Angína: Príznaky, príčina a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je angína

Angína je zvyčajne spojená s relatívne neškodným detským ochorením. Môže sa však vyskytnúť aj u dospelých a netreba ju podceňovať, pretože komplikácie v jej dôsledku sú niekedy veľmi nebezpečné.

Stojí za to vedieť, ako rozpoznať angínu, čím ju liečiť a kedy ísť k lekárovi. Angína je akútna tonzilitída (zápal) mandlí a sliznice spôsobená infekciou alebo podráždením.

Na rozdiel od zaužívaného názoru je toto ochorenie najčastejšie spôsobené vírusmi a len asi 10 - 15 % angíny u dospelých má bakteriálnu etiológiu (ešte menej často mykotickú) a vyžaduje antibiotickú liečbu.

Kasel 2

2. Ako rozlíšiť bakteriálnu a vírusovú angínou?

 

I. Príznaky vírusovej angíny

Vírusová angína alebo vírusová faryngitída začína počiatočným pocitom slabosti, bolesťou svalov a kĺbov a nepríjemným pocitom škriabania v hrdle. Postupom času sa objaví mierna bolesť hrdla, ktorá je však subjektívnym príznakom a niekedy môže byť obzvlášť nepríjemná.

Hrdlo je zvyčajne červené a  mandle môžu byť mierne zväčšené, ale bez bakteriálnych streptokokov charakteristických pre angínu. Pri vírusovej faryngitíde sa zvyčajne vyskytuje subfebrilný horúčkový stav (telesná teplota je v rozmedzí 36,7 - 38,0 ° C).

Niekedy nie je telesná teplota zvýšená vôbec a horúčka je ešte menej častá (teplota nad 38,0°C). Vírusové symptómy a kašeľ sú pri vírusovej angíne veľmi časté.

 

Ako sa liečiť v prípade vírusovej angíny?

Pacient, ktorý trpí vírusovou faryngitídou, by mal byť liečený symptomaticky. Všetky druhy domácich prostriedkov, ktoré pomôžu zmierniť bolesť v krku, tu budú perfektné. Môžete piť horúcu vodu s medom atď. alebo skúsiť soľný výplach na kloktanie.

Je nevyhnutné, aby ste neprehĺtali soľný výplach. Odporúčame piť veľa studených (nie však ľadových) nápojov a vyhýbať sa korenistým jedlám.

V lekárni kúpite aj pastilky, spreje do krku či hotové výplachy. Dostupné sú aj voľnopredajné sirupy proti kašľu a aerosóly na zníženie nosovej sliznice.

Horúčka nízkeho stupňa by sa však nemala znižovať, pretože ide o prirodzenú obrannú reakciu organizmu. Užívanie paracetamolu alebo nesteroidných antiflogistík (t.j. ibuprofén) sa odporúča len v prípade obzvlášť zlej tolerancie zvýšenej teploty alebo bolesti hlavy.

Samozrejme, najprospešnejšou metódou, ako sa vysporiadať s týmto konkrétnym ochorením, je odpočinok, veľa spánku a zdravé stravovaniePamätajte, že antibiotiká nie sú účinné v prípade vírusových infekcií.

Použitie antibiotík však môže byť nevyhnutné, ak sa v dôsledku vírusovej faryngitídy rozvinie bakteriálna infekcia, preto je obzvlášť dôležité často si umývať ruky a vyhýbať sa veľkým zhlukom ľudí.

 mononukleoza bioliek

II. Príznaky bakteriálnej angíny

V prípade angíny s bakteriálnou príčinou (najčastejšie spôsobenou Streptococcus pyogenes) je charakteristický rýchly výskyt symptómov.

Zápal postihuje krčné aj podnebné mandle, na ktorých vznikajú charakteristické biele alebo belavožlté ložiská.

To má za následok veľmi silnú bolesť hrdla, ktorá často bráni prehĺtaniu pevných potravín. Na rozdiel od vírusovej angíny je pri bakteriálnej angíne takmer vždy prítomná horúčka (teplota > 38 °C), ktorá niekedy dosahuje aj 40 °C a zimnica.

