Vypadávanie vlasov: Všetko čo by ste mali vedieť

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Známky vypadávania vlasov (alopécia)

Vypadávanie vlasov sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi v závislosti od príčiny. Môžete si všimnúť náhle vypadávanie vlasov alebo postupné rednutie v priebehu času.

Môže byť užitočné viesť si denník, ktorý bude sledovať všetky zmeny, ktoré spozorujete, alebo príznaky, ktoré zaznamenáte. Je normálne stratiť 50 až 100 vlasov denne. S asi 100 000 vlasmi na hlave nie je táto malá strata viditeľná.

 
Niektoré znaky zahŕňajú:
  • Celkové rednutie vlasov. Postupné rednutie na temene hlavy je najbežnejším typom vypadávania vlasov. Ovplyvňuje mužov aj ženy.

  • Plešaté miesta. Môžu byť kruhové alebo nepravidelné. Veľkosťou môžu pripomínať mince a zvyčajne sa objavujú na pokožke hlavy.

  • Hrsť vlasov. Môže sa vyskytnúť veľmi náhle vypadávanie vlasov, najmä po emocionálnych alebo fyzických traumách. Počas umývania alebo česania môžu vlasy rýchlo vypadnúť, čo vedie k celkovému rednutiu.

  • Úplná strata. V niektorých situáciách, najmä pri niektorých liečbach ako je chemoterapia, môžete spozorovať náhle vypadávanie vlasov.
 
Ďalej sa pozrieme na hlavné typy vypadávania vlasov a ich príčiny.
 

2. Čo spôsobuje vypadávanie vlasov?

Váš lekár alebo dermatológ (lekár, ktorý sa špecializuje na kožné problémy) sa najskôr pokúsi zistiť základnú príčinu vypadávania vlasov. Najčastejšou príčinou vypadávania vlasov je dedičná plešatosť mužského alebo ženského typu.

Ak máte v rodinnej anamnéze plešatenie, môžete mať tento typ vypadávania vlasov. Určité pohlavné hormóny môžu spôsobiť dedičné vypadávanie vlasov. Môže sa to začať už v puberte.

Vypadávanie vlasov môžu spôsobiť závažné ochorenia, operácie alebo traumatické udalosti. Vaše vlasy však zvyčajne začnú opäť dorastať.

Hormonálne zmeny môžu spôsobiť dočasné vypadávanie vlasov. Príklady zahŕňajú:

  • tehotenstvo

  • pôrod

  • ukončenie používania antikoncepčných tabliet

  • menopauza

 
Medzi zdravotné ťažkosti, ktoré môžu spôsobiť vypadávanie vlasov, patria:
  • ochorenie štítnej žľazy

  • alopecia areata (autoimunitné ochorenie, ktoré napáda vlasové folikuly)

  • infekcie pokožky hlavy ako lišaj

 
Choroby, ktoré spôsobujú zjazvenie, ako napríklad lichen planus a niektoré druhy lupusu, môžu mať za následok trvalé vypadávanie vlasov kvôli zjazveniu.
 
 
Strata vlasov môže byť spôsobená aj liekmi používanými na liečbu:
 
Fyzický alebo emocionálny šok môže spôsobiť znateľné vypadávanie vlasov. Medzi príklady tohto typu šoku patria:
  • smrť v rodine

  • extrémne chudnutie

  • vysoká horúčka

 

Ľudia s trichotillomániou (poruchou ťahania vlasov) majú potrebu vytrhávať si vlasy, zvyčajne z hlavy, obočia alebo mihalníc.

Trakčné vypadávanie vlasov môže byť spôsobené účesmi, ktoré vyvíjajú tlak na folikuly veľmi silným stiahnutím vlasov. Strava bez bielkovín, železa a ďalších výživných látok môže tiež viesť k rednutiu vlasov.

TIP: Prečítajte si všetko o zápale v tele a jeho liečbe 

 Vypadavanie_vlasov_bioliek_4

4 typy alopécie

Alopécia jednoducho znamená „vypadávanie vlasov“. Nie je nákazlivá, existuje celý rad typov alopécií:
  • Androgénna alopécia je ženská plešatosť, alebo vypadávanie vlasov spôsobené genetikou alebo rodinnou anamnézou. Je to hlavná príčina vypadávania vlasov u žien a všeobecne sa začína vo veku od 12 do 40 rokov. Zatiaľ čo muži majú tendenciu si všimnúť plešatenie ako ustupujúcu líniu vlasov a špecifické plešiny, vypadávanie vlasov u žien sa javí skôr ako celkové rednutie.

