Zarastený necht: 10 tipov domácej liečby

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je zarastený necht?

Zarastený necht vzniká, keď okraje alebo rohy nechtov zarastajú do kože vedľa nechtu.

Zarastený necht môžete liečiť doma. Zarastený necht môže spôsobiť komplikácie, ktoré môžu vyžadovať lekárske ošetrenie. Vaše riziko komplikácií je vyššie, ak máte cukrovku alebo iné choroby, ktoré spôsobujú zlý obeh.

 

2. Čo spôsobuje zarastanie nechtov na nohách?

Zarastený necht sa vyskytujú u mužov aj žien. Zarastený necht sa môže častejšie vyskytovať u ľudí ktorým sa častejšie potia nohy. Starší ľudia môžu byť tiež vystavení vyššiemu riziku, pretože nechty na nohách vekom hrubnú.

 

Zarastený necht môže spôsobiť viacero príčin:

  • nesprávne strihanie nechtov na nohách (nechty strihajte rovno, pretože strihanie do oblúka môže podporiť zarastanie nechtu do kože.)

  • nepravidelné, zakrivené nechty na nohách

  • tesná, alebo úzka obuv

  • poranenie nechtov na nohe, pád niečoho ťažkého na nohu

  • zlé držanie tela

  • nesprávna hygiena nôh, napríklad neudržiavanie nôh v čistote a suchu

  • genetická predispozícia

 

Pri športový aktivitách ako je futbal budete obzvlášť náchylní na zarastanie nechtov na nohách.

Činnosti, pri ktorých opakovane kopete do predmetu alebo vyvíjate tlak na chodidlá po dlhú dobu, môžu spôsobiť poškodenie nechtov na nohách a zvýšiť riziko zarastania nechtov.

Tieto športové činnosti zahŕňajú:

  • balet
  • futbal
  • kickbox
 

3. Aké sú príznaky zarastaného nechtu na nohách?

Zarastený necht môže byť bolestivý a zvyčajne sa príznaky postupne zhoršujú.

 

Symptómy v počiatočnom štádiu zahŕňajú:

  • koža vedľa nechtu je citlivá, opuchnutá alebo tvrdá

  • bolesť pri tlaku na palec na nohe

  • tekutina hromadiaca sa okolo palca na nohe

 

Ak sa váš prst na nohe nakazí, príznaky môžu zahŕňať:

  • červená, opuchnutá koža

  • bolesť

  • krvácanie

  • vytekajúci hnis

  • prerastanie kože okolo palca na nohe

Ošetrujte si zarastený necht čo najskôr, aby ste sa vyhli zhoršeniu príznakov.

 

4. Ako sa diagnostikuje zarastený necht?

Váš lekár bude s najväčšou pravdepodobnosťou schopný diagnostikovať váš palec na nohe fyzickým vyšetrením. Ak sa vám zdá, že je váš palec na nohe infikovaný, možno budete potrebovať röntgen, ktorý ukáže, ako hlboko necht zarástol do kože.

Röntgen môže tiež odhaliť, či váš zarastený necht bol spôsobený zranením.

 

5. Aké sú možnosti liečby zarasteného nechtu?

Zarastený necht na nohe, ktorý nie je infikovaný, sa zvyčajne dá liečiť doma. Ak však necht na nohe prenikol kožou alebo ak sa objavia nejaké známky infekcie, vyhľadajte lekársku pomoc.

 

Príznaky infekcie zahŕňajú:

  • zvýšené teplo v poranenej oblasti

  • hnis

  • začervenanie a opuch

 

10 tipov domácej liečby zarasteného nechtu

 

1. Namočte nohy do teplej mydlovej vody

Namáčanie postihnutej nohy môže pomôcť znížiť opuch a zmierniť bolesť. Nohu si môžete namáčať v teplej mydlovej vode trikrát denne až na 20 minút. Kastílske mydlo je dobrou voľbou.

Pridanie Epsomskej soli do vody môže priniesť ďalšiu úľavu.