Zvyčajne sa nevyskytuje kašeľ ani nádcha. Veľmi často je prítomné aj zväčšenie submandibulárnych a krčných lymfatických uzlín.

 

Ako sa lieči bakteriálna angína?

V prípade príznakov charakteristických pre bakteriálnu infekciu je potrebné zájsť k praktickému lekárovi, ktorý po vyšetrení predpíše vhodnú liečbu.

Neužívajte žiadne antibiotiká, pokiaľ Vám ich lekár nepredpísal na toto špecifické ochorenie, pretože je potrebné zvoliť správny liek a dávku.

Zle zvolené antibiotikum alebo neadekvátna dávka nezaberie a môže spôsobiť vedľajšie účinky. Okrem antibiotika by ste mali užívať aj probiotiká, lieky proti bolesti a antipyretiká (ibuprofén alebo paracetamol) a lieky proti bolesti hrdla (rovnakým spôsobom, akým môžete liečiť vírusovú faryngitídu).

V boji s horúčkou môžu pomôcť studené zábaly na čelo a krk, ale aj správna hydratácia popíjaním vody, malinového džúsu alebo limetkového čaju.

Teplota

3. Ako lekári rozlišujú vírusovú a bakteriálnu angínu?

Diagnóza je založená na opise príznakov pacienta a fyzickom vyšetrení (je potrebné pozrieť sa na hrdlo a ústa, ako aj na posúdenie lymfatických uzlín). Niekedy je však pre lekárov ťažké stanoviť správnu diagnózu.

Na tento účel je užitočné použiť Centorovu škálu nižšie v modifikácii McIsaac.

 

Symptóm/vlastnosť     Počet bodov
telesná teplota >38 °C   1
bez kašľu 1
zväčšené predné lymfatické uzliny 1
hnis a opuch  1
3-14 rokov  1
15-44 rokov 0
vek > 45 rokov  -1

                                   

Odporúčaný postup závisí od súčtu nazbieraných bodov.

Celkový počet bodov: 0-1

  • symptomatická liečba
  • bakteriologická diagnostika je zbytočná
 

Celkový počet bodov: 2-3

  • odporúča sa vykonať CRP test
  • rozhodnutie o liečbe v závislosti od výsledku CRP testu
 

Celkový počet bodov: 4

  • závažné príznaky - odporúčajú sa antibiotiká;
  • mierne symptómy – CRP test
  • rozhodnutie o liečbe závidí od výsledku CRP testu
 epilepsia

4. Ako dlho trvá angína a kedy pacient nie je infekčný?

Vírusová angína:

  • inkubačná doba od nakazenia po prvé príznaky je 1-6 dní,

  • obdobie infekčnosti sa objavuje už 1-2 dni pred nástupom prvých príznakov a trvá až 3 týždne po (v závislosti od typu vírusu),

  • príznaky vírusovej infekcie zvyčajne spontánne vymiznú do 3-7 dní.
 

Bakteriálna angína:

  • inkubačná doba od nakazenia po prvé príznaky je od 12 hodín do 4 dní,

  • riziko prenosu infekcie na členov domácnosti sa pohybuje okolo 25 %.

  • príznaky bakteriálnej infekcie zvyčajne vymiznú do 3-4 dní.

 

5. Aké sú riziká neliečenej bakteriálnej angíny?

V prípade vírusovej angíny pectoris je prognóza dobrá a hlavnými komplikáciami sú zvyčajne dlhotrvajúci suchý kašeľ alebo bakteriálna infekcia.

Naproti tomu neliečená streptokoková angína, hoci spontánne ustúpi, môže viesť k rozvoju závažných komplikácií, ako sú hnisavé komplikácie, neskoré imunologické komplikácie a veľmi zriedkavé komplikácie ako zápal pľúc či meningitída.

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 

 

Zdroje:

https://synappsehealth.com

Interna Szczeklika 2018 Internal Diseases Handbook, Authors: Piotr Gajewski, Andrzej Szczeklik Publisher: Medycyna Praktyczna

Inflammation of the throat and angina, December 12, 2012, Author: Bożena Skotnicka,

Centor scale in McIsac's modification

http://www.mp.pl

https://www.mp.pl/pacjent/

 

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/