Mononukleóza: Príznaky, príčiny a liečba mononukleózy

V tomto článku sa dočítate:

  

1. Čo je mononukleóza

Infekčná mononukleóza označuje skupinu symptómov, ktoré sú zvyčajne spôsobené vírusom Epstein-Barrovej (EBV). Typicky sa vyskytuje u dospievajúcich, ale môžete ju dostať v akomkoľvek veku.

Vírus sa šíri slinami a preto ho niektorí ľudia označujú ako „chorobu bozkávania“. Vírus sa začína postupne vyvíjať u detí mladších ako 3 roky a speje do bodu kedy až 95 % dospelých je jeho nositeľom.

U veľmi malých detí symptómy zvyčajne neexistujú, alebo sú také mierne, že nie sú rozpoznané ako mononukleóza.

Akonáhle máte infekciu Epstein-Barrovej, je nepravdepodobné, že ju dostanete ešte raz. Každé dieťa, ktoré dostane EBV, bude pravdepodobne imúnne voči mononukleóze po zvyšok svojho života.

 adhd bioliek3

2. Príznaky mononukleózy

Ľudia s mononukleózou často majú vysokú horúčku, opuchnuté lymfatické uzliny na krku a podpazuší a bolesť hrdla.

Väčšina prípadov mononukleózy je mierna a symptómy ľahko vymiznú s minimálnou liečbou. Infekcia zvyčajne nie je závažná a zvyčajne sama vymizne do 1 až 2 mesiacov.

 

Ďalšie príznaky mononukleózy môžu zahŕňať:

  • bolesť hlavy

  • únavu

  • svalovú slabosť

  • vyrážku pozostávajúcu z plochých ružových alebo fialových škvŕn na koži alebo v ústach

  • opuchnuté mandle

  • nočné potenie

Občas vám môže opuchnúť aj slezina alebo pečeň, ale mononukleóza je zriedkavo smrteľná.

Mononukleóza je ťažké odlíšiť od iných bežných vírusov, ako je chrípka. Ak sa vaše príznaky nezlepšia po 1 alebo 2 týždňoch domácej liečby, ako je odpočinok, dostatok tekutín a konzumácia zdravých potravín, navštívte svojho lekára.

Teplota 

3. Inkubačná doba

Inkubačná doba vírusu je čas medzi tým, keď sa nakazíte infekciou, a keď začnete mať príznaky. Trvá 4 až 6 týždňov.

Príznaky a symptómy mononukleózy zvyčajne trvajú 1 až 2 mesiace.

U malých detí môže byť inkubačná doba kratšia.

Niektoré príznaky, ako je bolesť hrdla a horúčka, sa zvyčajne zmiernia po 1 alebo 2 týždňoch. Ďalšie príznaky, ako sú opuchnuté lymfatické uzliny, únava a zväčšená slezina, môžu trvať o niekoľko týždňov dlhšie.

  

4. Príčiny mononukleózy

Mononukleózu zvyčajne spôsobuje Epstein-Barrovej vírus. Vírus sa šíri priamym kontaktom so slinami z úst infikovanej osoby alebo inými telesnými tekutinami, ako je krv. Šíri sa aj sexuálnym kontaktom a transplantáciou orgánov.

Môžete byť vystavení vírusu kašľom alebo kýchaním, bozkávaním alebo zdieľaním jedla alebo nápojov s niekým, kto má mononukleózu. Zvyčajne trvá 4 až 8 týždňov, kým sa príznaky rozvinú po infekcii.

U dospievajúcich a dospelých infekcia niekedy nespôsobuje viditeľné príznaky. U detí vírus zvyčajne nespôsobuje žiadne príznaky a infekcia často zostáva nerozpoznaná.

 

Vírus Epstein-Barrovej (EBV)

Vírus Epstein-Barrovej (EBV) je členom rodiny herpes vírusov. Podľa CDC je to jeden z najbežnejších vírusov, ktoré infikujú ľudí na celom svete.

Keď sa nakazíte vírusom Epstein-Barrovej  ten zostane vo vašom tele neaktívny po zvyšok vášho života. V zriedkavých prípadoch sa môže reaktivovať, ale zvyčajne sa nevyskytnú žiadne príznaky.

