Preeklampsia: Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je preeklampsia

Preeklampsia je tehotenská komplikácia charakterizovaná vysokým krvným tlakom a známkami poškodenia iného orgánového systému, najčastejšie pečene a obličiek. Preeklampsia zvyčajne začína po 20. týždni tehotenstva u žien, ktorých krvný tlak bol normálny.

Ak sa preeklampsia nelieči, môže viesť k vážnym – dokonca smrteľným – komplikáciám pre vás aj vaše dieťa. Ak máte preeklampsiu, najúčinnejšou liečbou je pôrod. Aj po pôrode môže chvíľu trvať, kým vám bude lepšie.

Ak vám diagnostikujú preeklampsiu príliš skoro v tehotenstve na to, aby ste mohli donosiť dieťa, vy a váš lekár budete čeliť náročnej úlohe. Vaše dieťa potrebuje viac času na dozretie, ale musíte sa vyhnúť tomu, aby ste seba alebo svoje dieťa vystavili riziku vážnych komplikácií.

Zriedkavo sa preeklampsia vyvinie po pôrode dieťaťa, stav známy ako popôrodná preeklampsia.

 

2. Príznaky preeklampsie

Preeklampsia sa niekedy vyvíja bez akýchkoľvek príznakov. Vysoký krvný tlak sa môže vyvíjať pomaly alebo môže mať náhly nástup. Monitorovanie krvného tlaku je dôležitou súčasťou prenatálnej starostlivosti, pretože prvým príznakom preeklampsie je zvyčajne zvýšenie krvného tlaku.

Krvný tlak, ktorý presahuje 140/90 milimetrov ortuťového stĺpca (mm Hg) alebo viac – dokumentovaný pri dvoch príležitostiach s odstupom najmenej štyroch hodín – je abnormálny.

 

Ďalšie príznaky a symptómy preeklampsie môžu zahŕňať:

 

Pri preeklampsii sa môže vyskytnúť náhle zvýšenie telesnej hmotnosti a opuch (edém) – najmä tváre a rúk. Ale tieto sa vyskytujú aj pri mnohých normálnych tehotenstvách, takže sa nepovažujú za spoľahlivé príznaky preeklampsie.

 

Kedy navštíviť lekára

Okamžite kontaktujte svojho lekára alebo choďte na pohotovosť, ak máte silné bolesti hlavy, rozmazané videnie alebo inú poruchu zraku, silnú bolesť brucha alebo silnú dýchavičnosť.

 

Pretože bolesti hlavy, nevoľnosť a bolesti sú bežné tehotenské sťažnosti, je ťažké vedieť, kedy sú nové príznaky jednoducho súčasťou tehotenstva a kedy môžu naznačovať vážny problém – najmä ak ide o vaše prvé tehotenstvo. Ak máte obavy zo svojich príznakov, kontaktujte svojho lekára.

 tehotenstvo

3. Príčiny preeklampsie

Presná príčina preeklampsie zahŕňa niekoľko faktorov. Odborníci sa domnievajú, že začína v placente – orgáne, ktorý vyživuje plod počas tehotenstva. Na začiatku tehotenstva sa nové krvné cievy vyvíjajú, aby účinne posielali krv do placenty.

Zdá sa, že u žien s preeklampsiou sa tieto krvné cievy nevyvíjajú alebo nefungujú správne. Sú užšie ako normálne krvné cievy a inak reagujú na hormonálne signály, čo obmedzuje množstvo krvi, ktoré nimi môže pretekať.

 

Príčiny tohto abnormálneho vývoja môžu zahŕňať:

  • Nedostatočný prietok krvi do maternice

  • Poškodenie krvných ciev

  • Problém s imunitným systémom

  • Určité gény

 

Iné poruchy vysokého krvného tlaku počas tehotenstva

Preeklampsia je klasifikovaná ako jedna zo štyroch porúch vysokého krvného tlaku, ktoré sa môžu vyskytnúť počas tehotenstva.

Ďalšie tri sú:

I. Gestačná hypertenzia

Ženy s tehotenskou hypertenziou majú vysoký krvný tlak, ale nemajú nadbytok bielkovín v moči alebo iné príznaky poškodenia orgánov. U niektorých žien s gestačnou hypertenziou sa nakoniec rozvinie preeklampsia.

 

II. Chronická hypertenzia

Chronická hypertenzia je vysoký krvný tlak, ktorý bol prítomný pred tehotenstvom alebo ktorý sa vyskytuje pred 20. týždňom tehotenstva. Ale pretože vysoký krvný tlak zvyčajne nemá príznaky, môže byť ťažké určiť, kedy začal.

 

III. Chronická hypertenzia so superponovanou preeklampsiou

Tento stav sa vyskytuje u žien, ktorým bol diagnostikovaný chronický vysoký krvný tlak už pred tehotenstvom, no následne sa u nich počas tehotenstva objaví zhoršujúci sa vysoký tlak a bielkoviny v moči alebo iné zdravotné komplikácie.

 ovulacia 2

4. Rizikové faktory

Preeklampsia sa vyvíja len ako komplikácia tehotenstva.

Medzi rizikové faktory patria:

  • Preeklampsia v anamnéze. Osobná alebo rodinná anamnéza preeklampsie výrazne zvyšuje vaše riziko preeklampsie.

  • Chronická hypertenzia. Ak už máte chronickú hypertenziu, máte vyššie riziko vzniku preeklampsie.

  • Prvé tehotenstvo. Riziko vzniku preeklampsie je najvyššie počas prvého tehotenstva.

  • Nové otcovstvo. Každé tehotenstvo s novým partnerom zvyšuje riziko preeklampsie viac ako druhé alebo tretie tehotenstvo s rovnakým partnerom.

  • Riziko preeklampsie je vyššie u veľmi mladých tehotných žien, ako aj u tehotných žien starších ako 35 rokov.

  • Riziko preeklampsie je vyššie, ak ste obézni.

  • Viacnásobné tehotenstvo. Preeklampsia je častejšia u žien, ktoré nesú dvojčatá, trojčatá alebo iné viacnásobné deti.

  • Interval medzi tehotenstvami. Mať deti menej ako dva roky alebo viac ako 10 rokov od seba vedie k vyššiemu riziku preeklampsie.

  • Anamnéza. Ak máte pred otehotnením určité ochorenia – napríklad chronický vysoký krvný tlak, migrény, cukrovku 1. alebo 2. typu, ochorenie obličiek, sklon k tvorbe krvných zrazenín alebo lupus – zvyšuje sa riziko preeklampsie.

  • Mimotelové oplodnenie. Vaše riziko preeklampsie sa zvyšuje, ak bolo vaše dieťa počaté pomocou oplodnenia in vitro.
oplodnenie

5. Komplikácie

Čím závažnejšia je vaša preeklampsia a čím skôr sa v tehotenstve objaví, tým väčšie sú riziká pre vás a vaše dieťa. Preeklampsia môže vyžadovať indukovaný pôrod.

Pôrod cisárskym rezom môže byť potrebný, ak existujú klinické alebo pôrodnícke stavy, ktoré si vyžadujú rýchly pôrod. V opačnom prípade vám lekár môže odporučiť plánovaný vaginálny pôrod.

Váš pôrodník sa s vami porozpráva o tom, aký typ pôrodu je vhodný pre váš stav.

 

Komplikácie preeklampsie môžu zahŕňať:

 

I. Obmedzenie rastu plodu

Preeklampsia postihuje tepny privádzajúce krv do placenty. Ak placenta nedostane dostatok krvi, vaše dieťa môže dostávať nedostatok krvi a kyslíka.

To môže viesť k pomalému rastu známemu ako obmedzenie rastu plodu, nízka pôrodná hmotnosť alebo predčasný pôrod.

 

II. Predčasný pôrod

Ak máte preeklampsiu so závažnými príznakmi, možno budete musieť predčasne rodiť, aby ste zachránili život vám a vášmu dieťaťu. Váš lekár vám pomôže pochopiť, kedy je ideálny čas na váš pôrod.

