Crohnova choroba: Príznaky, príčiny a liečba

 

Crohnova choroba je chronické ochorenie tráviaceho systému, ktoré môže postihnúť akúkoľvek časť tráviaceho traktu od úst až po konečník.

Crohnova choroba spôsobuje zápal sliznice tráviaceho traktu, čo môže viesť k bolestiam brucha, hnačkám, úbytku hmotnosti a iným zdravotným problémom. Príčiny Crohnovej choroby sú neznáme, ale môžu zahŕňať genetické faktory, imunitnú reakciu organizmu a zmeny v mikroflóre tráviaceho traktu.

Liečba Crohnovej choroby môže zahŕňať užívanie liekov na zmiernenie zápalu, úpravu stravovacích návykov, fyzioterapiu a v prípade ťažkých prípadov aj chirurgický zákrok.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je Crohnova choroba

Crohnova choroba je typ zápalového ochorenia čriev.

Vedci s určtitosťou nevedia určiť u koho sa Crohnova choroba môže vyvinú, alebo ako ju čo najlepšie zvládnuť. Napriek veľkému pokroku v liečbe za posledné 3 desaťročia nie je zatiaľ k dispozícii žiadna liečba. Je potrebný ďalší výskum Crohnovej choroby.

Crohnova choroba sa najčastejšie vyskytuje v tenkom čreve a hrubom čreve. Môže postihnúť ktorúkoľvek časť vášho gastrointestinálneho (GI) traktu, od úst až po konečník.

Môže zahŕňať niektoré časti GI traktu a preskočiť iné časti.

Rozsah závažnosti Crohnovej choroby je mierny až závažný. Príznaky sa líšia a môžu sa časom meniť. V závažných prípadoch môže choroba viesť k život ohrozujúcim komplikáciám.

 bolest brucha bioliek

2. Symptómy Crohnovej choroby

Príznaky Crohnovej choroby sa často rozvíjajú postupne. Niektoré príznaky sa môžu časom zhoršiť. Aj keď je to možné, je zriedkavé, že sa príznaky rozvinú náhle a dramaticky.

 

Prvotné príznaky Crohnovej choroby môžu zahŕňať:

Niekedy je možné zameniť tieto príznaky s príznakmi iného ochorenia, ako je otrava jedlom, podráždený žalúdok alebo alergia. Ak niektorý z týchto príznakov pretrváva, mali by ste navštíviť svojho lekára.

 

Symptómy sa môžu s progresiou ochorenia zhoršiť.

 

Viac znepokojujúce príznaky môžu zahŕňať:

  • perianálna fistula, ktorá spôsobuje bolesť a drenáž v blízkosti konečníka

  • vredy, ktoré sa môžu vyskytnúť kdekoľvek od úst po konečník

  • zápaly kĺbov a kože

  • dýchavičnosť alebo znížená schopnosť cvičiť v dôsledku anémie
 

Včasná detekcia a diagnostika vám môžu pomôcť vyhnúť sa závažným komplikáciám a umožniť vám včasné začatie liečby.

 potravinova intolerancia bioliek

3. Čo spôsobuje Crohnovu chorobu?

Nie je jasné, čo spôsobuje Crohnovu chorobu.

 

Nasledujúce faktory však môžu ovplyvniť vaše šance na rozvoj:

  • váš imunitný systém

  • gény

  • vaše prostredie v ktorom žijete

 

Podľa CCFA má až 20 percent ľudí s Crohnovou chorobou aj rodiča, dieťa alebo súrodenca trpiaceho touto chorobou. Podľa štúdie z roku 2012 môžu určité faktory ovplyvniť závažnosť vašich symptómov.

Tie obsahujú:

  • fajčenie

  • vek

  • ako dlho ste mali chorobu

 

Ľudia s Crohnovou chorobou majú tiež väčšiu pravdepodobnosť vzniku črevných infekcií spôsobených baktériami, vírusmi, parazitmi a hubami. To môže ovplyvniť závažnosť symptómov a spôsobiť komplikácie.

Crohnova choroba a jej liečba môžu tiež ovplyvniť imunitný systém, čím sa tieto typy infekcií zhoršia.

Kvasinkové infekcie sú u Crohnovej choroby bežné a môžu postihnúť pľúca aj črevný trakt. Je dôležité, aby boli tieto infekcie diagnostikované a správne liečené antifungálnymi liekmi, aby sa predišlo ďalším komplikáciám.

crohnova choroba bioliek

4. Diagnostika Crohnovej choroby

Váš lekár môže použiť niekoľko typov testov na stanovenie diagnózy:

  • Krvné testy môžu pomôcť vášmu lekárovi hľadať určité indikátory potenciálnych problémov, ako je anémia a zápal.

  • Test stolice môže pomôcť lekárovi zistiť krv vo vašom GI trakte.

  • Váš lekár môže požiadať o endoskopiu, aby získal lepší obraz vnútra horného gastrointestinálneho traktu.

  • Váš lekár môže požiadať o kolonoskopiu na vyšetrenie hrubého čreva.

  • Zobrazovacie testy, ako sú CT a MRI, poskytujú vášmu lekárovi viac podrobností ako priemerný röntgen. Oba testy umožňujú vášmu lekárovi vidieť špecifické oblasti vašich tkanív a orgánov.

  • Váš lekár vám pravdepodobne odoberie vzorku tkaniva počas endoskopie alebo kolonoskopie, aby sa laboratórne vyšetrilo tkanivo vášho črevného traktu.

 

Keď váš lekár dokončí všetky potrebné testy a vylúči iné možné dôvody vašich príznakov, môže dospieť k záveru, že máte Crohnovu chorobu.

Váš lekár môže požiadať o tieto testy ešte niekoľkokrát, aby vyhľadal postihnuté tkanivo a určil, ako choroba postupuje.

 kolonoskopia 2

5. Liečba Crohnovej choroby

Liečba Crohnovej choroby zatiaľ nie je k dispozícii, ale choroba sa dá zvládnuť. Existujú rôzne možnosti liečby, ktoré môžu znížiť závažnosť a frekvenciu vašich príznakov.

I. Lieky

Na liečbu Crohnovej choroby je dostupných niekoľko typov liekov. Bežne sa používajú protihnačkové a protizápalové lieky. Pokročilejšie možnosti zahŕňajú biologické lieky, ktoré využívajú imunitný systém tela na liečbu choroby.

Lieky alebo kombinácie liekov, ktoré potrebujete, závisia od vašich symptómov, vašej anamnézy ochorenia, závažnosti vášho stavu a toho, ako reagujete na liečbu.

II. Protizápalové lieky

Dva hlavné typy protizápalových liekov, ktoré lekári používajú na liečbu Crohnovej choroby, sú perorálne 5-aminosalicyláty a kortikosteroidy. Protizápalové lieky sú často prvými liekmi, ktoré sa užívajú na liečbu Crohnovej choroby.

Tieto lieky zvyčajne užívate, keď máte mierne príznaky so zriedkavými prejavmi ochorenia. Kortikosteroidy sa používajú pri závažnejších príznakoch, ale mali by sa užívať len krátko.

III. Imunomodulátory

Nadmerne aktívny imunitný systém spôsobuje zápal, ktorý vedie k príznakom Crohnovej choroby.

Lieky, ktoré ovplyvňujú imunitný systém, nazývané imunomodulátory, môžu znížiť zápalovú reakciu a obmedziť reakciu vášho imunitného systému.

kortikoidy

IV. Antibiotiká

Niektorí lekári sa domnievajú, že antibiotiká môžu pomôcť znížiť niektoré symptómy Crohnovej choroby a niektoré jej možné spúšťače.

Napríklad antibiotiká môžu znížiť drenáž a liečiť fistuly, čo sú abnormálne spojenia medzi tkanivami, ktoré môže spôsobiť Crohnova choroba.

V. Biologické terapie

Ak máte závažnú Crohnovu chorobu, váš lekár môže vyskúšať jednu z množstva biologických terapií na liečbu zápalu a komplikácií, ktoré sa môžu vyskytnúť v dôsledku choroby.

Biologické lieky môžu blokovať špecifické proteíny, ktoré môžu vyvolať zápal.

VI. Chirurgický zákrok

Ak menej invazívna liečba a zmeny životného štýlu nezlepšia vaše príznaky, môže byť potrebná operácia. Nakoniec asi 75 percent ľudí s Crohnovou chorobou bude v určitom okamihu svojho života potrebovať operáciu, podľa CCFA.

Niektoré typy operácií Crohnovej choroby zahŕňajú odstránenie poškodených častí tráviaceho traktu a opätovné pripojenie zdravých častí.

zdrave potraviny bioliek

6. Strava pri Crohnovej chorobe

Jedlo nespôsobuje Crohnovu chorobu, ale môže vyvolať jej prejavy.