Okrem spojenia s mononukleózou, odborníci skúmajú možné súvislosti medzi vírusom Epstein-Barrovej a stavmi, ako je rakovina a autoimunitné ochorenia.

 cierny kasel

5. Je mononukleóza nákazlivá?

Mononukleóza je nákazlivá, hoci odborníci si nie sú istí, ako dlho toto obdobie trvá.

Pretože sa vírus Epstein-Barrovej vylučuje vo vašom hrdle, môžete nakaziť niekoho, kto príde do kontaktu s vašimi slinami, napríklad tým, že ho pobozkáte alebo sa podelíte o príbor. Kvôli dlhej inkubačnej dobe si možno ani neuvedomujete, že máte mononukleózu.

Mononukleóza môžete roznášať ešte 3 mesiace alebo dlhšie po tom, čo sa u vás objavia príznaky.

 

6. Rizikové faktory mononukleózy

Nasledujúce skupiny majú vyššie riziko, že dostanú mononukleózu:

  • ľudia vo veku od 15 do 30 rokov

  • študenti

  • lekárski stážisti

  • zdravotné sestry

  • opatrovateľky

  • ľudia, ktorí užívajú lieky, ktoré potláčajú imunitný systém
 

Každý, kto pravidelne prichádza do úzkeho kontaktu s veľkým počtom ľudí, je vystavený zvýšenému riziku mononukleózy. To je dôvod, prečo sa študenti stredných a vysokých škôl často infikujú.

 osýpky bioliek

7. Diagnostika

Pretože iné, závažnejšie vírusy, ako je hepatitída A, môžu spôsobiť príznaky podobné mononukleóze, váš lekár bude pracovať na vylúčení týchto možností.

 

I. Vstupné vyšetrenie

Keď navštívite svojho lekára, zvyčajne sa vás opýta, ako dlho máte príznaky. Ak ste vo veku 15 až 25 rokov, váš lekár sa môže tiež opýtať, či ste boli v kontakte s jednotlivcami, ktorí majú mononukleózu.

Vek je jedným z hlavných faktorov na diagnostikovanie mononukleózy spolu s najbežnejšími príznakmi: horúčka, bolesť hrdla a opuchnuté uzliny.

Váš lekár vám zmeria teplotu a skontroluje žľazy na krku, v podpazuší a v slabinách. Môže tiež skontrolovať ľavú hornú časť žalúdka, aby zistili, či je vaša slezina zväčšená.

 

II. Kompletný krvný rozbor

Niekedy si váš lekár vyžiada kompletný krvný obraz. Tento krvný test pomôže určiť, aké závažné je vaše ochorenie, a to na základe vašich hladín rôznych krviniek. Napríklad vysoký počet lymfocytov často naznačuje infekciu.

 

III. Počet bielych krviniek

Mononukleóza zvyčajne spôsobuje, že vaše telo produkuje viac bielych krviniek, keď sa snaží brániť. Vysoký počet bielych krviniek nemôže potvrdiť infekciu Epstein-Barrovej, ale výsledok naznačuje, že je to silná možnosť.

 

IV. Heterofilný test

Laboratórne testy sú druhou časťou určenia diagnózy lekára. Jedným z najspoľahlivejších spôsobov diagnostiky mononukleózy je heterofilný test. Tento krvný test hľadá protilátky — to sú bielkoviny, ktoré váš imunitný systém produkuje ako odpoveď na škodlivé prvky.

Nehľadá však protilátky Epstein-Barrovej vírusu. Namiesto toho test určuje vaše hladiny skupiny protilátok, ktoré vaše telo pravdepodobne produkuje, keď ste infikovaní vírusom Epstein-Barrovej. Tieto protilátky sa nazývajú heterofilné protilátky.

Výsledky tohto testu sú najkonzistentnejšie, keď sa vykonáva 2 až 4 týždne po objavení sa príznakov mononukleózy. V tomto bode by ste mali dostatočné množstvo heterofilných protilátok na spustenie spoľahlivej pozitívnej reakcie.

Tento test nie je vždy presný, ale je ľahké ho vykonať a výsledky sú zvyčajne k dispozícii do hodiny alebo menej.

