Alergia na roztoče: 10 tipov ako sa zbaviť roztočov

V tomto článku si prečítate:

 

1. Alergia na roztoče

Roztoče, plesne a rôzne baktérie sú jednými z najbežnejších alergických a astmatických spúšťačov, ktoré si s vami spokojne nažívajú v domácnosti.

Aj keď roztoče patria do triedy pavúkovcov, prachové roztoče, ktoré s vami zdieľajú posteľ, v skutočnosti nezanechávajú viditeľné uhryznutia. Nie sú parazitické, no môžu vyvolať slzenie, kýchanie, spôsobiť kožné problémy, nádchu či dokonca astmu.

Alergia na roztoče je prehnaná reakcia imunitného systému na výlučky domácich prachových roztočov. Osoby s alergiou na roztoče nie sú alergické priamo na roztoče, ale na výlučky roztočov.

Tieto výlučky roztočov (alergén ktorý vyvoláva alergiu na roztoče) sa šíria najmä vzduchom a ľudia ich vdychujú. Množstvo alergénu významne stúpa po upratovaní. Preto  alergici by nemali vysávať, utierať prach, resp. sa zdržiavať v miestnosti, kde sa upratuje.

Zatiaľ čo iné pavúkovce, ako napríklad kliešte, sa do vás môžu zahryznúť, prachové roztoče vašu pokožku neuhryznú. Alergická reakcia sa prejavuje po vdýchnutí roztočov a ich fekálií. 


Ak máte alergiu na prachové roztoče, príznaky sa môžu vyskytovať po celý rok. Môžete si tiež všimnúť, že vaše príznaky vrcholia počas horúcich a vlhkých letných mesiacov. 

Prachové roztoče 

2. Čo sú to roztoče?

Prachové roztoče sú malé, voľným okom neviditeľné článkonožce, ktoré dosahujú veľkosť od 0,30 do 0,45 mm na dĺžku. Vyskytujú sa celosvetovo v domácnostiach, v prachu a to najmä v matracoch, perinách, kobercoch, či čalúnenom nábytku.

Medzi najvýznamnejšie a najviac skúmané druhy patria Dermatophagoides pteronyssinus (Európsky domáci prachový roztoč). Domáce prachové roztoče sú pôvodcami, v súčasnej dobe veľmi rozšíreného civilizačného ochorenia, alergie na roztoče.

Roztoče môže byť ťažké spozorovať kvôli ich drobnej veľkosti. Vidno ich iba pod mikroskopom a dokonca aj vtedy vyzerajú iba ako malé biele pavúky. Samčie prachové roztoče môžu žiť niečo cez mesiac, zatiaľ čo samičie roztoče môžu žiť až 90 dní.

Dôvodom, prečo sú prachové roztoče v domácnostiach tak rozšírené je to, že sa živia odumretými kožnými bunkami. Udomácňujú sa preto na miestach, kde s najväčšou pravdepodobnosťou nájdu nahromadené odumreté kožné bunky. 

Obľúbená je posteľná bielizeň, šatníky, nábytok a koberce. 

Roztoče uprednostňujú horúce a vlhké podnebie. Pretože sa môžu zavŕtať hlboko do textilných vlákien, môžete si ich náhodne priniesť z dovolenky. 

To, čo robí samotné roztoče nebezpečné je, že spôsobujú alergie. 

Roztoče sa živia kožnými bunkami Fleurance Nature  

3. Bežné príznaky alergie na roztoče (symptómy)

  • kýchanie

  • kašeľ

  • nádchu alebo upchatý nos

  • slzenie, zápal spojiviek

  • svrbenie hrdla

  • ekzémy a červené svrbivé vyrážky

  • astmu

Ak máte astmu a ste alergický na roztoče, môžu sa u vás vyskytnúť ďalšie príznaky.

 

Medzi tieto príznaky patria:

  • bolesť alebo napätie na hrudníku

  • ťažké dýchanie

  • sipot, kašeľ alebo dýchavičnosť

  • ťažkosti s rozprávaním

  • ťažký astmatický záchvat

 

Kedy navštíviť lekára

Niektoré príznaky alergie na roztoče, ako napríklad výtok z nosa alebo kýchanie, sú podobné ako pri bežnom nachladnutí. Niekedy je ťažké zistiť, či máte prechladnutie alebo alergiu.