 

III. Odtrhnutie placenty

Preeklampsia zvyšuje riziko odtrhnutia placenty, čo je stav, pri ktorom sa placenta pred pôrodom oddelí od vnútornej steny maternice. Ťažká abrupcia môže spôsobiť silné krvácanie, ktoré môže byť život ohrozujúce pre vás aj vaše dieťa.

 

IV. HELLP syndróm

HELLP – čo je skratka pre hemolýzu (deštrukciu červených krviniek), zvýšené pečeňové enzýmy a nízky počet krvných doštičiek – syndróm je závažnejšou formou preeklampsie a môže sa rýchlo stať život ohrozujúcim pre vás aj vaše dieťa.

Príznaky HELLP syndrómu zahŕňajú nevoľnosť a vracanie, bolesť hlavy a bolesť v pravej hornej časti brucha. HELLP syndróm je obzvlášť nebezpečný, pretože predstavuje poškodenie viacerých orgánových systémov.

Príležitostne sa môže vyvinúť náhle, dokonca ešte predtým, ako sa zistí vysoký krvný tlak, alebo sa môže vyvinúť bez akýchkoľvek príznakov.

 

V. Eklampsia

Keď preeklampsia nie je kontrolovaná, môže sa vyvinúť eklampsia - čo je v podstate preeklampsia plus záchvaty. Je veľmi ťažké predpovedať, ktorí pacienti budú mať preeklampsiu, ktorá je dostatočne závažná na to, aby vyústila do eklampsie.

Často neexistujú žiadne príznaky alebo varovné signály na predpovedanie eklampsie. Pretože eklampsia môže mať vážne následky pre matku aj dieťa, pôrod sa stáva nevyhnutným, bez ohľadu na to, ako ďaleko je tehotenstvo.

 

VI. Iné poškodenie orgánov

Preeklampsia môže mať za následok poškodenie obličiek, pečene, pľúc, srdca alebo očí a môže spôsobiť mŕtvicu alebo iné poranenie mozgu. Rozsah poranenia iných orgánov závisí od závažnosti preeklampsie.

 

VII. Srdcovo-cievne ochorenie

Preeklampsia môže zvýšiť riziko budúceho ochorenia srdca a krvných ciev (kardiovaskulárne ochorenie). Riziko je ešte väčšie, ak ste mali preeklampsiu viackrát alebo ste mali predčasný pôrod.

Aby ste toto riziko minimalizovali, snažte sa po pôrode udržiavať ideálnu váhu, jedzte rôzne druhy ovocia a zeleniny, pravidelne cvičte a nefajčite.

 

6. Prevencia

Výskumníci pokračujú v štúdiu spôsobov, ako predchádzať preeklampsii, ale zatiaľ sa neobjavili žiadne jasné stratégie. Jesť menej soli, meniť svoje aktivity, obmedzovať kalórie alebo konzumovať cesnak alebo rybí olej neznižuje riziko.

Zvýšenie príjmu vitamínov C a E sa nepreukázalo ako prospešné.

Niektoré štúdie uvádzajú súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a zvýšeným rizikom preeklampsie. No zatiaľ čo niektoré štúdie preukázali súvislosť medzi užívaním doplnkov vitamínu D a nižším rizikom preeklampsie, iným sa toto spojenie nepodarilo nájsť.

 

V určitých prípadoch však môžete znížiť riziko preeklampsie pomocou:

 

I. Nízka dávka aspirínu 

Ak spĺňate určité rizikové faktory – vrátane preeklampsie v anamnéze, viacnásobného tehotenstva, chronického vysokého krvného tlaku, ochorenia obličiek, cukrovky alebo autoimunitného ochorenia – váš lekár vám môže odporučiť dennú nízku dávku aspirínu (81 miligramov) po 12 týždňoch tehotenstva. .

 

II. Doplnky vápnika

V niektorých populáciách môžu ženy, ktoré majú nedostatok vápnika pred tehotenstvom – a ktoré počas tehotenstva nedostávajú dostatok vápnika prostredníctvom stravy – mať prospech z doplnkov vápnika na prevenciu preeklampsie.

Je dôležité, aby ste neužívali žiadne lieky, vitamíny ani doplnky výživy bez toho, aby ste sa najprv porozprávali so svojím lekárom.

 

Pred otehotnením, najmä ak ste už mali preeklampsiu, je dobré byť čo najzdravší. Schudnite, ak je to potrebné, a uistite sa, že ostatné stavy, ako je cukrovka, sú dobre zvládnuté.

Keď ste tehotná, postarajte sa o seba - a svoje dieťa - prostredníctvom včasnej a pravidelnej prenatálnej starostlivosti. Ak sa preeklampsia zistí včas, vy a váš lekár môžete spolupracovať, aby ste predišli komplikáciám a urobili najlepšie rozhodnutia pre vás a vaše dieťa.

 vysetrenie mocu bioliek

7. Diagnostika

Na diagnostikovanie preeklampsie musíte mať vysoký krvný tlak a jednu alebo viacero z nasledujúcich komplikácií po 20. týždni tehotenstva:

  • Proteín vo vašom moči (proteinúria)

  • Nízky počet krvných doštičiek

  • Zhoršená funkcia pečene

  • Príznaky problémov s obličkami okrem bielkovín v moči

  • Tekutina v pľúcach (pľúcny edém)

  • Novovzniknuté bolesti hlavy alebo poruchy videnia
 

Predtým bola preeklampsia diagnostikovaná len vtedy, ak bol prítomný vysoký krvný tlak a bielkoviny v moči. Odborníci však teraz vedia, že je možné mať preeklampsiu, aj keď nie sú prítomné bielkoviny v moči.

Hodnota krvného tlaku nad 140/90 mm Hg je v tehotenstve abnormálna. Jedna hodnota vysokého krvného tlaku však neznamená, že máte preeklampsiu. Ak máte jeden údaj v abnormálnom rozsahu – alebo údaj, ktorý je podstatne vyšší ako váš zvyčajný krvný tlak – váš lekár bude pozorne sledovať vaše čísla.

Druhý abnormálny krvný tlak nameraný štyri hodiny po prvom môže potvrdiť podozrenie vášho lekára na preeklampsiu. Váš lekár vás môže požiadať, aby ste prišli na ďalšie merania krvného tlaku a testy krvi a moču.

 

Testy, ktoré môžu byť potrebné

Ak má váš lekár podozrenie na preeklampsiu, možno budete potrebovať určité testy, vrátane:

 

I. Krvné testy

Váš lekár vám nariadi testy funkcie pečene, obličiek a tiež vám zmeria krvné doštičky – bunky, ktoré pomáhajú pri zrážaní krvi.

 

II. Rozbor moču

Váš lekár vás požiada, aby ste zhromažďovali moč počas 24 hodín na meranie množstva bielkovín vo vašom moči. Na stanovenie diagnózy sa môže použiť aj jedna vzorka moču, ktorá meria pomer bielkovín a kreatinínu – chemickej látky, ktorá je vždy prítomná v moči.

 

III. Fetálny ultrazvuk

Váš lekár môže tiež odporučiť dôkladné sledovanie rastu vášho dieťaťa, zvyčajne prostredníctvom ultrazvuku. Obrázky vášho dieťaťa vytvorené počas ultrazvukového vyšetrenia umožňujú vášmu lekárovi odhadnúť hmotnosť plodu a množstvo tekutiny v maternici (plodová voda).

 

IV. Nezáťažový test alebo biofyzikálny profil

Nestresový test je jednoduchý postup, ktorý kontroluje, ako srdcová frekvencia vášho dieťaťa reaguje, keď sa vaše dieťa hýbe. Biofyzikálny profil využíva ultrazvuk na meranie dýchania, svalového tonusu, pohybu a objemu plodovej vody vášho dieťaťa vo vašej maternici.

 ako otehotniet 3

8. Liečba preeklampsie

Najúčinnejšou liečbou preeklampsie je pôrod. Máte zvýšené riziko záchvatov, odtrhnutia placenty, mozgovej príhody a prípadne závažného krvácania, kým sa váš krvný tlak nezníži.

