Pískanie v ušiach (tinitus): Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je pískanie v ušiach (tinitus)

Pískanie v ušiach (tinitus) je pocit zvonenia alebo iné zvuky v jednom alebo oboch ušiach. Hluk, ktorý počujete, keď máte tinitus, nie je spôsobený vonkajším zvukom a iní ľudia ho zvyčajne nepočujú.

Tinitus (pískanie v ušiach) je bežný problém. Postihuje asi 15 % až 20 % ľudí a vyskytuje sa najmä u starších ľudí.

Tinitus (pískanie v ušiach) je zvyčajne spôsobený ochorením, ako je strata sluchu súvisiaca s vekom, poranenie ucha alebo problém s obehovým systémom.

U mnohých ľudí sa tinitus zlepšuje liečbou ochorenia alebo inými liečbami, ktoré znižujú alebo maskujú hluk, čím sa tinitus stáva menej citeľným.

 

2. Príznaky pískania v ušiach (tinitus)

Tinitus sa najčastejšie popisuje ako pískanie v ušiach, aj keď nie je prítomný žiadny vonkajší zvuk. Tinitus však môže spôsobiť aj iné typy fantómových zvukov vo vašich ušiach, vrátane:

  • Bzučanie

  • Revanie

  • Kliknutie

  • Syčanie

  • Hučanie

 

Väčšina ľudí, ktorí majú tinitus, má subjektívny tinitus, ktorý môžete počuť iba vy. Zvuky tinitu môžu mať rôznu výšku, od tichého revu až po silné pískanie a môžete ho počuť v jednom alebo oboch ušiach.

V niektorých prípadoch môže byť zvuk taký hlasný, že narúša vašu schopnosť sústrediť sa alebo počuť vonkajší zvuk. Tinitus môže byť prítomný neustále, alebo môže prísť a odísť.

V zriedkavých prípadoch sa tinitus môže objaviť ako rytmické pulzovanie alebo pískanie, často v súlade s tlkotom srdca. Toto sa nazýva pulzujúci tinitus.

Ak máte pulzujúci tinitus, váš lekár môže počuť váš tinitus, keď robí vyšetrenie (objektívny tinnitus).

 

Kedy navštíviť lekára

Niektorých ľudí tinitus veľmi netrápi. Iným ľuďom tinitus narúša ich každodenný život. Ak máte tinitus, ktorý vás trápi, navštívte svojho lekára.

 

Dohodnite si stretnutie so svojím lekárom, ak:

Hučanie v ušiach sa u vás rozvinie po infekcii horných dýchacích ciest, ako je prechladnutie a váš tinitus sa nezlepší do týždňa.

 

Čo najskôr navštívte svojho lekára, ak:

  • Máte stratu sluchu alebo závraty v dôsledku tinitusu.

  • Pociťujete úzkosť alebo depresiu v dôsledku tinitusu.

 bolest ucha2

3. Príčiny pískania v ušiach

Tinitus môže spôsobiť alebo zhoršiť množstvo zdravotných ochorení. V mnohých prípadoch sa presná príčina nikdy nenájde.

 

I. Bežné príčiny tinitusu

U mnohých ľudí je tinitus spôsobený jedným z nasledujúcich faktorov: 

 

a) Strata sluchu

Vo vašom vnútornom uchu (kochlea) sú drobné, jemné vláskové bunky, ktoré sa pohybujú, keď vaše ucho prijíma zvukové vlny.

Tento pohyb spúšťa elektrické signály pozdĺž nervu z vášho ucha do vášho mozgu (sluchový nerv). Váš mozog interpretuje tieto signály ako zvuk.

Ak sú chĺpky vo vnútornom uchu ohnuté alebo zlomené – stáva sa to pri starnutí alebo keď ste pravidelne vystavovaní hlasným zvukom – môžu „unikať“ náhodné elektrické impulzy do vášho mozgu a spôsobiť tinitus.

 

b) Infekcia ucha alebo upchatie zvukovodu

Vaše ušné kanáliky sa môžu upchať nahromadením tekutiny (ušná infekcia), ušným mazom, špinou alebo inými cudzími materiálmi. Upchatie môže zmeniť tlak vo vašom uchu a spôsobiť tinitus.

 

c) Poranenia hlavy alebo krku

Trauma hlavy alebo krku môže ovplyvniť vnútorné ucho, sluchové nervy alebo funkciu mozgu spojenú so sluchom. Takéto zranenia zvyčajne spôsobujú tinitus iba v jednom uchu.

 

d) Lieky

Množstvo liekov môže spôsobiť alebo zhoršiť tinitus. Vo všeobecnosti platí, že čím vyššia je dávka týchto liekov, tým horší je tinitus. Často nežiaduci hluk zmizne, keď prestanete užívať tieto lieky.

Medzi lieky, o ktorých je známe, že spôsobujú tinitus, patria nesteroidné protizápalové lieky (NSAID) a niektoré antibiotiká, lieky proti rakovine, lieky na odvodnenie (diuretiká), antimalariká a antidepresíva.

 

II. Iné príčiny tinitusu

Menej časté príčiny tinitusu zahŕňajú iné ušné problémy, chronické zdravotné stavy a zranenia alebo stavy, ktoré ovplyvňujú nervy v uchu alebo sluchové centrum vo vašom mozgu. 

 

a) Meniérova choroba

Tinitus môže byť skorým indikátorom Meniérovej choroby, poruchy vnútorného ucha, ktorá môže byť spôsobená abnormálnym tlakom tekutiny vo vnútornom uchu.

 

b) Dysfunkcia Eustachovej trubice

V tomto stave zostáva trubica vo vašom uchu spájajúca stredné ucho s horným hrdlom neustále roztiahnutá.

 

c) Zmeny ušnej kosti

Stuhnutie kostí v strednom uchu (otoskleróza) môže ovplyvniť váš sluch a spôsobiť tinitus. Tento stav spôsobený abnormálnym rastom kostí má tendenciu prebiehať v rodinách.

 

d) Svalové kŕče vo vnútornom uchu

Svaly vo vnútornom uchu sa môžu napnúť (kŕč), čo môže mať za následok hučanie v ušiach, stratu sluchu a pocit plnosti ucha. Niekedy sa to stáva bez vysvetliteľného dôvodu, ale môže to byť spôsobené aj neurologickými ochoreniami vrátane roztrúsenej sklerózy.

 

e) Poruchy temporomandibulárneho kĺbu (TMJ)

Temporomandibulárna porucha (TMD) je skupina zdravotných problémov súvisiacich s čeľusťou.

Tieto poruchy môžu spôsobiť citlivosť kĺbov, bolesti tváre a ťažkosti s pohybom kĺbov.Poruchy sú liečiteľné, ale existuje mnoho rôznych príčin, ktoré môžu sťažovať proces diagnostiky.

 

f) Akustický neuróm alebo iné nádory hlavy a krku

Akustický neuróm je nerakovinový (benígny) nádor, ktorý sa vyvíja na hlavovom nerve, ktorý prechádza z mozgu do vnútorného ucha a kontroluje rovnováhu a sluch. Iné nádory hlavy, krku alebo mozgu môžu tiež spôsobiť tinitus.

 

g) Poruchy krvných ciev

Ochorenia, ktoré ovplyvňujú vaše krvné cievy – ako je ateroskleróza, vysoký krvný tlak alebo zalomené či deformované krvné cievy – môžu spôsobiť, že krv sa cez vaše žily a tepny pohybuje väčšou silou. T

ieto zmeny prietoku krvi môžu spôsobiť tinitus.

 

h) Iné chronické ochorenia

Ochorenia vrátane cukrovky, problémov so štítnou žľazou, migrény, anémie a autoimunitné poruchy, ako je reumatoidná artritída a lupus, sú všetky spojené s tinitusom.

 

III. Rizikové faktory

Každý môže zažiť tinitus (písknaie v ušiach, ale tieto faktory môžu zvýšiť vaše riziko: 

 
a) Vystavenie silnému hluku
 
Častými zdrojmi straty sluchu súvisiacej s hlukom sú hlasné zvuky, ako sú zvuky z ťažkých zariadení, reťazových píl a strelných zbraní. Prenosné hudobné zariadenia, ako sú prehrávače MP3, môžu tiež spôsobiť stratu sluchu súvisiacu s hlukom.
 
Obzvlášť ohrození sú ľudia, ktorí pracujú v hlučnom prostredí – ako sú zamestnanci továrni a stavební robotníci, hudobníci a vojaci.
 
b) Vek
 
Ako starnete, počet funkčných nervových vlákien vo vašich ušiach klesá, čo môže spôsobiť problémy so sluchom často spojené s tinitusom.
 
c) Pohlavie
 
U mužov je pravdepodobnejšie, že budú mať tinitus.
 
d) Užívanie tabaku a alkoholu
 
Fajčiari majú vyššie riziko vzniku tinitusu. Pitie alkoholu tiež zvyšuje riziko tinitusu.
 
e) Určité zdravotné problémy
 
Obezita, kardiovaskulárne problémy, vysoký krvný tlak a anamnéza artritídy alebo poranenia hlavy zvyšujú riziko tinitusu.

 skolioza

Komplikácie

Tinitus postihuje ľudí rôzne. U niektorých ľudí môže tinitus výrazne ovplyvniť kvalitu života. Ak máte tinitus, môžete tiež zažiť:

Liečba týchto súvisiacich ochorení nemusí mať priamy vplyv na tinitus, ale môže vám pomôcť cítiť sa lepšie.

4. Prevencia

V mnohých prípadoch je tinitus výsledkom niečoho, čomu sa nedá zabrániť. Niektoré preventívne opatrenia však môžu pomôcť predchádzať určitým druhom tinitusu.

 

I. Používajte ochranu sluchu

V priebehu času môže vystavenie hlasným zvukom poškodiť nervy v ušiach, čo spôsobí stratu sluchu a tinitus. Pokúste sa obmedziť vystavenie hlasným zvukom.

A ak sa nemôžete vyhnúť hlasitým zvukom, použite ochranu sluchu, ktorá vám pomôže ochrániť váš sluch. Ak používate reťazové píly, ste hudobník, pracujete v odvetví, ktoré používa hlasné stroje alebo používate strelné zbrane (najmä pištole alebo brokovnice), vždy noste chrániče sluchu.

 

II. Znížte hlasitosť

Dlhodobé vystavenie zosilnenej hudbe bez ochrany sluchu alebo počúvanie hudby pri veľmi vysokej hlasitosti cez slúchadlá môže spôsobiť stratu sluchu a tinitus.

 

III. Postarajte sa o svoje kardiovaskulárne zdravie

Pravidelné cvičenie, správne stravovanie a ďalšie kroky na udržanie zdravých ciev môžu pomôcť predchádzať tinitu spojenému s obezitou a poruchami krvných ciev.

 

IV. Obmedzte alkohol, kofeín a nikotín

Tieto látky, najmä ak sa používajú v nadmernom množstve, môžu ovplyvniť prietok krvi a prispieť k vzniku tinitusu.

 

5. Diagnostika

Váš lekár vám zvyčajne diagnostikuje tinitus len na základe vašich príznakov. Aby ste však mohli liečiť vaše príznaky, váš lekár sa tiež pokúsi zistiť, či je váš tinitus spôsobený iným ochorením. Niekedy sa príčina nedá nájsť.

 

Aby ste pomohli identifikovať príčinu vášho tinitusu, lekár sa vás pravdepodobne opýta na vašu anamnézu a vyšetrí vaše uši, hlavu a krk.

Bežné testy zahŕňajú:

 

I. Sluchová skúška

Počas testu budete sedieť v zvukotesnej miestnosti so slúchadlami, ktoré prenášajú špecifické zvuky do jedného ucha naraz.

Označíte, kedy budete počuť zvuk a vaše výsledky sa porovnajú s výsledkami, ktoré sa považujú za normálne pre váš vek. To môže pomôcť vylúčiť alebo identifikovať možné príčiny tinnitu.

 

II. Pohyb

Váš lekár vás môže požiadať, aby ste pohli očami, zaťali čeľusť alebo pohli krkom, rukami a nohami. Ak sa váš tinitus zmení alebo zhorší, môže to pomôcť identifikovať základnú poruchu, ktorá si vyžaduje liečbu.

 

III. Zobrazovacie testy

V závislosti od podozrenia na príčinu vášho tinitusu možno budete potrebovať zobrazovacie testy, ako je CT alebo MRI.

 

IV. Laboratórne testy

Váš lekár môže odobrať krv, aby skontroloval anémiu, problémy so štítnou žľazou, srdcové choroby alebo nedostatok vitamínov. Pokúste sa čo najlepšie opísať svojmu lekárovi, aké zvuky tinitusu počujete.

 
 

Zvuky, ktoré počujete, môžu pomôcť vášmu lekárovi identifikovať možnú základnú príčinu.

  • Kliknutie. Tento typ zvuku naznačuje, že svalové kontrakcie vo vašom uchu a okolo neho môžu byť príčinou vášho tinnitu.

  • Pulzovanie, alebo bzučanie. Tieto zvuky zvyčajne pochádzajú z krvných ciev (cievnych) príčin, ako je vysoký krvný tlak a môžete si ich všimnúť, keď cvičíte alebo meníte polohy, napríklad keď si ľahnete alebo vstanete.

  • Nízke zvonenie. Tento typ zvuku môže poukazovať na upchatie zvukovodu, Meniérovu chorobu alebo stuhnutosť kostí vnútorného ucha (otoskleróza).

  • Vysoké zvonenie. Toto je najčastejšie počutý zvuk tinitusu. Medzi pravdepodobné príčiny patrí vystavenie sa silnému hluku, strata sluchu alebo lieky. Akustický neuróm môže spôsobiť nepretržité, vysoké zvonenie v jednom uchu.

 Zapal v Tele Fleurance Nature

6. Liečba

Liečba tinitusu závisí od toho, či je váš tinitus spôsobený ochorením. Ak áno, váš lekár môže byť schopný znížiť vaše príznaky liečbou ochorenia. Príklady:

  • Odstránenie ušného mazu. Odstránenie upchatia ušným mazom môže znížiť príznaky tinitusu.

  • Liečba ochorenia krvných ciev. Ochorenia krvných ciev môžu vyžadovať lieky, operáciu alebo inú liečbu na vyriešenie problému.

  • Sluchové pomôcky. Ak je váš tinitus spôsobený hlukom alebo stratou sluchu súvisiacou s vekom, používanie načúvacích pomôcok môže pomôcť zlepšiť vaše príznaky.

  • Zmena liekov. Ak sa zdá, že liek, ktorý užívate, je príčinou tinitusu, lekár vám môže odporučiť vysadenie alebo zníženie dávky lieku alebo prechod na iný liek.

 

I. Potlačenie hluku

Mnohokrát sa tinitus nedá vyliečiť. Existujú však liečby, ktoré vám môžu pomôcť, aby boli vaše príznaky menej zasahujúce do vášho každodenného života Váš lekár môže odporučiť použitie elektronického zariadenia na potlačenie hluku.

Zariadenia zahŕňajú:

  • Stroje s bielym šumom. Tieto zariadenia, ktoré vytvárajú zvuk podobný statickému zvuku, alebo zvuky prostredia, ako je padajúci dážď alebo vlny oceánu, sú často účinnou liečbou tinitusu. Možno budete chcieť vyskúšať zariadenie na biely šum s vankúšovými reproduktormi, ktoré vám pomôžu spať.

  • Ventilátory, zvlhčovače, odvlhčovače a klimatizácie v spálni tiež produkujú biely šum a môžu pomôcť znížiť tinitus v noci.

  • Maskovacie zariadenia. Tieto zariadenia, ktoré sa nosia v uchu a sú podobné načúvacím pomôckam, produkujú nepretržitý biely šum nízkej úrovne, ktorý potláča príznaky tinitusu.

 

II. Lieky

Lieky nedokážu vyliečiť tinitus, ale v niektorých prípadoch môžu pomôcť znížiť závažnosť symptómov alebo komplikácií. Na zmiernenie príznakov vám môže lekár predpísať lieky na liečbu základného ochorenia alebo na pomoc pri liečbe úzkosti a depresie, ktoré často sprevádzajú tinitus.

 

III. Domáca liečba

Často sa tinitus nedá liečiť. Niektorí ľudia si však na to zvyknú a všímajú si piskot v ušiach menej ako na začiatku. Pre mnohých ľudí určité úpravy spôsobujú, že symptómy sú menej obťažujúce.

 

Pomôcť vám môžu tieto tipy:

 

a) Používajte ochranu sluchu

V priebehu času môže vystavenie hlasným zvukom poškodiť nervy v ušiach, čo spôsobí stratu sluchu a tinitus. Aby sa váš tinitus nezhoršil, podniknite kroky na ochranu sluchu.

Ak používate reťazové píly, ste hudobník, pracujete v odvetví, ktoré používa hlasné stroje alebo používate strelné zbrane (najmä pištole alebo brokovnice), vždy noste chrániče sluchu.

 

b) Znížte hlasitosť

Počúvanie hudby pri veľmi vysokej hlasitosti cez slúchadlá môže prispieť k strate sluchu a tinitusu.

 

c) Použite biely šum

Ak je tinitus obzvlášť citeľný v tichom prostredí, skúste použiť zariadenie na biely šum na maskovanie hluku z tinitusu. Ak nemáte zariadenie s bielym šumom, môže vám pomôcť ventilátor, tichá hudba alebo rádio s nízkou hlasitosťou.

 

d) Obmedzte alkohol, kofeín a nikotín

Tieto látky, najmä ak sa používajú v nadmernom množstve, môžu ovplyvniť prietok krvi a prispieť k vzniku tinitusu.

 

IV. Alternatívna medicína

Existuje len málo dôkazov o tom, že liečba tinitusu pomocou alternatívnej medicíny funguje.

Niektoré alternatívne terapie, ktoré boli vyskúšané pri tinituse, však zahŕňajú:

  • Akupunktúra

  • Ginkgo biloba

  • Melatonín

  • Doplnky zinku

 bazalny metabolizmus

7. Zvládanie ochorenia a podpora

Okrem akýchkoľvek možností liečby, ktoré ponúka váš lekár, tu je niekoľko návrhov, ktoré vám pomôžu vyrovnať sa s tinitusom:

 

Podporné skupiny. Podeliť sa o svoje skúsenosti s ostatnými, ktorí majú tinitus, môže byť užitočné. Existujú podporné skupiny ľudí trpiacich piskotom v ušiach, ktoré sa stretávajú osobne, ako aj internetové fóra.

Aby ste sa uistili, že informácie, ktoré získate v skupine, sú presné, je najlepšie vybrať si skupinu, ktorú sprostredkuje lekár, audiológ alebo iný kvalifikovaný zdravotnícky pracovník.

Vzdelávanie. Naučiť sa čo najviac o tinituse a spôsoboch, ako zmierniť príznaky vám môže pomôcť. A práve lepšie pochopenie tinitusu robí pre niektorých ľudí toto ochorenie ľahšie zvládať.

Zvládanie stresu. Stres môže tinitus zhoršiť. Zvládnutie stresu, či už prostredníctvom relaxačnej terapie, biofeedbacku alebo cvičenia, môže poskytnúť určitú úľavu.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 
Odborný dohľad: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
Vzdelanie: Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroje: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tinnitus/symptoms-causes/syc-20350156

AskMayoExpert. Non-pulsatile tinnitus. Mayo Clinic; 2019.

Kellerman RD, et al. Tinnitus. In: Conn's Current Therapy 2021. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed Dec. 22, 2020.

Tunkel DE, et al. Clinical practice guideline: Tinnitus. Otolaryngology—Head and Neck Surgery. 2014; doi:10.1177/0194599814545325.

Flint PW, et al., eds. Tinnitus and hyperacusis. In: Cummings Otolaryngology: Head and Neck Surgery. 7th ed. Elsevier; 2021. https://www.clinicalkey.com. Accessed Dec. 22, 2020.

Baguley D, et al. Tinnitus. The Lancet. 2013; doi:10.1016/S0140-6736(13)60142-7.

Tinnitus. National Institute on Deafness and Other Communication Disorders. https://www.nidcd.nih.gov/health/tinnitus. Accessed Dec. 22, 2020.

Dinces EA. Etiology and diagnosis of tinnitus. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Dec. 22, 2020.

Dinces EA. Treatment of tinnitus. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Dec. 22, 2020.

AskMayoExpert. Pulsatile tinnitus. Mayo Clinic; 2019.

Causes. American Tinnitus Association. https://www.ata.org/understanding-facts/causes. Accessed Dec. 22, 202

 

Foto: