Reuma: Príznaky, príčiny a liečba reumy

 

Reuma je zápalové ochorenie spôsobené autoimunitnými poruchami, ktorá môže postihnúť kĺby, svaly, väzivá a iné tkanivá v tele.

Jej príznaky môžu zahŕňať bolesť kĺbov, opuch, zvýšenú teplotu a začervenanie v postihnutých oblastiach. Reumu môžu spôsobovať rôzne faktory, vrátane genetiky, infekcií, alebo stresu.

Liečba reumy zahŕňa použitie liekov, fyzikálnej terapie a zmien v životnom štýle, ako je zdravá výživa a cvičenie, aby sa zmiernili príznaky a zabránilo sa poškodeniu kĺbov.

V tomto článku sa dočítate:

1. Čo je reuma

Reuma je obecný termín pre rad chronických zápalových ochorení, ktoré postihujú kĺby, svaly a kosti. Môže tiež ovplyvňovať pokožku, srdce, pľúca a iné orgány.

Reuma môže mať rôzne príčiny a môže sa prejaviť rôznymi spôsobmi, preto rozlišujeme rôzne typy reumy. 

 

Najčastejšie formy reumy:

  • Artritída: Zápal kĺbov (artritída) je ochorenie, ktoré postihuje kĺby a spôsobuje zápal, bolesti a obmedzenú pohyblivosť.

  • Reumatoidná artritída: Reumatoidná artritída je chronické zápalové ochorenie, ktoré postihuje kĺby. Môže viesť k deformáciám kĺbov, straty pohyblivosti a zvýšenému riziku vzniku iných zdravotných problémov.

  • Dna: Dna je forma artritídy, ktorá môže postihnúť kohokoľvek. Je charakterizovaná náhlymi a silnými záchvatmi bolesti, opuchu, začervenania a citlivosti v jednom alebo viacerých kĺboch, najčastejšie kĺbu na palci nohy.

  • Sklerodermia: Je autoimunitné ochorenie postihujúce kožu a iné orgány tela, čo znamená, že imunitný systém tela spôsobuje zápal a iné abnormality v týchto tkanivách.

 

Reuma môže mať vážne následky, ale väčšina ľudí s reumou môže žiť plnohodnotný život s pomocou liečby a prispôsobením svojho životného štýlu. Liečba reumy môže zahŕňať lieky, fyzioterapiu a zmeny v životnom štýle, ako je napríklad zníženie stresu a zvýšenie fyzickej aktivity.

Mnoho reumatických porúch je autoimunitného charakteru. Ide teda o choroby, ktoré sa vyvinú, keď imunitný systém tela napadne zdravé tkanivo v tele namiesto zárodkov, baktérií a vírusov.
 
Ďalšie reumatické poruchy sú spôsobené kryštálikmi, ako sú napríklad kryštáliky kyseliny močovej. Oblasť medicíny, ktorá sa zaoberá týmito problémami, sa nazýva reumatológia.
 
Reumatológovia sú lekári, ktorí sa špecializujú na poruchy kĺbov, svalov a imunitného systému. Je dôležité porozumieť hlavným typom reumatických porúch, aby ste pochopili, o čom je zápalový reumatizmus.
 
 bolest krcnej chrbtice 2

2. Prvé príznaky reumatoidnej artritídy

Príznaky reumy sa môžu líšiť v závislosti od druhu reumy a od toho, ktoré orgány a kĺby sú postihnuté. Bežné príznaky reumy môžu zahŕňať:
 
 
I. Únava
 

Môžete sa cítiť nezvyčajne unavený skôr ako sa prejavia akékoľvek ďalšie príznaky. Únava môže prísť pred objavením sa ďalších príznakov o týždne alebo mesiace.

Môže prichádzať a odchádzať z týždňa na týždeň alebo zo dňa na deň. Únava je niekedy sprevádzaná všeobecným pocitom zlého zdravia alebo dokonca depresiou.

 
II. Ranná strnulosť
 

Ranná strnulosť je často skorým príznakom artritídy. Strnulosť, ktorá trvá niekoľko minút, je zvyčajne príznakom formy artritídy, ktorá sa môže časom bez náležitej liečby zhoršiť.