Po diagnostike Crohnovej choroby vám lekár pravdepodobne navrhne stretnutie s registrovaným dietológom. Dietológ vám pomôže pochopiť, ako môže jedlo ovplyvniť vaše príznaky a ako vám môže pomôcť vaša strava.

Na začiatku vás môže požiadať, aby ste si viedli denník. Tento denník jedla podrobne popíše, čo ste jedli a ako ste sa pri tom cítili.

Pomocou týchto informácií vám dietológ pomôže vytvoriť plán stravovania. Tieto zmeny v stravovaní by vám mali pomôcť absorbovať viac živín z jedla, ktoré jete a zároveň obmedziť akékoľvek negatívne vedľajšie účinky, ktoré môže jedlo spôsobiť.

I. Diéta pri Crohnovej chorobe

Diétny plán, ktorý funguje pre jednu osobu s Crohnovou chorobou, nemusí fungovať pre druhú. Je to preto, že choroba môže postihnúť rôzne oblasti GI traktu u rôznych ľudí.

Je dôležité zistiť, čo je pre vás najlepšie. Dá sa to dosiahnuť sledovaním symptómov, keď pridávate alebo odstraňujete určité potraviny z vašej stravy. Zmeny životného štýlu a stravy vám môžu pomôcť znížiť opätovný výskyt symptómov a znížiť ich závažnosť.

II. Upravte príjem vlákniny

Niektorí ľudia potrebujú stravu s vysokým obsahom vlákniny a bielkovín. U iných môže prítomnosť vysokého príjmu vláknin ako je ovocie a zelenina zhoršiť GI trakt. Ak je to tak, možno budete musieť prejsť na diétu s nízkym obsahom vlákniny.

III. Obmedzte príjem tukov

Crohnova choroba môže narušiť schopnosť vášho tela rozkladať a absorbovať tuk. Tento prebytočný tuk prejde z tenkého čreva do hrubého čreva, čo môže spôsobiť hnačku.

Štúdia na myšiach z roku 2017 však naznačila, že strava s vyšším obsahom rastlinných tukov má potenciál pozitívne zmeniť črevný mikrobióm. Je potrebný ďalší výskum a váš lekár alebo dietológ vám môžu pomôcť pri prijímaní tukov.

IV. Obmedzte príjem mliečnych výrobkov

Predtým ste možno nezažili intoleranciu laktózy, ale vaše telo môže mať problémy s trávením niektorých mliečnych výrobkov keď máte Crohnovu chorobu. Konzumácia mliečnych výrobkov môže u niektorých ľudí viesť k žalúdočnej nevoľnosti, kŕčom v bruchu a hnačke.

V. Pite dostatok vody

Crohnova choroba môže ovplyvniť schopnosť vášho tela absorbovať vodu z vášho tráviaceho traktu. To môže viesť k dehydratácii. Riziko dehydratácie je obzvlášť vysoké, ak máte hnačku alebo krvácate.

VI. Zvážte alternatívne zdroje vitamínov a minerálov

Crohnova choroba môže ovplyvniť schopnosť vašich čriev správne absorbovať ďalšie živiny z potravy. Jesť potraviny bohaté na živiny nemusí stačiť. Porozprávajte sa so svojím lekárom o užívaní multivitamínov, aby ste zistili, či je to pre vás to pravé.

neznasanlivosť laktozy bioliek

7. Prírodná liečba Crohnovej choroby

Niektorí ľudia používajú doplnkovú a alternatívnu medicínu (CAM) na pomoc pri zvládaní symptómov rôznych chorôb, vrátane Crohnovej choroby.

Bez konzultácie s lekárom nepridávajte do svojho aktuálneho liečebného plánu žiadne nové liečebné postupy.

 

Niektoré doplnkové a alternatívne spôsoby liečby Crohnovej choroby zahŕňajú:

 

a) Probiotiká

Sú to živé baktérie, ktoré vám môžu pomôcť nahradiť a obnoviť dobré baktérie vo vašom črevnom trakte.

