Histamínová intolerancia: Príznaky, príčiny a liečba

V článku sa dočítate:

 
 

1. Čo je histamínová intolerancia?

Intolerancia histamínu nie je citlivosťou na histamín, ale je indikátorom toho, že ste si ho vyvinuli príliš veľa.
 
 
Histamín je chemická látka zodpovedná za niekoľko hlavných funkcií:
 
  • Neurotransmisia – stará sa o správnu funkciu nervového systému

  • Stimuluje HCI v žalúdku - spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny, ktorá pomáha tráveniu

  • Reakcia na zápal v tele - uvoľňovanie po úraze alebo alergickej reakcii ako súčasť vašej imunitnej odpovede
 
Ak je hladina histamínu príliš vysoká, alebo ak sa nedokáže správne odbúravať, môže to mať vplyv na vaše normálne telesné funkcie.
 
anorexia bioliek

2. Príznaky histamínovej intolerancie

Niektoré bežné reakcie spojené s histamínovou intoleranciou zahŕňajú:
  • bolesti hlavy alebo migrény

  • upchatie nosa alebo problémy so sínusmi

  • únava

  • žihľavka

  • tráviace problémy

  • nepravidelný menštruačný cyklus

  • nevoľnosť

  • zvracanie

 
V závažnejších prípadoch intolerancie histamínu sa môžu vyskytnúť:
 
Zlcovy_zachvat_bioliek

3. Čo spôsobuje vysoké hladiny histamínu?

Histamín je biogénny amín (amíny majú vysokú biologickú aktivitu a vyskytujú sa v bunkách rastlín i živočíchov, kde zabezpečujú dôležité funkcie, ale v nadmernom množstve môžu pôsobiť až toxicky), ktorý sa vyskytuje v rôznom množstve v mnohých potravinách.
 
U zdravej osoby môže byť histamín z potravín rýchlo detoxikovaný diaminooxidázou (DAO), zatiaľ čo u osoby s nízkou DAO aktivitou hrozí riziko histamínovej toxicity. 
 
Diamínoxidáza je hlavný enzým pre metabolizmus prijímaného histamínu. Mechanizmu DAO spočíva v jeho funkcii, ktorou je zachytávanie mimobunkového histamínu po jeho uvoľnení z potravín.
 
Ak sa u vás vyskytne nedostatok DAO a nie ste schopný odbúravať histamín, mohla by sa u vás vyskytnúť histamínová intolerancia.
 
 
Medzi dôvody, ktoré môžu ovplyvniť hladinu vašich enzýmov DAO, patria:
  • lieky, ktoré blokujú funkcie DAO alebo bránia produkcii

  • gastrointestinálne poruchy, ako je syndróm prepúšťacieho čreva a zápalové ochorenie čriev

  • potraviny bohaté na histamín, ktoré spôsobujú nesprávne fungovanie enzýmov DAO

  • potraviny, ktoré blokujú DAO enzýmy alebo spúšťajú uvoľňovanie histamínu
 
Množstvo baktérií je ďalším faktorom, ktorý prispieva k rozvoju histamínovej intolerancie. Baktérie sa premnožujú, keď jedlo nie je správne trávené, čo spôsobuje nadprodukciu histamínu.
 
Keto diéta II

4. Ako ovplyvniť hladiny histamínu pomocou stravy

I. Potraviny, ktorým sa treba vyhnúť

Zdravá výživa obsahuje mierne hladiny histamínu. Existujú však niektoré potraviny s vysokým obsahom histamínu, ktoré môžu vyvolať zápalové reakcie a ďalšie negatívne príznaky.
 
 
Potraviny bohaté na histamín sú:
  • alkohol a iné fermentované nápoje
  • fermentované potraviny a mliečne výrobky, ako sú jogurty a kyslá kapusta
  • sušené ovocie
  • avokádo
  • baklažán
  • špenát
  • spracované alebo údené mäso
  • mäkkýše
  • zrejúci syr
 
Existuje tiež množstvo potravín, ktoré spúšťajú uvoľňovanie histamínu v tele, napríklad:
  • alkohol
  • banány
  • paradajky
  • pšeničné klíčky
  • fazuľa
  • papája
  • čokoláda
  • citrusové ovocie
  • orechy, konkrétne vlašské orechy, kešu a arašidy
  • potravinárske farbivá a iné prísady
 
Medzi potraviny, ktoré blokujú produkciu DAO, patria:
  • alkohol
  • čierny čaj
  • mate čaj
  • zelený čaj
  • energetické nápoje
 

II. Potraviny ktoré môžete prijímať

Ak trpíte histamínovou intoleranciou, začlenenie potravín s nízkym obsahom histamínu do vašej stravy môže pomôcť zmierniť príznaky. Neexistuje nič také ako diéta bez histamínu. Pred vylúčením jedál zo stravy sa poraďte s dietológom.
 
 
Niektoré potraviny s nízkym obsahom histamínu zahŕňajú:
  • čerstvé mäso a čerstvo ulovené ryby

  • necitrusové plody

  • vajcia

  • bezlepkové zrná, ako je ryža

  • mliečne náhradky, ako je kokosové mlieko a mandľové mlieko

  • čerstvá zelenina okrem paradajok, avokáda, špenátu a baklažánu

  • oleje na varenie, napríklad olivový olej

 

5. Diagnóza histamínovej intolerancie

Pred stanovením diagnózy váš lekár vylúči ďalšie možné poruchy alebo alergie, ktoré spôsobujú podobné príznaky.
 
Lekári môžu tiež odporučiť dodržiavanie eliminačnej diéty počas 14 až 30 dní. Táto diéta vyžaduje, aby ste odstránili všetky potraviny s vysokým obsahom histamínu alebo spúšťačov histamínu a pomaly ich znovu zavádzali, aby ste sledovali nové reakcie.
 
Váš lekár vám môže tiež odobrať vzorku krvi na analýzu, či máte nedostatok DAO.
 

Záver

Histamínová intolerancia môže spôsobiť nepríjemné príznaky, dá sa však liečiť nízko histamínovou diétou.
Ak si myslíte, že trpíte histamínovou intoleranciou, alebo máte príznaky, obráťte sa na svojho lekára.
 
 
 
 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 
Odborný dohľad: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
Vzdelanie: 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
Prax: 
2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave
2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
 
 
Zdroje:
 

https://www.healthline.com

Kofler L, et al. (2011). Histamine 50-skin-prick test: A tool to diagnose histamine intolerance. DOI:

10.5402/2011/353045

Maintz L, et al. (2007). Histamine and histamine intolerance. DOI:

10.1093/ajcn/85.5.1185

Mayo Clinic Staff. (2018). Allergy skin tests.

mayoclinic.org/tests-procedures/allergy-tests/basics/what-you-can-expect/prc-20014505

Things to discuss with your doctor and what to consider before you start a low-histamine diet. (n.d.).

histamineintolerance.org.uk/about/first-steps/

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/