Strnulosť, ktorá trvá niekoľko hodín, je zvyčajne príznakom zápalovej artritídy a je typická pre reumatoidnú artritídu. Tiež môžete pociťovať strnulosť po akomkoľvek období dlhej nečinnosti, ako je spánok alebo sedenie.

 
III. Stuhnutosť kĺbov
 

Stuhnutosť v jednom alebo vo viacerých menších kĺboch ​​je častým skorým príznakom reumatoidnej artritídy. Môže k tomu dôjsť kedykoľvek počas dňa, či už ste aktívny alebo nie.

Stuhnutosť kĺbov zvyčajne začína v kĺboch ​​rúk. Zvyčajne prichádza pomaly, aj keď sa môže objaviť náhle a v priebehu jedného alebo dvoch dní postihnúť viaceré kĺby.

 
 
Po stuhnutí kĺbov často nasleduje citlivosť alebo bolesť kĺbov počas pohybu alebo pokoja. To rovnako ovplyvňuje obidve strany tela.
 
Na začiatku reumatoidnej artritídy sú najbežnejším miestom bolesti prsty a zápästia. Môžete tiež pocítiť bolesť kolien, chodidiel, členkov alebo ramien.
 
 
V. Malý opuch kĺbov
 
Mierny zápal kĺbov je typický už na začiatku, čo spôsobí, že sa vaše kĺby zdajú väčšie ako obvykle. Tento opuch je zvyčajne spojený s vyžarovaním tepla z postihnutých kĺbov.
 
 
VI. Horúčka
 
Ak sú horúčky do 38 ° C sprevádzané ďalšími príznakmi, ako sú bolesti kĺbov a zápaly, môžu byť včasným varovným signálom, že máte reumatoidnú artritídu.
 
Horúčka vyššia ako 38 ° C je však pravdepodobnejšia známkou nejakej inej formy ochorenia alebo infekcie.
 
 
VII. Necitlivosť a mravčenie
 

Zápal šliach môže vytvárať tlak na vaše nervy. To môže spôsobiť necitlivosť, mravčenie alebo pocit pálenia vo vašich rukách, ktorý sa označuje ako 7syndróm karpálneho tunela.

Kĺby vašich rúk alebo nôh môžu dokonca spôsobovať škrípanie alebo praskanie, pretože poškodená chrupavka sa pri pohybe „škrípe“ o kĺby.

 
VIII. Znížený rozsah pohybu
 

Zápal kĺbov môže spôsobiť nestabilitu alebo deformáciu šliach a väzov. Ako choroba postupuje, môžete zistiť, že nie ste schopní ohýbať alebo narovnávať niektoré kĺby.

Aj keď váš rozsah pohybu môže ovplyvňovať aj bolesť, je dôležité pravidelne sa venovať jemnému cvičeniu.

 
Ďalšie skoré príznaky reumatoidnej artritídy
 
V počiatočných štádiách reumatoidnej artritídy môžete pociťovať rôzne príznaky, vrátane:
  • celková slabosť alebo pocit malátnosti

  • suché ústa

  • suché, svrbiace alebo zapálené oči

  • výtok z očí

  • ťažkosti so spánkom

  • bolesť na hrudníku pri dýchaní (pleuréza)

  • tvrdé hrčky tkaniva pod kožou na rukách

  • strata chuti do jedla

  • strata váhy

Ak máte niektoré z prvých príznakov reumatoidnej artritídy, navštívte svojho lekára, aby vám určil správnu diagnózu.
 osteoartroza bioliek

3. Typy reumy

I. Reumatoidná artritída

Najbežnejším typom reumatických ochorení je reumatoidná artritída. Je to chronický zápalový stav.

Ľudia s reumatoidnou artritídou majú opuchnuté a zapálené kĺby. Je to tak preto, lebo ich imunitný systém napáda výstelku kĺbov. RA môže byť veľmi bolestivá.

Reumatoidná artritída môže tiež spôsobiť trvalé poškodenie kĺbov. Zvyčajne sa prejavuje na malých kĺboch tela, ako sú kĺby rúk alebo prsty na nohách.

Reumatoidná artritída môže mať aj systémové príznaky.