Probiotiká môžu tiež pomôcť zabrániť mikroorganizmom, aby narušili prirodzenú rovnováhu vášho čreva a spôsobili Crohnovu chorobu. Vedecké údaje o účinnosti probiotík sú obmedzené.

b) Prebiotiká
 

Ide o potenciálne prospešné látky nachádzajúce sa v rastlinách, ako je špargľa, banány, artičoky a pór, ktoré pomáhajú živiť dobré baktérie vo vašom čreve a zvyšujú ich počet.

c) Rybí olej

Rybí olej je bohatý na omega-3. Podľa štúdie z roku 2017 prebieha výskum týkajúci sa možnej liečby Crohnovej choroby. Mastné ryby ako losos a makrela sú bohaté na omega-3.

Mnoho ľudí verí, že určité bylinky, vitamíny a minerály zmierňujú príznaky rôznych chorôb vrátane zápalu spojeného s Crohnovou chorobou. Pokračuje výskum o tom, ktoré doplnky môžu byť prospešné.

d) Aloe vera

Niektorí veria, že rastlina aloe vera má protizápalové vlastnosti. Pretože zápal je jednou z kľúčových zložiek Crohnovej choroby, ľudia ho môžu používať ako prirodzené protizápalové činidlo.

Neexistuje však žiadny súčasný výskum, ktorý by naznačoval, že aloe vera pomáha pri Crohnovej chorobe.

e) Akupunktúra

Ide o prax pichania ihiel do kože na stimuláciu rôznych bodov na tele. Štúdia z roku 2014 zistila, že akupunktúra v kombinácii s moxovaním – typ tradičnej čínskej medicíny, ktorá zahŕňa pálenie sušených liečivých bylín na koži alebo v jej blízkosti – zlepšuje príznaky Crohnovej choroby. Je potrebný ďalší výskum.

 

Povedzte svojmu lekárovi, ak používate akúkoľvek liečbu CAM alebo voľnopredajné lieky. Niektoré z týchto látok môžu ovplyvniť účinnosť liekov alebo iných liečebných postupov.

V niektorých prípadoch môže byť interakcia alebo vedľajší účinok nebezpečný alebo dokonca život ohrozujúci.

heoroidy bioliek

8. Operácia Crohnovej choroby

Operácia Crohnovej choroby sa považuje za liečbu poslednej možnosti, ale tri štvrtiny ľudí s Crohnovou chorobou budú nakoniec potrebovať nejaký typ operácie na zmiernenie symptómov alebo komplikácií.

 

Akonáhle lieky prestanú fungovať alebo sa vedľajšie účinky stanú príliš závažnými na liečbu, váš lekár môže zvážiť jednu z nasledujúcich operácií.

  • Strikturáplastika rozširuje a skracuje črevá v snahe znížiť účinky zjazvenia alebo poškodenia tkaniva.

  • Počas resekcie čreva sa odstránia časti poškodeného čreva. Zdravé črevo je zošité, aby sa črevá scelili.

  • Stómia vytvorí otvor, cez ktorý môže vaše telo vylúčiť odpad. Tieto sa zvyčajne vykonávajú, keď sa odstráni časť tenkého alebo hrubého čreva. Môžu byť trvalé alebo dočasné, keď váš lekár chce dať črevám čas na uzdravenie.

  • Kolektómia odstraňuje časti hrubého čreva, ktoré sú choré alebo poškodené.

  • Proktokolektómia je operácia na odstránenie hrubého čreva a konečníka. Ak máte túto operáciu, budete potrebovať aj kolostómiu (diera v hrubom čreve na vyprázdňovanie odpadu).

Operácia Crohnovej choroby je užitočná na zmiernenie symptómov, ale nie je bez rizika. Porozprávajte sa so svojím lekárom o akýchkoľvek obavách, ktoré môžete mať pri operácii.

 anorexia bioliek

9. Aké sú variácie Crohnovej choroby?

Existuje šesť variácií Crohnovej choroby, všetky sú založené na umiestnení v tráviacom systéme:

 

a) Gastroduodenálna Crohnova choroba

Tento nezvyčajný stav postihuje najmä váš žalúdok a dvanástnik, čo je prvá časť tenkého čreva.

b) Jejunoileitída

Tento typ sa vyskytuje v druhej časti čreva, nazývanej jejunum. Rovnako ako gastroduodenálna Crohnova choroba, táto variácia je menej bežná.

c) Ileitída

Ileitída zahŕňa zápal v poslednej časti tenkého čreva alebo ilea.

d) Ileokolitída

To postihuje ileum a hrubé črevo a je najbežnejšou variáciou Crohnovej choroby.

