Kŕčové žily: Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate

 

1. Čo sú to kŕčové žily?

Kŕčové žily sa vyskytujú vtedy, keď sa vaše žily zväčšia, rozšíria a preplnia krvou. Kŕčové žily sú zvyčajne opuchnuté a vyvýšené a majú modrofialovú alebo červenú farbu. Často sú bolestivé.
 
Tento stav je veľmi častý, najmä u žien. Asi 25 percent všetkých dospelých má kŕčové žily. Vo väčšine prípadov sa kŕčové žily objavujú na dolných končatinách.
 

2. Príčiny kŕčových žíl

Kŕčové žily sa vyskytujú, keď žily nefungujú správne. Žily majú jednosmerné chlopne, ktoré zabraňujú spätnému toku krvi. Keď tieto chlopne zlyhajú, krv sa začne zhromažďovať v žilách a nebude pokračovať smerom k vášmu srdcu.
 
Žily sa potom zväčšia. Kŕčové žily často postihujú nohy. Žily sú tam najďalej od vášho srdca a gravitácia sťažuje tok krvi smerom hore.
 
 
Niektoré potenciálne príčiny kŕčových žíl zahŕňajú:
  • tehotenstvo

  • menopauza

  • vek nad 50 rokov

  • dlhodobé státie

  • obezita

  • rodinná anamnéza kŕčových žíl

 

3. Príznaky kŕčových žíl

Primárnymi príznakmi kŕčových žíl sú veľmi viditeľné, zdeformované žily, zvyčajne na nohách. Môžete tiež pociťovať bolesť, opuch v rozšírených žilách alebo okolo nich.
 
V niektorých prípadoch sa môže vyvinúť opuch a zmena farby. V závažných prípadoch môžu žily výrazne krvácať a môžu sa vytvárať vredy.
 

4. Diagnostika kŕčových žíl

Váš lekár pravdepodobne vyšetrí vaše nohy a viditeľné žily keď sedíte alebo stojíte, aby diagnostikoval kŕčové žily. Môže sa vás opýtať aj na akúkoľvek bolesť alebo príznaky, ktoré máte.
 
Váš lekár môže tiež chcieť urobiť ultrazvuk na kontrolu prietoku krvi. Toto je neinvazívny test, ktorý používa vysokofrekvenčné zvukové vlny. Vášmu lekárovi umožní zistiť, ako vám v žilách prúdi krv.
 
V závislosti od miesta môže byť vykonaný venogram na ďalšie posúdenie vašich žíl. Počas tohto testu vám lekár vstrekne špeciálne farbivo do nôh a urobí röntgenové vyšetrenie oblasti. Farbivo sa zobrazuje na röntgene, čo dáva lekárovi lepší prehľad o tom, ako vám prúdi krv.
 
Testy, ako sú ultrazvuk alebo venogramy, pomáhajú zaistiť, aby iná porucha, ako je krvná zrazenina alebo upchatie, nespôsobovala bolesť a opuch v nohách.
 
Beh

5. Liečba a prevencia kŕčových žíl

Lekári sú pri liečbe kŕčových žíl spravidla konzervatívni. Pravdepodobne vám bude odporučené zmeniť váš životný štýl, namiesto toho, aby ste skúšali agresívnejšie ošetrenia.
 
 
I. Zmena životného štýlu
 
Nasledujúce zmeny môžu pomôcť zabrániť vzniku alebo zhoršeniu kŕčových žíl:
  • vyhnite sa dlhšiemu státiu

  • udržujte si zdravú váhu

  • cvičte pre zlepšenie krvného obehu

  • používajte kompresné ponožky alebo pančuchy
 
II. Kompresia
 
Váš lekár vám môže odporučiť nosiť špeciálne kompresné ponožky alebo pančuchy. Tieto vyvíjajú dostatočný tlak na nohy, aby krv mohla ľahšie prúdiť do vášho srdca. Tiež znižujú opuchy.
 
Úroveň kompresie sa líši, ale väčšina typov kompresných pančúch je k dispozícii v drogériách alebo obchodoch so zdravotníckymi potrebami.
 
 
III. Chirurgický zákrok
 
Ak zmeny životného štýlu nefungujú alebo vám kŕčové žily spôsobujú veľa bolesti alebo poškodzujú vaše celkové zdravie, váš lekár môže skúsiť invazívny zákrok.
 
Ligácia a stripovanie žíl je chirurgické ošetrenie, ktoré si vyžaduje anestéziu. Počas zákroku vám chirurg urobí rez na koži, prereže kŕčovú žilu a odstráni ju cez rez.
 

6. Ďalšie možnosti liečby

V súčasnej dobe je k dispozícii široká škála minimálne invazívnych možností liečby kŕčových žíl.
 
Tie obsahujú:
 
  • skleroterapia, pomocou kvapalnej alebo penovej chemickej injekcie sa zablokuje väčšia žila

  • mikroskleroterapia pomocou kvapalnej chemickej injekcie sa zablokujú menšie žily

  • laserová chirurgia využívajúca svetelnú energiu na zablokovanie žily

  • endovenózna ablačná terapia, využíva teplo a rádiofrekvenčné vlny na zablokovanie žily

  • endoskopická chirurgia žíl malým rezom zablikuje žily

 
Pred výberom metódy by ste sa mali vždy porozprávať so svojím lekárom o vašich možnostiach liečby a rizikách. Odporúčaná metóda môže závisieť od vašich príznakov, veľkosti a umiestnenia kŕčovej žily.
 

Záver

Kŕčové žily sa zvyčajne časom zhoršujú. To platí aj vtedy, ak vykonáte potrebné zmeny životného štýlu, aby ste ich mohli ovládať a zvládať svoju bolesť. Aj keď môžu byť esteticky nepríjemné, zvyčajne nespôsobujú žiadne dlhodobé zdravotné problémy.
 
V niektorých prípadoch môžu kŕčové žily viesť k vredom alebo vredom na nohách, krvným zrazeninám alebo k chronickému zápalu. Ak máte vážny prípad, môžu vám dokonca prasknúť žily.
 
Ak sa u vás vyskytne niektorý z týchto príznakov, mali by ste navštíviť svojho lekára.
 
 
 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
 
Zdroje:
 
 

https://www.healthline.com

How are varicose veins treated? (2014, February 13)

nhlbi.nih.gov

Joh, J. H., Kim, W.-S., Jung, I. M., Park, K.-H., Lee, T., Kang, J. M., & Consensus Working Group. (2014, December). Consensus for the treatment of varicose vein with radiofrequency ablation. Vascular Specialist International30(4), 105-112

ncbi.nlm.nih.gov

Varicose veins and spider veins. (2017, January 4)

womenshealth.gov

What are varicose veins? (2014, February 13)

nhlbi.nih.gov