 

V. Test na protilátky Epstein-Barrovej vírusu

Ak je váš heterofílny test negatívny, váš lekár môže nariadiť test na protilátky Epstein-Barrovej vírusu. Tento krvný test hľadá protilátky špecifické pre Epstein-Barrovej vírus. Tento test dokáže odhaliť mononukleózu už v prvom týždni, keď máte príznaky, ale získanie výsledkov trvá dlhšie.

chrípka bioliek 

8. Liečba mononukleózy

Neexistuje žiadna špecifická liečba infekčnej mononukleózy. Váš lekár vám však môže predpísať kortikosteroidy na zníženie opuchu hrdla a mandlí. Symptómy zvyčajne vymiznú samy od seba do 1 až 2 mesiacov.

Kontaktujte svojho lekára, ak sa vaše príznaky zhoršia alebo ak máte intenzívnu bolesť brucha.

 

I. Domáca liečba mononukleózy

Liečba doma je zameraná na zmiernenie príznakov. To zahŕňa používanie voľne predajných liekov na zníženie horúčky a techník na upokojenie bolesti hrdla, ako je kloktanie slanej vody.

 

Ďalšie domáce prostriedky, ktoré môžu zmierniť príznaky, zahŕňajú:

  • veľa oddychu

  • zostať hydratovaný, ideálne pitnou vodou

  • jesť teplú kuraciu polievku

  • posilnenie imunitného systému konzumáciou potravín, ktoré sú protizápalové a bohaté na antioxidanty, ako je listová zelená zelenina, jablká, hnedá ryža a losos

  • používanie liekov proti bolesti

Nikdy nepodávajte aspirín deťom alebo dospievajúcim, pretože by to mohlo viesť k Reyovmu syndrómu, zriedkavej poruche, ktorá môže spôsobiť poškodenie mozgu a pečene.

vsi 

9. Komplikácie spôsobené mononukleózu

Mononukleóza zvyčajne nie je vážne. V niektorých prípadoch ľudia, ktorí majú mononukleózu, dostanú sekundárne infekcie, ako je streptokok, infekcia dutín alebo tonzilitída.

V zriedkavých prípadoch sa u niektorých ľudí môžu vyvinúť nasledujúce komplikácie:

 

I. Zväčšená slezina

Mali by ste počkať aspoň 1 mesiac, kým budete vykonávať akékoľvek namáhavé aktivity, zdvíhanie ťažkých predmetov alebo kontaktné športy, aby ste predišli prasknutiu sleziny, ktorá môže byť opuchnutá infekciou.

Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, kedy sa môžete vrátiť k bežným aktivitám.

Prasknutie sleziny u ľudí s mononukleózou je zriedkavé, ale ide o život ohrozujúcu núdzovú situáciu. Okamžite zavolajte svojho lekára, ak máte mononukleózu a pocítite ostrú, náhlu bolesť v ľavej hornej časti brucha.

 

II. Zápal pečene

Hepatitída (zápal pečene) alebo žltačka (zožltnutie kože a očí) sa môže príležitostne vyskytnúť u ľudí, ktorí majú mononukleózu.

 

III. Zriedkavé komplikácie

Podľa Mayo Clinic môže mononukleóza tiež spôsobiť niektoré z týchto extrémne zriedkavých komplikácií:

 

  • anémiu, čo je zníženie počtu červených krviniek

  • trombocytopénia, čo je pokles počtu krvných doštičiek, časti vašej krvi, ktorá začína proces zrážania

  • zápal srdca

  • komplikácie, ktoré zahŕňajú nervový systém, ako je meningitída alebo Guillain-Barrého syndróm

  • opuchnuté mandle, ktoré môžu brániť dýchaniu

 

10. Mononukleóza u dospelých

Mononukleóza väčšinou postihuje ľudí vo veku tínedžerov a 20 rokov.

Menej často sa vyskytuje u dospelých nad 30 rokov. Starší dospelí s mononukleózou majú zvyčajne horúčku, ale nemusia mať iné príznaky, ako je bolesť hrdla, opuchnuté lymfatické uzliny alebo zväčšená slezina.

 kasel

11. Mononukleóza u detí

Deti sa môžu nakaziť mononukleózou pri zdieľaní jedálneho príboru alebo pohárov alebo v blízkosti infikovanej osoby, ktorá kašle alebo kýcha.