e) Crohnova kolitída

Postihuje iba hrubé črevo. Ulceratívna kolitída aj Crohnova kolitída postihujú iba hrubé črevo, ale Crohnova kolitída môže postihnúť hlbšie vrstvy črevnej výstelky.

f) Perianálna choroba

Často ide o fistuly alebo abnormálne spojenia medzi tkanivami, infekcie hlbokých tkanív, ako aj vredy a vredy na vonkajšej koži okolo konečníka.

ovulacia 2

10. Crohnova choroba a ulcerózna kolitída

Crohnova choroba a ulcerózna kolitída (UC) sú dva typy zápalových ochorení čriev. Majú veľa rovnakých vlastností. Môžete si ich dokonca navzájom pomýliť.

 

Spoločné majú tieto vlastnosti:

  • Prvé príznaky a symptómy Crohnovej choroby a Ulcerózna kolitída sú veľmi podobné. Môžu zahŕňať hnačku, bolesť brucha a kŕče, krvácanie z konečníka, úbytok hmotnosti a únavu.

  • Ulcerózna kolitída aj Crohnova choroba sa vyskytujú častejšie u ľudí vo veku 15 až 35 rokov a ľudí s rodinnou anamnézou ktoréhokoľvek typu zápalového ochorenia čriev.

  • Vo všeobecnosti má zápalové ochorenie čriev tendenciu postihovať všetky pohlavia rovnako, ale to sa môže líšiť v závislosti od veku.

  • Napriek desaťročiam výskumu vedci stále nevedia, čo spôsobuje obe choroby. V oboch prípadoch je pravdepodobným vinníkom nadmerne aktívny imunitný systém, ale pravdepodobne zohrávajú úlohu aj iné faktory.

 

Tu je návod, ako sa líšia:

  • Ulcerózna kolitída postihuje iba hrubé črevo. Crohnova choroba môže postihnúť ktorúkoľvek časť vášho GI traktu, od úst až po konečník.

  • Ulcerózna kolitída ovplyvňuje iba vonkajšiu vrstvu tkaniva lemujúcu vaše hrubé črevo nazývanú sliznica. Crohnova choroba môže postihnúť všetky vrstvy vášho črevného tkaniva od povrchových až po hlboké.

  • Ulcerózna kolitída je len jeden typ zápalu hrubého čreva. Existuje niekoľko ďalších typov kolitídy. Nie všetky formy kolitídy spôsobujú rovnaký typ črevného zápalu a poškodenia ako UC.

plynatosť

11. Štatistika Crohnovej choroby

  • Ľudia, ktorí aktívne fajčia, majú dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že dostanú diagnózu Crohnovej choroby.

  • Ak sa tento stav lieči – medicínsky alebo chirurgicky – 50 percent ľudí s Crohnovou chorobou prejde do remisie alebo zaznamená len mierne príznaky do 5 rokov od ich diagnózy.

  • Asi 11 percent ľudí, ktorí majú Crohnovu chorobu, zažije chronicky aktívne ochorenie.

  • Crohnova choroba sa vyskytuje približne rovnako často u mužov ako u žien.

  • Dvaja z troch jedincov s Crohnovou chorobou dostanú diagnózu pred dosiahnutím veku 40 rokov.

12. Crohnova choroba a invalidita

Crohnova choroba môže narušiť váš pracovný a osobný život. Môže spôsobiť aj finančný stres. Ak nemáte poistenie (a niekedy dokonca aj keď máte), vaše hotové výdavky môžu dosiahnuť niekoľko tisíc eur ročne.

Ak sa ochorenie stane natoľko závažným, že významným spôsobom ovplyvňuje váš každodenný život, zvážte podanie žiadosti o invaliditu.

Ak dokážete, že váš zdravotný stav vám bráni pracovať alebo vám bránil v práci posledný rok, môžete mať nárok na invalidný príjem. Tento typ pomoci môže poskytnúť invalidné poistenie sociálneho zabezpečenia alebo príjem zo sociálneho zabezpečenia.

Žiaľ, žiadosť o invaliditu môže byť dlhý a únavný proces. Vyžaduje si to veľa stretnutí s vašimi lekármi.

 epilepsia

13. Crohnova choroba u detí

Väčšina ľudí s Crohnovou chorobou dostane diagnózu vo veku 20 až 30 rokov, ale zápalové črevné ochorenia sa môžu vyvinúť aj u detí.

