Reumatoidná artritída: Príznaky, príčiny a liečba

 

Reumatoidná artritída je chronické zápalové ochorenie, ktoré postihuje kĺby. Môže viesť k deformáciám kĺbov, straty pohyblivosti a zvýšenému riziku vzniku iných zdravotných problémov.

Hlavnými príznakmi reumatoidnej artritídy sú bolesť a opuch kĺbov, najmä rúk a končatín, únava a zvýšená teplota. Príčiny reumatoidnej artritídy stále nie sú známe, avšak zdá sa, že môžu zahŕňať genetické a environmentálne faktory.

Liečba reumatoidnej artritídy zahŕňa užívanie liekov na zmiernenie zápalu a bolesti, ako aj fyzioterapiu a chirurgické zákroky v prípade ťažších prípadov.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je reumatoidná artritída

Reumatoidná artritída je najčastejšou formou autoimunitnej artritídy. Asi 75 % pacientov s reumatoidnou artritídou sú ženy. V skutočnosti 1 – 3 % žien môže počas svojho života dostať reumatoidnú artritídu.

Ochorenie najčastejšie začína medzi 30. a 50. rokom života. Reumatoidná artritída však môže začať v akomkoľvek veku.

Reumatoidná artritída je chronické ochorenie, ktoré spôsobuje bolesť kĺbov, stuhnutosť, opuch a zníženú pohyblivosť kĺbov. Najčastejšie sú postihnuté malé kĺby na rukách a nohách.

Niekedy môže reumatoidná artritída ovplyvniť vaše orgány, ako sú oči, koža alebo pľúca.

Stuhnutosť kĺbov pri aktívnej reumatoidnej artritíde je často najhoršia ráno. Môže trvať jednu až dve hodiny (alebo aj celý deň).

Vo všeobecnosti sa zlepšuje pohybom kĺbov. Tuhosť po dlhú dobu ráno je vodítkom, že môžete mať reumatoidnu artritídu, pretože to nie je bežné pri iných stavoch. Napríklad osteoartritída najčastejšie nespôsobuje dlhotrvajúcu rannú stuhnutosť.

 

Ďalšie príznaky a symptómy, ktoré sa môžu vyskytnúť pri reumatoidnej artritíde, zahŕňajú:

  • Strata energie

  • Nízke horúčky

  • Strata chuti do jedla

  • Suché oči a ústa v dôsledku súvisiaceho zdravotného problému, Sjogrenovho syndrómu

  • Pevné hrčky, nazývané reumatoidné uzliny, ktoré rastú pod kožou na miestach, ako sú lakte a ruky
 Spinalna stenoza

2. Čo spôsobuje reumatoidnú artritídu?

Reumatoidná artritída je autoimunitné ochorenie. Váš imunitný systém má útočiť na cudzorodé látky vo vašom tele, ako sú baktérie a vírusy, vytvorením zápalu. Pri autoimunitnom ochorení imunitný systém omylom pošle zápal do vášho vlastného zdravého tkaniva.

Imunitný systém vytvára veľa zápalov, ktoré sa posielajú do vašich kĺbov, čo spôsobuje bolesť a opuch kĺbov. Ak zápal zostáva prítomný dlhší čas, môže spôsobiť poškodenie kĺbu. Toto poškodenie sa zvyčajne nedá zvrátiť, keď k nemu dôjde.

Príčina reumatoidnej artritídy nie je známa. Existujú dôkazy, že autoimunitné stavy sa vyskytujú v rodinách. Napríklad určité gény, s ktorými ste sa narodili, môžu zvýšiť pravdepodobnosť, že dostanete reumatoidnu artritídu.

3. Diagnostika reumatoidnej artritídy

Reumatoidná artritída je diagnostikovaná vyšetrením výsledkov krvných testov, vyšetrením kĺbov a orgánov a kontrolou röntgenových alebo ultrazvukových snímok. Neexistuje žiadny test na diagnostiku reumatoidnej artritídy.

Vykonajú sa krvné testy na hľadanie protilátok v krvi, ktoré možno pozorovať pri reumatoidnej artritíde. Protilátky sú malé proteíny v krvnom obehu, ktoré pomáhajú bojovať proti cudzorodým látkam nazývaným antigény.

Niekedy sa tieto protilátky nachádzajú u ľudí bez reumatoidnej artritídy. Toto sa nazýva falošne pozitívny výsledok. Vykonávajú sa aj krvné testy, aby sa zistila vysoká úroveň zápalu.

Príznaky reumatoidnej artritídy môžu byť veľmi mierne, čo sťažuje diagnostiku. Niektoré vírusové infekcie môžu spôsobiť príznaky, ktoré možno zameniť za reumatoidnu artritídu.

Reumatológ je lekár so zručnosťami a znalosťami na dosiahnutie správnej diagnózy reumatoidnej artritídy a na odporúčanie liečebného plánu.

 

Abnormálne krvné testy bežne pozorované pri reumatoidnej artritíde zahŕňajú:

  • Anémia (nízky počet červených krviniek)

  • Reumatoidný faktor (protilátka alebo krvný proteín, ktorý sa včas nachádza u približne 80 % pacientov s reumatoidnou artritídou, ale len u 30 % na začiatku artritídy)

  • Protilátky proti cyklickým citrulinovaným peptidom (kúsky proteínov) alebo skrátene anti-CCP (zistené u 60 - 70 % pacientov s reumatoidnou artritídou)

  • Zvýšená rýchlosť sedimentácie erytrocytov (krvný test, ktorý u väčšiny pacientov s reumatoidnou artritídou potvrdí množstvo zápalu v kĺboch)

 

Röntgenové snímky môžu pomôcť pri detekcii reumatoidnej artritídy, ale môžu byť normálne pri včasnej artritíde. Aj keď je to normálne, počiatočné röntgenové snímky môžu byť užitočné neskôr, aby ukázali, či choroba postupuje.

MRI a ultrazvukové skenovanie môže pomôcť potvrdiť alebo posúdiť závažnosť reumatoidnej artritídy.

Reumatoidná artritída je chronická artritída. Vo všeobecnosti musia byť symptómy prítomné dlhšie ako tri mesiace, aby bolo možné zvážiť túto diagnózu. Sú však pacienti, ktorí sú diagnostikovaní skôr.

Parkinson_bioliek

4. Liečba reumatoidnej artritídy

Liečba reumatoidnej artritídy sa za posledných 30 rokov výrazne zlepšila. Súčasné liečby poskytujú väčšine pacientov dobrú alebo vynikajúcu úľavu od symptómov a umožňujú im, aby fungovali na normálnej úrovni alebo blízko nej.

So správnymi liekmi mnohí pacienti nemusia mať žiadne známky aktívneho ochorenia. Keď sú príznaky úplne pod kontrolou, choroba je v „remisii“. Neexistuje žiadny liek na reumatidnú artritídu.

Cieľom liečby je zlepšiť bolesť a opuch kĺbov a zlepšiť schopnosť vykonávať každodenné činnosti. Začatie liečby čo najskôr pomáha predchádzať trvalému alebo možno trvalému poškodeniu vašich kĺbov.

Žiadna jediná liečba nefunguje pre všetkých pacientov. Mnoho ľudí s reumatoidnou artritídou musí zmeniť svoju liečbu aspoň raz počas svojho života.

Pacienti s reumatoidnou artritídou by mali začať liečbu antireumatickými liekmi modifikujúcimi ochorenie - označovanými ako DMARD.

Tieto lieky nielen zmierňujú symptómy, ale aj spomaľujú progresiu poškodenia kĺbov. Lekári často predpisujú DMARD spolu s nesteroidnými protizápalovými liekmi a/alebo nízkymi dávkami kortikosteroidov na zníženie opuchu a bolesti. DMARD výrazne zlepšili bolesť, opuch a kvalitu života takmer u všetkých pacientov s reumatoidnou artritídou.

