Rakovina prostaty: Príznaky, príčiny a liečba rakoviny prostaty

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je to rakovina prostaty?

Rakovina prostaty je závažné ochorenie, ktoré každoročne postihne tisíce mužov v strednom alebo vyššom veku. Asi 60 percent prípadov sa vyskytuje u mužov starších ako 65 rokov.
 
Prostata je malá žľaza nachádzajúca sa v mužovom podbrušku. Nachádza sa pod močovým mechúrom a obklopuje močovú trubicu. Prostata je regulovaná hormónom testosterónu a produkuje semennú tekutinu, známu tiež ako sperma.
 
Sperma je látka obsahujúca spermie, ktorá počas ejakulácie vystupuje z močovej trubice.
 
Keď sa v prostate vytvorí abnormálny, malígny rast buniek - ktorý sa nazýva nádor - nazýva sa to rakovina prostaty. Táto rakovina sa môže rozšíriť do iných oblastí tela.
 
Podľa nadácie Urology Care Foundation je rakovina prostaty druhou najčastejšou príčinou úmrtí na rakovinu u mužov v USA.
 

2. Druhy rakoviny prostaty

Väčšina prípadov rakoviny prostaty je typ rakoviny nazývanej adenokarcinóm. Ide o rakovinu, ktorá rastie v tkanive žľazy, napríklad v prostate.
 
Rakovina prostaty je tiež kategorizovaná podľa toho, ako rýchlo rastie.
 
 
Má dva typy rastu:
  • agresívne, alebo rýchlo rastúce

  • neagresívne, alebo pomaly rastúce

 
Pri neagresívnom type rakoviny prostaty nádor buď nerastie, alebo rastie veľmi málo v priebehu času. Pri agresívnej rakovine prostaty môže nádor rýchlo rásť a môže sa rozšíriť do iných oblastí tela, napríklad do kostí.
 

3. Príčiny a rizikové faktory rakoviny prostaty

Neexistuje žiadna známa príčina rakoviny prostaty. Rovnako ako všetky druhy rakoviny, aj táto môže byť spôsobená mnohými vecami, vrátane rodinnej anamnézy alebo vystaveniu určitým chemikáliám.
 
Nech podnecujúci faktor je akýkoľvek, vedie k bunkovým mutáciám a nekontrolovanému rastu buniek v prostate.
 

Kto je v ohrození?

Aj keď sa rakovina prostaty môže vyskytnúť u každého muža, určité faktory zvyšujú riziko tejto choroby.
 
 
Medzi tieto rizikové faktory patria:
  • starší vek

  • rodinná anamnéza rakoviny prostaty

  • obezita

  • genetické zmeny

Vek a rakovina prostaty

Ako bolo uvedené vyššie, vek je hlavným rizikovým faktorom rakoviny prostaty. Ochorenie sa vyskytuje najčastejšie u mužov starších ako 65 rokov. Vyskytuje sa asi u 1 zo 14 mužov vo veku 60 až 69 rokov.
 

4. Príznaky rakoviny prostaty

Niektoré formy rakoviny prostaty sú neagresívne, takže nemusíte mať žiadne príznaky. Pokročilá rakovina prostaty však často spôsobuje príznaky.
 
Ak máte niektorý z nasledujúcich znakov alebo symptómov, neváhajte navštíviť lekára. Niektoré príznaky rakoviny prostaty môžu byť spôsobené inými stavmi, takže budete potrebovať vyšetrenie.
 
Príznaky rakoviny prostaty môžu zahŕňať problémy s močením, sexuálne problémy, bolesť a necitlivosť.
 

I. Močové problémy

Močové problémy sú bežným príznakom, pretože prostata sa nachádza pod močovým mechúrom a obklopuje močovú trubicu. Z tohto dôvodu, ak nádor rastie na prostate, môže tlačiť na močový mechúr alebo močovú trubicu a spôsobiť problémy.
 
 
Problémy s močením môžu zahŕňať:
  • častá potreba močiť

  • prúd pri močení je pomalší ako obvykle

  • krvácanie pri močení

 

II. Sexuálne problémy

Erektilná dysfunkcia môže byť symptómom rakoviny prostaty. Tento stav, ktorý sa nazýva aj impotencia, vám neumožňuje dosiahnuť a udržať si erekciu. Krv v semene po ejakulácii môže byť tiež symptómom rakoviny prostaty.
 

