Zápal srdcového svalu (myokarditída): Príznaky, príčiny a liečba

 

Zápal srdcového svalu, známy tiež ako myokarditída, je ochorenie srdca spôsobené zápalom srdcového svalu.

Zápal môže byť spôsobený rôznymi príčinami, ako sú infekcie, autoimunitné ochorenia alebo poškodenie srdcového svalu po cvičení. Príznaky myokarditídy zahŕňajú bolesti na hrudníku, dýchavičnosť, únavu a srdcové arytmie.

Liečba myokarditídy zahŕňa lieky na zmiernenie zápalu a zníženie záťaže srdca, ako aj odstránenie príčiny ochorenia. Včasná liečba môže zabrániť vážnym následkom myokarditídy.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je zápal srdcového svalu

Myokarditída je zápal srdcového svalu (myokardu). Zápal môže znížiť schopnosť srdca pumpovať a spôsobiť rýchly alebo nepravidelný srdcový rytmus (arytmie).

Infekcia vírusom zvyčajne spôsobuje zápal srdcového svalu. Niekedy môže byť zápal srdcového svalu výsledkom reakcie na liek alebo môže byť súčasťou všeobecnejšieho zápalového stavu.

Medzi príznaky a symptómy zápalu srdcového svalu patrí bolesť na hrudníku, únava, dýchavičnosť a rýchly alebo nepravidelný srdcový tep.

Ťažký srdcový zápal oslabuje srdce, takže zvyšok tela nedostáva dostatok krvi. V srdci sa môžu vytvárať zrazeniny, ktoré vedú k mŕtvici alebo infarktu.

Liečba zápalu srdcového svalu závisí od príčiny.

 

2. Symptómy zápalu srdcového svalu

Ak ste v počiatočných štádiách zápalu srdcového svalu, môžete mať mierne príznaky, ako je bolesť na hrudníku, rýchly alebo nepravidelný srdcový tep alebo dýchavičnosť.

Niektorí ľudia so zápalom srdcového svalu v počiatočnom štádiu nemajú žiadne príznaky. Príznaky a symptómy zápalu srdcového svalu sa líšia v závislosti od príčiny ochorenia.

 

Bežné príznaky a symptómy zápalu srdcového svalu zahŕňajú:

  • Bolesť v hrudi

  • Rýchly alebo nepravidelný srdcový tep (arytmie)

  • Dýchavičnosť, v pokoji alebo počas aktivity

  • Hromadenie tekutín s opuchmi nôh, členkov a chodidiel

  • Únava

  • Iné znaky a príznaky vírusovej infekcie, ako je bolesť hlavy, bolesti tela, bolesť kĺbov, horúčka, bolesť hrdla alebo hnačka

Niekedy môžu byť príznaky myokarditídy podobné srdcovému infarktu. Ak máte nevysvetliteľnú bolesť na hrudníku a dýchavičnosť, vyhľadajte pohotovostnú lekársku pomoc.

 

Myokarditída u detí

Keď sa u detí rozvinie zápal srdcového svalu, môžu mať príznaky a symptómy vrátane:

  • Horúčky

  • Mdloby

  • Ťažkosti s dýchaním

  • Rýchle dýchanie

  • Bolesť v hrudi

  • Rýchle alebo nepravidelné srdcové rytmy (arytmie)
 

Kedy navštíviť lekára

Kontaktujte svojho lekára, ak máte príznaky zápalu srdcového svalu, najmä bolesť na hrudníku a dýchavičnosť. Príznaky zápalu srdcového svalu môžu pripomínať srdcový infarkt.

Ak máte nevysvetliteľnú bolesť na hrudníku a dýchavičnosť, vyhľadajte lekársku pomoc.

Ak ste mali infekciu, sledujte príznaky zápalu srdcového svalu a oznámte svojmu lekárovi, ak sa objavia. Ak máte vážne príznaky, choďte na pohotovosť alebo zavolajte na pohotovosť.

srdcový infarkt

3. Príčiny zápalu srdcového svalu

Často sa príčina zápalu srdcového svalu nezistí. Existuje mnoho možných príčin, ale riziko vzniku zápalu srdcového svalu je zriedkavé.