Pretože deti môžu mať len mierne príznaky, ako je bolesť hrdla, mononukleózna infekcia môže zostať nediagnostikovaná.

Deti s diagnózou mononukleózy môžu zvyčajne naďalej navštevovať školu. Možno sa budú musieť vyhnúť niektorým fyzickým aktivitám, kým sa zotavia. Deti s mononukleózou by si mali často umývať ruky, najmä po kýchaní alebo kašľaní.

 

12. Mononukleóza u batoliat

Väčšina ľudí je infikovaná Epstein-Barrovej vírusom v ranom veku. Rovnako ako u starších detí, batoľatá sa môžu nakaziť mononukleózou, ak zdieľajú riad alebo poháre na pitie. Môžu sa nakaziť aj vložením hračiek do úst, ktoré mali v ústach iné deti s mononukleózou.

Batoľatá s mononukleózou zriedkavo majú nejaké príznaky. Ak majú horúčku a bolesť hrdla, môžete si to pomýliť s prechladnutím alebo chrípkou.

Ak má váš lekár podozrenie, že vaše batoľa má mononukleózu, pravdepodobne vám odporučí, aby ste svojmu dieťaťu zabezpečili odpočinok a dostatok tekutín.

 

13. Opakujúca sa mononukleóza

Väčšina ľudí má mononukleózu iba raz v živote. V zriedkavých prípadoch sa príznaky môžu opakovať v dôsledku reaktivácie Epstein-Barrovej vírusu.

Ak sa mononukleóza vráti, vírus je vo vašich slinách, ale pravdepodobne nebudete mať žiadne príznaky, pokiaľ nemáte oslabený imunitný systém.

V zriedkavých prípadoch môže mononukleóza viesť k tomu, čo sa nazýva chronická aktívna Epstein-Barrova choroba. Ide o vážny stav, pri ktorom symptómy mononukleózy pretrvávajú dlhšie ako 6 mesiacov.

Ak pociťujete príznaky mononukleózy a už ste ju niekedy prekonali mali by ste navštíviť svojho lekára.

 melanom

14. Prevencia

Mononukleóze je takmer nemožné zabrániť. Je to preto, že zdraví ľudia, ktorí boli infikovaní Epstein-Barrovej vírusom v minulosti, môžu túto infekciu pravidelne prenášať a šíriť po zvyšok svojho života.

Takmer všetci dospelí boli infikovaní Epstein-Barrovej vírusom a vytvorili si protilátky na boj s infekciou. Ľudia zvyčajne dostanú mononukleózu len raz za život.

 

Záver

Príznaky mononukleózy zriedka trvajú dlhšie ako 4 mesiace. Väčšina ľudí s mononukleózou sa zotaví do 2 až 4 týždňov.

Epstein-Barrovej vírusvytvára celoživotnú, neaktívnu infekciu v bunkách imunitného systému vášho tela. V niektorých veľmi zriedkavých prípadoch sa u ľudí, ktorí sú nositeľmi vírusu, vyvinie buď Burkittov lymfóm alebo nazofaryngeálny karcinóm, čo sú zriedkavé druhy rakoviny.

Zdá sa, že Epstein-Barrovej vírus hrá úlohu vo vývoji týchto rakovín. Epstein-Barrovej vírus však pravdepodobne nie je jedinou príčinou.

 

  

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

https://www.healthline.com

About Epstein-Barr virus (EBV). (2018).
cdc.gov/epstein-barr/about-ebv.html

About infectious mononucleosis. (2018).
cdc.gov/epstein-barr/about-mono.html

Balfour HH Jr., et al. (2015). Infectious mononucleosis. DOI:
10.1038/cti.2015.1

Glandular fever. (2017).
nhs.uk/conditions/glandular-fever/

Kimura H, et al. (2017). Chronic active Epstein-Barr virus disease. DOI:
10.3389/fimmu.2017.01867

Mayo Clinic Staff. (2018). Mononucleosis.
mayoclinic.org/diseases-conditions/mononucleosis/symptoms-causes/syc-20350328

Mononucleosis. (2015).
my.clevelandclinic.org

Womack J, et al. (2015). Common questions about infectious mononucleosis.
aafp.org/afp/2015/0315/p372.html

 

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/