Ak príznaky pretrvávajú dlhšie ako jeden týždeň, môžete mať alergiu.

Ak sú vaše príznaky závažné - napríklad silné upchatie nosa, sipot alebo ťažkosti so spánkom - vyhľadajte svojho lekára. Ak sa sipot alebo dýchavičnosť rýchlo zhoršia alebo ak ste dýchaviční pri minimálnej aktivite, vyhľadajte pohotovostnú starostlivosť.

 

4. Príčiny

Ak trpíte alergiou, váš imunitný systém vytvára protilátky, ktoré identifikujú konkrétny alergén (peľ, srsť. roztoče) ako niečo škodlivé, hoci to tak nie je.

Pri kontakte s alergénom vytvára váš imunitný systém zápalovú reakciu v nosových cestách alebo pľúcach. Dlhodobé alebo pravidelné vystavenie alergénu môže spôsobiť pretrvávajúci (chronický) zápal spojený s astmou.

Roztoče požierajú organické látky, ako sú kožné bunky, ktoré ľudia vylučujú a namiesto pitnej vody absorbujú vodu z vlhkosti v atmosfére.

Prach obsahuje výkaly a rozpadajúce sa časti roztočov a sú to práve proteíny prítomné v týchto „zvyškoch“ roztočov, ktoré sú vinníkmi alergie na roztoče.

 

5. Rizikové faktory

Nasledujúce faktory zvyšujú riziko vzniku alergie na roztoče:

 
I. Rodinná anamnéza
Je pravdepodobnejšie, že sa u vás vyvinie alergia na roztoče, ak touto alergiou trpia aj iní členovia rodiny. 
 
II. Kontakt s roztočmi
Ak budete vystavený vysokému množstvu roztočov, najmä na začiatku života, zvyšuje sa vaše riziko alergie na roztoče.
 
III. Najviac sú ohrozené deti a adolescenti
Je pravdepodobnejšie, že sa u vás vyvinie alergia na roztoče počas detstva alebo ranej dospelosti.
 

Alergia na roztoce

6. Komplikácie

Ak máte alergiu na roztoče, vystavenie sa roztočom a ich zvyškom môže spôsobiť nasledujúce komplikácie:

 

I. Sínusové infekcie (zápal prínosových dutín)

Prebiehajúci (chronický) zápal tkanív v nosových priechodoch spôsobený alergiou na roztoče môže upchať vaše dutiny, duté dutiny spojené s vašimi nosnými priechodmi. Tieto prekážky môžu zvýšiť pravdepodobnosť vzniku infekcií dutín (sinusitídu).

 

II. Astma

Ľudia s astmou a alergiou na roztoče majú často ťažkosti so zvládnutím príznakov astmy. Môžu im hroziť astmatické záchvaty, ktoré si vyžadujú okamžité lekárske ošetrenie alebo pohotovostnú starostlivosť.

 

7. Diagnostika alergie na roztoče

Alergia sa môže potvrdiť spirometrickým vyšetrením, kožnými testami na predlaktí, alebo vyšetrením špecifických IgE protilátok z krvi.

 

I. Kožný test

Je najbežnejšie používanou testovacou metódou. Pacientovi sú na kožu predlaktia jemnou ihlou aplikované jednotlivé alergény, nechajú sa pôsobiť niekoľko minút a následne lekár vyhodnotí imunitnú reakciu na základe začervenania kože.

 

II. Krvný test na alergiu

Niektorí ľudia nemôžu podstúpiť kožný test, pretože napr. užívajú lieky, ktoré môžu ovplyvniť výsledky. Ako alternatívu vám lekár môže predpísať krvný test, ktorý vyšetrí špecifické protilátky spôsobujúce alergie na rôzne bežné alergény vrátane roztočov.

Tento test môže tiež naznačiť, ako ste citliví na daný alergén.

Alergia na prachové roztoče Fleurance nature
 

8. Liečba alergie na roztoče

Liečba alergie pozostáva z viacerých základných postupov.

 

1. Hlavná zásada je odstránenie alergénu.

Predovšetkým pacient by sa mal snažiť čo najviac vyhnúť sa alergénu vo svojej domácnosti. Znamená to častejšie prať, vysávať, umývať podlahy, používať antialergické vankúše, obliečky, poťahy na matrace atď. (detailný popis nižšie v článku).