 

2. Namočte nohy do jablčného octu

Jablčný ocot je v dnešnej dobe ľudovým liekom takmer na všetko, vrátane zarastených nechtov na nohách. Verí sa, že má antiseptické, protizápalové a bolesť tlmiace schopnosti, hoci vedecké dôkazy sú prinajlepšom obmedzené.

Ak chcete vyskúšať tento liek, pripravte si nádobu s teplou vodou v kombinácii 1/4 šálky jablčného octu. Namáčajte postihnutú nohu až 20 minút denne. Po namočení chodidlo dôkladne osušte.

 

3. Zabaľte oblasť zubnou niťou alebo vatou

Mayo Clinic odporúča zastrčiť malé kúsky bavlny alebo voskovanej dentálnej nite pod okraj zarasteného nechtu, aby ste podporili správny rast nechtov.

Podľa American College of Foot and Ankle Surgeons môže umiestnenie bavlny pod necht zvýšiť bolesť a umožniť škodlivým baktériám sa viacej množiť. Namočenie vaty alebo nite do alkoholu pred aplikáciou môže pomôcť znížiť toto riziko.

 

4. Aplikujte antibiotickú masť

Používanie voľne predajnej antibiotickej masti alebo krému môže podporiť hojenie a pomôcť znížiť riziko infekcie. Naneste masť na postihnutý necht podľa pokynov výrobcu, zvyčajne až trikrát denne. Po aplikácii nezabudnite necht obviazať.

 

5. Noste pohodlnú obuv a ponožky

Príliš tesné topánky a ponožky vám môžu tlačiť na nohy. To sa považuje za hlavnú príčinu zarastania nechtov na nohách. Aby ste predišli vývoju alebo zhoršeniu zarasteného nechtu, noste topánky a ponožky alebo pančuchy, ktoré vám sedia, no ponechajú dostatok miesta pre prsty na nohách.

Počas procesu hojenia sa čo najviac vyhýbajte topánkam alebo noste sandále, aby ste obmedzili tlak na nechty na nohách.

 

6. Vezmite si voľnopredajný liek proti bolesti

Voľnopredajné lieky môžu pomôcť zmierniť bolesť zarasteného nechtu. Vedľajšie účinky sú neobvyklé, pokiaľ neužívate viac ako je odporúčané denné množstvo, alebo ak ich nezapíjate s alkoholom.

Ak je prítomný opuch, ibuprofén môže byť lepšou voľbou, pretože zmierňuje bolesť aj opuch. Niektoré bežné vedľajšie účinky ibuprofénu zahŕňajú bolesť brucha, žalúdočnú nevoľnosť a hnačku.

Užívajte všetky voľnopredajné lieky proti bolesti podľa pokynov výrobcu alebo lekára.

 

7. Používajte chránič prstov

Chránič prstov poskytuje tlmiacu bariéru pre zarastený necht. Chrániče prstov sú dostupné ako krúžky, ktoré sa hodia okolo postihnutej oblasti alebo ako kryt na celý prst.

Niektoré značky chráničov prstov na nohách sa dodávajú s liečivým gélom, ktorý pomáha zmäkčiť nechty na nohách pre ľahké zastrihávanie. Ošetrenie používajte podľa pokynov, kým zarastený necht nezmizne.

 

8. Vyskúšajte ortézu na prsty

Ortézy na prsty sú zvyčajne vyrobené z tenkého, priľnavého, kompozitného materiálu a sú prilepené k hornej časti palca. Majú pomôcť chrániť vašu pokožku pred ostrým, zarasteným nechtom a zdvihnúť okraje nechtov, keď váš necht rastie.

 

9. Navštívte svojho lekára ohľadom perorálnych antibiotík

Perorálne antibiotiká sa bežne nepredpisujú pre neinfikované zarastené nechty na nohách. Neexistujú žiadne dôkazy o tom, že zlepšujú stav. Napriek tomu, ak máte infikovaný necht alebo oslabený imunitný systém, možno budete potrebovať perorálne antibiotiká.