 

To znamená, že ovplyvňuje ďalšie oblasti, ako napríklad:

  • pľúca

  • oči

  • cievy

  • koža

Prvými viditeľnými príznakmi reumatoidnej artritídy sú však zvyčajne boľavé a stuhnuté kĺby na rukách alebo nohách.
 

II. Dna

Dna je veľmi bolestivé zápalové ochorenie kĺbu. Nastáva, keď sa v telesných tkanivách nahromadí príliš veľa kryštálov kyseliny močovej. Vedie k opuchu, začervenaniu a pocitu „tepla“ v postihnutom kĺbe.

Kryštály kyseliny močovej môžu tiež viesť k zníženej funkcii obličiek. Dna sa často vyvíja na kĺboch nohy, ale môže vzplanúť aj v ďalších kĺboch.

Ak liečba nie je poskytnutá dostatočne rýchlo, môžu sa vytvoriť uzliny známe ako tofy (biele tuhé útvary (pseudotumory) veľkosti prosa až slivky tvorené usadeninami mnohonásobných zhlukov kryštálov nátrium-urátu, ale aj lipidov, proteínov a kalcifikovaného detritu).

III. Vaskulitída

Vaskulitída je zriedkavý, ale potenciálne život ohrozujúci zápal krvných ciev. Je charakterizovaná zápalom a nekrózou cievnej steny.

Postihovať môže cievy všetkých veľkostí a typu, v jednom orgáne alebo aj vo viacerých. Dochádza pri nich ku vzniku zúžených miest na cievach, ktoré môžu viesť až ku odumretiu vyživovaného orgánu. 

 
Medzi príznaky vaskulitídy patria:
  • červené miesta

  • jemné hrčky alebo vredy na koži

  • slabosť v končatinách

  • kašeľ

  • horúčka

 

IV. Lupus

Lupus je chronické zápalové reumatické ochorenie, ktoré môže postihnúť všetky orgány. Jeho prejavy sú preto veľmi rôznorodé.

Je charakterizovaný prítomnosťou autoprotilátok, ktoré spôsobujú zápal a poškodenie rôznych orgánov a systémov. 

 
Medzi príznaky lupusu patria:
  • bolestivé a stuhnuté kĺby

  • kožné vyrážky

  • vredy v ústach, nose alebo na pokožke hlavy

  • horúčka

  • únava

  • ťažkosti s hlbokým nádychom

 

V. Sklerodermia

Sklerodermia je chronické systémové a autoimunitné ochorenie, ktoré sa vyznačuje progresívnym charakterom. Delí sa na dve základné formy, pričom miernejšia sa označuje ako lokalizovaná.
 
Závažnejšou je systémová, ktorá sa vyznačuje multisystémovým postihnutím.

 

VI. Sjögrenov syndróm

Sjögrenov syndróm je systémové zápalové ochorenie spojiva, ktoré primárne postihuje exokrinné žľazy.
 
Zápalové lymfocytárne infiltráty postupne deštruujú funkčný epitel slzných a slinných žliaz, štrukturálne zmeny sa následne prejavujú zníženou produkciou sĺz a slín.
 
 

Medzi príznaky môžu patriť:

  • suché ústa

  • ťažkosti s rozprávaním, žuvaním alebo prehĺtaním

  • únava

  • zažívacie problémy

  • vaginálna suchosť

  • kožné vyrážky alebo suchosť

  • bolesť kĺbov

  • bolesť nervov

  • opuchnuté príušné žľazy

Bolest bedroveho klbu

4. Liečba

Ak máte lupus alebo inú reumatickú poruchu, je veľmi dôležitá spolupráca lekára a pacienta. Liečba reumatoidných chorôb môže zahŕňať použitie steroidov a nesteroidných protizápalových liekov. Obe tieto liečby pomáhajú znižovať zápal.

Steroidy tiež znižujú hyperaktivitu imunitného systému. To môže pomôcť zmierniť príznaky a zabrániť poškodeniu tkaniva.

Celý rad ďalších liekov je navrhnutý špeciálne na blokovanie imunitného systému. Často sa predpisujú, ak steroidy nedokážu zvládnuť príznaky.

Imunosupresívne lieky môžu byť veľmi účinné, ale môžu mať aj vedľajšie účinky. Najväčšou hrozbou je zníženie aktivity imunitného systému, čo je potenciálne nebezpečné pri boji s prípadnou infekciou.