Opýtajte sa svojho reumatológa na potrebu liečby DMARD a na riziká a prínosy týchto liekov.

bolest kolena bioliek

Medzi najúčinnejšie lieky patria metotrexát, leflunomid, sulfasalazín, preparáty zlata, azatioprín a menej účinný hydroxychlochín. Všetky DMARDs majú nežiaduce účinky a vyžadujú si starostlivé sledovanie.

Zlato je starší DMARD, ktorý sa často podáva ako injekcia do svalu, ale môže sa podávať aj ako pilulka — auranofín. Antibiotikum minocyklín je tiež DMARD, rovnako ako azatioprín a cyklosporín. Tieto tri lieky a zlato sa v súčasnosti zriedka predpisujú na reumatoidnú artritídu, pretože iné lieky fungujú lepšie alebo majú menej vedľajších účinkov.

Ak napriek ich použitiu v liečbe dôjde k aktivácii ochorenia, pacient je indikovaný na tzv. biologickú liečbu, ktorá v súčasnosti predstavuje jednu z najúčinnejších foriem liečby reumatologických ochorení. Môžu blokovať chemické signály imunitného systému, ktoré vedú k zápalu a poškodeniu kĺbov/tkaniv.

 

Najlepšia liečba reumatoidnej artritídy si vyžaduje viac ako samotné lieky. Dôležité je aj vzdelávanie pacienta, napríklad ako sa vyrovnať s reumatoidnou artritídou.

Správna starostlivosť si často vyžaduje tím lekárov vrátane reumatológov, lekárov primárnej starostlivosti a fyzikálnych a pracovných terapeutov. Počas roka budete potrebovať časté návštevy svojho reumatológa.

Tieto kontroly umožňujú vášmu lekárovi sledovať priebeh vašej choroby a kontrolovať prípadné vedľajšie účinky vašich liekov. Tiež budete pravdepodobne musieť z času na čas opakovať krvné testy a röntgenové alebo ultrazvukové vyšetrenie.

 Hallux2 bioliek

5. Domáca liečba reumatoidnej artritídy

Niektoré domáce spôsoby liečby a úpravy životného štýlu môžu pomôcť zlepšiť kvalitu vášho života pri živote s reumatoidnou artritídou. To zahŕňa cvičenia, odpočinok a pomocné zariadenia.

 

I. Cvičenie

Cvičenia s nízkym dopadom môžu pomôcť zlepšiť rozsah pohybu v kĺboch ​​a zvýšiť vašu mobilitu. Cvičenie môže tiež posilniť svaly, čo môže pomôcť zmierniť tlak kĺbov.

Môžete tiež vyskúšať jemnú jogu, ktorá vám môže pomôcť obnoviť silu a flexibilitu.

 

II. Odpočinok

Možno budete potrebovať viac odpočinku počas vzplanutia a menej počas remisie. Dostatok spánku pomôže znížiť zápal a bolesť, ako aj únavu.

 

III. Aplikujte teplo alebo chlad

Ľadové obklady alebo studené obklady môžu pomôcť zmierniť zápal a bolesť. Môžu byť účinné aj proti svalovým kŕčom.

Chlad môžete striedať s horúcimi procedúrami, ako sú teplé sprchy a horúce obklady. To môže pomôcť znížiť tuhosť.

 

IV. Pomôcky

Niektoré pomôcky ako sú dlahy a výstuhy, môžu udržať vaše kĺby v kľudovej polohe. To môže pomôcť znížiť zápal, ale je dôležité urobiť si prestávky v ich používaní, aby ste predišli „zamrznutiu kĺbov“.

Palice a barle vám môžu pomôcť udržať pohyblivosť, dokonca aj počas vzplanutia. Môžete si tiež nainštalovať zariadenia pre domácnosť, ako sú madlá a zábradlia v kúpeľniach a pozdĺž schodísk.

 zdrave potraviny bioliek

6. Diéta pri reumatoidnej artritíde

Váš lekár, alebo dietológ vám môže odporučiť protizápalovú diétu, ktorá vám pomôže s vašimi príznakmi. Tento typ stravy zahŕňa potraviny, ktoré majú veľa omega-3 mastných kyselín.