III. Bolesť a necitlivosť

Metastatická rakovina je rakovina, ktorá sa rozšírila do iných oblastí tela, odkiaľ sa prvýkrát vyskytla. Keď rakovina prostaty metastázuje, často sa rozšíri do kostí. To môže spôsobiť bolesť v nasledujúcich oblastiach:
  • panva

  • hrudník

Ak sa rakovina rozšíri do miechy, môžete stratiť cit v nohách a v močovom mechúre.
 
plynatosť

4. Počiatočné príznaky rakoviny prostaty

Ktorýkoľvek z vyššie uvedených symptómov môže byť prvou známkou toho, že máte rakovinu prostaty, močové symptómy sa objavia najčastejšie.
 
Je dôležité mať na pamäti, že väčšina týchto symptómov môže byť spôsobená aj inými stavmi, ktoré nie sú rakovinou. Tieto stavy zahŕňajú benígnu hyperpláziu prostaty (BPH) a prostatitídu.
 
Aj keď je dôležité sledovať všetky príznaky, ktoré môžete mať, pamätajte na to, že existuje veľká šanca, že nie sú spôsobené rakovinou.
To znamená, že žiadny z týchto stavov nespôsobuje výskyt krvi vo vašom moči. Ak máte tento príznak, ihneď zavolajte lekára.
 
Krv v moči môže byť spôsobená niečím iným ako rakovinou, ale je dobré diagnostikovať ju čo najskôr.
 

5. Skríning a diagnostika rakoviny prostaty

Podľa Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) do značnej miery väčšina rakovín prostaty rastie pomaly a nespôsobuje žiadne zdravotné problémy.
 

Odporúčania skríningu

Lekári počas preventívnej prehliadky u mužov by sa mali rozprávať o výhodách a nevýhodách skríningu rakoviny prostaty.
 
 
Tieto konzultácie sa odporúčajú pre nasledujúce vekové kategórie:
  • Vek 40: Muži s veľmi vysokým rizikom, ako sú muži s viac ako jedným príbuzným prvého stupňa-otec, brat alebo syn-, ktorí mali rakovinu prostaty vo veku mladšom ako 65 rokov.

  • Vek 45: Muži s vysokým rizikom, ako sú afroamerickí muži a muži s príbuzným prvého stupňa diagnostikovaným vo veku mladšom ako 65 rokov.

  • Vek 50: Muži s priemerným rizikom rakoviny prostaty a očakáva sa, že budú žiť najmenej 10 rokov.
 
Odporúča sa, aby muži vo veku 55 až 69 rokov sami rozhodli, či sa podrobia testu prostatického špecifického antigénu (PSA) po tom, ako sa o tom porozprávajú so svojim lekárom.
 
Potenciálne prínosy skríningu založeného na PSA pre mužov vo veku 70 a viac rokov neprevažujú nad očakávanými škodami.
 

6. Nástroje na diagnostiku

Ak sa vy a váš lekár rozhodnete, že skríning rakoviny prostaty je pre vás dobrou voľbou, váš lekár pravdepodobne urobí fyzické vyšetrenie a prediskutuje vašu zdravotnú anamnézu.
 
 
Vykoná tiež jeden alebo viac testov, ktoré môžu zahŕňať:
 
  • Digitálne rektálne vyšetrenie (DRE): Pri tomto vyšetrení vám lekár vloží prst v rukavici do konečníka, aby skontroloval vašu prostatu. Môže cítiť, či sú na vašej prostatickej žľaze nejaké tvrdé hrudky, ktoré by mohli byť nádormi.

  • Test antigénu špecifického pre prostatu (PSA): Tento krvný test zisťuje vaše hladiny PSA, proteínu produkovaného prostatou. V nasledujúcej časti nájdete ďalšie informácie o teste PSA.

  • Biopsia prostaty: Váš lekár môže nariadiť biopsiu, ktorá pomôže potvrdiť diagnózu rakoviny prostaty. Pri biopsii vám lekár odstráni malý kúsok prostaty na vyšetrenie.

  • Ďalšie testy: Váš lekár môže tiež urobiť vyšetrenie MRI, CT alebo kostné vyšetrenie.

