Cervikálna spondylóza: Príznaky, príčiny a liečba

 
Cervikálna spondylóza je stav, ktorý sa vyskytuje v oblasti krčnej chrbtice a môže spôsobovať bolesti hlavy, bolesti v krku a ramenách, závraty a obmedzenú pohyblivosť v krčnej oblasti.
 
Môže byť spôsobená nadmerným stresom, zranením, alebo starnutím. V tomto článku sa budeme zaoberať príznakmi cervikálnej spondylózy, príčinami jej vzniku a spôsobmi liečby, aby sme vám pomohli zlepšiť vaše zdravie. 
 
Tiež sa dozviete o preventívnych opatreniach, ktoré môžete podniknúť, aby ste sa vyhli vzniku cervikálnej spondylózy alebo zmiernili jej príznaky. Cervikálna spondylóza je dôležité liečiť včas, aby sa zabránilo ďalším zdravotným problémom a zlepšila sa vaša pohyblivosť a kvalita života.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je cervikálna spondylóza

Cervikálna spondylóza je všeobecný termín pre opotrebenie súvisiace s vekom, ktoré postihuje miechové platničky na krku.

Keď sa platničky dehydratujú a zmenšia, objavia sa príznaky osteoartritídy, vrátane kostných výbežkov pozdĺž okrajov kostí (kostné ostrohy).

Cervikálna spondylóza je veľmi častá a s vekom sa zhoršuje. Viac ako 85 percent ľudí starších ako 60 rokov je postihnutých cervikálnou spondylózou.

Väčšina ľudí nepociťuje žiadne príznaky týchto problémov. Keď sa objavia príznaky, nechirurgická liečba je často účinná.

2. Príznaky cervikálnej spondylózy

U väčšine ľudí cervikálna spondylóza nespôsobuje žiadne príznaky. Keď sa objavia príznaky, zvyčajne zahŕňajú bolesť a stuhnutosť krku.

Niekedy cervikálna spondylóza vedie k zúženiu priestoru potrebného pre miechu a nervové korene, ktoré prechádzajú chrbticou do zvyšku vášho tela.

Ak dôjde k zovretiu miechy alebo nervových koreňov, môžete pociťovať:

 

Kedy navštíviť lekára

Vyhľadajte lekársku pomoc, ak spozorujete náhlu necitlivosť, slabosť alebo stratu kontroly močového mechúra alebo čriev.

 bolest krcnej chrbtice

3. Príčiny cervikálnej spondylózy

Ako starnete, kosti a chrupavky, ktoré tvoria vašu chrbticu a krk, sa postupne opotrebúvajú.

 

Tieto zmeny môžu zahŕňať:

  • Dehydrovaná platnička. Platničky fungujú ako vankúše medzi stavcami vašej chrbtice. Vo veku 40 rokov začnú miechové platničky väčšiny ľudí vysychať a zmenšovať sa, čo umožňuje väčší kontakt kosť na kosť medzi stavcami.

  • Hernia disku (vysunutá platnička). Vek tiež ovplyvňuje vonkajšiu stranu vašich miechových platničiek. Často sa objavujú praskliny, ktoré vedú k vydutým (herniovaným) diskom – ktoré niekedy môžu tlačiť na miechu a nervové korene.

  • Kostné ostrohy. Degenerácia platničky často vedie k tomu, že chrbtica produkuje extra množstvo kostí v nesprávnom úsilí posilniť chrbticu. Tieto kostné ostrohy môžu niekedy priškrtiť miechu a nervové korene.

  • Stuhnuté väzy. Väzy sú tkaniva, ktoré spájajú kosť s kosťou. Väzy chrbtice môžu vekom stuhnúť, takže krk je menej pružný.

 

Rizikové faktory

Rizikové faktory pre cervikálnu spondylózu zahŕňajú:

  • Cervikálna spondylóza je bežnou súčasťou starnutia.

  • Povolanie. Úlohy, ktoré zahŕňajú opakované pohyby krku, alebo prácu nad hlavou, zaťažujú váš krk navyše.

  • Poranenia krku. Predchádzajúce poranenia krku zrejme zvyšujú riziko cervikálnej spondylózy.

  • Genetické faktory.

  • Fajčenie. Fajčenie je spojené so zvýšenou bolesťou krku.
 

Komplikácie

Ak sa vaša miecha, alebo nervové korene vážne stlačia v dôsledku cervikálnej spondylózy, poškodenie môže byť trvalé.

 Spinalna stenoza

4. Diagnostika 

Váš lekár pravdepodobne začne vyšetrenie fyzickým vyšetrením, ktoré zahŕňa:

  • Kontrolu rozsahu pohybu na krku

  • Otestujte vaše reflexy a svalovú silu, aby zistil, či máte tlak na miechové nervy alebo miechu

  • Bude sledovať vašu chôdzu, aby zistil či kompresia chrbtice ovplyvňuje vašu chôdzu

I. Zobrazovacie testy

Zobrazovacie testy môžu poskytnúť podrobné informácie pre určenie diagnózy a liečby.