 

Potraviny s vysokým obsahom omega-3 mastných kyselín zahŕňajú:

  • Tučné ryby ako losos, tuniak, sleď a makrela

  • Chia semienka

  • Ľanové semená

  • Vlašské orechy

 

Antioxidanty, ako sú vitamíny A, C a E a selén, môžu tiež pomôcť znížiť zápal.

Potraviny s vysokým obsahom antioxidantov zahŕňajú:

  • Bobule, ako sú čučoriedky, brusnice, goji a jahody

  • Tmavá čokoláda

  • Špenát

  • Obličky

  • Artičoky

Je tiež dôležité jesť veľa vlákniny. Vyberte si celozrnné potraviny, čerstvú zeleninu a čerstvé ovocie. Obzvlášť prospešné môžu byť jahody.

 

Potraviny obsahujúce flavonoidy môžu tiež pomôcť v boji proti zápalom v tele.

Zahŕňajú:

  • sójové výrobky, ako je tofu

  • bobule

  • zelený čaj

  • brokolica

  • hrozno

 

To, čo nejete, je rovnako dôležité ako to, čo jete. Uistite sa, že sa vyhýbate spracovaným sacharidom a nasýteným alebo trans-tukom.

 

7. Typy reumatoidnej artritídy

Existuje niekoľko rôznych typov reumatoidnej artritídy. Vedieť, aký typ máte, môže vášmu lekárovi pomôcť vybrať pre vás najlepší typ liečby.

 

Typy reumatoidnej artritídy:

 

I. Séropozitívna reumatoidná artritída

Ak máte séropozitívnu reumatoidnú artritídu, máte pozitívny výsledok krvného testu na reumatoidný faktor alebo anti-CCP. To znamená, že máte protilátky, ktoré spôsobujú, že váš imunitný systém napadne kĺby.

 

II. Séronegatívna reumatoidná artritída

Ak máte negatívny výsledok reumatoidný faktor krvného testu a negatívny výsledok anti-CCP, ale stále máte príznaky reumatoidnej artritídy, môžete mať séronegatívnu reumatoidnu artritídu.

Nakoniec sa u vás môžu vyvinúť protilátky, čo zmení vašu diagnózu na séropozitívnu reumatoidnú artritídu.

 

III. Juvenilná idiopatická artritída (JIA)

Juvenilná idiopatická artritída označuje reumatoidnú artritídu u detí vo veku 17 rokov a mladších. Tento stav bol predtým známy ako juvenilná reumatoidná artritída (JRA).

Príznaky sú rovnaké ako u iných typov reumatoidnej artritídy, ale môžu zahŕňať aj zápal oka a problémy s fyzickým vývojom.

 

Séropozitívna reumatoidná artritída

Séropozitívna reumatoidná artritída je najbežnejším typom reumatoidnej artritídy. Tento typ artritídy sa môže vyskytnúť v rodinách. Séropozitívna reumatoidná artritída môže mať závažnejšie symptómy ako séronegatívna reumatoidná artritída.

 

Symptómy séropozitívnej reumatoidnej artritídy môžu zahŕňať:

  • ranná stuhnutosť trvajúca 30 minút alebo dlhšie

  • opuch a bolesť viacerých kĺbov

  • opuch a bolesť v symetrických kĺboch

  • reumatoidné uzliny

  • horúčka

  • únava

  • strata váhy

Reumatoidná artritída nie je vždy obmedzená na kĺby. Niektorí ľudia so séropozitívnou reumatoidnou artritídou môžu mať zápal v očiach, slinných žľazách, nervoch, obličkách, pľúcach, srdci, koži a krvných cievach.

8. Reumatoidná artritída v rukách

Artritída v rukách môže začať ako pocit pálenia na nízkej úrovni, ktorý pociťujete na konci dňa. Nakoniec môžete pociťovať bolesť, ktorá nemusí byť nevyhnutne spôsobená používaním rúk. Táto bolesť môže byť bez liečby dosť silná.

Môžete tiež cítiť:

  • opuch

  • začervenanie

  • teplo

  • stuhnutosť

 

Ak sa chrupavka v kĺboch ​​opotrebuje, môžete si všimnúť určité deformácie na rukách. Môžete tiež mať pocit „škvŕkania“ v kĺboch ​​rúk, prstov a veľkých kĺbov, ak sa chrupavka úplne zhorší.

S progresiou ochorenia sa v zápästiach, kolenách, lakťoch, členkoch a okolo malých kĺbov rúk zvyčajne vyvinú vaky naplnené tekutinou alebo synoviálne cysty. Tieto cysty nie sú bez komplikácií a v niektorých prípadoch môže dôjsť k pretrhnutiu šľachy.

V postihnutých kĺboch ​​sa môžu vyvinúť hrboľaté výrastky, nazývané kostné ostrohy. V priebehu času vám kostné ostrohy môžu sťažiť používanie rúk.

Ak máte reumatoidnú artritídu vo svojich rukách, váš lekár s vami bude spolupracovať na cvičeniach, ktoré vám pomôžu udržať si pohyb a funkciu.

Cvičenia spolu s inými typmi liečby môžu pomôcť znížiť zápal a oddialiť progresiu ochorenia.

  bolest ruk bioliek2

9. Ako vyzerá reumatoidná artritída?

Reumatoidná artritída môže byť najviditeľnejšia vo vašich rukách a nohách, najmä keď choroba postupuje a najmä ak sa neliečite. 

Časté sú opuchy rúk, zápästí, kolien, členkov a prstov na nohách. Poškodenie väzov a opuch nôh môže spôsobiť, že osoba s reumatoidnou artritídou bude mať problémy s chôdzou.

Ak nedostanete liečbu reumatoidnej artritídy, môžu sa u vás vyvinúť vážne deformácie rúk a nôh. Deformácie rúk a prstov môžu spôsobiť zakrivený vzhľad podobný pazúrom.

Vaše prsty môžu tiež nadobudnúť vzhľad pazúrov, niekedy sa ohýbajú nahor a niekedy sa skrúcajú pod bruško chodidla. Môžete si tiež všimnúť vredy, uzliny, hrbolčeky a mozole na nohách.

Hrudky, nazývané reumatoidné uzliny, sa môžu objaviť kdekoľvek na tele, kde sú zapálené kĺby. Tieto môžu mať veľkosť od veľmi malých po veľkosť vlašského orecha a môžu sa vyskytovať v zhlukoch.

bolest ramena 2 

10. Komplikácie spôsobené reumatoidnou artritídou

Reumatoidná artritída vás môže vystaviť zvýšenému riziku vzniku ďalších zdravotných komplikácií. U niektorých ľudí sa môžu vyvinúť komplikácie z liekov používaných na liečbu reumatoidnej artritídy.

 

1. Predčasná srdcová choroba

Ľudia, ktorí majú reumatoidnú artritídu, majú takmer dvakrát vyššiu pravdepodobnosť vzniku srdcového ochorenia ako ľudia bez tohto ochorenia. Tí, ktorí majú obezitu a reumatoidnú artritídu, sú vystavení najvyššiemu riziku.

Ochorenie koronárnych artérií je najčastejšou príčinou úmrtia ľudí s reumatoidnou artritídou.

 

2. Syndróm karpálneho tunela

Syndróm karpálneho tunela je bežný u ľudí, ktorí majú reumatoidnú artritídu. Spôsobuje bolesť, necitlivosť alebo mravčenie v rukách a prstoch. Je to spôsobené stlačením nervu v ruke nazývaného stredný nerv.

 

3. Intersticiálne zápaly pľúc

Intersticiálne zápaly pľúc sú primárnym pľúcnym prejavom reumatoidnej artritídy a môžu sa vyvinúť, keď sa vaše pľúca zapália.

 

4. Pľúcna fibróza

Pľúcna fibróza je stav, ktorý spôsobuje zjazvenie a stuhnutosť pľúc a sťažuje dýchanie. Pleuréza je ďalší bolestivý stav pľúc, ktorý je komplikáciou RA v dôsledku zápalu výstelky pľúc (pleura).

 

5. Bolesť v hrudi

Zápal tkanív okolo srdca môže viesť k perikarditíde, čo je stav, ktorý spôsobuje bolesť na hrudníku.

 

6. Stav očí

Zápal očí z reumatoidnej artritídy môže viesť k uveitíde a skleritíde, ktorá spôsobuje začervenanie očí a bolesť. Môže tiež viesť k Sjögrenovmu syndrómu, ktorý spôsobuje suché oči.

 

7. Vaskulitída

Zápal krvných ciev, známy ako vaskulitída, môže spôsobiť zhrubnutie, oslabenie, zúženie a zjazvenie ciev. V závažných prípadoch môže ovplyvniť prietok krvi do orgánov vášho tela a byť život ohrozujúci.

 

8. Poškodenie kĺbov

Ak reumatoidná artritída nie je včas liečená, môže dôjsť k trvalému poškodeniu kĺbov. Kĺby sa môžu vážne zdeformovať a môžu sa poškodiť blízke šľachy, kosti a chrupavky. Niekedy je potrebná operácia, aby sa zabránilo strate funkcie kĺbov.

 

9. Cervikálna myelopatia

Ak máte reumatoidnú artritídu, vystavujete sa zvýšenému riziku vzniku cervikálnej myelopatie. Tento stav je výsledkom kompresie miechy v krku. Vedie k dislokácii kĺbov v hornej časti miechy a môže vážne ovplyvniť pohyblivosť a viesť k trvalému poškodeniu miechy.

 

10. Zápal pľúc

Pneumónia je najčastejšie sa vyskytujúcou infekciou u ľudí s reumatoidnou artritídou.

 

11. Zlyhanie obličiek

Renálne zlyhanie je treťou najčastejšou príčinou smrti u ľudí s reumatoidnou artritídou. Ľudia s reumatoidnou artritídou sú vystavení zvýšenému riziku chronického ochorenia obličiek a glomerulonefritídy.

 

12. Gastrointestinálne krvácanie

GI krvácanie je stav, pri ktorom dochádza k silnému krvácaniu v horných častiach tráviaceho traktu. Je to najčastejšia gastrointestinálna komplikácia u ľudí s reumatoidnou artritídou a je spojená s nesteroidnými protizápalovými liekmi.

 

13. Pancytopénia

Pancytopénia je stav, ktorý sa vyskytuje, keď má človek príliš málo červených krviniek, bielych krviniek a krvných doštičiek. Spôsobuje tri ochorenia krvi: anémiu, leukopéniu a trombocytopéniu. Závažnosť anémie koreluje so závažnosťou reumatoidnej artritídy.

 

14. Lymfóm

Ľudia s reumatoidnou artritídou majú zvýšené riziko vzniku Hodgkinovho lymfómu (HL) aj non-Hodgkinovho lymfómu (NHL).

 

15. Podkožné uzliny

Ide o lézie umiestnené hlboko v dermis a podkožných vrstvách kože. Nachádzajú sa u 30 až 40 percent pacientov s reumatoidnou artritídou a sú spojené s ťažšími ochoreniami.

 Osteoartroza2

11. Život s reumatoidnou artritídou

Je dôležité, aby ste boli väčšinu času fyzicky aktívny, ale niekedy, keď ochorenie prepukne, aktivity obmedzte. Vo všeobecnosti je odpočinok užitočný, keď je kĺb zapálený alebo keď sa cítite unavený.

V týchto chvíľach robte jemné cvičenia s rozsahom pohybu, ako je strečing. Tým zostane kĺb pružný.

 

Keď sa budete cítiť lepšie, pacientom s reumatoidnou artritídou odporúčame robiť aeróbne cvičenia s nízkym dopadom, ako je chôdza, a cvičenia na zvýšenie svalovej sily. Tým sa zlepší vaše celkové zdravie a zníži sa tlak na kĺby.

Fyzikálny alebo pracovný terapeut vám môže pomôcť zistiť, ktoré typy aktivít sú pre vás najlepšie a na akej úrovni alebo tempe by ste ich mali robiť.

 

Zistenie, že máte chronické ochorenie, je udalosťou, ktorá zmení život. Môže to spôsobiť obavy a niekedy pocity izolácie alebo depresie.

Vďaka výrazne zlepšenej liečbe majú tieto pocity tendenciu časom klesať, keď sa zlepšuje energia a bolesť a stuhnutosť sa znižujú. Diskutujte o týchto normálnych pocitoch so svojimi poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti.

Môžu vám poskytnúť užitočné informácie a zdroje.

 

12. Časté otázky o reumatoidnej artritíde

1. Čo je reumatoidná artritída a aké sú jej príznaky?

Reumatoidná artritída (RA) je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje kĺby a spôsobuje zápalové reakcie. Medzi najčastejšie príznaky patria opuch, bolesť, stuhnutosť a obmedzenie pohyblivosti postihnutých kĺbov.

Okrem toho môžu pacienti pociťovať únavu, horúčky a celkovú slabosť.

2. Aký je vekový rozsah postihnutých osôb a prečo sa reumatoidná artritída vyskytuje?

Reumatoidná artritída môže postihnúť ľudí v akejkoľvek vekovej kategórii, ale najčastejšie sa prejavuje medzi 30. a 60. rokom života. Presná príčina vzniku reumatoidnej artritídy nie je úplne známa, no predpokladá sa, že kombinácia genetických, environmentálnych a imunitných faktorov hrá dôležitú úlohu.

3. Aká je diagnóza reumatoidnej artritídy a ako sa potvrdzuje?

Diagnóza reumatoidnej artritídy sa stanovuje na základe dôkladného fyzikálneho vyšetrenia, laboratórnych testov a obrazových vyšetrení. Dôležitá je aj analýza príznakov a anamnézy pacienta.

Laboratórne testy môžu zahŕňať krvné testy na zistenie zápalových markerov a prítomnosti reumatoidného faktora a protilátok.

4. Aká je liečba reumatoidnej artritídy?

Liečba reumatoidnej artritídy zahŕňa kombináciu liekov a terapeutických postupov. Na zmiernenie zápalu a bolesti sa často používajú protizápalové lieky a imunosupresíva. Biologické lieky sú ďalšou možnosťou liečby, ktoré cieľovo ovplyvňujú imunitný systém. Fyzioterapia a cvičenie môžu pomôcť udržiavať pohyblivosť a posilňovať svaly.

5. Ako ovplyvňuje reumatoidná artritída kvalitu života pacientov?

Reumatoidná artritída môže výrazne ovplyvniť kvalitu života pacientov. Bolesť, stuhnutosť a obmedzenie pohyblivosti kĺbov môžu spôsobiť obmedzenia v každodenných činnostiach.

Únava a celková slabosť môžu mať negatívny vplyv na energetickú úroveň a psychické blaho pacientov. Správna liečba a podpora odborníkov môžu pomôcť zlepšiť život s reumatoidnou artritídou a minimalizovať dopady ochorenia na denný život.

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
 
Zdroje:
 

1. Rheumatoid Arthritis: Symptoms, Causes, Treatment, and More (healthline.com)

2. Health Topics | NIAMS (nih.gov)

3. Rheumatoid Arthritis (rheumatology.org)

4. Osteoarthritis: Symptoms, Diagnosis, and Treatment | Arthritis Foundation

 

Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/