Tŕpnutie nôh: Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

Existuje mnoho dôvodov, prečo môžete pociťovať tŕpnutie, mravčenie alebo dokonca pálenie v nohách a chodidlách.

Niektoré z najbežnejších chorôb, ktoré môžu spôsobiť tento príznak, zahŕňajú:

1. Príčiny tŕpnutia nôh

Tŕpnutie alebo mravčenie v chodidlách a nohách môže byť spôsobené rôznymi príčinami:

 

I. Poranenia chrbtice alebo tlak na nervy

Vyvíjanie prílišného tlaku na nervy z dôvodu nadmerného používania alebo zranenia môže viesť k znecitliveniu alebo pocitu mravčenia.

 

Množstvo rôznych príčin môže viesť k prílišnému tlaku na nervy, vrátane:

  • napäté alebo kŕčovité svaly

  • nosenie príliš tesných topánok

  • zranenia chodidiel alebo členkov

  • dlhé sedenie

  • vysunutá platnička

  • iné problémy s chrbtom, ktoré tlačia na nerv

 

V mnohých prípadoch je základná príčina tlaku na nervy liečiteľná. Poškodenie nervov nemusí byť trvalé.

diabeticka noha bioliek 
 

II. Diabetická neuropatia

Diabetické neuropatie sú skupinou nervových porúch spôsobených poškodením cukrovkou. Tieto neuropatie môžu postihnúť ktorúkoľvek časť tela vrátane nôh a chodidiel.

Podľa American Diabetes Association asi polovica všetkých ľudí s cukrovkou zažíva nejakú formu neuropatie alebo poškodenia nervov.

Necitlivosť alebo mravčenie v nohách je bežným prvým príznakom mnohých ľudí, ktorí trpia poškodením nervov v dôsledku cukrovky. Toto sa nazýva periférna neuropatia. V noci je to zvyčajne horšie.

 

Medzi ďalšie bežné príznaky tejto periférnej neuropatie pri cukrovke patria:

  • ostré bolesti alebo kŕče

  • extrémna citlivosť na dotyk

  • strata rovnováhy

 

V priebehu času sa na chodidle môžu vyvinúť pľuzgiere a vredy, keď zranenia ostanú nepovšimnuté v dôsledku necitlivosti. Tie môžu viesť k infekciám a – v spojení so zlým obehom, ktorý tiež pramení z cukrovky – môžu viesť k amputáciám.

bolesť päty

 

III. Fibromyalgia

Fibromyalgia je častou príčinou tŕpnutia, alebo brnenia v nohách a chodidlách. Pri tomto stave môže byť tiež pociťovaná necitlivosť a brnenie v rukách a ramenách (parestézia).

 

Fibromyalgia tiež spôsobuje ďalšie príznaky, ako napríklad:

 

Odborníci sa domnievajú, že fibromyalgia je spôsobená, keď sú signály bolesti zosilnené v mozgu.

 

Príznaky sa bežne vyskytujú po veľkých stresujúcich alebo traumatických udalostiach, ako sú:

  • chirurgický zákrok

  • fyzická trauma

  • psychická trauma alebo stres

  • infekcie

 

Presný pôvod fibromyalgie a parestézie nie sú jasný, ale v hodnotení z roku 2020 sa zistilo, že tento stav postihuje 2 až 3 percentá svetovej populácie. Ženy ju dostanú častejšie ako muži.

Niekoľko možných teórií o tom, ako sa príznaky tohto stavu vyvíjajú, zahŕňa svalovú stuhnutosť a kŕče spôsobené tlakom na nervy.

Niekedy sú tieto kŕče spôsobené nízkymi teplotami - nazývanými indukovaný vazospazmus - ktoré nútia uzatvárať krvné cievy, blokujú prietok krvi a spôsobujú znecitlivenie.

 

Necitlivosť a brnenie, ktoré sa vyskytujú pri fibromyalgii, môžu prísť a odísť bez vysvetlenia.

mrtvica (1) 
 

IV. Skleróza multiplex

Skleróza multiplex je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje centrálny nervový systém. Je to spôsobené poškodením myelínovej pošvy.

Skleróza multiplex je chronický stav, ktorý pravdepodobne časom postupuje. Hoci sa tento stav u mnohých postupne zhoršuje, väčšina ľudí zažije obdobia remisie a relapsov symptómov.

 

Ďalšie bežné príznaky sklerózy multiplex zahŕňajú:

  • svalové kŕče

  • strata rovnováhy

  • závraty

  • únava

 

Tŕpnutie a brnenie je bežným znakom sklerózy multiplex. Je to zvyčajne jeden z prvých príznakov, ktorý privedie ľudí k lekárovi na diagnostiku.

Tieto pocity môžu byť mierne alebo natoľko závažné, že spôsobujú problémy so státím alebo chôdzou. Pri skleróze multiplex majú prípady necitlivosti a mravčenia tendenciu prejsť do remisie bez liečby.

 

V. Ochorenie periférnych artérií

Ochorenie periférnych artérií je stav, pri ktorom sa v artériách hromadí plak nazývaný ateroskleróza. V priebehu času môže tento plak stvrdnúť, zúžiť tepny a obmedziť prísun krvi a kyslíka do častí vášho tela.

Ochorenie periférnych artérií môže ovplyvniť nohy, čo má za následok znecitlivenie nôh aj chodidiel. Môže tiež zvýšiť riziko infekcie v týchto oblastiach.

Ak je ochorenie periférnych artérií dostatočne závažné, môže viesť ku gangréne alebo k amputácii.