Crohnova choroba, ktorá postihuje iba hrubé črevo, je bežná u detí a dospievajúcich. To znamená, že rozlíšenie medzi Crohnovou chorobou a Ulceróznou kolitídou je ťažké, kým dieťa nezačne vykazovať iné príznaky.

Správna liečba Crohnovej choroby u detí je dôležitá, pretože neliečená Crohnova choroba môže viesť k oneskoreniu rastu a oslabeniu kostí. V tejto fáze života môže spôsobiť aj značné emocionálne utrpenie.

Liečba zahŕňa:

  • antibiotiká

  • aminosalicyláty

  • biologické látky

  • imunomodulátory

  • steroidy

  • výživové plány

 

Lieky môžu mať na deti významné vedľajšie účinky. Je dôležité, aby ste úzko spolupracovali s lekárom vášho dieťaťa, aby ste našli správne možnosti.

14. Časté otázky o Crohnovej chorobe

1. Čo je Crohnova choroba a aké sú jej hlavné príznaky?

Crohnova choroba je zápalové ochorenie tráviaceho traktu, ktoré môže postihovať akúkoľvek časť od úst po konečník. Medzi najčastejšie príznaky patria bolesti brucha, hnačky, únava, strata hmotnosti a nedostatok chuti do jedla.

2. Aké sú príčiny Crohnovej choroby a kto je ohrozený?

Presná príčina Crohnovej choroby nie je známa, ale predpokladá sa, že ide o kombináciu genetických, imunitných a environmentálnych faktorov. Ľudia s rodinnou anamnézou tejto choroby majú zvýšené riziko. Crohnova choroba sa môže objaviť v akomkoľvek veku, ale najčastejšie sa diagnostikuje u mladých dospelých.

3. Aká je diagnostika Crohnovej choroby a aké sú možnosti liečby?

Diagnostika Crohnovej choroby zahŕňa fyzikálne vyšetrenie, krvné testy, kolonoskopiu, gastroskopiu a obrazové vyšetrenia, ako je MRI alebo CT. Liečba Crohnovej choroby je zameraná na zmiernenie symptómov a dosiahnutie remisie.

Používajú sa lieky na zníženie zápalu, imunosupresíva, probiotiká a antidiarrhoeické lieky. V niektorých prípadoch môže byť potrebná chirurgická intervencia na odstránenie postihnutých častí tráviaceho traktu.

4. Ako ovplyvňuje Crohnova choroba každodenný život pacientov?

Crohnova choroba môže ovplyvniť každodenný život pacientov, pretože príznaky sú často nevyspytateľné a môžu obmedziť fyzickú a sociálnu aktivitu. Pacienti sa môžu stretávať s únava, neistotou ohľadom jedla a častými návštevami toalety. Podpora rodiny a priateľov a konzultácie s lekárom sú dôležité pre zvládanie tejto choroby.

5. Aké sú možné komplikácie a dlhodobé výsledky Crohnovej choroby?

Crohnova choroba môže spôsobiť rôzne komplikácie, ako sú vredy a abscesy v tráviacom trakte. Neodborná liečba môže viesť k chronickým problémom a zhoršeniu stavu pacienta. Správna starostlivosť a spolupráca s lekárom môžu pomôcť minimalizovať komplikácie a dosiahnuť lepšiu kvalitu života pre pacientov s Crohnovou chorobou.

 

Záver

Výskum stále prebieha s cieľom nájsť účinnejšiu liečbu a potenciálne vyliečenie Crohnovej choroby. Ale symptómy sa dajú úspešne zvládnuť a je možná remisia.

Váš lekár vám môže pomôcť pri hľadaní správnych liekov, alternatívnej liečby a opatrení v oblasti životného štýlu, ktoré vám môžu pomôcť.

Ak máte gastrointestinálne príznaky, porozprávajte sa so svojím lekárom, aby ste zistili príčinu a možné riešenia.

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
Zdroje:
 

1. Crohn's Disease: Causes, Symptoms, Diagnosis, and More (healthline.com)

2. Environmental risk factors for inflammatory bowel diseases: Evidence based literature review - PMC (nih.gov)

3. Randomized controlled trial: Moxibustion and acupuncture for the treatment of Crohn’s disease (wjgnet.com)

4. Factors affecting outcomes in Crohn's disease over 15 years | Gut (bmj.com)

 

Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/