5 overených tipov na liečbu problémov s nafúknutým bruchom

 

Zápcha, hnačka, pálenie záhy alebo nafukovanie, to sú takmer každému z nás známe tráviace ťažkosti. Pokiaľ sú však vašim častým spoločníkom, dokážu vo veľkej miere znepríjemniť až obmedziť každodenný život.

Našťastie, hoci aj malé zmeny v životnom štýle a v stravovacích návykoch vám môžu pomôcť pri liečbe a predchádzaní týchto problémov.

Máme pre vás 5 jednoduchých tipov, ktoré s hravosťou dokážete zaradiť do dennej rutiny aj vy a ktoré vás odmenia zdravším trávením a spokojnejším telom a mysľou.

 

1. Vedomé stravovanie

Vedomé stravovanie (z angl. mindful eating) je prax zameraná na pozornosť, všímavosť ku všetkým aspektom procesu stravovania od výberu a prípravy surovín až po samotné prijímanie jedál. V prípade, ak nevenujeme jedeniu pozornosť, máme tendenciu jesť príliš rýchlo a príliš veľa, čo vedie k nadúvaniu, plynatosti a iným zažívacím ťažkostiam. Štúdie preukázali, že vedomé stravovanie môže znižovať tráviace príznaky u ľudí trpiacich ulceróznou kolitídou a syndrómom dráždivého čreva.

 

Ako ho aplikovať do praxe?

plus 5 Robte vedomé rozhodnutia pri výbere potravín, pri jeho príprave a varení.

plus 5 Buďte si vedomí toho, čo jete a ako to vplýva na vaše telo, myseľ a celkové zdravie.

plus 5 Jedzte pomaly. Vypnite televízor a odložte telefón, tak sa dokážete lepšie zamerať na jedlo.

plus 5 Všimnite si, ako jedlo vyzerá na tanieri a ako vonia.

plus 5 Vedome vyberajte každé sústo a dbajte na textúru, teplotu a chuť vášho jedla. Telo sa vám odmení!

Problemy s travenim 2
Skúste si čo najčastejšie variť, pri budete presne vedieť, čo ste do jedla pridali a o to viac si ho vychutnáte.

 

2. Dostatok tekutín

Dostatok tekutín je esenciálnou podmienkou správneho fungovania organizmu. Nedostatočný príjem tekutín je častým dôvodom zápchy a môže dokonca viesť k prejedaniu, nakoľko dehydratácia organizmu vyvoláva pocit hladu.

Experti odporúčajú vypiť denne 1,5 – 3 litre tekutín. Treba však prihliadnuť na individuálne potreby toho ktorého človeka i na množstvo pohybu. Vhodné tekutiny, dôležité pre vitálne funkcie celého tela, v dostatočnom množstve pomáhajú metabolickým procesom, správnemu fungovaniu čriev a celého tráviaceho traktu.

 

Čo sa odporúča?

plus 5 čistá voda

plus 5 nesladené bylinné čaje

plus 5 nízkomineralizované vody alebo minerálne vody

plus 5 aj niektoré ovocie a zelenina majú vysokým obsah vody: uhorka, cuketa, zeler, paradajky, červený melón, jahody, grepfruit, broskyňa

 

3. Stres manažment

Stres dokáže hravo spôsobiť zmätok vo vašom tráviacom systéme v podobe žalúdočných vredov, hnačiek, zápchy, či syndrómu dráždivého čreva. Stresové hormóny priamo ovplyvňujú vaše trávenie, nakoľko krv a energia sa v období stresu odvádzajú z tráviaceho systému.

Okrem toho sú mozog a črevo zložito spojené a to, čo negatívne ovplyvňuje váš mozog, môže negatívne ovplyvniť aj vaše trávenie.

Čo pomáha na stres a zlepšuje aj trávenie?

plus 5 meditácia

plus 5 mindfulness techniky

plus 5 joga

plus 5 autogénny tréning

plus 5 kognitívno behavoriálna terapia

plus 5 akupunktúra

 

Problemy s travenim 3
Skúste hodinu jogy, pár minút meditovania denne, alebo šeciálne cvičenia na trávenie. Na YouTube ich nájdete neúrekom.

 

4. Zaraďte vlákninu do jedálnička

Jedným z dôvodov tráviacich ťažkostí býva aj nedostatok vlákniny, ktorý spôsobuje pocit ťažkosti a nadúvanie.

Rozpustná vláknina nachádzajúca sa napr. v ovsených otrubách, strukovinách, orechoch a semenách absorbuje vodu a pomáha zvyšovať objem stolice, zatiaľ čo nerozpustná vláknina obsiahnutá v zelenine alebo pšeničných otrubách funguje ako obrovská zubná kefka, ktorá pomáha tráviacemu traktu udržiavať všetko v pohybe.

Strava s vysokým obsahom vlákniny je spojená so zníženým rizikom zažívacích problémov vrátane vredov, refluxu, hemoroidov a syndrómu dráždivého čreva.

Ak máte problém zaradiť do svojho jedálnička vlákninu v podobe potravy, doplňte ju vo forme doplnkov výživy. Odporúčame však používanie organických produktov.

 

Tráviace bio tablety pomáhajú pri poruchách trávenia. Kombinujú rebarboru vlnitú, sladovku hladkoplodú, čiernu reďkev a ibiš lekársky.

Práve rebarbora, ktorá sa využíva v čínskej medicíne už tisícky rokov je bohatým zdrojom vlákniny, antioxidantov, viaže tuky, detoxikuje telo a znižuje cholesterol. V kombinácii s ostatnými komponentmi predstavuje vynikajúce riešenie tráviacich problémov.

 

5. Pohyb    

Pravidelné cvičenie je ďalším z úžasných spôsobov ako uľaviť nielen mysli, ale aj tráveniu, nehovoriac o benefite zdravej štíhlej postavy. Cvičenie a gravitácia pomáhajú jedlu cestovať cez váš tráviaci systém, preto chôdza po jedle môže pomôcť vášmu telu „udržať veci v pohybe“.