Váš lekár s vami prediskutuje výsledky týchto testov a odporučí ďalšie kroky, ktoré môžu byť potrebné. Zistite viac o tom, čo môžete očakávať počas vyšetrenia prostaty a ako sa na to pripraviť.
 

I. Test PSA

Krvný test PSA kontroluje množstvo antigénu špecifického pre prostatu, ktorý je vo vašej krvi. Ak sú tieto hladiny vysoké, môže to znamenať, že máte rakovinu prostaty.
 
Existuje však mnoho dôvodov, prečo by ste mohli mať v krvi vysoké množstvo PSA, takže výsledky testov môžu viesť k nesprávnej diagnóze a nepotrebnej liečbe.
 
Preto sa odporúča, aby sa muži vo veku 55 až 69 rokov sami rozhodli, či sa podrobia testu PSA, potom, ako sa o tom porozprávajú so svojim lekárom.
 
Test PSA je však v určitých prípadoch stále vhodný, napríklad u mužov s vysokým rizikom rakoviny prostaty.
 

II. Gleasonova stupnica

Ak ste mali biopsiu prostaty, dostanete Gleasonovo skóre. Patológovia používajú toto skóre na klasifikáciu stupňa buniek rakoviny prostaty. Známka znamená, ako veľmi abnormálne bunky vyzerajú ako rakovina a ako agresívny je ich rast.
 
Skóre Gleason nižšie ako šesť znamená, že vaše bunky nevykazujú známky rakoviny, takže vaše riziko je nízke. Ak je vaše skóre sedem alebo vyššie, váš lekár pravdepodobne zhodnotí bunky a vaše skóre a hladinu PSA.
 
Napríklad Gleasonovo skóre 7 s hladinou PSA medzi 10 až 20 ng/ml znamená, že boli identifikované rakovinové bunky-ale rakovina je pravdepodobne neagresívna, s pomaly rastúcimi bunkami.
 
Gleasonovo skóre 8 alebo vyššie, s hladinami PSA vyššími ako 20 ng/ml, naznačuje pokročilejší nádor. To znamená, že vaše riziko agresívnej rakoviny je vyššie.
 

7. Fázy rakoviny prostaty

Váš lekár pravdepodobne použije výsledky vášho testu PSA a vaše Gleasonovo skóre na určenie štádia rakoviny prostaty. Fáza naznačuje, ako pokročilá je rakovina. Tieto informácie pomôžu lekárovi naplánovať liečbu.
 
Ďalším nástrojom používaným pri inscenovaní rakoviny prostaty je TNM klasifikácia malígnych nádorov (je to globálne uznávaný štandard pre klasifikáciu rozsahu šírenia rakoviny) na základe:
  • veľkosti alebo rozsah nádoru

  • počtu postihnutých lymfatických uzlín

  • bez ohľadu na to, či sa rakovina rozšírila (metastázuje) do iných miest alebo orgánov
 
Štádiá rakoviny prostaty sa pohybujú od 1 do 4. Ochorenie je najpokročilejšie v 4. štádiu.
 
bolest klbov bioliek2

8. Liečba rakoviny prostaty

Váš lekár vypracuje vhodný liečebný plán pre vašu rakovinu na základe vášho veku, zdravotného stavu a štádia rakoviny.
 
Ak je rakovina neagresívna, lekár vám môže odporučiť bdelé čakanie, ktoré sa nazýva aj aktívne sledovanie. To znamená, že odložíte liečbu, ale budete pravidelne navštevovať lekára, aby ste sledovali rakovinu.
 
 
Agresívnejšie typy rakoviny je možné liečiť inými možnosťami, ako napríklad:
  • chirurgický zákrok

  • ožarovanie

  • kryoterapia

  • hormonálna terapia

  • chemoterapia

  • stereotaktická rádiochirurgia

  • imunoterapia

Ak je vaša rakovina veľmi agresívna a metastázuje, je veľká pravdepodobnosť, že sa rozšíri do vašich kostí. Pri kostných metastázach možno okrem iných použiť aj vyššie uvedené ošetrenia.
 

Prostatektómia

Prostatektómia je chirurgický zákrok, pri ktorom sa vám odstráni časť alebo celá prostata. Ak máte rakovinu prostaty, ktorá sa nerozšírila mimo prostatu, váš lekár vám môže navrhnúť radikálnu prostatektómiu. Týmto postupom sa odstráni celá prostata.
 
