Leukocyty v moči: Príznaky, príčiny a liečba

 
Leukocyty sú biele krvinky, ktoré sú dôležité pre imunitný systém. Keď sú leukocyty prítomné v moči, môže to byť znak ochorenia alebo infekcie močových ciest.
 
Príčiny prítomnosti leukocytov v moči môžu zahŕňať infekciu močových ciest, zápal močového mechúra alebo pyelonefritídu (zápal obličiek). Príznaky môžu zahŕňať bolesti pri močení, častejšie nutkanie na močenie a zmenenú farbu alebo vôňu moču.
 
Liečba závisí od príčiny a môže zahŕňať užívanie antibiotík alebo iných liekov, ako aj zmeny životného štýlu. Je dôležité vyhľadať lekársku pomoc, ak máte príznaky alebo ak máte leukocyty v moči, aby sa zabránilo ďalšiemu poškodeniu močových ciest.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo sú leukocyty?

Kompletný krvný test často zahŕňa meranie hladiny leukocytov alebo bielych krviniek. Vyššia hladina leukocytov v krvnom obehu môže naznačovať infekciu.

Je to preto, že biele krvinky sú súčasťou imunitného systému a pomáhajú bojovať proti chorobám a infekciám.

Leukocyty možno nájsť aj pri analýze moču alebo teste moču. Vysoké hladiny leukocytov vo vašom moči tiež naznačujú, že máte infekciu.

V tomto prípade sa vaše telo snaží bojovať s infekciou niekde vo vašom močovom trakte.

Zvyčajne to znamená močový mechúr alebo močovú rúru, čo je trubica, ktorá prenáša moč z močového mechúra. Leukocyty v moči môžu tiež naznačovať infekciu obličiek.

 Inkontinencia3

2. Prečo sa objavujú leukocyty v moči?

Infekcie alebo obštrukcia v močovom trakte alebo močovom mechúre môžu spôsobiť zvýšené množstvo leukocytov v moči.

Infekcie môžu byť závažnejšie, ak ste tehotná, čo zvyšuje pravdepodobnosť vzniku problémov, ako sú infekcie močových ciest. Ak ste tehotná a máte infekciu v močovom trakte, je dôležité, aby ste dostali liečbu, pretože by to mohlo skomplikovať vaše tehotenstvo.

Zvýšené riziko vzniku bakteriálnej infekcie v močovom mechúre máte aj keď zadržiavate moč príliš dlho, kým sa vám uľaví. Opakované zadržiavanie moču môže príliš natiahnuť močový mechúr.

Postupom času je menej pravdepodobné, že sa váš močový mechúr úplne vyprázdni, keď idete na toaletu. Keď moč zostáva v močovom mechúre, zvyšuje sa pravdepodobnosť, že počet baktérií sa zvýši, čo môže viesť k infekcii močového mechúra.

Nekomplikovaná cystitída je iný názov pre infekciu močových ciest, ktorá je obmedzená na močový mechúr u zdravých ľudí, ktorí nie sú tehotní.

Obličkové kamene, nádor v panve alebo iný typ upchatia močových ciest môžu tiež spôsobiť, že sa objaví viac leukocytov v moči.

 mononukleoza bioliek

3. Symptómy

Leukocyty v moči nemusia nevyhnutne spôsobovať príznaky samy osebe. Ak máte leukocyty v moči, vaše príznaky sa budú líšiť v závislosti od stavu, ktorý spôsobuje hromadenie leukocytov vo vašom moči.

 

4. Príznaky zápalu močových ciest zahŕňajú:

  • časté nutkanie na močenie

  • pocit pálenia pri močení

  • zakalený alebo ružovo sfarbený moč

  • silne zapáchajúci moč

  • bolesť panvy, najmä u žien

 

Obštrukcie v močovom trakte môžu spôsobiť celý rad symptómov v závislosti od miesta a typu obštrukcie. Vo väčšine prípadov je hlavným príznakom bolesť na jednej alebo oboch stranách brucha.

Obličkové kamene môžu spôsobiť podobné príznaky ako zápal močových ciest, ale môžu zahŕňať aj nevoľnosť, vracanie a intenzívnu bolesť.

 heoroidy bioliek

5. Kto je vystavený zvýšenému riziku?

Ženy majú tendenciu byť väčším rizikom infekcií močových ciest, a preto majú väčšiu pravdepodobnosť výskytu leukocytov v moči. Tehotné ženy majú ešte vyššie riziko. U mužov sa môže infekcia močových ciest vyvinúť.

Napríklad zväčšená prostata zvyšuje riziko infekcie močových ciest u mužov. Každý, kto má oslabený imunitný systém, môže byť tiež vystavený vyššiemu riziku akéhokoľvek typu infekcie.

 

6. Diagnóza

Ak ste zdravý, stále môžete mať zvýšené leukocyty v krvnom obehu a moči.

Normálny rozsah v krvnom obehu je medzi 4 500-11 000 leukocytov na mikroliter. Normálny rozsah v moči je nižší ako v krvi a môže byť od 0 do 5 leukocytov na vysokovýkonné pole (wbc/hpf).

Ak má váš lekár podozrenie, že máte zápal močových ciest, pravdepodobne vás požiada o poskytnutie vzorky moču.

 

Vzorku moču otestujú na:

  • leukocyty

  • červené krvinky

  • baktérie

  • iné látky

 

Určite budete mať niekoľko bielych krviniek v moči, aj keď ste zdraví, ale ak test moču zistí hladiny vyššie ako 5 wbc/hpf, je pravdepodobné, že máte infekciu.

Ak sa zistia baktérie, váš lekár môže vykonať kultiváciu moču na diagnostiku typu bakteriálnej infekcie, ktorú máte.

Test moču môže tiež pomôcť pri diagnostike obličkových kameňov. Röntgenové alebo CT vyšetrenie môže pomôcť lekárovi vidieť kamene.

 depresia bioliek

7. Liečba

Vaša liečba bude závisieť od príčiny vašich zvýšených hladín leukocytov v moči.

 

Liečba infekcií močových ciest

Ak vám diagnostikujú akýkoľvek typ bakteriálnej infekcie, váš lekár vám s najväčšou pravdepodobnosťou poradí, aby ste užívali antibiotiká.

Ak je to prvýkrát, čo máte infekciu močových ciest alebo ak ju máte zriedkavo, potom je vhodná krátkodobá liečba antibiotikami.

Ak máte pravidelne zápal močových ciest, váš lekár vám môže predpísať dlhší priebeh užívania antibiotík a ďalšie testovanie, aby zistil, či existujú špecifické dôvody na opakované infekcie.

Pre ženy môže byť užitočné užívanie antibiotík po pohlavnom styku, ale mali by ste užívať iba lieky na predpis podľa odporúčania lekára.

Okrem antibiotík môže zvýšený príjem tekutín pomôcť vyplaviť zápal močových ciest. Pitie väčšieho množstva vody sa môže zdať nevhodné, ak je močenie bolestivé, ale môže pomôcť urýchliť proces hojenia.

 

Prekážky

Ak vysoké hladiny leukocytov spôsobuje prekážka, napríklad nádor alebo obličkový kameň, možno budete potrebovať chirurgický zákrok.

Ak máte malé obličkové kamene, zvýšenie množstva vody, ktorú pijete, môže pomôcť vyplaviť ich z vášho systému. Prechod kameňov je často bolestivý.

Niekedy sa väčšie kamene rozbijú pomocou zvukových vĺn počas lekárskeho zákroku. Na odstránenie veľkých obličkových kameňov môže byť potrebný aj chirurgický zákrok.

Ak dôjde k zablokovaniu v dôsledku nádoru, možnosti liečby môžu zahŕňať aj operáciu, chemoterapiu alebo ožarovanie.

 

8. Prevencia

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako pomôcť udržať vaše močové cesty bez infekcií alebo obličkových kameňov, je zostať hydratovaný.

Vypite niekoľko pohárov vody denne, ale poraďte sa so svojím lekárom o tom, aké množstvo vody je pre vás najlepšie.

Ak máte ochorenie, ako je srdcové zlyhanie, váš lekár vám môže odporučiť, aby ste obmedzili príjem tekutín. Ak ste aktívna alebo tehotná, možno budete musieť piť viac vody každý deň.

Jedenie brusníc a pitie brusnicovej šťavy môže pomôcť znížiť riziko vzniku zápalu močových ciest. Je to preto, že látka v brusniciach môže pomôcť chrániť váš močový mechúr a sťažiť priľnutie určitých baktérií na vaše močové cesty.

Oznámte svojmu lekárovi, ak si všimnete niečo nezvyčajné vo svojom moči, ako je jeho farba, zápach alebo akékoľvek nepríjemné pocity, ktoré pociťujete pri močení.

Nečakajte. Infekcia močových ciest, ktorá začína v močovej trubici, sa môže rozšíriť do močového mechúra a obličiek, čo robí problém oveľa závažnejším a môže viesť ku komplikáciám.

 

Záver

Ak je zápal močových ciest diagnostikovaný včas a dôkladne liečený, zvyčajne sa vylieči v krátkom čase. Obličkové kamene sú tiež liečiteľné.

Benígne nádory alebo iné výrastky v močovom trakte môžu byť tiež liečené, ale môžu vyžadovať chirurgický zákrok a čas na zotavenie.

Rakovinové výrastky môžu vyžadovať dlhodobejšiu liečbu, ako aj sledovanie, či sa rakovina nerozšíri do iných častí tela.

 

Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. https://www.healthline.com/health/leukocytes-in-urine

2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3370320/

3. https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/urinalysis/about/pac-20384907

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/