 

Medzi možné príčiny zápalu srdcového svalu patria:

 

I. Vírusy

Mnoho vírusov sa bežne spája so zápalom srdcového svalu, vrátane vírusov, ktoré spôsobujú bežné prechladnutie (adenovírus); COVID-19; hepatitída B a C; parvovírus, ktorý spôsobuje miernu vyrážku, zvyčajne u detí (piata choroba); a vírus herpes simplex.

Gastrointestinálne infekcie (echovírusy), mononukleóza (vírus Epstein-Barrovej) a nemecké osýpky (rubeola) môžu tiež spôsobiť zápal srdcového svalu. Je to bežné aj u ľudí s HIV, vírusom, ktorý spôsobuje AIDS.

 

II. Baktérie

Medzi baktérie, ktoré môžu spôsobiť zápal srdcového svalu, patrí stafylokok, streptokok, baktéria spôsobujúca záškrt a baktéria prenášaná kliešťami zodpovedná za lymskú boreliózu.

Medzi nimi sú také parazity ako Trypanosoma cruzi a toxoplasma, vrátane niektorých, ktoré sú prenášané hmyzom a môžu spôsobiť stav nazývaný Chagasova choroba.

Kvasinkové infekcie, ako je kandida; plesne, ako je aspergillus; a iné huby, ako je histoplazma, ktoré sa často vyskytujú vo vtáčích výkaloch, môžu niekedy spôsobiť zápal srdcového svalu, najmä u ľudí s oslabeným imunitným systémom.

 

Zápal srdcového svalu sa tiež niekedy vyskytuje, ak ste vystavení:

 

I. Liekom alebo nelegálnym drogám, ktoré môžu spôsobiť alergickú alebo toxickú reakciu

Patria sem lieky používané na liečbu rakoviny; antibiotiká, ako sú penicilín a sulfónamidové lieky; niektoré lieky proti záchvatom; a niektoré nelegálne látky, ako napríklad kokaín.

 

II. Chemikálie alebo žiarenie

Vystavenie určitým chemikáliám, ako je oxid uhoľnatý a žiarenie môžu niekedy spôsobiť zápal srdcového svalu.

 

III. Iné choroby

Patria sem poruchy, ako je lupus, Wegenerova granulomatóza, arteritída obrovských buniek a Takayasuova arteritída.

kolonoskopia 2

4. Komplikácie

Zápal srdcového svalu zvyčajne prechádza bez trvalých komplikácií.

Závažný zápal srdcového svalu však môže trvalo poškodiť váš srdcový sval, čo môže spôsobiť:

 

a) Zástavu srdca

Neliečená zápal srdcového svalu môže poškodiť srdcový sval, takže nemôže efektívne pumpovať krv.

V závažných prípadoch si srdcové zlyhanie súvisiace s myokarditídou môže vyžadovať komorové asistenčné zariadenie alebo transplantáciu srdca.

 
b) Srdcový infarkt alebo mŕtvica
 

Ak je váš srdcový sval zranený a nemôže pumpovať krv, krv, ktorá sa hromadí vo vašom srdci, môže vytvárať zrazeniny. Ak zrazenina zablokuje jednu z vašich srdcových tepien, môžete dostať srdcový infarkt.

Ak krvná zrazenina vo vašom srdci prenikne do tepny vedúcej do mozgu, môžete dostať mŕtvicu.

 

c) Rýchly alebo nepravidelný srdcový rytmus (arytmie)

Poškodenie srdcového svalu môže spôsobiť arytmiu.

 

d) Náhla srdcová smrť

Niektoré závažné arytmie môžu spôsobiť, že vaše srdce prestane biť (náhla zástava srdca). Je to smrteľné, ak sa okamžite nelieči.

 Zaskrt

5. Prevencia

Neexistuje žiadna špecifická prevencia zápalu srdcového svalu. Avšak vykonanie týchto krokov na prevenciu infekcií môže pomôcť:

 

a) Vyhýbajte sa ľuďom, ktorí majú vírusové ochorenie alebo ochorenie podobné chrípke, kým sa neuzdravia

Ak máte príznaky vírusovej infekcie, snažte sa vyhnúť tomu, aby ste nakazili ostatných.

 

b) Dodržiavajte hygienu

Pravidelné umývanie rúk môže pomôcť zabrániť šíreniu chorôb.

 

c) Vyhnite sa rizikovému správaniu

Ak chcete znížiť svoje šance na získanie infekcie myokardu súvisiacej s HIV, praktizujte bezpečný sex a neužívajte nelegálne drogy.

 

d) Minimalizujte vystavenie kliešťom

Ak trávite čas v oblastiach zamorených kliešťami, noste košele s dlhými rukávmi a dlhé nohavice, aby ste zakryli čo najväčšiu časť pokožky. Aplikujte repelenty proti kliešťom alebo hmyzu, ktoré obsahujú DEET.

 

e) Zaočkujte sa

Majte prehľad o odporúčaných vakcínach vrátane tých, ktoré chránia pred COVID-19, rubeolou a chrípkou – ochoreniami, ktoré môžu spôsobiť zápal srdcového svalu.

Zriedkavo môže vakcína COVID-19 spôsobiť zápal srdcového svalu (myokarditídu) a zápal vonkajšej výstelky srdca (perikarditída), najmä u mužov vo veku 12 až 17 rokov.

Porozprávajte sa so svojím lekárom o výhodách a rizikách vakcín.

 Sarkoidoza 2

6. Diagnostika zápalu srdcového svalu

Včasná diagnostika zápalu srdcového svalu je dôležitá na prevenciu dlhodobého poškodenia srdca. Po fyzickom vyšetrení môže váš lekár nariadiť jeden alebo viac testov na potvrdenie, že máte zápal srdcového svalu a určiť závažnosť.

 

Testy na diagnostiku zápalu srdcového svalu môžu zahŕňať:

 

a) Elektrokardiogram (EKG)

Tento rýchly a bezbolestný test ukazuje elektrické vzorce vášho srdca a dokáže odhaliť nepravidelný srdcový tep.

 

b) Röntgen hrude

Röntgenový obraz ukazuje veľkosť a tvar vášho srdca, ako aj to, či máte v srdci alebo okolo neho tekutinu, ktorá môže súvisieť so srdcovým zlyhaním.

 

c) MRI srdca

MRI srdca ukazuje veľkosť, tvar a štruktúru vášho srdca. Tento test môže vykazovať príznaky zápalu srdcového svalu.

Zvukové vlny vytvárajú pohyblivé obrazy tlčiaceho srdca. Echokardiogram môže ukázať veľkosť vášho srdca a ako dobre vaše srdce pumpuje. Test môže tiež odhaliť problémy s chlopňou, zrazeninu v srdci alebo tekutinu okolo srdca.

 

d) Krvné testy

Krvné testy používané na diagnostiku alebo potvrdenie myokarditídy zahŕňajú kompletný krvný obraz a test na kontrolu hladín určitých proteínov (enzýmov), ktoré signalizujú poškodenie srdcového svalu.

Na zistenie, či máte protilátky proti vírusom a iným organizmom, ktoré by mohli spôsobiť infekciu súvisiacu s myokarditídou, je možné vykonať ďalšie krvné testy.

 

e) Srdcová katetrizácia a biopsia srdcového svalu

Malá hadička (katéter) sa vloží do žily na nohe alebo krku a zavedie sa do srdca.

V niektorých prípadoch lekári používajú špeciálny nástroj na odstránenie malej vzorky tkaniva srdcového svalu (biopsia) na analýzu v laboratóriu na kontrolu zápalu alebo infekcie.

vysetrenie mocu ph

7. Liečba

U mnohých ľudí sa zápal srdcového svalu zlepší sám od seba alebo po liečbe, čo vedie k úplnému uzdraveniu. Liečba zápalu srdcového svalu sa zameriava na príčinu a symptómy, ako je srdcové zlyhanie.