Váš lekár vám môže odporučiť:

  • Röntgen krku. Röntgenové vyšetrenie môže ukázať abnormality, ako sú kostné ostrohy, ktoré poukazujú na cervikálnu spondylózu. Röntgen krku môže tiež vylúčiť zriedkavé a závažnejšie príčiny bolesti a stuhnutosti krku, ako sú nádory, infekcie alebo zlomeniny.

  • CT vyšetrenie. CT vyšetrenie môže poskytnúť podrobnejšie zobrazenie, najmä kostí.

  • MRI môže pomôcť presne určiť oblasti, kde môžu byť nervy zovreté.

  • Značkovacie farbivo sa vstrekuje do miechového kanála, aby sa poskytlo podrobnejšie röntgenové alebo CT zobrazenie.

II. Testy funkcie nervov

Váš lekár môže odporučiť testy, aby zistil, či nervové signály správne prechádzajú do vašich svalov.

Testy funkcie nervov zahŕňajú:

  • Tento test meria elektrickú aktivitu vo vašich nervoch, či prenášajú správy do vašich svalov, keď sa svaly sťahujú a sú v pokoji.

  • Štúdia nervového vedenia. Elektródy sú pripevnené k vašej koži nad nervom, ktorý sa má skúmať. Nervom prejde malý výboj na meranie sily a rýchlosti nervových signálov.

bolest krku

5. Liečba

Liečba cervikálnej spondylózy závisí od závažnosti vašich príznakov a symptómov. Cieľom liečby je zmierniť bolesť, pomôcť vám v maximálnej možnej miere udržiavať obvyklé aktivity a zabrániť trvalému poškodeniu miechy a nervov.

I. Lieky

Ak voľne predajné lieky proti bolesti už nezaberajú, váš lekár vám môže predpísať:

  • Nesteroidné protizápalové lieky. Zatiaľ čo niektoré typy nesteroidných protizápalových liekov sú voľne dostupné, možno budete potrebovať typy liekov na predpis na zmiernenie bolesti a zápalu spojeného s cervikálnou spondylózou.

  • Kortikosteroidy. Krátke užívanie perorálneho prednizónu môže pomôcť zmierniť bolesť. Ak je vaša bolesť závažná, môžu vám pomôcť injekcie steroidov.

  • Svalové relaxanciá. Niektoré lieky, ako je cyklobenzaprín, môžu pomôcť zmierniť svalové kŕče na krku.

  • Lieky proti záchvatom. Niektoré lieky na epilepsiu, ako je gabapentín a pregabalín, môžu zmierniť bolesť poškodených nervov.

  • Antidepresíva. Zistilo sa, že niektoré antidepresívne lieky pomáhajú zmierniť bolesť krku spôsobenú cervikálnou spondylózou.

II. Terapia

Fyzioterapeut vás môže naučiť cvičenia, ktoré vám pomôžu natiahnuť a posilniť svaly na krku a ramenách. Niektorí ľudia s cervikálnou spondylózou profitujú z použitia trakcie, ktorá môže pomôcť poskytnúť viac priestoru v chrbtici, ak sú nervové korene zovreté.

III. Chirurgia

Ak konzervatívna liečba zlyhá alebo ak sa vaše neurologické príznaky a symptómy - ako napríklad slabosť v rukách alebo nohách - zhoršia, možno budete potrebovať operáciu, aby ste vytvorili viac miesta pre miechu a nervové korene.

 

Operácia môže zahŕňať:

  • Odstránenie hernie disku alebo kostných výbežkov

  • Odstránenie časti stavca

  • Spojenie segmentu krku pomocou kostného štepu a hardvéru

IV. Domáca liečba

Mierna cervikálna spondylóza môže reagovať na:

  • Pravidelné cvičenie. Udržiavanie aktivity pomôže urýchliť zotavenie, aj keď budete musieť dočasne upraviť niektoré cvičenia kvôli bolestiam krku. Ľudia, ktorí chodia denne, majú menšiu pravdepodobnosť, že budú pociťovať bolesti krku a krížov.

  • Voľne predajné lieky proti bolesti. Ibuprofén, naproxén sodný, alebo acetaminofén často stačia na kontrolu bolesti spojenej s cervikálnou spondylózou.

  • Teplo alebo ľad. Aplikácia tepla alebo ľadu na krk môže zmierniť boľavé krčné svaly.

  • Mäkká výstuž na krk. Ortéza umožňuje vašim krčným svalom odpočinúť si. Ortéza na krk by sa však mala nosiť len krátko, pretože môže časom oslabiť krčné svaly.

 

 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-spondylosis/symptoms-causes/syc-20370787

2. https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases--conditions/cervical-spondylosis-arthritis-of-the-neck

3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17685-cervical-spondylosis

 

Obrázky: