Čertov pazúr: Ako vám pomôže pri zápaloch a artritíde?

 

Čertov pazúr, alebo Harpagophytum procumbens, je rastlina používaná v tradičnej medicíne na liečbu zápalových ochorení, ako je artritída a revmatoidná artritída.

Jeho účinné látky, ako sú harpagosidy, sa verí, že pôsobia ako protizápalové a analgetické. Čertov pazúr sa najčastejšie používa vo forme prášku, tabletiek alebo tinktúry.

Trápia vás boľavé kĺby, svaly, alebo šľachy? Vedeli ste, že reuma už môže postihovať aj mladých 30-ročných ľudí? Reumu nie je možné celkom vyliečiť, ale viete ju veľmi účinne zmierniť.

Reuma patrí medzi najbolestivejšie chronické ochorenia. 9 z 10 pacientov uvádza ako základnú charakteristiku bolesť. Sprievodnými príznakmi je pocit únavy a stuhnutosť kĺbov. 

Bolest krizov

Čo je to čertov pazúr? 

Čertov pazúr (Harpagofyt ležatý) pochádza z Južnej Afriky konkrétne z oblastí Kalahari, je to plazivá trvalka s fialovo-červenými kvetmi. Jeho plody rýchlo drevnatejú s početnými ostňami.

Od nich si môžeme vysvetliť aj pomenovanie „čertov pazúr“. Veľmi vzácny je koreň čertovho pazúra, ktorý ma mimoriadnu liečivú silu, pretože obsahuje protizápalovú látku harpagosid.

Čertov pazúr má silné protizápalové pôsobenie, ktoré zmierňuje bolesti hlavne reumatického pôvodu. Čertov pazúr veľmi účinne zasahuje aj do degeneratívnych zmien a prejavov v poškodených kĺboch, alebo v oblasti chrbta.

Tlmí bolesť, upokojuje už prebiehajúce zápaly a urýchľuje hojenie. Úľavu poskytuje aj pri migréne. Najlepšie výsledky dosahuje pri miernej artritíde kolien a bedrového kĺbu. Úľavu poskytne aj pri migréne.

Účinky čertovho pazúra na ľudské zdravie

  • pôsobí proti zápalom - štúdia dokazuje vplyv potláčania cytokínov (molekuly v tele, ktoré podporujú zápal),

  • doporučuje sa osobám trpiacim reumatologickými ťažkosťami (dna (1), artritída),

  • má analgetické, posilňujúce a sedatívne účinky,

  • výskumy naznačujú, že môže pomôcť zmierniť bolesti kĺbov spojených s osteoartrózou (2,3

  • dokáže zmierňovať bolesť najmä dolnej časti chrbta (4), 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.