Dnu je možné liečiť liekom kolchicín. Kolchicín sa môže užívať pravidelne, aby sa zabránilo vzplanutiu dny.

5. Rizikové faktory

Ak máte v rodinnej anamnéze reumatické poruchy, môžete mať zvýšené riziko vzniku tejto choroby.

Ženy majú tiež tendenciu byť zraniteľnejšie voči reumatoidnej artritíde, lupusu a iným autoimunitným ochoreniam vrátane sklerodermie. Dôvod toho stále nie je dobre pochopený. Estrogén môže hrať úlohu pri zápaloch.

Reumatické poruchy sa môžu vyskytnúť v akomkoľvek veku. Napríklad lupus sa zvyčajne objavuje u dospievajúcich alebo ľudí vo veku 20 rokov. Reumatoidná artritída má tendenciu sa prejavovať vo veku od 40 do 60 rokov.

 Bolest krizov (1)

6. Kedy navštíviť lekára

Ak začnete pociťovať bolesť kĺbov, ktorá nemá zjavnú príčinu, povedzte to svojmu lekárovi.
 
Môžete byť odoslaný k reumatológovi na ďalšie vyhodnotenie a diagnostiku. Váš lekár urobí fyzickú kontrolu, aby zistil príznaky opuchu a „horúcich“ miest. Niekedy vzplanutia reumatických porúch spôsobia, že sú postihnuté kĺby teplé na dotyk.
 
Niektoré z týchto chorôb môžu byť ťažko diagnostikovateľné, najmä ak nemajú vonkajšie kožné príznaky. Možno bude potrebné, aby vám lekár urobil krvné testy, röntgenové snímky,  alebo iné zobrazovacie testy, ako je napríklad ultrazvuk.
 

7. Záver

Mnoho z najbežnejších reumatoidných porúch sa dá liečiť kombináciou liekov a zdravým životným štýlom.
 
Aj bez liečby je často možné zvládnuť reumatickú poruchu a jej príznaky. Našťastie ide o oblasť aktívneho lekárskeho výskumu.
 
Vylepšené lieky a ďalšie terapie neustále pomáhajú ľuďom vyrovnať sa s reumatizmom vo všetkých jeho formách.
 

Často kladené otázky o reume

1. Čo je reuma a aké sú jej príznaky?

Reuma, známa aj ako reumatoidná artritída, je autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje kĺby a môže mať vplyv aj na iné orgány a tkanivá. Medzi príznaky reumy patrí opuch kĺbov, bolesť, stuhnutosť, únava a obmedzenie pohybu.

2. Aké sú príčiny reumy?

Presná príčina reumy nie je známa, ale predpokladá sa, že ide o kombináciu genetických faktorov a vonkajších spúšťačov, ktoré vedú k nadmernej imunitnej odpovedi organizmu.

3. Ako sa diagnostikuje reuma?

Diagnóza reumy sa zväčša stanovuje na základe fyzického vyšetrenia, laboratórnych testov a obrazových vyšetrení, ako sú RTG alebo MRI. Dôležité je včasná diagnostika, aby sa mohla začať adekvátna liečba a minimalizovať poškodenie kĺbov.

4. Aké sú možnosti liečby reumy?

Liečba reumy sa zameriava na zmiernenie bolesti, zníženie zápalu a zlepšenie funkcie postihnutých kĺbov. Používajú sa lieky proti zápalu, imunosupresívne lieky a biologická terapia. Fyzikálna terapia a cvičenie tiež pomáhajú udržiavať pohyblivosť kĺbov.

5. Je reuma vyliečiteľná?

Reuma nie je úplne vyliečiteľná, ale s vhodnou liečbou a starostlivosťou je možné dosiahnuť remisiu, kedy symptómy ochorenia ustúpia alebo sa zmiernia. Dôležité je dodržiavať liečebný plán a pravidelne sa sledovať odborníkom.

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. Understanding Sjögren’s | Sjögren’s Foundation (sjogrens.org)

2. Inflammatory Rheumatism: Symptoms, Types, and More (healthline.com)

3. Systémový lupus erythematosus (SLE) | Unilabs 

 

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/