Mykóza (plesňová infekcia): Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je mykóza (plesňová infekcia)?

Plesňové infekcie môžu postihnúť kohokoľvek a môžu sa objaviť na viacerých častiach tela. Športovec s atletickou nohou, dieťa s aftom a žena s vaginálnou kvasinkovou infekciou sú len niektoré z príkladov.

Huby sú mikroorganizmy charakterizované látkou v ich bunkových stenách nazývanou chitín. Niektoré huby, podobne ako mnohé druhy húb, sú jedlé. Iné druhy húb, ako napríklad aspergillus, môžu byť mimoriadne nebezpečné a viesť k život ohrozujúcim ochoreniam.

Rôzne druhy húb môžu spôsobiť plesňové infekcie. V niektorých prípadoch sa huby, ktoré sa bežne vyskytujú na alebo vo vašom tele, môžu nekontrolovane množiť a spôsobiť infekciu.

Plesňové infekcie môžu byť nákazlivé. Môžu sa šíriť z jednej osoby na druhú.

V niektorých prípadoch môžete chorobu spôsobujúce plesne zachytiť aj od infikovaných zvierat alebo kontaminovanej pôdy či povrchov.

 Mykoza na nechtoch ruky

2. Typy mykózy

Plesňová infekcia je známa aj ako mykóza. Hoci väčšina húb je pre človeka neškodná, niektoré z nich sú schopné za špecifických podmienok spôsobiť choroby.

Huby sa rozmnožujú uvoľňovaním spór, ktoré je možné zachytiť priamym kontaktom alebo dokonca vdýchnutím. To je dôvod, prečo plesňové infekcie s najväčšou pravdepodobnosťou postihnú vašu pokožku, nechty alebo pľúca.

Plesne môžu tiež preniknúť do vašej pokožky, ovplyvniť vaše orgány a spôsobiť celotelovú systémovú infekciu.

 

Niektoré bežné typy plesňových infekcií zahŕňajú:

 

Niektoré druhy húb bežne nespôsobujú infekcie u ľudí, ale môžu spôsobiť ochorenie u ľudí s oslabeným imunitným systémom. Tieto infekcie sa nazývajú oportúnne infekcie.

ploche nohy 2

I. Atletická noha

Atletická noha je známa aj ako tinea pedis. Je to typ plesňovej infekcie, ktorá môže postihnúť kožu na nohách, ako aj ruky a nechty.

Infekciu spôsobujú dermatofyty, skupina húb, ktorým sa darí v teplých a vlhkých oblastiach medzi prstami na nohách.

Je to bežné najmä medzi športovcami a môže sa šíriť z jednej osoby na druhú. Môžete ho tiež chytiť z kontaminovaných povrchov, ako sú verejné sprchy alebo podlahy v šatniach.
 
 
Symptómy
 
Atletická noha môže spôsobiť svrbenie, štípanie alebo pálenie medzi vašimi prstami alebo na iných častiach nohy. Vaša pokožka môže tiež popraskať, odlupovať sa alebo sa na nej môžu vytvárať pľuzgiere.
 
 
Diagnóza
 
Váš lekár môže rozpoznať atletickú nohu tak, že sa pozrie na príznaky na vašej koži. Ak si lekár nie je istý, môže malú časť postihnutej kože poslať na testovanie.
 
 
Liečba
 
Existuje niekoľko lokálnych voľnopredajných antifungálnych liekov, ktoré môžete použiť na liečbu mykózy nôh. Ak tieto lieky neposkytujú úľavu, váš lekár vám môže predpísať niečo silnejšie.

 

hemoroidy bioliek2

II. Mykóza slabín (tinea cruris)

 

Je to plesňová infekcia, ktorá môže postihnúť kožu v oblasti slabín, ako aj vnútorné stehná a zadok. Podobne ako atletická noha je spôsobená dermatofytmi, skupinou húb, ktorým sa darí v teplých a vlhkých oblastiach.

Tento typ infekcie postihuje väčšinou mužov a chlapcov, ale môžu sa vyvinúť aj u žien a dievčat.

 
Symptómy
 

Bežné príznaky svrbenia slabín  zahŕňajú:

  • začervenanie

  • svrbenie

  • pocit pálenia

  • zmeny farby kože

  • odlupovanie kože

  • vyrážka, ktorá sa pri cvičení zhoršuje
 
Diagnóza
 
Často bude lekár schopný rozpoznať mykózu slabín pri pohľade na postihnutú kožu. Aby lekár mohol vylúčiť iné stavy, ako je psoriáza, môžu zoškrabať kožné bunky a nechať ich vyšetriť.
 
 
Liečba
 
Svrbenie sa zvyčajne dá liečiť doma udržiavaním čistej a suchej  postihnutej oblasti a aplikáciou antifungálneho krému, prášku alebo spreja. Ak sa vaše príznaky nezlepšia po dvoch týždňoch domácej starostlivosti, navštívte svojho lekára.
 
Lekár vám môže predpísať silnejšie antifungálne lieky.
 
atopický ekzém bioliek

III. Lišaj

 

Lišaj je plesňová infekcia, ktorá môže postihnúť vašu pokožku a pokožku hlavy. Podobne ako pri atletickej nohe a svrbení slabín je spôsobené dermatofytmi.

Kožného ochorenia je tiež súčasťou skupiny húb, ktoré rastú na koži, najmä vo vlhkých častiach vášho tela.

 
Symptómy
 
Lišaj zvyčajne začína ako červenkastá, svrbivá, šupinatá vyrážka. V priebehu času sa škvrny lišaju šíria a vytvárajú červené krúžky.
 
 
Medzi ďalšie znaky patria:

 

  • oblasti na ktorých sa tvoria pľuzgiere

  • plešaté miesta na pokožke hlavy

  • škvrny, ktoré vyzerajú ako prstene s červenším vonkajším okrajom

  • hrubé, sfarbené alebo popraskané nechty (ak je infekcia v nechtoch)
 
Diagnóza
 
Jednoduché kožné vyšetrenie môže diagnostikovať lišaj. Huba žiari pod čiernym svetlom, takže váš lekár môže zistiť, či ju máte, tým, že zasvieti čiernym svetlom na postihnutú oblasť.
 
Malá vzorka postihnutej kože sa môže tiež zoškrabať a poslať do laboratória na testovanie.
 
 
Liečba
 
Podobne ako svrab a atletická noha, aj mykóza sa často dá úspešne liečiť pomocou voľne predajných antifungálnych krémov, sprejov, gélov alebo mastí.
 
Možno budete potrebovať lekársky predpis, ak je váš prípad závažnejší alebo sa infekcia nachádza na nechtoch alebo pokožke hlavy.

 

Inkontinencia4

IV. Kvasinková infekcia (kandidóza)

Candida albicans je typ huby, ktorá môže infikovať vašu pokožku, ústa, gastrointestinálny trakt, močové cesty alebo pohlavné orgány.
 
Je normálne, že sa na vašej pokožke a vo vašom tele nachádzajú malé množstvá candida albicans. Ale keď sa tieto huby premnožia príliš, môžu spôsobiť infekciu známu ako kvasinková infekcia.
 
 
Symptómy
 
Ak dostanete kvasinkovú infekciu v hrdle alebo ústach, vytvoria sa vám afty. U ľudia, ktorí podstupujú dlhodobú antibiotickú liečbu sa často vyvinie tento typ infekcie.
 
U žien sú vaginálne kvasinkové infekcie pomerne časté.
 
 
Môžu spôsobiť:
 
Diagnóza
 
Na kontrolu aftov v ústach môže váš lekár spraviť ster tampónom a poslať ho do laboratória, kde ho technici kultivujú, aby zistili, aké druhy húb alebo iných mikróbov sú prítomné vo vaších ústach.
 
Váš lekár vykoná vyšetrenie panvy na diagnostiku vaginálnej kvasinkovej infekcie. Ak si nie je istý, že vaše príznaky sú spôsobené kvasinkovou infekciou, môže spraviť výter a objednať laboratórny test.
 
 
Liečba
 
Vaše možnosti liečby budú závisieť od typu kvasinkovej infekcie, ktorú máte, a od toho, či máte alebo nemáte kvasinkové infekcie pravidelne. Ak máte diagnostikovanú vaginálnu kvasinkovú infekciu dostatočne včas, možno ju budete môcť liečiť voľnopredajnými produktmi.
 
V opačnom prípade vám lekár môže predpísať antifungálne lieky, ktoré sa dodávajú ako krém, pilulka alebo vaginálny čapík.
 
Váš lekár môže odporučiť aj probiotiká, ako je Lactobacillus acidophilus. Probiotické doplnky poskytujú dobré baktérie, ktoré môžu pomôcť obnoviť mikrobiálnu rovnováhu vášho tela.

 

diabeticka noha bioliek

V. Plesňová infekcia nechtov (onychomykóza)

Onychomykóza je bežný typ plesňovej infekcie, ktorá môže postihnúť vaše nechty na nohách, rukách a nechtových lôžkach. Je tiež známa ako tinea unguium.
 
 
Symptómy
 
Pleseň na nechtoch nôh zvyčajne začína ako malá svetlá škvrna na nechtoch. Ako sa šíri hlbšie, mení tvar a farbu vášho nechtu. Postupom času môže spôsobiť, že váš necht bude hrubší a krehkejší.
 
 
Bežné znaky zahŕňajú:
  • škálovanie pod nechtom

  • biele alebo žlté pruhy pod nechtom

  • lámavosť alebo drobenie nechtu

  • hrubý alebo krehký necht

  • zdvihnutie z nechtového lôžka

 
Diagnóza
 
Ak chcete zistiť, či máte pleseň nechtov na nohách, váš lekár pravdepodobne zoškrabe kúsky postihnutého nechtu. Odobraté kúsky nechtu bude skúmať pod mikroskopom.
 
To môže pomôcť lekárovi rozoznať rozdiel medzi plesňovou infekciou a inými stavmi, ktoré spôsobujú podobné príznaky.
 
 
Liečba
 
Liečba infekcií nechtov na rukách môže potenciálne trvať týždne a liečba infekcií nechtov na nohách mesiace. Voľnopredajné lieky zvyčajne nie sú účinné.
 
Váš lekár vám môže predpísať lak na nechty, ktorý sa natiera na nechty alebo antibiotikum. Keďže tento typ infekcie môže byť tak ťažké liečiť, je dôležité zabrániť jej šíreniu.

 

melanom

3. Kto je ohrozený?

Existuje niekoľko vecí, ktoré môžu zvýšiť riziko vzniku plesňovej infekcie. Patria sem environmentálne faktory, ako aj to, čo sa deje vo vašom tele, keď ste vystavení hubám.

 

I. Vlhkosť

Silné potenie alebo práca v teplom a vlhkom prostredí môže zvýšiť riziko plesňovej infekcie. Huby potrebujú na svoj rast teplé a vlhké prostredie.

Chôdza naboso na vlhkých miestach, ako sú telocvične, šatne a sprchy, môže tiež zvýšiť vaše riziko. Tieto verejné miesta sú často bohaté na spóry húb.

 

II. Slabý krvný obeh

Akýkoľvek stav, ktorý spôsobuje zlý krvný obeh, môže zvýšiť riziko infekcie. Zlý krvný obeh bráni vašej imunitnej odpovedi a znižuje schopnosť vášho tela bojovať proti infekcii.

 

III. Menopauza

Ak ste žena po menopauze, hormonálne zmeny môžu znížiť kyslosť vašej vagíny. To môže spôsobiť, že budete náchylnejšia na vaginálne kvasinkové infekcie.

 

IV. Potlačený imunitný systém

Ak váš imunitný systém nefunguje správne, môže vás vystaviť plesňovým infekciám.

Mnoho vecí môže potenciálne oslabiť váš imunitný systém. Napríklad nedostatok živín, poruchy imunity, fajčenie a dokonca aj stres môžu zhoršiť vašu imunitnú funkciu.

 

V. Poranenie alebo infekcia nechtov a kože

Dokonca aj malé poranenie alebo infekcia nechtu alebo kože môže umožniť plesniam dostať sa pod vašu kožu a ovplyvniť hlbšie tkanivá. Preto je dôležité rany umyť a prekryť sterilným obväzom alebo obväzom.

 

VI. Určité lieky

Niektoré typy liekov môžu znížiť schopnosť vášho tela odvrátiť plesňové infekcie. Napríklad antibiotiká ničia užitočné baktérie spolu so škodlivými baktériami. To môže umožniť hubám rýchlejšie bujnieť.

Dlhodobé užívanie kortikosteroidov môže tiež zvýšiť riziko plesňovej infekcie. Liečba rakoviny, vrátane chemoterapie a ožarovania, vás môže tiež vystaviť vyššiemu riziku.

psoriaza bioliek

4. Ako sa dá plesňovým infekciám predchádzať?

 

Dobrá hygiena je dôležitá pre predchádzanie plesňovým infekciám.

  • udržujte pokožku čistú a suchú, najmä záhyby pokožky

  • často si umývajte ruky, najmä keď sa dotknete zvierat alebo iných ľudí

  • nepoužívajte uteráky a iné výrobky osobnej starostlivosti iných ľudí

  • noste topánky v šatniach, spoločných sprchách a bazénoch

  • utrite telocvičňu pred a po použití

 

ver

Plesňové infekcie môžu byť nepríjemné alebo dokonca bolestivé. V niektorých prípadoch môže ich účinná liečba trvať týždne alebo mesiace. Ak si myslíte, že máte plesňovú infekciu, navštívte svojho lekára.

Lekár vám môže pomôcť diagnostikovať typ infekcie a odporučiť vhodný antifungálny liek.

V niektorých prípadoch môže váš lekár odporučiť aj zmeny vo vašej strave alebo iných každodenných návykoch, ktoré pomôžu pri liečbe alebo prevencii budúcich plesňových infekcií.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborná kontrola článku: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
Vzdelanie: 
 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 

Prax: 

2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave

2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
 
Zdroje:
 
 

https://www.healthline.com

How to care for a fungal rash. (2017).
my.clevelandclinic.org

Mayo Clinic Staff. (2015). Yeast infection (vaginal).
mayoclinic.org

Mayo Clinic Staff. (2018). Ringworm (body).
mayoclinic.org

 
Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/