Ak máte diagnostikovanú preeklampsiu, váš lekár vám oznámi, ako často budete musieť chodiť na prenatálne návštevy - pravdepodobne častejšie, ako sa zvyčajne odporúča pri tehotenstve. Budete tiež potrebovať častejšie krvné testy, ultrazvuky a nestresové testy, ako by sa dalo očakávať v nekomplikovanom tehotenstve.

 

I. Lieky

Možná liečba preeklampsie môže zahŕňať:

  • Lieky na zníženie krvného tlaku. Tieto lieky, nazývané antihypertenzíva, sa používajú na zníženie krvného tlaku, ak je nebezpečne vysoký. Krvný tlak v rozsahu 140/90 milimetrov ortuti (mm Hg) sa vo všeobecnosti nelieči.

  • Hoci existuje veľa rôznych typov antihypertenzív, mnohé z nich nie sú bezpečné počas tehotenstva. Porozprávajte sa so svojím lekárom, či potrebujete vo vašej situácii použiť antihypertenzívny liek na kontrolu krvného tlaku.

  • Ak máte závažnú preeklampsiu alebo HELLP syndróm, kortikosteroidné lieky môžu dočasne zlepšiť funkciu pečene a krvných doštičiek, čo vám pomôže predĺžiť tehotenstvo. Kortikosteroidy môžu tiež pomôcť pľúcam vášho dieťaťa stať sa zrelšími už za 48 hodín – dôležitý krok pri príprave predčasne narodeného dieťaťa na život mimo maternice.

  • Antikonvulzívne lieky. Ak je vaša preeklampsia závažná, lekár vám môže predpísať antikonvulzívne lieky, ako je síran horečnatý, aby sa zabránilo prvému záchvatu.

 

II. Pokoj na lôžku

Kedysi sa ženám s preeklampsiou bežne odporúčal pokoj na lôžku. Výskum však nepreukázal prínos tejto praxe a môže zvýšiť riziko vzniku krvných zrazenín, ako aj ovplyvniť váš ekonomický a spoločenský život. Väčšine žien sa už pokoj na lôžku neodporúča.

 

III. Hospitalizácia

Ťažká preeklampsia môže vyžadovať, aby ste boli hospitalizovaní. V nemocnici môže váš lekár vykonávať pravidelné nestresové testy alebo biofyzikálne profily na sledovanie blaha vášho dieťaťa a meranie objemu plodovej vody.

Nedostatok plodovej vody je znakom zlého prekrvenia bábätka.

 

IV. Vyvolanie pôrodu

Ak vám na konci tehotenstva diagnostikujú preeklampsiu, lekár vám môže odporučiť okamžité vyvolanie pôrodu. Pripravenosť vášho krčka maternice – či už sa začína otvárať (dilatovať), stenčovať a mäknúť (dozrievať) – môže byť tiež faktorom pri určovaní, či alebo kedy bude pôrod vyvolaný.

V závažných prípadoch nemusí byť možné vziať do úvahy gestačný vek vášho dieťaťa alebo pripravenosť vášho krčka maternice. Ak nie je možné počkať, váš lekár môže vyvolať pôrod alebo naplánovať cisársky rez ihneď.

Počas pôrodu vám môže byť podaný síran horečnatý intravenózne, aby ste predišli záchvatom. Ak po pôrode potrebujete lieky na zmiernenie bolesti, opýtajte sa svojho lekára, čo by ste mali užívať. NSAID, ako je ibuprofén a naproxén sodný, môžu zvýšiť váš krvný tlak.

Po pôrode môže nejaký čas trvať, kým vysoký krvný tlak a iné príznaky preeklampsie ustúpia.

 depresia bioliek

9. Zvládanie a podpora

Zistenie, že máte potenciálne závažnú tehotenskú komplikáciu, môže byť desivé. Ak vám preeklampsiu diagnostikujú neskoro v tehotenstve, možno budete prekvapený a vystrašený, keď budete vedieť, že budete mať pravdepodobne vyvolaný pôrod.

Okrem rozhovoru so svojím lekárom si urobte prieskum. Uistite sa, že rozumiete, kedy máte zavolať svojho lekára, ako by ste mali sledovať svoje dieťa a váš stav, a potom si nájdite niečo iné, čo vám bude zaberať čas, aby ste netrávili príliš veľa času obavami.

 

Príprava na stretnutie

Preeklampsia bude pravdepodobne diagnostikovaná počas rutinného prenatálneho vyšetrenia. Potom budete pravdepodobne mať ďalšie návštevy u svojho pôrodníka.

Tu je niekoľko informácií, ktoré vám pomôžu pripraviť sa na stretnutie a čo môžete očakávať od svojho lekára.

 

Ako sa pripraviť na stretnutie:

  • Zapíšte si všetky príznaky, ktoré pociťujete, aj keď si myslíte, že sú to bežné príznaky tehotenstva.

  • Urobte si zoznam všetkých liekov, vitamínov a doplnkov, ktoré užívate.

  • Ak je to možné, vezmite so sebou člena rodiny alebo priateľa, ktorý vám pomôže zapamätať si všetky informácie poskytnuté počas stretnutia.

  • Zapíšte si otázky, ktoré sa spýtate svojho lekára, a uveďte ich v poradí podľa dôležitosti pre prípad, že by vypršal čas.

 

Pokiaľ ide o preeklampsiu, niektoré základné otázky, ktoré by ste sa mali opýtať svojho lekára, zahŕňajú:

  • Ovplyvnil tento stav moje dieťa?

  • Je bezpečné pokračovať v tehotenstve?

  • Aké sú znamenia, na ktoré si musím dávať pozor a kedy vám mám zavolať?

  • Ako často ma potrebujete vidieť? Ako budete sledovať zdravie môjho dieťaťa?

  • Aké liečby sú dostupné a ktoré mi odporúčate?

  • Mám iné zdravotné problémy. Ako môžem tieto podmienky spolu najlepšie zvládnuť?

  • Musím dodržiavať nejaké obmedzenia činnosti?

  • Budem potrebovať cisársky rez?

  • Máte nejaké brožúry alebo iné tlačené materiály, ktoré môžem mať? Aké webové stránky odporúčate?

Okrem otázok, ktoré ste si pripravili, neváhajte klásť otázky, ktoré vás napadnú počas stretnutia.

 

Otázky, ktoré vám môže lekár položiť, zahŕňajú:

  • Je to vaše prvé tehotenstvo alebo prvé tehotenstvo s otcom tohto dieťaťa?

  • Mali ste v poslednej dobe nejaké nezvyčajné príznaky, ako je rozmazané videnie alebo bolesti hlavy?

  • Cítite niekedy bolesť v hornej časti brucha, ktorá sa nezdá byť spojená s pohybmi vášho dieťaťa?

  • Mali ste v minulosti vysoký krvný tlak?

  • Zažili ste preeklampsiu pri niektorých predchádzajúcich tehotenstvách?

  • Mali ste komplikácie počas predchádzajúceho tehotenstva?

  • S akými ďalšími zdravotnými problémami sa stretávate?

 

  

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 
 
 
Zdroje:
 

https://www.mayoclinic.org

American College of Obstetricians and Gynecologists. Practice Bulletin No. 202: Gestational hypertension and preeclampsia. Obstetrics & Gynecology. 2019; doi: 10.1097/AOG.0000000000003018.

Bokslag A, et al. Preeclampsia; short and long-term consequences for mother and neonate. Early Human Development. 2016;102:47.

Karumanchi SA, et al. Preeclampsia: Pathogenesis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Dec. 23, 2016.

Hofmeyr R, et al. Preeclampsia in 2017: Obstetric and anaesthesia management. Best Practice and Research Clinical Anaesthesiology. In press. Accessed Dec. 23, 2016.

Norwitz ER, et al. Early pregnancy prediction of preeclampsia. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 17, 2020.

Norwitz ER. Preeclampsia: Management and prognosis. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 17, 2020.

 

Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/