.
 
Ľudia môžu byť schopní zvládnuť bolesť kĺbov doma užívaním voľno predajných protizápalových liekov ako je ibuprofén, alebo používaním lokálneho kapsaicínu.
 
Domáca liečba spočíva v odpočinku poranenej oblasti, aplikácii ľadových obkladov, zabalení poranenej oblasti elastickým obväzom a vyvýšení oblasti na zníženie opuchu.
 
Používanie barlí alebo invalidného vozíka môže tiež pomôcť človeku vyhnúť sa zbytočnému tlaku na bolestivé kĺby.
 Bolest krizov

7. Kedy navštíviť lekára

Je dôležité vyhľadať lekársku pomoc, ak sa u človeka objavia akékoľvek príznaky bolesti kĺbov, ktoré ovplyvňujú jeho každodenné činnosti alebo vyvolávajú obavy.
 

Zhrnutie

Bolesť kĺbov môže byť dôsledkom niekoľkých rôznych stavov, vrátane poranenia a infekcie.
 
Ľudia môžu často zvládnuť miernu bolesť kĺbov domácimi prostriedkami, ale pri silných alebo pretrvávajúcich bolestiach kĺbov bude pravdepodobne potrebné lekárske ošetrenie.
 

 

 

 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 

 

Zdroje:

https://www.webmd.com

https://www.nhs.uk/conditions/joint-pain/

https://www.healthline.com/health/joint-pain#outlook

https://www.merckmanuals.com

https://www.medicalnewstoday.com

https://www.medicalnewstoday.com

 

Foto: https://www.shutterstock.com