  • Alopecia areata je nepravidelné vypadávanie vlasov, ktoré nastane náhle. Zvyčajne začína jednou alebo viacerými okrúhlymi plešatými miestami, ktoré sa môžu alebo nemusia prekrývať.

  • Jazvová alopécia je skupina stavov, ktoré spôsobujú nezvratné vypadávanie vlasov zjazvením. Vlasy vypadnú a vlasové folikuly nahradí jazvové tkanivo.

  • Traumatická alopécia je spôsobená v dôsledku vlasového stylingu, ako je užívanie žehličky na vlasy, fénu, určitých chemikálií na farbenie vlasov.

4. Ako sa diagnostikuje vypadávanie vlasov?

Trvalé vypadávanie vlasov často naznačuje základné zdravotné problémy.
 

Váš lekár alebo dermatológ môže zistiť príčinu vypadávania vlasov na základe fyzikálneho vyšetrenia a zdravotného stavu. V niektorých prípadoch môžu pomôcť jednoduché zmeny stravovania. Lekár vám môže zmeniť aj lieky na predpis.

Ak má váš dermatológ podozrenie na autoimunitné, alebo kožné ochorenie, môže vám urobiť biopsiu pokožky hlavy.

To bude vyžadovať opatrné odstránenie malej časti kože na laboratórne testovanie. Je dôležité mať na pamäti, že rast vlasov je zložitý proces. Určenie presnej príčiny vypadávania vlasov môže chvíľu trvať.

5. Aké sú možnosti liečby vypadávania vlasov?

 

I. Lieky

Lieky budú pravdepodobne prvým liečebným postupom pri vypadávaní vlasov. Voľnopredajné lieky sa zvyčajne skladajú z topických krémov a gélov, ktoré si nanášate priamo na pokožku hlavy. Najbežnejšie produkty obsahujú prísadu nazývanú minoxidil.
 
Lekár môže odporučiť minoxidil v kombinácii s inými spôsobmi liečby vypadávania vlasov. Medzi vedľajšie účinky minoxidilu patrí podráždenie pokožky hlavy a rast vlasov v priľahlých oblastiach, napríklad na čele alebo na tvári.
 

Vypadávanie vlasov môžu liečiť aj lieky na predpis. Lekári predpisujú perorálne lieky finasterid na plešatenie mužského typu. Tento liek užívate každý deň na spomalenie vypadávania vlasov. U niektorých mužov sa pri užívaní finasteridu objaví nový rast vlasov.

Podľa Mayo Clinic môže existovať súvislosť medzi používaním finasteridu a závažnejším typom  karcinómu prostaty.

Lekár vám môže tiež predpísať kortikosteroidy, ako je prednison. Jednotlivci s alopecia areata ich môžu použiť na zmiernenie zápalu a potlačenie imunitného systému. Kortikosteroidy napodobňujú hormóny tvorené vašimi nadobličkami.

Vysoké množstvo kortikosteroidov v tele zmierňuje zápaly a potláča imunitný systém. Mali by ste starostlivo sledovať vedľajšie účinky týchto liekov.

 

Možné vedľajšie účinky zahŕňajú:

  • glaukóm, môže mať za následok poškodenie očného nervu a stratu zraku

  • zadržiavanie tekutín a opuchy v dolných končatinách

  • vyšší krvný tlak

  • šedý zákal

  • vysoká hladina cukru v krvi

 
Existujú dôkazy, že užívanie kortikosteroidov vám môže tiež spôsobiť vyššie riziko nasledujúcich stavov:
  • infekcie

  • strata vápnika z kostí, ktorá môže viesť k osteoporóze

  • stenšenie pokožky a ľahké podliatiny

  • bolesť hrdla

  • chrapot

TIP: Prečítajte si všetko o bolesti kolena a jeho liečbe

II. Lekárske postupy

Niekedy lieky nestačia na zastavenie vypadávania vlasov. Na liečbu plešatosti existujú chirurgické zákroky.
 
 

a) Transplantácia vlasov

Operácia transplantácie vlasov spočíva v premiestnení malých štepov kože, každá s niekoľkými vlasmi, do plešatých častí pokožky hlavy.