Existujú rôzne typy radikálnych prostatektómií. Niektoré sú otvorené, čo znamená, že budete mať väčší rez v podbrušku. Ostatné sú laparoskopické, čo znamená, že v bruchu budete mať niekoľko menších rezov.
 

9. Miera prežitia rakoviny prostaty

Ak je rakovina prostaty diagnostikovaná včas a nerozšíri sa z pôvodného nádoru, je výhľad zvyčajne dobrý. Včasná detekcia a liečba sú kľúčom k pozitívnemu výsledku. Ak si myslíte, že máte príznaky rakoviny prostaty, mali by ste si okamžite naplánovať stretnutie so svojím lekárom.
 
Ak však rakovina postupuje a šíri sa mimo vašu prostatu, ovplyvní to váš výhľad.
 

10. Prevencia rakoviny prostaty

Existujú určité rizikové faktory rakoviny prostaty, ako je vek, ktoré nemôžete ovládať. Existujú však aj ďalšie, ktoré môžete ovplyvniť.
 
Ukončenie fajčenia môže napríklad znížiť riziko rakoviny prostaty, pretože výskum ukázal, že fajčenie zvyšuje vaše riziko. Diéta a cvičenie sú tiež dôležitými faktormi, ktoré môžu ovplyvniť vaše riziko rakoviny prostaty.
 

Diéta

Niektoré potraviny môžu pomôcť znížiť riziko rakoviny prostaty, vrátane:
  • paradajky

  • kapustokvetá zelenina ako brokolica, ružičkový kel

  • ryby

  • sója

  • oleje, ktoré obsahujú omega-3 mastné kyseliny, napríklad olivový olej
 
Dôkazy tiež naznačujú, že niektoré potraviny môžu zvýšiť riziko rakoviny prostaty, ako napríklad:
  • mlieko a mliečne výrobky

  • nasýtené tuky, ktoré sa nachádzajú v živočíšnych produktoch

  • červené mäso

  • grilované mäso

 

Cvičenie

Cvičenie môže pravdepodobne pomôcť znížiť riziko vzniku pokročilého rakoviny prostaty a úmrtia na rakovinu prostaty.
 
Cvičenie vám môže tiež pomôcť schudnúť. To je kľúčové, pretože výskum ukázal, že obezita je rizikovým faktorom rakoviny prostaty. So súhlasom lekára sa snažte cvičiť 30 minút väčšinu dní v týždni.
 

Porozprávajte sa so svojim lekárom

Rakovina prostaty je rizikom pre všetkých mužov, pretože starnú, ale ak je zachytená a liečená včas, vyhliadky sú vo všeobecnosti veľmi dobré. Keď teda starnete, určite sa porozprávajte so svojim lekárom o svojom riziku.
 
Ak máte akékoľvek príznaky, ktoré si myslíte, že by to mohla byť rakovina prostaty, ihneď sa poraďte so svojím lekárom. A aj keď nemáte príznaky, zvážte prijatie zdravého životného štýlu, aby ste znížili riziko.
 
Strava bohatá na zeleninu, ryby a nízky obsah plnotučných mliečnych výrobkov a červeného mäsa v spojení s cvičebným plánom schváleným lekárom môže pomôcť znížiť riziko rakoviny prostaty a celkovo posilniť vaše zdravie.
 
 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborný dohľad: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 

Vzdelanie: Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo

Prax: 

2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave

2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 
 
 
Zdroje:
 

https://www.healthline.com

Chan JM, et al. (2005). Role of diet in prostate cancer development and progression. DOI:

 

Early detection of prostate cancer. (2015).

 

Keogh JWL, et al. (2012). Body composition, physical fitness, functional performance, quality of life, and fatigue benefits of exercise for prostate cancer patients: A systematic review. DOI:

 

Nilsen TIL, et al. (2006). Recreational physical activity and risk of prostate cancer: A prospective population-based study in Norway (the HUNT study). DOI:

 

Prostate cancer — Patient version. (n.d.).

 

Prostate cancer screening draft recommendations. (2017).

 

Risk factors for prostate cancer. (n.d.).

 

Rodriguez C, et al. (2006). Body mass index, weight change, and risk of prostate cancer in the cancer prevention study II nutrition cohort. DOI:

  

What is cancer staging? (n.d.).

 

What is prostate cancer? (2016).

 

What is prostate cancer? (n.d.).

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/