Bolesť svalov. Typy, príznaky a liečba bolesti

 
Bolesť svalov je bežný zdravotný problém, ktorý môže mať mnoho príčin, ako napríklad nadmerná fyzická záťaž, sedavý spôsob života, alebo ochorenia svalov.
 
Príznaky bolesti svalov zahŕňajú bolesti pri pohybe alebo statickom zaťažení svalov, opuchy, začervenanie alebo teplo v postihnutej oblasti a zvýšenú citlivosť na dotyk. Liečba bolesti svalov závisí od príčiny a môže zahŕňať liečbu liekmi, fyzioterapiu a v prípade závažných prípadov aj chirurgický zákrok.

V tomto článku si prečítate:

 

1. Aké sú najčastejšie príčiny bolesti svalov?

Ľudia, ktorí pociťujú bolesti svalov, vedia veľmi často určiť príčinu, pretože väčšina prípadov bolesti svalov je výsledkom stresu, napätia, alebo fyzickej aktivity.

Niektoré bežné príčiny zahŕňajú:

I. Stres

Stres sťažuje telu boj s chorobami. Bolesť svalov môže byť prejavom zvýšeného stresu na organizmus. 

Medzi príznaky stresu patria: búšenie srdca alebo zvýšená srdcová frekvencia, vysoký krvný tlakbolesti hlavy, tras a bolesť hrudníka. So stresom môžete bojovať prostredníctvom relaxačných techník a odstránením stresových situácií. 

II. Nutričný deficit

Bolesť svalov môže byť spôsobená aj nedostatočnou výživou. Vitamín D hrá obzvlášť dôležitú úlohu pri zabezpečení správneho fungovania svalov.

Pomáha pri vstrebávaní vápnika a nedostatok vitamínu D môže viesť k hypokalciémii. Hypokalciémia je stav, pri ktorom je nízka hladina vápnika v krvi, čo môže negatívne pôsobiť okrem svalov aj na kosti a orgány.

III. Dehydratácia

Pri dehydratácií môžete pociťovať bolesť svalov. Príjem dostatočného množstva vody je nevyhnutný pre správne fungovanie organizmu, dehydratácia spôsobuje sťaženie základných telesných funkcií, ako je dýchanie a trávenie. Mali by ste si ustrážiť denný príjem vody.

Odporúčané množstvo je 6 - 8 pohárov vody každý deň. V prípade horúceho počasie alebo cvičenia organizmus potrebuje prijať viacej tekutín. 

IV. Vytknutie a natiahnutie 

Vytknutie a natiahnutie ďalšie poranenia môžu spôsobiť bolesť svalov a nepohodlie. Niektoré vyvrtnutia a natiahnutia svalu nepotrebujú ošetrenie, mali by ste si však dopriať oddych, užívať lieky proti bolesti, alebo na zmiernenie prejavov použiť zábal. 

Ak však zranenie spôsobuje značné bolesti, obmedzuje normálny pohyb alebo sa časovo nezlepšuje, je vhodné navštíviť lekára.

V. Nedostatok spánku

Nedostatok spánku môže mať vážny dopad na organizmus. Spánok umožňuje telu odpočinúť a zotaviť sa , v prípade jeho nedostatku vás môžu bolieť svaly. 

Nedostatok kvalitného spánku môže ovplyvniť schopnosť myslieť jasne a sťažiť vykonávanie každodenných úloh.

VI. Príliš veľa fyzickej aktivity

Prehnané cvičenie môže viesť k stuhnutiu a bolesti svalov. Nasledujúce faktory môžu spôsobiť náchylnosť k bolesti svalov: nedostatočné zahriatie svalov pred výkonom, cvičili ste dlhšie, alebo intenzívnejšie, vyskúšali ste nový cvik, dlhšie ste necvičili

Beh

2. Aké choroby môžu spôsobiť bolesť svalov?

Nie všetky bolesti svalov súvisia so stresom, napätím a fyzickou aktivitou.

Niektoré lekárske vysvetlenia bolesti svalov (myalgie) môžu spôsobovať:

I. Chrípka

Keď chrípkový vírus zasiahne organizmus jedným z prejavov okrem horúčky je bolesť svalstva, najmä v oblasti chrbta, nôh a rúk. Prejavy chrípky po čase pominú zhruba po týždni, ale ak nie, navštívte lekára.

II. Hypotyreóza

Je to prípad, keď vaša štítna žľaza netvorí dostatok určitých kľúčových hormónov. Môže to spôsobiť bolesti svalov a kĺbov, ako aj opuchy a citlivosť.

Môže viesť k problémom s pamäťou, rednutiu vlasov, suchej pokožke, vysokému cholesterolu, spomaleniu srdcového rytmu a ďalším problémom. Váš lekár vám môže urobiť jednoduchý krvný test, aby diagnostikoval toto onemocnenie. Lieky môžu pomôcť nahradiť chýbajúce hormóny.

