Bolesť členku: Príčiny, príznaky a liečba bolesti

 
Bolesť členku môže byť spôsobená mnohými príčinami, od banálnych až po závažné zdravotné problémy.
 
Môže sa vyskytnúť v dôsledku nadmerného zaťaženia, zranenia alebo ochorenia. Členok je dôležitou súčasťou našej pohybovej sústavy a preto je dôležité venovať pozornosť bolesti v tejto oblasti.
 
V tomto článku sa budeme zaoberať rôznymi príčinami bolesti členka a spôsobmi, ako ju môžete zmierniť a liečiť.
 

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Príčina bolesti členku

Podvrtnutie členka je jednou z najbežnejších príčin bolesti členka - tvorí až 85 percent všetkých poranení členka. K podvrtnutiu dôjde, keď sa vaše väzy (tkanivá, ktoré spájajú kosti) natrhnú alebo preťažia.

Väčšina výronov členkov sú bočné výrony, ktoré vznikajú pri pretočení nohy. Táto akcia roztiahne alebo roztrhne väzy.

Vyvrtnutý členok často opuchne a vytvorí sa modrina na 7 až 14 dní. Úplné vyliečenie ťažkého zranenia však môže trvať niekoľko mesiacov.

ploche nohy 2

2. Príznaky bolesti členku

Podvrtnutie je častou príčinou bolesti členka. Podvrtnutie môže tiež spôsobiť poškodenie chrupavky alebo šliach členka.
Bolesť môže byť tiež dôsledkom:
  • osteoartritídy

  • dny

  • poškodenia alebo poranenia nervov, napríklad ischias

  • upchatých ciev

  • infekcia v kĺbe

 
 

Dna nastáva, keď sa v tele hromadí kyselina močová. Táto vyššia ako normálna koncentrácia kyseliny močovej (vedľajší produkt normálneho rozkladu starých buniek v tele) môže ukladať kryštály v kĺboch ​​a spôsobiť ostrú bolesť.

Viaceré typy artritídy môžu spôsobovať bolesti členkov, najbežnejšia je však osteoartróza. Osteoartróza je často spôsobená opotrebovaním kĺbov. Čím sú ľudia starší, tým je pravdepodobnejšie, že sa u nich rozvinie osteoartróza.

Septická artritída je artritída spôsobená bakteriálnou alebo plesňovou infekciou. To môže spôsobiť bolesť členkov, ak sú členky jednou z infikovaných oblastí.

diabeticka noha bioliek

3. Domáca starostlivosť bolesti členku

Na okamžité ošetrenie bolesti členku doma:
  • doprajte si odpočinok, aby sa zabránilo ďalšiemu zraneniu a čas potrebný pre hojenie

  • na zmiernenie opuchov, zápalov a bolesti aplikujte ľad 20 minút zabalený v uteráku, teda ho neprikladajte priamo na pokožku.

  • na zmiernenie opuchov a bolesti používajte elastický obväz

  • zdvihnite nohu nad úroveň srdca, aby sa znížil opuch a bolesť
 
Na zmiernenie bolesti a opuchov môžete užívať voľno predajné lieky. Akonáhle bolesť ustúpi, jemne si precvičte členok otáčaním do kruhov. Otáčajte oboma smermi a zastavte, ak to začne bolieť.
 
Ak je vaša bolesť v členku dôsledkom artritídy, nebudete môcť úplne vyliečiť zranenie.
 
 
Existujú však spôsoby, ako môžete zlepšiť príznaky:
  • používajte lieky proti bolesti

  • užívajte nesteroidné protizápalové lieky na zníženie bolesti, opuchu a zápalu

  • zostaňte fyzicky aktívny

  • udržujte zdravé stravovacie návyky

  • snažte sa naťahovať, aby ste udržali dobrý rozsah pohybu v kĺboch

  • udržujte zdravú telesnú hmotnosť čo zníži namáhanie kĺbov

 

 
kŕče

4. Možnosti liečby bolesti členkov

Ortopedická vložka do topánky alebo ortéza na chodidlo sú skvelým nechirurgickým spôsobom, ktorý pomáha spevniť kĺby a znížiť bolesť a nepohodlie.

Vložky, ktoré sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a stupňoch tuhosti, podporujú rôzne časti chodidla a prerozdeľujú telesnú hmotnosť, čím poskytujú úľavu od bolesti.

Ortézy na členok sú k dispozícii v rôznych veľkostiach a úrovniach podpory. Niektoré sa dajú nosiť s bežnou obuvou, iné zas o niečo viac obklopujú a pripomínajú odliatok, ktorý zakrýva členok aj chodidlo.

Aj keď v lekárni môže byť k dispozícii niekoľko druhov ortéz, je najlepšie poradiť sa s lekárom o výbere najvhodnejšej varianty.

Na zníženie bolesti a zápalu sa môžu použiť steroidné injekcie. Injekcie obsahujú liečivo nazývané kortikosteroidy, ktoré znižujú stuhnutosť opuchu a bolesť v postihnutej oblasti.

Injekcie poskytujú úľavu v priebehu niekoľkých hodín, zatiaľ čo účinky údajne trvajú 3 až 6 mesiacov. Najlepšie na tom je, že ide o neinvazívny nechirurgický zákrok, vďaka ktorému budete môcť v ten istý deň odpočívať doma.

Kedy treba navštíviť lekára

Zatiaľ čo väčšinu podvrtnutí členka stačí liečiť domácou starostlivosťou, tí ktorí pociťujú extrémne opuchy alebo modriny, spolu s neschopnosťou premiestniť váhu alebo tlak na nohu bez výraznej bolesti, by mali navštíviť lekára.
 
Ďalším všeobecným pravidlom je vyhľadať lekársku pomoc, ak počas prvých dní nedochádza k zlepšeniu.
 

Záver

Bolesť členku je často spôsobená bežnými zraneniami, ako je podvrtnutie, alebo zdravotnými stavmi, ako je artritída, dna alebo poškodenie nervov. Nepohodlie sa bežne vyskytuje vo forme opuchov a podliatin po dobu 1 až 2 týždňov.
 
Počas tejto doby sa pokúste odpočívať, zdvihnite nohu, lieky proti bolesti a zápalu môžu tiež poskytnúť určitú úľavu.
Ak však bolesť bude pretrvávať aj potom navštívte lekára.
 
 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
Zdroj: