Varikokéla: Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je varikokéla

Varikokéla je zväčšenie žíl v uvoľnenom kožnom vaku, ktorý drží vaše semenníky (miešok). Varikokéla je podobná kŕčovej žile, ktorú môžete vidieť na nohe.

Varikokéla je častou príčinou nízkej produkcie spermií a zníženej kvality spermií, čo môže spôsobiť neplodnosť. Nie všetky varikokély však ovplyvňujú produkciu spermií. Varikokéla môže tiež spôsobiť, že semenníky sa nevyvinú normálne alebo sa zmenšia.

Väčšina varikokély sa vyvíja v priebehu času. Našťastie sa väčšina varikokély dá ľahko diagnostikovať a mnohé z nich nepotrebujú liečbu. Ak varikokéla spôsobuje príznaky, často sa dá operovať.

hemoroidy bioliek2

2. Symptómy

Varikokéla často nevyvoláva žiadne príznaky alebo symptómy. Zriedkavo môže spôsobiť bolesť.

 

Bolesť môže byť:

  • Rôzna od ostrej až po spôsobujúcu nepohodlie

  • Zvyšuje sa pri státí alebo fyzickej námahe, najmä počas dlhého obdobia

  • Zhoršená v priebehu dňa

  • Uľaví sa vám, keď si ľahnete na chrbát

  • Zhoršená plodnosť

 

Časom sa varikokéla môže zväčšiť a stať sa výraznejšou. Tento stav môže spôsobiť opuchnuté semenníky, takmer vždy na ľavej strane.

 

Kedy navštíviť lekára

Pretože varikokéla zvyčajne nespôsobuje žiadne príznaky, často nevyžaduje žiadnu liečbu. Varikokéla môže byť objavená počas hodnotenia plodnosti alebo rutinného fyzického vyšetrenia.

Ak však pociťujete bolesť alebo opuch v miešku, všimnete si, že vaše semenníky sú rôznej veľkosti, alebo sa vám v mladosti rozvinie varikokéla, alebo máte problémy s plodnosťou, kontaktujte svojho lekára.

 

3. Príčiny

Vaša spermatická „šnúra“ prenáša krv do a z vašich semenníkov. Nie je isté, čo spôsobuje varikokélu.

Mnohí odborníci sa však domnievajú, že varikokéla vzniká vtedy, keď chlopne vo vnútri žíl v mieche bránia správnemu prúdeniu krvi. Výsledná záloha spôsobuje rozšírenie žíl (dilatáciu). To môže spôsobiť poškodenie semenníka a viesť k zhoršeniu plodnosti.

Varikokéla sa často tvorí počas puberty. Varikokéla sa zvyčajne vyskytuje na ľavej strane, s najväčšou pravdepodobnosťou kvôli polohe ľavej testikulárnej žily.

Rizikové faktory

Zdá sa, že neexistujú žiadne významné rizikové faktory pre rozvoj varikokély.

 sex problem 3

4. Komplikácie

Varikokéla môže spôsobiť:

 

1. Zmenšenie postihnutého semenníka (atrofia)

Prevažnú časť semenníka tvoria tubuly produkujúce spermie. Pri poškodení, ako pri varikokéle, semenník scvrkne a zmäkne.

Nie je jasné, čo spôsobuje zmenšenie semenníka, ale nesprávne fungujúce chlopne umožňujú hromadenie krvi v žilách, čo môže viesť k zvýšenému tlaku v žilách a vystaveniu toxínom v krvi, ktoré môžu spôsobiť poškodenie semenníkov.

 

2. Neplodnosť

Varikokéla môže udržiavať lokálnu teplotu v semenníku alebo okolo neho príliš vysokú, čo ovplyvňuje tvorbu spermií, pohyb (motilitu) a funkciu.

 

5. Diagnostika

Váš lekár vykoná fyzickú skúšku a nahmatať abnormálne zväčšenie žíl. Ak máte menšiu varikokélu, váš lekár vás môže požiadať, aby ste vstali, zhlboka sa nadýchli a zadržali dych (Valsalvov manéver).

To pomôže vášmu lekárovi odhaliť abnormálne zväčšenie žíl.

Ak je fyzické vyšetrenie nepresvedčivé, váš lekár môže nariadiť ultrazvuk mieška. Tento test, ktorý využíva vysokofrekvenčné zvukové vlny na vytvorenie presných obrazov štruktúr vo vašom tele, môže byť použitý na uistenie sa, že pre vaše príznaky neexistuje iný dôvod.

V niektorých prípadoch sa môže odporučiť ďalšie testy, aby sa vylúčili iné príčiny varikokély, ako je napríklad nádor stláčajúci spermatickú žilu.

 kolonoskopia_1

6. Liečba

Liečba varikokély nemusí byť potrebná. Mnoho mužov s varikokélou je schopných splodiť dieťa bez akejkoľvek liečby.

Ak však varikokéla spôsobuje bolesť, atrofiu semenníkov alebo neplodnosť, alebo ak zvažujete techniky asistovanej reprodukcie, možno budete chcieť podstúpiť operáciu varikokély.

Účelom operácie je utesniť postihnutú žilu, aby sa presmeroval prietok krvi do normálnych žíl.

V prípadoch mužskej neplodnosti môže liečba varikokély zlepšiť alebo vyliečiť neplodnosť alebo zlepšiť kvalitu spermií, ak sa majú použiť techniky, ako je oplodnenie in vitro (IVF).

Jasné indikácie na operáciu varikokély v dospievaní zahŕňajú progresívnu testikulárnu atrofiu, bolesť alebo abnormálne výsledky analýzy spermií.

Hoci liečba varikokély vo všeobecnosti zlepšuje vlastnosti spermií, nie je jasné, či neliečená varikokéla vedie k postupnému zhoršovaniu kvality spermií v priebehu času.

 

Operácia varikokély predstavuje relatívne málo rizík, ktoré môžu zahŕňať:

  • Hromadenie tekutiny okolo semenníkov (hydrokéla)

  • Recidíva varikokély

  • Infekcia

  • Poškodenie tepny

 

Metódy operácie zahŕňajú:

 

I. Otvorená operácia

Toto ošetrenie sa zvyčajne vykonáva ambulantne, počas celkovej alebo lokálnej anestézie. Bežne sa váš chirurg priblíži k žile cez vaše slabiny (inguinálne alebo subinguinálne), ale je tiež možné urobiť rez v bruchu alebo pod slabinou.

Pokroky v operácií varikokély viedli k zníženiu pooperačných komplikácií. Jednou z výhod je použitie chirurgického mikroskopu, ktorý umožňuje chirurgovi lepšie vidieť ošetrovanú oblasť počas operácie. Ďalším je použitie Dopplerovho ultrazvuku, ktorý pomáha riadiť postup.

Po dvoch dňoch sa možno budete môcť vrátiť k bežným nenáročným aktivitám. Pokiaľ sa necítite nepríjemne, po dvoch týždňoch sa môžete vrátiť k namáhavejším aktivitám, ako je cvičenie.

Bolesť z tohto chirurgického zákroku je vo všeobecnosti mierna, ale môže trvať niekoľko dní alebo týždňov. Váš lekár vám môže predpísať lieky proti bolesti na obmedzené obdobie po operácii.

Potom vám lekár môže odporučiť, aby ste užívali voľne predajné lieky proti bolesti.

Váš lekár vám môže odporučiť, aby ste po určitú dobu nemali sex. Najčastejšie to bude trvať niekoľko mesiacov po operácii, kým bude možné vidieť zlepšenie kvality spermií pomocou analýzy spermy. Je to preto, že vývoj nových spermií trvá približne tri mesiace.

Otvorená operácia s použitím mikroskopu a subinguinálneho prístupu (mikrochirurgická subinguinálna varikokelektómia) má najvyššiu úspešnosť v porovnaní s inými chirurgickými metódami.

 

II. Laparoskopická operácia

Váš chirurg urobí malú incíziu vo vašom bruchu a prejde cez tento rez malým nástrojom, aby videl a napravil varikokélu. Tento postup vyžaduje celkovú anestéziu.

 

III. Perkutánna embolizácia

Rádiológ vám do žily v slabinách alebo krku zavedie hadičku, cez ktorú môžu prechádzať nástroje.

Pri pohľade na vaše zväčšené žily na monitore lekár uvoľní cievky alebo roztok, ktorý spôsobí zjazvenie, čím sa vytvorí blokáda v testikulárnych žilách, čím sa preruší prietok krvi a opraví sa varikokéla.

Tento postup nie je tak široko používaný ako chirurgia. Po embolizácii sa môžete často vrátiť do práce po dvoch dňoch a začať cvičiť po siedmich až 10 dňoch.

plynatosť

7. Príprava na stretnutie s lekárom

Pravdepodobne začnete návštevou svojho lekára primárnej starostlivosti. Avšak v niektorých prípadoch, keď zavoláte a dohodnete si schôdzku, môžete byť okamžite poslaný k urológovi.

Tu je niekoľko informácií, ktoré vám pomôžu pripraviť sa na schôdzku a vedieť, čo môžete od svojho lekára očakávať.

 

Čo môžete urobiť

  • Zapíšte si všetky príznaky, ktoré pociťujete, vrátane tých, ktoré sa môžu zdať nesúvisiace s dôvodom, pre ktorý ste si naplánovali stretnutie.

  • Zapíšte si kľúčové osobné informácie vrátane akýchkoľvek veľkých stresov alebo nedávnych životných zmien.

  • Urobte si zoznam všetkých liekov, vitamínov a doplnkov, ktoré užívate.

  • Ak je to možné, vezmite so sebou člena rodiny alebo priateľa. Niekedy môže byť ťažké zapamätať si všetky informácie, ktoré vám boli poskytnuté počas stretnutia. Niekto, kto vás sprevádza, si môže spomenúť na niečo, čo ste vynechali alebo zabudli.

  • Zapíšte si otázky, ktoré sa spýtate svojho lekára.

 

Príprava zoznamu otázok vám pomôže čo najlepšie využiť čas strávený s lekárom. Uveďte svoje otázky od najdôležitejších po najmenej dôležité.

 

V prípade varikokély je potrebné položiť niekoľko otázok:

  • Čo je najpravdepodobnejšou príčinou mojich príznakov?

  • Aké druhy testov potrebujem?

  • Je môj stav pravdepodobne dočasný alebo trvalejší?

  • Ovplyvní tento stav moju plodnosť?

  • Aké liečby sú k dispozícii? Ktoré odporúčate?

  • Mám tieto ďalšie zdravotné problémy. Ako môžem tieto podmienky spolu najlepšie zvládnuť?

  • Existujú nejaké obmedzenia týkajúce sa sexuálnej aktivity, ktoré musím dodržiavať?

  • Existujú nejaké brožúry alebo iné tlačené materiály, ktoré si môžem vziať so sebou domov? Aké webové stránky odporúčate navštíviť?

 

Okrem otázok, ktoré ste si pripravili, neváhajte klásť otázky, ktoré sa objavia počas vášho stretnutia.

 

Čo môžete očakávať od svojho lekára

Váš lekár vám pravdepodobne položí niekoľko otázok vrátane:

  • Kedy ste začali pociťovať príznaky?

  • Boli vaše príznaky nepretržité alebo príležitostné?

  • Aké závažné sú vaše príznaky?

  • Čo, ak vôbec niečo, zdá sa zlepšuje vaše príznaky?

  • Zdá sa, že niečo zhoršuje vaše príznaky?

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborný dohľad: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 

Vzdelanie: Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo

Prax: 

2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave

2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 
 
 
Zdroje:

 

https://www.mayoclinic.org

Brenner JS, et al. Causes of painless scrotal swelling in children and adolescents. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 18, 2017.

Varicoceles. American Urological Association Foundation. https://www.urologyhealth.org/urologic-conditions/varicoceles. Accessed Oct. 18, 2017.

Ferri FF. Varicocele. In: Ferri's Clinical Advisor 2018. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2018. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 18, 2017.

Eyre RC. Evaluation of nonacute scrotal pathology in adult men. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Oct. 18, 2017.

Wein AJ, et al., eds. Male infertility. In: Campbell-Walsh Urology. 11th ed. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed Oct. 18, 2017.

Johnson D, et al. Treatment of varicoceles: techniques and outcomes. Fertility and Sterility. 2017;108:378.

Warner KJ. Allscripts EPSi. Mayo Clinic. Oct. 14, 2019.

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

 

https://stock.adobe.com/sk/