III. Problém s prietokom krvi

Ak máte bolesti rúk, alebo nôh, vaše svaly nemusia dostávať dostatok krvi - problém sa volá klaudikácia. Spočiatku si to môžete všimnúť, iba keď cvičíte, ale časom to môžete cítiť, keď sedíte alebo chodíte. To je zvyčajne spôsobené stavom nazývaným arterioskleróza, kedy nastáva upchatie ciev, ktoré vedú krv do svalov.

IV. Polymyozitída

Tento druh autoimunitného ochorenia spôsobuje, že váš imunitný systém, ktorý zvyčajne pomáha chrániť vaše telo, napadne vaše tkanivá a orgány. Keď lupus ovplyvňuje vaše kĺby alebo svaly, môžete cítiť bolesť pri pohybe.

Neexistuje žiadny liek, ale liečba a niektoré cvičenia vám môžu pomôcť zvládnuť príznaky.

V. Reumatoidná artritída

Autoimunitné ochorenie - postihuje hlavne vaše kĺby a môže viesť k úbytku kostnej hmoty. Môže spôsobiť bolesť a zápal v celom tele a vaše kĺby môžu opuchnúť do zvláštnych tvarov. Liečba a fyzikálna terapia môžu pomôcť s vašimi príznakmi, ale neexistuje žiadny liek.

VI. Dermatomyozitída

Toto autoimunitné ochorenie spôsobuje bolestivé, svrbiace, červené alebo fialové vyrážky na viečkach. Tiež spôsobuje škvrny na kĺboch, lakťoch, kolenách a prstoch na nohách, môže vám zriediť vlasy a spôsobiť opuchnutú a podráždenú pokožku okolo nechtov.

Môže byť vyvolaná infekciou, liekmi alebo rakovinou. Neexistuje žiadny liek, ale váš lekár vám môže pomôcť zvládnuť príznaky pomocou liekov a fyzikálnej terapie.

VII. Fibromyalgia

Tento stav môže spôsobovať bolesti kĺbov a svalov, ako aj problémy so spánkom, náladou a pamäťou. Vedci si myslia, že sa to stane, keď váš mozog prijíma normálne, až mierne signály bolesti a omylom ich zhoršuje.

Môže to byť vyvolané chorobou, chirurgickým zákrokom alebo silným psychickým stresom. Medicína môže zmierniť príznaky a môžu vám pomôcť aj cvičebné a relaxačné techniky, ako je jóga.

VIII. Polymyozitída

Spúšťačom môže byť vírus, alebo imunitný systém - zapáli svaly v celom tele, najmä v oblasti brucha, ramien, bokov a srdca. Postupom času sa vaše svaly môžu začať rozpadávať a môže byť ťažké prehĺtať, alebo dýchať.

Váš lekár môže navrhnúť lieky na zmiernenie zápalu alebo na upokojenie imunitného systému a fyzikálnu terapiu.

IX. Syndróm chronickej únavy

Hlavným príznakom tohto stavu je extrémna únava, ktorú nemožno vysvetliť. Stav sa môže zhoršiť cvičením alebo psychickým vypätím, ale odpočinok to nezlepšuje.

Môžete tiež mať bolesti svalov, problémy s pamäťou, bolesti hrdla, bolesti kĺbov a hlavy a nemusí sa vám dobre spať. Neexistuje žiadny liek, ale liečba a fyzikálna terapia vám môžu pomôcť zvládnuť príznaky.

X. Polymyalgia rheumatica

Polymyalgia rheumatica je systémové zápalové ochorenia, ktorej výskyt je typický pre vyšší vek. Neskoro diagnostikované a liečené ochorenie môže mať závažné až letálne následky pre pacienta.

Jedná sa hlavne o stratu vízu, infarkt myokardu, náhlu cievnu mozgovú príhodu, dissekujúcu aneuryzmu aorty, alebo prejavy končatinovej ischémie.

XI. Horúčka Skalitých hôr

Spôsobujú ju baktérie nazývané R. rickettsii a zvyčajne ich získate uhryznutím kliešťom. Väčšina príznakov je podobných chrípke - horúčka, zimnica, bolesti hlavy, nevoľnosť, nespavosť a bolesti svalov.

Vyrážka, ktorá nesvrbí, sa vám po niekoľkých dňoch môže objaviť na zápästiach a členkoch a potom sa rozšíri. Liečba je antibiotikami a čím skôr ich užijete, tým lepšie. Ak sa nelieči, môže viesť k zápalu pľúc, srdca a mozgu a potom k zlyhaniu obličiek.

XII. Lymská borelióza

Spôsobujú ju baktérie po prisatí sa kliešťa. Môže spôsobiť horúčku, zimnicu, únavu, bolesti tela a bolesti hlavy. Ďalším znakom je vyrážka typu „býčie oko“, ktorá je jasná v strede a rastie počas niekoľkých dní - môže mať priemer až 12 palcov.

Vyrážky - môže ich byť viac - sa nemusia nevyhnutne prejaviť v blízkosti uhryznutia. Lymská borelióza sa lieči antibiotikami, ale niektorých ľudí po ukončení užívania liekov stále trápia bolesti a únava.

