ASLO: Význam, hodnoty a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je ASLO test (titra antistreptolyzínu O)

Test antistreptolyzínu O (ASLO, alebo ASO) je krvný test, ktorý kontroluje infekciu streptokokov.

Keď prídete do kontaktu so škodlivými baktériami, vaše telo produkuje protilátky na obranu proti týmto baktériám. Telo produkuje protilátky špecifické pre baktérie, s ktorými bojuje.

Test ASLO meria protilátky produkované vaším telom ako odpoveď na toxín známy ako streptolyzín O. Streptolyzín O je toxín produkovaný baktériami Streptococcus skupiny A. Vaše telo vytvára protilátky proti streptolyzínu O, keď máte streptokokovú infekciu spôsobenú baktériami.

Zvyčajne, keď máte streptokokovú infekciu, ako je streptokok v krku, dostanete antibiotiká, ktoré zabíjajú baktérie streptokoka. Niektorí ľudia však počas streptokokovej infekcie nemajú žiadne príznaky a nemusia vedieť, že potrebujú liečbu.

Keď k tomu dôjde, neliečená infekcia môže viesť k budúcim komplikáciám. Tieto komplikácie sú známe ako post-streptokokové komplikácie.

Test ASLO môže pomôcť vášmu lekárovi určiť, či ste nedávno mali streptokokovú infekciu meraním prítomnosti antistreptolyzínových protilátok vo vašej krvi.

 Streptoccocus A bioliek

2. Prečo potrebujem test ASLO?

Ak máte príznaky post-streptokokových komplikácií, váš lekár vám predpíše ASLO test. Niektoré z bežných komplikácií streptokoky zahŕňajú:

 

Antistreptolyzínové protilátky vrcholia vo vašom systéme tri až osem týždňov po infekcii streptokokom. Úrovne môžu zostať vysoké aj niekoľko mesiacov.

Váš lekár môže určiť, či sú vaše príznaky spôsobené post-streptokokovou komplikáciou kontrolou hladín protilátok.

3. Ako sa pripravím na ASLO test?

Váš lekár vám povie, či sa musíte na test špeciálne pripraviť. Možno sa budete musieť napríklad šesť hodín pred testom zdržať jedla alebo pitia.

Váš lekár vám môže odporučiť, aby ste pred týmto testom prestali užívať určité lieky. Kortikosteroidy a niektoré antibiotiká môžu znížiť hladiny protilátok ASLO. To môže vášmu lekárovi sťažiť potvrdenie vašej diagnózy.

Povedzte svojmu lekárovi o všetkých liekoch, ktoré užívate. Nezabudnite zahrnúť lieky na predpis aj voľnopredajné lieky. Neprestávajte užívať lieky, pokiaľ vám to nie je povedané.

 vysetrenie mocu ph

4. Ako prebieha ASLO test?

Budete musieť poskytnúť vzorku krvi na ASLO test Zdravotná sestra alebo laboratórny technik odoberie vzorku krvi zo žily na vnútornej strane ramena alebo ruky.

Použijú ihlu, aby vstúpili do vašej žily a natiahli vašu krv do skúmavky. Potom túto skúmavku pošlú do laboratória na analýzu. Váš lekár sa s vami podelí o vaše výsledky.

 

5. Aké sú komplikácie spojené s testom ASLO?

Riziká testu ASLO sú minimálne. Počas odberu krvi alebo po ňom môžete pociťovať určitú bolesť.

 

Ďalšie riziká odberu krvi zahŕňajú:

  • ťažkosti pri získavaní vzorky, čo vedie k viacnásobným pichnutiam ihlou

  • nadmerné krvácanie v mieste ihly

  • mdloby v dôsledku odberu krvi

  • hromadenie krvi pod kožou, známe ako hematóm

  • infekcia v mieste vpichu

 

6. Čo znamenajú výsledky?

Vo všeobecnosti sa hodnota testu ASLO pod 200 považuje za normálnu.

U detí mladších ako 5 rokov by hodnota testu mala byť nižšia ako 100. Výsledky sa budú líšiť v závislosti od laboratória.

Ak vaše výsledky ukazujú, že máte zvýšenú hodnotu ASLO, môžete mať poststreptokokovú komplikáciu.

Ak je váš test negatívny a váš lekár si stále myslí, že by ste mohli mať poststreptokokovú komplikáciu, môže vám na kontrolu nariadiť druhý typ testu na protilátky.

Váš lekár môže zopakovať test do 10 až 14 dní, aby potvrdil vaše výsledky. Telo produkuje protilátky proti ASLO do týždňa po infekcii. Ak sú oba testy negatívne, vaše príznaky nie sú spôsobené streptokokovou infekciou, aj keď vám lekár môže pre istotu nariadiť iný test na protilátky.

Ak výsledky vašich testov ukazujú, že vaše protilátky ASLO sa zvyšujú, je pravdepodobné, že vaša infekcia je nedávna. Klesajúce hladiny protilátok naznačujú, že vaša infekcia sa zlepšuje.

 

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 

 

Zdroj:

https://www.healthline.com

Streptococcal antibodies profile. (n.d.)
mayomedicallaboratories.com

Strep antistreptolysin O titer (blood). (n.d.)
urmc.rochester.edu

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/