 

2. Úľavová liečba 

Je liečba na potlačenie už vzniknutých príznakov, pri ktorej sa pomocou liekov snažíme získať kontrolu na alergickým zápalom.

K tomuto typu liečby patria najmä:

  • antihistaminiká

  • lokálne lieky do nosa, očí, na kožu

  • alergénová  imunoterapia

 

3. Alergénová imunoterapia

Je liečba, ktorej cieľom je vyvolať v organizme toleranciu na alergén a dosiahnuť, aby pri styku s ním nevznikala naň prehnaná reakcia. Ide o kontrolované podávanie alergénu so stúpajúcou koncentráciou a dosahuje sa stav tolerancie alergénu.

 

9. Vyskúšajte týchto 10 tipov, ako sa zbaviť alergie na roztoče raz a navždy

 

1. Používajte antialergické vankúše, prikrývky, poťahy na matrace a obliečky. 

Najlepšie sú tie na zips. Špeciálna pevne tkaná látka zabraňuje vniknutiu prachových roztočov do postele. 

Štúdia uverejnená v England Journal of Medicine v roku 2004 zistila, že pokrytie detských matracov a vankúšov špeciálnymi poťahmi odolnými voči roztočom pomohlo znížiť komplikácie spojené s astmou.

 

2. Posteľnú bielizeň perte najmenej raz týždenne v aspoň 60 °C vode. 

To zahŕňa plachty, obliečky na vankúše, paplóny a posteľné prikrývky. Sušte v sušičke na bielizeň alebo počas letných mesiacov priamo na slnku.

 

3. Regulujte v byte relatívnu vlhkosť vzduchu pomocou odvlhčovačov v rozmedzí 40 – 50 %.

 
4. Zadovážte si vysávač vybaveným vysokoúčinným HEPA filtrom so zdvojenými stenami sáčkov.

 

 
Ak máte doma alergika, oplatí sa investovať do vysávača
 
5. Často utierajte prach navlhčenou alebo naolejovanou utierkou či mopom.
 
Pomáha to minimalizovať množstvo prachu a bráni jeho hromadeniu.
 
 
6. Zadovážte si 100% prírodný čistiaci sprej proti roztočom, baktériám, plesniam, a kvasinkám. 
 
Kombinuje 31 špeciálne vybraných esenciálnych olejov, vďaka ktorým dokáže už za 5 minút definitívne zlikvidovať všetky mikróby prírodnou cestou bez použitia chemických látok. 
 
Štúdie na roztočoch preukázali, že klinčekový olej, rozmarín, tea tree (čajovník) a eukalyptový éterický olej vykazovali výnimočný účinok pri znižovaní populácie roztočov.
 

7. Poriadne a pravidelne vetrajte

Roztoče majú rady teplo a vlhko, preto ich studený a suchý vzduch nepoteší. Pri upratovaní nezabúdajte na umývanie podláh.

8. Pokiaľ stierate iba nasucho, prach zbytočne len rozvírite. 

9. Ak je to možné, vymeňte koberce za drevenú podlahu, dlažbu, či parkety. 

Roztoče sa totiž často zdržiavajú práve v kobercoch s vysokým vlasom a ich odstránenie z domácnosti je dobrou dlhodobou stratégiou na zamedzenie ich výskytu.

10. Zvieratá v domácnosti zvyšujú množstvo roztočov a alergénov, dbajte najmä na to, aby s alergikmi nespali v jednej posteli. 

 

10. Záver

Ak máte podozrenie, že môžete mať alergiu na roztoče, urobte kroky na zníženie výskytu prachu v domácnosti, najmä vo vašej spálni. Udržujte svoju spálňu čistú, odstráňte neporiadok zhromažďujúci prach, posteľnné prádlo perte v horúcej vode s teplotou najmenej 60 ° C.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborný dohľad: 

MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 

Vzdelanie: 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
Prax: 
2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave
2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroje:

https://www.mayoclinic.org

https://www.mayoclinic.org

https://www.uwhealth.org/

https://alergoimun.sk/wp-content/

https://www.medicalnewstoday.com

https://www.healthline.com/health

Vernerová, E., 2012. Alergie a astma, současný stav poznání a léčby. Interní medicína pro praxi, 55-58.

https://is.muni.cz

https://lekar.pluska.sk/clanky/alergia-na-roztoce

Obrázok: https://images.app.goo.gl