To funguje dobre u ľudí s dedičnou plešatosťou, pretože zvyčajne strácajú vlasy na temene hlavy. Pretože tento typ vypadávania vlasov je progresívny, budete v priebehu času potrebovať viac operácií.

b) Redukcia pokožky hlavy

Pri redukcii pokožky hlavy vám chirurg odstráni časť pokožky hlavy, ktorej chýbajú vlasy. Chirurg potom oblasť uzavrie kúskom pokožky hlavy, ktorá má vlasy.

Tieto chirurgické zákroky proti plešateniu bývajú drahé a so sebou nesú riziká. Tie obsahujú:
  • nepravidelný rast vlasov

  • krvácanie

  • široké jazvy

  • infekcie

Štep sa nemusí uchytiť, čo znamená, že budete musieť operáciu opakovať.
 
Vsi vo vlasoch

6. Domáca liečba vypadávania vlasov

Väčšina prípadov rednutia vlasov je liečiteľná doma. Zvážte nasledujúcich 11 možností a pred užitím akýchkoľvek doplnkov sa poraďte so svojím lekárom.
 
 
1. Masáž pokožky hlavy
 
Asi najlacnejšou metódou na získanie hustejších vlasov je masáž pokožky hlavy. Nič nestojí a neexistujú žiadne vedľajšie účinky.
 
Pri umývaní vlasov jemne pôsobte tlakom končekmi prstov okolo pokožky hlavy, aby ste podporili prietok krvi.
 
 
2. Esenciálne oleje
 
Esenciálne oleje pochádzajúce z rastlín a používajú sa predovšetkým v aromaterapii a v alternatívnej medicíne. Podľa Mayo Clinic bol levanduľový olej s úspechom používaný u niektorých ľudí trpiacich plešatosťou. Olej je často kombinovaný s inými druhmi olejov, napríklad s olejom z rozmarínu a tymiánu.
 
Stále však nie je dostatok dôkazov o tom, že éterické oleje dokážu liečiť plešatenie alebo rednutie vlasov. Ak sa rozhodnete túto liečbu podstúpiť, nezabudnite si otestovať malé množstvo oleja na paži a počkajte 24 hodín, aby ste zistili, či sa vyvinie nejaká reakcia. Sčervenanie, žihľavka alebo vyrážka môžu naznačovať alergickú reakciu.
 
 
3. Šampón proti rednutiu
 
Šampón proti rednutiu funguje dvoma spôsobmi. Po prvé, poskytuje vlasom objem, takže vyzerajú hustejšie. To môže byť užitočné pre ľudí, ktorí majú redšie alebo prirodzene jemné vlasy.
 
 
4. Multivitamíny
 
Zdravé vlasy závisia od vášho celkového zdravia. V prípadoch podvýživy, alebo s určitými poruchami stravovania sa nemôžu nové vlasy vytvárať z folikulov. Krvný test vám môže pomôcť zistiť, či máte dostatok výživných látok.
 
Ak trpíte nedostatkom niektorých výživných látok, lekár vám môže odporučiť užívať multivitamín. Zdravé vlasy potrebujú železo, kyselinu listovú a zinok, aby boli silné.
 
 
5. Doplnky kyseliny listovej
 
Kyselina listová je typ vitamínu B, ktorý je dôležitý pre generáciu buniek. Pokiaľ ide o rednutie vlasov, predpokladá sa, že kyselina listová pomáha folikulom vytvárať nové vlasy v plešatých oblastiach.
 
Rovnako ako v prípade multivitamínov nie je dostatok dôkazov o tom, že kyselina listová zaručí, že vaše vlasy budú hustejšie.
 
 
6. Biotín
 
Biotín alebo vitamín B-7 je vo vode rozpustná živina, ktorá sa prirodzene nachádza v potravinách, ako sú orechy, šošovica a pečeň. Ak sa stravujete vyvážene, je nepravdepodobné, že máte nízky obsah biotínu.
 
Doplnkové formy biotínu však v posledných rokoch pribúdajú a to čiastočne vďaka tomu, že obchodníci sľubujú pomocou týchto výrobkov viac energie a lepší rast vlasov.
 
Aj keď biotín pomáha štiepiť enzýmy vo vašom tele, existuje len málo dôkazov, že by mohol pomôcť pri rednutí vlasov.
Ak užívate doplnky vitamínu B-5, nemali by ste užívať biotín - ak sa užívajú spolu, môžu znížiť vzájomnú účinnosť.
 
