Trombóza: Príznaky, príčiny a liečba

 

Trombóza je stav, pri ktorom sa v krvnom riečisku vytvorí trombus, teda krvná zrazenina.

Trombóza môže postihnúť ktorúkoľvek časť tela, ale najčastejšie sa môže vyskytnúť v nohách, rukách, alebo v srdci. Príznaky trombózy zahŕňajú opuch, bolesti, zmeny farby kože alebo zvýšenú teplotu v postihnutej oblasti.

Príčinou trombózy môže byť znížená pohyblivosť krvných ciev, zvýšená viskozita krvi alebo poškodenie cievnej steny. Liečba trombózy zahŕňa užívanie antikoagulačných liekov na zriedenie krvi a zabránenie ďalšiemu rozširovaniu zrazeniny, ako aj liečbu na zlepšenie krvného obehu v postihnutej oblasti.

Včasná liečba trombózy môže zabrániť vážnym následkom, ako je infarkt myokardu alebo mozgová príhoda.

 
 

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je hlboká žilová trombóza?

Hlboká žilová trombóza nastáva, keď sa krvná zrazenina (trombus) vytvorí v jednej alebo viacerých hlbokých žilách vo vašom tele, zvyčajne vo vašich nohách.

Hlboká žilová trombóza môže spôsobiť bolesť alebo opuch nôh, ale môže sa vyskytnúť aj bez príznakov.

Hlbokú žilovú trombózu môžete dostať, ak máte určité zdravotné ťažkosti, ktoré ovplyvňujú zrážanie krvi. Krvná zrazenina v nohách sa môže vyskytnúť aj vtedy, ak sa dlhší čas nehýbete, napríklad po operácii alebo nehode, keď cestujete na veľkú vzdialenosť alebo keď ležíte na lôžku.

Hlboká žilová trombóza môže byť veľmi vážna, pretože krvné zrazeniny vo vašich žilách sa môžu uvoľniť, prechádzať krvným obehom a uviaznuť v pľúcach, čím zablokujú prietok krvi (pľúcna embólia). Pľúcna embólia sa však môže vyskytnúť bez dôkazu hlbokej žilovej trombózy.

Keď sa hlboká žilová trombóza a pľúcna embólia vyskytujú súčasne, nazýva sa to venózna tromboembólia.

 bolest brucha bioliek_1

2. Príznaky trombózy

Príznaky a symptómy hlbokej žilovej trombózy môžu zahŕňať:

  • Opuch v postihnutej nohy. Zriedkavo dochádza k opuchu oboch nôh.

  • Bolesť v nohe. Bolesť často začína vo vašom lýtku a môže sa cítiť ako kŕče alebo bolesť.

  • Červená alebo sfarbená koža na nohe.

  • Pocit tepla v postihnutej nohe.

 

Hlboká žilová trombóza sa môže vyskytnúť bez viditeľných príznakov.

 

Kedy navštíviť lekára

Ak sa u vás objavia znaky alebo príznaky hlbokej žilovej trombózy, kontaktujte svojho lekára.

Ak sa u vás objavia znaky alebo príznaky pľúcnej embólie – život ohrozujúce komplikácie hlbokej žilovej trombózy – vyhľadajte okamžitú lekársku pomoc.

 

Varovné príznaky a symptómy pľúcnej embólie zahŕňajú:

 diabeticka noha bioliek

3. Príčiny trombózy

Čokoľvek, čo bráni normálnemu toku alebo zrážaniu krvi, môže spôsobiť krvnú zrazeninu. Hlavnými príčinami hlbokej žilovej trombózy je poškodenie žíl po operácii, traume, alebo zápale v dôsledku infekcie alebo poranenia.

 

Rizikové faktory

Mnoho vecí môže zvýšiť riziko vzniku hlbokej žilovej trombózy. Čím viac rizikových faktorov máte, tým väčšie je riziko hlbokej žilovej trombózy.

 

Rizikové faktory hlbokej žilovej trombózy zahŕňajú:

 

a) Vek

Vek 60+ rokov zvyšuje riziko hlbokej žilovej trombózy, hoci sa môže vyskytnúť v akomkoľvek veku.

 

b) Dlhé sedenie, napríklad pri šoférovaní alebo lietaní

Keď vaše nohy zostanú nehybné celé hodiny, vaše lýtkové svaly sa nestiahnu. Svalové kontrakcie normálne pomáhajú cirkulácii krvi.