 

Pretože ochorenie periférnych artérií zvyšuje riziko srdcových ochorení, srdcových infarktov a mŕtvice, ihneď sa poraďte so svojím lekárom, ak sa u vás vyskytne niektorý z nasledujúcich príznakov:

 

Ak fajčíte alebo máte srdcové ochorenie, vysoký cholesterol alebo vysoký krvný tlak, riziko vzniku ochorenia periférnych artérií je vyššie.

 Hallux

2. Ako sa lieči tŕpnutie nôh a chodidiel?

V mnohých prípadoch tŕpnutie a brnenia v nohách a chodidlách je liečba základnej príčiny kľúčom k zmierneniu tohto príznaku.

Ak sa u vás objaví opakujúca sa tŕpnutie, alebo mravčenie v nohách alebo chodidlách, porozprávajte sa so svojím lekárom o možných príčinách a liečbe. Riešenie chronických problémov však môže chvíľu trvať.

Váš lekár vám môže ponúknuť možnosti, ktoré vám pomôžu znížiť nepohodlie spôsobené tŕpnutím a brnením nôh.

 

Alternatívne terapie

V závislosti od príčiny tŕpnutia nôh môže existovať množstvo alternatívnych alebo doplnkových terapií, ktoré vám môžu pomôcť.

 

Patria sem možnosti ako:

  • masáž

  • joga

  • akupunktúra

  • fyzioterapia

 kŕče

3. Domáca liečba tŕpnutia nôh

Ak hľadáte okamžitú úľavu, niekoľko prírodných domácich prostriedkov vám môže poskytnúť aspoň dočasnú úľavu od necitlivosti a mravčenia.

  • Ak zranenie spôsobilo tŕpnutie alebo bolesť, oddych môže pomôcť vášmu telu uzdraviť sa bez toho, aby spôsobil ďalšie poškodenie.

  • Ľadovanie. Pri niektorých stavoch, ako je syndróm tarzálneho tunela alebo poranenia, môže pôsobiaci chlad znížiť necitlivosť aj bolesť. Nenechávajte pôsobiť ľadový obklad dlhšie ako 20 minút.

  • U niektorých ľudí môže aplikácia teplého obkladu na tŕpnucu oblasť zvýšiť prísun krvi a súčasne uvoľniť svaly. Môže to zahŕňať suché teplo z vyhrievacích podložiek alebo vlhké teplo z naparených uterákov alebo vlhkých vyhrievacích vložiek. Môžete si dať aj teplý kúpeľ alebo sprchu.

  • Ľuďom, ktorí pociťujú príliš veľký tlak na nervy, môžu ortézy pomôcť zmierniť tento tlak a akúkoľvek následnú bolesť a necitlivosť. Pomôcť môžu aj ortopedické pomôcky.

  • Uistite sa, že nemáte na nohách vredy a pľuzgiere. Je to dôležité bez ohľadu na príčinu tŕpnutia alebo mravčenia v nohách alebo chodidlách. Necitlivosť vám môže zabrániť pociťovať zranenia, čo môže viesť k vážnemu zraneniu alebo infekcii.

  • Masáž. Masáž nôh zvyšuje krvný obeh, pomáha stimulovať nervy a zlepšuje ich funkciu.

  • Kúpele nôh. Namáčanie nôh v Epsomskej soli môže pomôcť zmierniť príznaky. Táto soľ je plná horčíka, ktorý môže zvýšiť krvný obeh.

 

Kedy by ste mali kontaktovať lekára?

Ak pociťujete pretrvávajúcu alebo opakujúcu sa necitlivosť alebo tŕpnutie v nohách a chodidlách, dohodnite si stretnutie s lekárom. Aj keď sa môže vyskytnúť príležitostné tŕpnutie, pretrvávajúce tŕpnutie a necitlivosť môže byť príznakom vážneho zdravotného problému.

Čím skôr sa diagnostikuje príčina, tým skôr sa môže začať liečba. Včasná liečba zvyčajne vedie k lepším výsledkom a menšiemu počtu komplikácií.

Váš lekár môže vykonať testy po tom, čo sa opýta na vaše ďalšie príznaky, stavy a rodinnú anamnézu, aby mohol urobiť presnú diagnózu.

 

Záver

Niekoľko príčin môže spôsobiť necitlivosť a mravčenie, ale mnohé z nich vyžadujú dlhodobé zmeny alebo liečbu, aby sa úplne vyliečili.

Porozprávajte sa s lekárom, ak pociťujete ťažkú ​​alebo pretrvávajúcu necitlivosť alebo tŕpnutie v nohách, chodidlách alebo iných končatinách. Nájdenie príčiny a práca na pláne liečby vám môže pomôcť vyhnúť sa dlhodobým alebo dokonca trvalým zraneniam alebo komplikáciám.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborný dohľad: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
Vzdelanie: Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

www.healthline.com

Diabetic neuropathy. (n.d.).
niddk.nih.gov

Kiel J, et al. (2021.) Tarsal tunnel syndrome. 
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513273/

Neuropathy. (n.d.).
diabetes.org

Peripheral artery disease. (2020).
nhlbi.nih.gov/health-topics/peripheral-artery-disease

Peripheral neuropathy fact sheet. (2021).
ninds.nih.gov

Sarzi-Puttini P, et al. (2020.) Fibromyalgia: an update on clinical characteristics, aetiopathogenesis and treatment.
nature.com/articles/s41584-020-00506-w

Symptoms and diagnosis. (n.d.).
nationalmssociety.org/Symptoms-Diagnosis

 

Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/