 
 
 
7. Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny
 
Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sa nazývajú esenciálne mastné kyseliny. Je to tak preto, lebo ľudské telo ich nemôže vytvoriť. Omega-3 pomáha telu bojovať proti zápalom, ktoré sú základnou príčinou mnohých stavov.
 
Predčasné vypadávanie vlasov môže súvisieť aj so zápalom. Omega-6 je na druhej strane dôležité pre celkové zdravie pokožky.
 
Rastlinné oleje sú primárnym zdrojom omega-6, zatiaľ čo omega-3 mastné kyseliny sa nachádzajú v rybách.
 
 
8. Spironolaktón
 
Spironolaktón je predpísaný ľuďom, ktorí majú redšie vlasy spojené s tvorbou androgénov. U žien môže tento liek pomôcť pri liečbe rednutia vlasov a následného vypadávania vlasov v dôsledku hormonálnych výkyvov.
 
Na toto stanovenie je potrebné vopred urobiť krvný test.
 
 
9. Finasterid
 
Finasterid je liek na vypadávanie vlasov na predpis. Je len pre mužov. Na rozdiel od topických procedúr, je vo forme ako denná pilulka, ktorú muži užívajú na vypadávanie vlasov.
 
Ženy by sa týmto liekom mali vyhnúť kvôli závažným vedľajším účinkom - najmä ak ste tehotná alebo dojčíte.
 
 
10. Kortikosteroidy
 
Kortikosteroidy sú lieky na predpis používané na liečbu stavov spojených so zápalom. Niekedy môžu zápalové stavy spôsobiť rôzne príznaky vrátane vypadávania vlasov.
 
 
11. Domáca laserová terapia
 
Laserovú terapiu zvyčajne používajú dermatológovia a ďalší špecialisti na pokožku. Domáca laserová terapia na vlasy má pomôcť vašim vlasom dorásť a zároveň ich zosilniť.
 
Výsledky môžu trvať niekoľko mesiacov, kým sa prejavia. Najväčšou nevýhodou domácej laserovej terapie sú náklady. Niektoré stroje sa predávajú za stovky eur a nemusia vždy fungovať.
 
Vypadávanie_vlasov_bioliek_3

7. Ako môžem zabrániť vypadávaniu vlasov?

Môžete zabrániť ďalšiemu vypadávaniu vlasov. Nenoste pevné účesy, ako sú vrkôčiky, chvosty alebo drdoly, ktoré príliš tlačia na vlasy. V priebehu času tieto štýly trvale poškodia vaše vlasové folikuly.

Snažte sa vlasy neťahať, krútiť alebo trieť. Uistite sa, že jete vyváženú stravu, ktorá obsahuje dostatočné množstvo železa a bielkovín.

AK vám začínajú vypadávať vlasy, použite ich na umývanie jemný detský šampónom. Pokiaľ nemáte extrémne mastné vlasy, zvážte ich umývanie iba každý druhý deň. Vlasy vždy utierajte do sucha a vyvarujte sa ich treniu.

Častým vinníkom vypadávania vlasov sú tiež stylingové výrobky a nástroje. Medzi príklady výrobkov alebo nástrojov, ktoré môžu ovplyvniť vypadávanie vlasov, patria:

  • fény

  • žehličky na vlasy

  • farbiace výrobky

  • bieliace činidlá

  • relaxátory

Ak sa rozhodnete upravovať vlasy pomocou žehličky, urobte tak iba vtedy, keď sú vlasy suché. Používajte tiež najnižšie možné nastavenia žehličky.
 

8. Aký je dlhodobý výhľad?

Stratu vlasov môžete zastaviť alebo dokonca zvrátiť pomocou agresívnej liečby, najmä ak je to spôsobené základným zdravotným stavom. Liečba dedičného vypadávania vlasov môže byť zložitejšia. Niektoré postupy, ako napríklad transplantácia vlasov, však môžu pomôcť znížiť výskyt plešatosti.

Poraďte sa so svojím lekárom, aby ste preskúmali všetky možnosti zníženia účinkov vypadávania vlasov.

 
 
 
  

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 
 
 
Zdroje:
 
 
 
 
 
Do you have hair loss or hair shedding? (n.d.)
 
Hair loss. (n.d).
 
Mayo Clinic Staff. (2018). Hair loss.
 
Mayo Clinic Staff. (2019). Prostate cancer.