 

c) Dlhodobý pobyt na lôžku, napríklad počas dlhého pobytu v nemocnici, alebo paralýze

Krvné zrazeniny sa môžu tvoriť v lýtkach nôh, ak sa vaše lýtkové svaly dlhší čas nehýbu.

 

d) Zranenie alebo operácia

Poranenie žíl alebo operácia môže zvýšiť riziko krvných zrazenín.

 

e) Tehotenstvo

Tehotenstvo zvyšuje tlak v žilách v panve a nohách. Ohrozené sú najmä ženy s dedičnou poruchou zrážanlivosti. Riziko krvných zrazenín v tehotenstve môže pretrvávať až šesť týždňov po pôrode.

 

f) Antikoncepčné tabletky (perorálna antikoncepcia) alebo hormonálna substitučná liečba 

Obidve môžu zvýšiť zrážanlivosť krvi.

 mamografia

 

g) Nadváha alebo obezita

Nadváha zvyšuje tlak v žilách v panve a nohách.

 

i) Fajčenie

Fajčenie ovplyvňuje zrážanie krvi a krvný obeh, čo môže zvýšiť riziko hlbokej žilovej trombózy.

 

j) Rakovina

Niektoré formy rakoviny zvyšujú množstvo látok v krvi, ktoré spôsobujú zrážanie krvi. Niektoré formy liečby rakoviny tiež zvyšujú riziko vzniku krvných zrazenín.

 

k) Zástava srdca

Zástava srdca zvyšuje vaše riziko hlbokej žilovej trombózy a pľúcnej embólie. Keďže ľudia so srdcovým zlyhaním majú obmedzenú funkciu srdca a pľúc, príznaky spôsobené aj malou pľúcnou embóliou sú výraznejšie.

 

l) Zápalové ochorenie čriev

Choroby čriev, ako je Crohnova choroba alebo ulcerózna kolitída, zvyšujú riziko hlbokej žilovej trombózy.

 

m) Rodinná anamnéza hlbokej žilovej trombózy

Ak ste vy alebo niekto vo vašej rodine mali toto ochorenie, môžete byť vystavení väčšiemu riziku vzniku hlbokej žilovej trombózy.

 

n) Genetika

Niektorí ľudia zdedia genetické rizikové faktory alebo poruchy, ako napríklad faktor V Leiden, ktoré spôsobujú ľahšie zrážanie krvi. Dedičná porucha sama osebe nemusí spôsobiť krvné zrazeniny, pokiaľ nie je kombinovaná s jedným alebo viacerými rizikovými faktormi.

 

o) Žiadny známy rizikový faktor

Niekedy sa môže vyskytnúť krvná zrazenina v žile bez zjavného základného rizikového faktora.

 srdcový infarkt

4. Komplikácie spôsobené trombózou

 

Komplikácie hlbokej žilovej trombózy môžu zahŕňať:

 
I. Pľúcna embólia
 

Pľúcna embólia je potenciálne život ohrozujúca komplikácia spojená s hlbokou žilovou trombózou. Vyskytuje sa, keď sa krvná cieva v pľúcach zablokuje krvnou zrazeninou (trombusom), ktorá sa do pľúc dostane z inej časti tela, zvyčajne z nohy.

Ak máte príznaky a symptómy pľúcnej embólie, je dôležité okamžite vyhľadať lekársku pomoc.

Pri pľúcnej embólií sa môže vyskytnúť náhla dýchavičnosť, bolesť na hrudníku pri nádychu alebo kašli, zrýchlené dýchanie, zrýchlený pulz, pocit na omdlenie alebo mdloby a vykašliavanie krvi.

 

II. Postflebitický syndróm

Poškodenie vašich žíl krvnou zrazeninou znižuje prietok krvi v postihnutých oblastiach, čo spôsobuje bolesť a opuch nôh, zmenu farby kože a vredy na koži.

 

III. Komplikácie liečby

Komplikácie môžu vyplynúť z riedenia krvi používaných na liečbu hlbokej žilovej trombózy. Krvácanie je znepokojivý vedľajší účinok liekov na riedenie krvi. Pri užívaní takýchto liekov je dôležité pravidelne absolvovať krvné testy.

