Výron členka: Ako sa lieči vyvrtnutý členok?

 
Výron členka, alebo vyvrtnutý členok, je zranenie spôsobené nárazom alebo podvrtnutím členka, pri ktorom dochádza k poškodeniu väzivového aparátu v oblasti členka.
 
Tento stav môže spôsobovať bolesti, obmedzenú pohyblivosť a zhoršenú kvalitu života. V tomto článku sa budeme zaoberať príznakmi výronu členka, spôsobmi liečby a preventívnymi opatreniami.
 
Tiež sa dozviete o rôznych druhoch ortopedických pomôcok, ktoré môžu pomôcť zmierniť bolesti a podporiť zotavenie po výrone členka. Liečba výronu členka môže zahŕňať použitie ortopedických pomôcok, alebo fyzioterapiu a cvičenia na posilnenie väzivového aparátu.
 
Dôležitou súčasťou liečby je aj odpočinok a obmedzenie fyzickej aktivity v období zotavovania. Je dôležité včas liečiť výron členka, aby sa zabránilo ďalším zraneniam a zlepšila sa vaša pohyblivosť a kvalita života.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je výron na členku?

Výron členka je zranenie pevných väzov, ktoré obklopujú a spájajú kosti nohy s chodidlom. K zraneniu väčšinou dôjde pri nesprávnom dostupení na nohu, páde, alebo pri športe, kde náhle meníte smer pohybu, alebo bežíte a skáčete.

Všetky väzy majú špecifický rozsah pohybu a hranice, ktoré im umožňujú udržať kĺby stabilizované. Keď sú väzy obklopujúce členok zatlačené za tieto hranice, spôsobí to vyvrtnutie.

Vyvrtnutý členok najčastejšie postihujú poranenia väzov na vonkajšej strane členka.

Ak si vyvrtnete členok, mali by ste ihneď zavolať lekára. Váš lekár môže určiť závažnosť poranenia a odporučiť správny priebeh liečby. Úplné uzdravenie vyvrtnutého členka môže trvať niekoľko týždňov alebo mesiacov.

 ploche nohy 2

2. Čo spôsobuje výron členka?

K vyvrtnutiu členka často dochádza vtedy, keď sa noha zrazu skrúti, čím sa členkový kĺb vytlačí z normálnej polohy. Pri fyzickej aktivite sa členok môže skrútiť dovnútra v dôsledku náhleho alebo neočakávaného pohybu.

To spôsobuje natiahnutie alebo natrhnutie jedného alebo viacerých väzov okolo členka.

V dôsledku čoho môže dôjsť k opuchu alebo tvorbe modrín. Môžete tiež cítiť bolesť alebo nepohodlie, keď na postihnuté miesto prenesiete váhu tela. V dôsledku vyvrtnutia sa môžu poškodiť aj šľachy, chrupavka a krvné cievy.

Vyvrtnutie členku sa môže stať každému v každom veku. Účasť na športoch, chôdza na nerovnom povrchu alebo dokonca nevhodná obuv môžu spôsobiť tento typ zranenia.

 diabeticka noha bioliek

3. Aké sú príznaky vyvrtnutia členka?

Ak si na členku všimnete nasledujúce príznaky, môže sa jednať o výron členka:
  • opuch
  • podliatiny
  • bolesť
  • neschopnosť priložiť váhu na postihnutý členok
  • zmena farby pokožky
  • stuhnutosť
 
Členok môže utrpieť mnoho rôznych typov zranení. Keď máte problémy s členkom, je dôležité navštíviť lekára. Váš lekár môže určiť, či ide o podvrtnutie alebo niečo vážnejšie.
 

4. Ako sa diagnostikuje výron členka?

Váš lekár vykoná obhliadku členku, aby zistil, ktoré väzy boli roztrhané. Počas obhliadky vám lekár môže rôznymi spôsobmi pohnúť členkovým kĺbom, aby skontroloval jeho hybnosť.

Na vylúčenie zlomeniny kostí môže byť nariadený röntgenový snímok. MRI sa môže vykonať, ak má váš lekár podozrenie na zlomeninu, vážne zranenie väzov alebo poškodenie povrchu členkového kĺbu.

 Hallux

5. Ako sa lieči výron členka?

I. Domáca liečba

 
Mierne vyvrtnutie možno budete môcť liečiť doma:
  • pomocou elastických obväzov si obviažte členok, nie však príliš tesne

  • noste ortézy na podporu členku

  • v prípade potreby využite barly

  • podľa potreby vyzdvihnite nohu vankúšmi, aby ste znížili opuch

  • užívajte lieky proti bolesti

  • veľa odpočívajte a nezaťažujte členok

 
Je prospešné priložiť ľad na poranené miesto čo najskôr, aby sa znížil opuch. Prvý deň by ste mali aplikovať ľad každých 20 až 30 minút, trikrát až štyrikrát denne. Potom naneste ľad každé tri až štyri hodiny počas nasledujúcich dvoch dní.
 

II. Operačný zákrok

Operácia vyvrtnutých členkov je zriedkavá. Môže sa vykonať, ak je poškodenie väzov vážne a existuje dôkaz nestability, alebo keď sa zranenie nezlepšuje nechirurgickou liečbou.
 
 
Chirurgické možnosti zahŕňajú:
 
 

I. Artroskopia

Počas artroskopie sa chirurg pozrie do kĺbu, aby zistil, či nie sú v kĺbe voľné fragmenty kosti alebo chrupavky.

 

II. Rekonštrukcia

Pri rekonštrukčnej operácií chirurg opraví roztrhané väzivo stehmi. Na opravu poškodených väzov môže použiť iné väzy alebo šľachy okolo chodidla alebo členku.

 

Typ potrebného chirurgického zákroku bude závisieť od závažnosti vyvrtnutia členka a od vašej aktivity. Po operácii je rehabilitácia dôležitou súčasťou procesu hojenia.

Budete musieť pravidelne navštevovať lekára a absolvovať fyzioterapiu, aby ste opäť získali pohyb a posilnili svalstvo okolo členka. V závislosti od rozsahu vyvrtnutia členka a typu operácie môže rehabilitácia trvať týždne alebo mesiace.

 Beh

6. Aký je dlhodobý výhľad pre niekoho s výronom členka?

Vyvrtnutie členka nie je vo väčšine prípadov veľmi vážne a správnou liečbou sa úplne uzdraví. Čas potrebný na úplné zotavenie bude závisieť od závažnosti vyvrtnutia.

Väčšina vyvrtnutí členka trvá niekoľko týždňov, kým sa úplne vylieči. Závažnejšie vyvrtnutie môže trvať mesiace.

Napriek tomu, že bolesť a opuch nakoniec zmiznú, váš zranený členok nemusí byť taký stabilný ako váš neovplyvnený členok. Váš lekár vám môže navrhnúť určité cvičenia, ktoré pomôžu posilniť sval okolo členka.

 

7. Ako môžem zabrániť vyvrtnutiu členka?

 
Riziko budúcich vyvrtnutí môžete znížiť:
  • obviazaním postihnutého členka do elastického obväzu

  • v prípade potreby nosiť ortézu

  • vykonávanie posilňovacích cvičení

  • vyhýbanie sa vysokým podpätkom

  • zahriatie pred cvičením

  • nosiť pevnú a kvalitnú obuv

  • dávajte pozor na povrchy, po ktorých kráčate

  • spomalenie alebo zastavenie aktivít, ak sa cítite unavení

 
Ak si myslíte, že ste si opäť vyvrtli členok, ihneď zavolajte lekára. Pri neliečení môže vyvrtnutie členka viesť k dlhodobej bolesti a nestabilite členka.
 
 
 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

Ankle sprain. (n.d.).

Mayo Clinic Staff. (2014). Sprained ankle.

Sprained ankle. (n.d.).

Sprained ankle. (2012).