XIII. Lieky

Na kontrolu vysokého cholesterolu sa používajú lieky nazývané statíny a asi 30% ľudí, ktorí ich užívajú, tvrdí, že majú bolesti svalov. Ak je to aj váš prípad, obráťte sa na svojho lekára, aby vám predpísal iný liek.

 Bolesť zápästia bioliek

3. Symptómy bolesti svalov

Okrem bolesti svalov môžete pozorovať aj nasledujúce príznaky:

  • stuhnutosť a slabosť v postihnutej oblasti

  • horúčka

  • závraty

  • sťažené dýchanie

  • vyrážka

  • príznaky infekcie ako je začervenanie a opuch


Niektoré z týchto príznakov, ako napríklad vysoká horúčka alebo ťažkosti s dýchaním, si vyžadujú okamžitú lekársku pomoc. Ak je príčinou bolesti zranenie, napätie alebo stres, ľudia zvyčajne pocítia v konkrétnej oblasti nepohodlie. 

Ak sa bolesti vyskytnú v celom tele, je to pravdepodobnejšie v dôsledku infekcie, liekov alebo ochorenia.

4. Liečba bolesti svalov

I. Domáca liečba

 

Bolesti svalov často dobre reagujú na domácu liečbu.

Niektoré opatrenia, ktoré môžete podniknúť na zmiernenie svalového nepohodlia pri úrazoch a nadmernom používaní, zahŕňajú:

  • odpočinok v oblasti tela, kde cítite bolesť,

  • užívanie voľnopredajných liekov na bolesť,

  • prikladanie ľadu na postihnuté miesto, ktoré pomáha zmierniť bolesť a zmierniť zápal

Medzi ďalšie opatrenia, ktoré môžu poskytnúť úľavu od bolesti svalov, patria:

  • jemné natiahnutie svalov – strečing,

  • vyhýbajte sa činnostiam pôsobiacim vysoko-nárazovo, až kým bolesť svalov nezmizne,

  • vyhýbanie sa zdvíhaniu závažia, kým bolesť svalov nevymizne,

  • doprajte si čas na odpočinok,

  • vykonávanie činností na odbúranie stresu , ako je napr. jóga a meditácia

II. Kedy navštíviť lekára

Bolesti svalov nie sú vždy neškodné a v niektorých prípadoch domáca liečba nestačí na odstránenie základnej príčiny.

Myalgia môže byť tiež znakom toho, že vo vašom tele niečo nie je v poriadku.

 

Mali by ste navštíviť svojho lekára ak:

  • bolesť nezmizne po niekoľkých dňoch domácej liečby,

  • máte silnú bolesť svalov, ktorá vzniká bez jasnej príčiny,

  • bolesť svalov, ktorá sa vyskytuje spolu s vyrážkou,

  • bolesť svalov, ku ktorej dôjde po uhryznutí kliešťom,

  • myalgia sprevádzaná sčervenaním alebo opuchom,

  • bolesť, ktorá sa objaví po zmene liečby,

  • bolesť, ku ktorej dochádza pri zvýšenej teplote

 

V prípade nasledujúcich príznakov by ste mali okamžite zavolať lekársku pohotovosť:

  • ťažkosti s prehĺtaním,

  • vracanie alebo horúčka,

  • ťažkosti s dýchaním,

  • stuhnutosť v oblasti krku

  • neschopnosť pohybovať postihnutou oblasťou tela

5. Tipy prevencie boľavých svalov

 

Ak je vaša svalová bolesť spôsobená napätím alebo fyzickou aktivitou, vykonajte tieto opatrenia, aby ste v budúcnosti znížili riziko vzniku svalovej bolesti:

  • pred cvičením a po tréningu si natiahnite svaly,

  • zahrňte rozcvičku do všetkých svojich cvičení,

  • hydratujte najmä v dňoch, keď ste aktívny,

  • pravidelne cvičte, aby ste podporili optimálny svalový tonus,

  • ak pracujete za stolom alebo v prostredí, v ktorom hrozí riziko svalového napätia, pravidelne vstaňte a natiahnite sa.

6. Záver

Príležitostné bolesti svalov sú bežné, najmä ak ste aktívni športovec, alebo len začínate aktívne športovať. Počúvajte svoje telo a nepokračujte v činnosti, ak vás začnú bolieť svaly.

Boľavé svaly môžu mať aj inú príčinu ako je svalové napätie a fyzická aktivita. V takom prípade bude váš lekár tou najlepšou osobou, ktorá vám poradí, ako úplne vyriešiť vašu bolesť svalov. Prvou prioritou bude liečba primárneho stavu.

Svojho lekára by ste mali navštíviť stále, ak bolesť svalov nezmizne po niekoľkých dňoch domáceho odpočinku.

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroj:

1. Muscle Pain: Causes, Treatments, and Prevention (healthline.com)

2. Body Aches: 13 Possible Causes (webmd.com)

3. Muscle Pain: Causes, Symptoms, Treatment, Prevention (clevelandclinic.org)

 

Foto:

https://www.medicalnewstoday.com

https://www.shutterstock.com