 

I. Lieky

Ľudia s miernym zápalom srdcového svalu môžu potrebovať iba odpočinok a lieky.

 

a) Určité zriedkavé typy vírusovej myokarditídy

Ako je obrovská bunková a eozinofilná myokarditída, sa môžu zlepšiť kortikosteroidmi alebo inými liekmi na potlačenie imunitného systému.

 

b) Lieky na srdce

Ak zápal srdcového svalu spôsobuje srdcové zlyhanie alebo arytmie, možno budete musieť zostať v nemocnici. Váš lekár vám predpíše lieky alebo inú liečbu v závislosti od vašich príznakov a symptómov.

Napríklad, ak máte určité nepravidelné srdcové rytmy alebo závažné srdcové zlyhanie, môžu vám byť podané lieky na zníženie rizika tvorby krvných zrazenín vo vašom srdci.

Ak je vaše srdce slabé, váš lekár vám môže predpísať lieky na krvný tlak, aby ste znížili záťaž vášho srdca alebo pomohli vášmu telu odstrániť prebytočnú tekutinu.

Tieto lieky môžu zahŕňať diuretiká, betablokátory, inhibítory angiotenzín-konvertujúceho enzýmu (ACE) alebo blokátory receptorov angiotenzínu II (ARB).

 

c) Lieky na liečbu chronických stavov

Ak je zápal srdcového svalu spôsobený chronickým ochorením, ako je lupus, liečba je zameraná na základné ochorenie.

 

II. Operácie a procedúry

Ak máte závažný zápal srdcového svalu, budete potrebovať agresívnu liečbu, ktorá môže zahŕňať:

 

a) Lieky

Lieky podávané cez žilu sa používajú na rýchle zlepšenie schopnosti vášho srdca pumpovať.

 

b) Komorové asistenčné zariadenia (VAD)

VAD je zariadenie, ktoré pomáha pumpovať krv z dolných komôr srdca do zvyšku tela. VAD sa používajú u ľudí, ktorí majú oslabené srdce alebo srdcové zlyhanie.

Táto liečba sa môže použiť na to, aby sa vaše srdce zotavilo alebo kým čakáte na inú liečbu, ako je napríklad transplantácia srdca.

 

c) Intraaortálna balónová pumpa

Lekár vloží tenkú hadičku (katéter) do krvnej cievy vo vašej nohe a pomocou röntgenového zobrazenia ju zavedie do vášho srdca.

Balónik pripojený ku koncu katétra sa nafúkne a vyfúkne v hlavnej tepne vedúcej von do tela zo srdca (aorty). Intraaortálna pumpa pomáha zvýšiť prietok krvi a znížiť záťaž na vaše srdce.

 

d) Extrakorporálna membránová oxygenácia (ECMO)

Prístroj ECHO napodobňuje funkciu pľúc. Odstraňuje oxid uhličitý a dodáva kyslík do krvi. Ak máte závažné srdcové zlyhanie, toto zariadenie môže poskytnúť vášmu telu kyslík.

Počas ECMO sa krv odoberá z tela, prechádza cez ECMO prístroj a potom sa vracia do tela.

Stroj ECMO prevezme prácu vášho srdca. Táto liečba sa môže použiť na umožnenie zotavenia srdca alebo počas čakania na inú liečbu, ako je transplantácia srdca.

 

e) Transplantácia srdca

Ak máte veľmi závažný zápal srdcového svalu, váš lekár vám môže odporučiť urgentnú transplantáciu srdca.

 

Niektorí ľudia so zápalom srdcového svalu môžu mať chronické a nezvratné poškodenie srdcového svalu vyžadujúce celoživotné lieky, zatiaľ čo iní ľudia potrebujú lieky len niekoľko mesiacov a potom sa úplne zotavia.

Či tak alebo onak, váš lekár vám pravdepodobne odporučí pravidelné následné stretnutia vrátane testov na vyhodnotenie vášho stavu.

 bioliek zapal

8. Životný štýl a domáca liečba

Odpočinok a zníženie záťaže srdca je dôležitou súčasťou regenerácie. Váš lekár vám pravdepodobne povie, aký typ fyzickej aktivity môžete vykonávať počas mesiacov, keď sa vaše srdce uzdravuje, a kedy môžete obnoviť pravidelné aktivity.

Ak máte zápal srdcového svalu, mali by ste sa aspoň 3 až 6 mesiacov vyhýbať súťažným športom.

 

Ak máte pretrvávajúce poškodenie srdca, je dôležité aby ste:

  • Obmedzili soľ

  • Obmedzili množstvo tekutín, ktoré pijete (váš lekár vám povie, aký by mal byť váš príjem tekutín)

  • Vyhnite sa alebo pite len minimálne množstvo alkoholu

  • Vyhnite sa fajčeniu.

 

Príprava na stretnutie s lekárom

Pravdepodobne začnete návštevou svojho obvodného lekára. Ak máte vážne príznaky, môžete navštíviť lekára na pohotovosti. Pravdepodobne budete odkázaní na lekára vyškoleného v srdcových ochoreniach (kardiológ) a možno na lekára vyškoleného v infekčných chorobách.

 

Čo môžete urobiť

Tu je niekoľko informácií, ktoré vám pomôžu pripraviť sa na stretnutie.

 

Zapíšte si nasledujúce podrobnosti:

  • Vaše príznaky vrátane tých, ktoré sa môžu zdať nesúvisiace s dôvodom, pre ktorý ste si naplánovali stretnutie, a kedy začali.

  • Kľúčové osobné informácie vrátane nedávnych chorôb a ich symptómov, miest nedávnych ciest.

  • Všetky lieky, vitamíny alebo iné doplnky, ktoré užívate, vrátane dávok.

 

Otázky, ktoré by ste mali položiť svojmu lekárovi

Pri myokarditíde medzi základné otázky, ktoré by ste sa mali opýtať svojho lekára, patria:

  • Čo je najpravdepodobnejšou príčinou mojich príznakov?

  • Aké sú ďalšie možné príčiny?

  • Aké testy potrebujem?

  • Ako sa lieči myokarditída?

  • Aké vedľajšie účinky môžem očakávať od liečby?

  • Existujú alternatívy k primárnemu prístupu, ktorý navrhujete?

  • Mám iné zdravotné problémy. Ako môžem tieto podmienky spolu najlepšie zvládnuť?

  • Musím obmedziť svoje aktivity?

  • Existujú brožúry alebo iné tlačené materiály, ktoré môžem mať? Aké webové stránky odporúčate?

Neváhajte a položte ďalšie otázky. Ak je to možné, vezmite so sebou na stretnutie člena rodiny alebo priateľa, ktorý vám pomôže zapamätať si informácie, ktoré dostanete.

 

Čo môžete očakávať od svojho lekára

Váš lekár vám pravdepodobne položí niekoľko otázok vrátane:

  • Boli ste nedávno chorý alebo ste sa vyliečili z inej choroby?

  • Vycestovali ste v poslednej dobe z krajiny?

  • Zdá sa, že niečo zlepšuje vaše príznaky?

  • Čo, ak vôbec niečo, zhoršuje vaše príznaky?

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
 
Zdroje:
 

https://www.mayoclinic.org

AskMayoExpert. Myocarditis. Mayo Clinic; 2020.

Cooper LT. Clinical manifestations and diagnosis of myocarditis in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 4, 2021.

Cooper LT. Etiology and pathogenesis of myocarditis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 4, 2021.

Siripanthong B, et al. Recognizing COVID-19–related myocarditis: The possible pathophysiology and proposed guideline for diagnosis and management. Heart Rhythm. 2020; doi:10.1016/j.hrthm.2020.05.001.

Ferri FF. Myocarditis. In: Ferri's Clinical Advisor 2021. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed May 4, 2021.

Cooper LT. Treatment and prognosis of myocarditis in adults. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 4, 2021.

 

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/