 

5. Prevencia

Opatrenia na prevenciu hlbokej žilovej trombózy zahŕňajú:
 
 
I. Vyhnite sa pokojnému sedeniu
 

Ak ste mali operáciu alebo ste boli dlho na lôžku z iných dôvodov, snažte sa čo najskôr hýbať. Ak chvíľu sedíte, neprekrižujte si nohy, čo môže blokovať prietok krvi. Ak cestujete autom na veľkú vzdialenosť, zastavte sa približne každú hodinu a prejdite sa.

Ak ste v lietadle, občas sa postavte a prejdite sa.

 

II. Nefajčite

Fajčenie zvyšuje riziko vzniku hlbokej žilovej trombózy.

 

III. Cvičte a udržujte si zdravú váhu

Obezita je rizikovým faktorom hlbokej žilovej trombózy. Pravidelné cvičenie znižuje riziko krvných zrazenín, čo je obzvlášť dôležité pre ľudí, ktorí veľa sedia alebo často cestujú.

 opuch nôh

6. Diagnostika trombózy

Na diagnostiku hlbokej žilovej trombózy sa vás lekár opýta na vaše príznaky. Lekár vám vykoná fyzické vyšetrenie aby skontroloval oblasti opuchu, citlivosti alebo zmeny farby pokožky.

 

Testy používané na diagnostiku alebo vylúčenie krvnej zrazeniny zahŕňajú:

 

I. Vyšetrenie D-diméru

D-dimér je typ proteínu produkovaného krvnými zrazeninami. Takmer všetci ľudia s ťažkou žilovou trombózou majú zvýšené hladiny D-diméru v krvi. Normálny výsledok testu D-diméru často môže pomôcť vylúčiť pľúcnu embóliu.

 

II. Duplexné ultrasonografické vyšetrenie

Tento neinvazívny test využíva zvukové vlny na vytváranie obrázkov toho, ako krv prúdi vašimi žilami. Je to štandardný test na diagnostiku hlbokej žilovej trombózy. Pri teste lekár jemne pohybuje malým ručným zariadením (prevodníkom) na vašej koži po skúmanej oblasti tela.

 

III. Venografia

Do veľkej žily na nohe alebo členku sa vstrekuje farbivo. Röntgen vytvorí obraz žíl na nohách a chodidlách, aby sa hľadali zrazeniny. Test je invazívny, takže sa vykonáva len zriedka. Iné testy, ako napríklad ultrazvuk, sa často vykonávajú ako prvé.

 

IV. Skenovanie magnetickou rezonanciou (MRI)

Tento test sa môže vykonať na diagnostiku hlbokej žilovej trombózy v žilách brucha.

 bazalny metabolizmus

7. Liečba

Liečba hlbokej žilovej trombózy má tri hlavné ciele:

  • Zabránenie zväčšovaniu zrazeniny

  • Zabránenie uvoľneniu zrazeniny a jej pohybu smerom do pľúc

  • Znížiť šancu na ďalšiu žilovú trombózu

 

Možnosti liečby hlbokej žilovej trombózy zahŕňajú:

I. Lieky na riedenie krvi

Hlboká žilová trombóza sa najčastejšie lieči antikoagulanciami, nazývanými aj lieky na riedenie krvi. Tieto lieky nerozkladajú existujúce krvné zrazeniny, ale môžu zabrániť zväčšovaniu zrazenín a znížiť riziko vzniku ďalších krvných zrazenín.

Lieky na riedenie krvi sa môžu užívať ústami injekčne. Najbežnejšie používané injekčné lieky na riedenie krvi sú enoxaparín a fondaparinux.

Po niekoľkých dňoch užívania injekčného lieku na riedenie krvi vám lekár môže zmeniť liečbu na tabletkovú formu.

Možno budete musieť užívať tabletky na riedenie krvi tri mesiace alebo dlhšie. Je dôležité, aby ste ich užívali presne podľa predpisu, aby ste predišli závažným vedľajším účinkom.

Ak užívate warfarín, budete potrebovať pravidelné krvné testy, aby ste zistili, ako dlho trvá zrážanie krvi. Tehotné ženy by nemali užívať niektoré lieky na riedenie krvi.

 

II. Odstraňovače zrazenín

Tieto lieky môžu byť predpísané, ak máte závažnejší typ hlbokej žilovej trombózy alebo pľúcnej embólie, alebo ak iné lieky nefungujú.

Tieto lieky sa podávajú cez hadičku (katéter) umiestnenú priamo do zrazeniny. Odstraňovače krvných zrazenín môžu spôsobiť vážne krvácanie, takže sa zvyčajne používajú iba u ľudí s ťažkými krvnými zrazeninami.

 

III. Filtre

Ak nemôžete užívať lieky na riedenie krvi, možno máte filter vložený do veľkej žily – dutej žily – v bruchu. Filter dutej žily zabraňuje zrazeninám, ktoré sa uvoľnia, aby sa usadili v pľúcach.

 

IV. Kompresné pančuchy

Tieto špeciálne podkolienky znižujú pravdepodobnosť, že sa vám bude hromadiť a zrážať krv. Aby ste predišli opuchom spojeným s hlbokou žilovou trombózou, noste ich na nohách od chodidiel približne po úroveň kolien.

Tieto pančuchy by ste mali nosiť počas dňa aspoň dva roky, ak je to možné.

 vysetrenie mocu ph

8. Domáca liečba

Keď absolvujete liečbu žilovej trombózy, je dôležité dodržiavať niektoré zmeny životného štýlu, aby ste zvládli svoje ochorenie a zabránili ďalšej krvnej zrazenine.

 

Zmeny životného štýlu zahŕňajú:

 

I. Opýtajte sa svojho lekára na diétu

Potraviny s vysokým obsahom vitamínu K, ako je špenát, kel, iná listová zelenina a ružičkový kel, môžu interferovať s warfarínom.

 

II. Užívajte lieky podľa pokynov

Váš lekár vám povie, ako dlho budete potrebovať liečbu. Ak užívate určité lieky na riedenie krvi, budete potrebovať krvný test, aby ste zistili, ako dobre sa vaša krv zráža.

 

III. Dávajte pozor na nadmerné krvácanie

Môže to byť vedľajší účinok liekov na riedenie krvi. Porozprávajte sa so svojím lekárom o činnostiach, ktoré by vám mohli spôsobiť modriny alebo rezné rany, pretože aj malé zranenie sa môže stať vážnym, ak užívate lieky na riedenie krvi.

 

IV. Pohybujte sa

Ak ste boli na lôžku kvôli operácii čím skôr sa začnete hýbať, tým nižšia je šanca, že sa vyvinú krvné zrazeniny.

 

V. Noste kompresné pančuchy

Noste ich, aby ste zabránili vzniku krvných zrazenín v nohách, ak vám ich lekár odporučí.

 

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
 
Zdroje:

 

https://www.mayoclinic.org

Venous thromboembolism. National Heart, Lung, and Blood Institute. https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/venous-thromboembolism. Accessed Sept. 15, 2020.

Bauer KA, et al. Clinical presentation and diagnosis of the nonpregnant adult with suspected deep vein thrombosis of the lower extremity. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 16, 2020.

Bonow RO, et al., eds. Cardiovascular disease in the elderly. In: Braunwald's Heart Disease: A Textbook of Cardiovascular Medicine. 11th ed. Elsevier; 2019. https://www.clinicalkey.com. Accessed Sept. 16, 2020.

Lip GYH, et al. Overview of the treatment of lower extremity deep vein thrombosis (DVT). https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 16, 2020.

What is venous thromboembolism? Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/ncbddd/dvt/facts.html. Accessed Sept. 16, 2020.

Diagnosis and treatment of venous thromboembolism. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov/ncbddd/dvt/diagnosis-treatment.html.Accessed Sept. 16, 2020.

Jameson JL, et al., eds. Pulmonary thromboembolism and deep-vein thrombosis. In: Harrison's Manual of Medicine. 20th ed. McGraw Hill; 2020. https://accessmedicine.mhmedical.com. Accessed Sept. 16, 2020.

Hull RD, et al. Biology of warfarin and modulators of INR control. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 16, 2020.

Blood thinner pills: Your guide to using them safely. Agency for Healthcare Research and Quality. https://www.ahrq.gov/patients-consumers/diagnosis-treatment/treatments/btpills/btpills.html. Accessed Sept. 16, 2020.

Pruthi RK (expert opinion). Mayo Clinic. Sept. 22, 2020.

 

Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/