 

Niektoré príznaky infekcie sú:

  • zvýšené začervenanie

  • pulzujúca bolesť

  • zvýšený opuch

  • hnis

  • teplo v postihnutom prste na nohe a jeho okolí

  • nepríjemný zápach

 

10. Zvážte odstránenie nechtov

Ak sa zarastený necht nezlepší domácimi prostriedkami, môže byť potrebné čiastočné alebo úplné odstránenie nechtu. Pomocou lokálneho anestetika môže lekár odstrániť časť okraja nechtu, spodné nechtové lôžko alebo časť strednej rastovej platničky.

V závažných, opakujúcich sa prípadoch môže byť odstránený celý zarastený necht. Toto je posledná možnosť a potenciálne bolestivé riešenie, ktoré môže zvýšiť riziko infekcie. Zvyšuje tiež riziko, že váš necht na nohe bude po odrastaní zdeformovaný.

Skúste domáce kúry na niekoľko dní až niekoľko týždňov. Ak sa bolesť zhorší alebo sa vám kvôli nechtu sťažuje chôdza či iné aktivity, navštívte svojho lekára.

Ak necht na nohe nereaguje na domácu liečbu alebo sa vyskytne infekcia, možno budete potrebovať operáciu. V prípade infekcie zastavte všetky domáce liečby a navštívte svojho lekára.

 

Chirurgická liečba

Existujú rôzne typy chirurgických ošetrení zarasteného nechtu na nohe. Čiastočné odstránenie nechtu zahŕňa iba odstránenie kúska nechtu, ktorý sa vám zarýva do pokožky.

Váš lekár vám znecitliví palec na nohe a potom zúži necht na nohe. Podľa NHS je čiastočné odstránenie nechtov 98 percent účinné pri prevencii zarastania nechtov na nohách v budúcnosti.

Pri čiastočnom odstránení nechtu sa strany nechtu odrežú tak, aby boli okraje úplne rovné. Kúsok bavlny sa umiestni pod zostávajúcu časť nechtu, aby sa zabránilo opätovnému výskytu zarasteného nechtu.

Váš lekár môže tiež liečiť váš palec na nohe zlúčeninou nazývanou fenol, ktorá zabraňuje opätovnému rastu nechtu.

 

Po operácii

Po operácii vás váš lekár pošle domov s obviazaným prstom na nohe. Pravdepodobne budete musieť držať nohu zdvihnutú počas nasledujúceho jedného až dvoch dní a nosiť špeciálnu obuv, aby sa váš palec mohol správne zahojiť.

Vyhýbajte sa pohybu čo najviac. Váš obväz sa zvyčajne odstráni dva dni po operácii. Váš lekár vám odporučí nosiť topánky s otvorenou špičkou a denne namáčať slanou vodou, kým sa vám palec nezahojí. Predpíšu vám tiež lieky na zmiernenie bolesti a antibiotiká, aby ste predišli infekcii.

Váš necht na nohe pravdepodobne zase narastie niekoľko mesiacov po čiastočnom odstránení nechtov. Ak sa odstráni celý necht až po lôžko, necht na nohe môže dorásť aj rok.

 

6. Komplikácie zarastania nechtov na nohách

Infekcia nechtov na nohách môže tiež viesť k vredom na nohách alebo otvoreným ranám a strate prietoku krvi do infikovanej oblasti.

Infekcia chodidiel môže byť závažnejšia, ak máte cukrovku. Dokonca aj malý rez, škrabanec alebo zarastený necht sa môže rýchlo infikovať v dôsledku nedostatočného prietoku krvi a citlivosti nervov.

Okamžite navštívte svojho lekára, ak máte cukrovku a máte obavy z infekcie zarasteného nechtu.

 

7. Prevencia zarastania nechtov na nohách

 

Zarastaniu nechtov na nohách možno predchádzať niekoľkými zmenami životného štýlu:

  • nechty na nohách si zastrihnite rovno a uistite sa, že sa okraje nezakrivujú.

  • nestrihajte nechty na nohách príliš nakrátko.

  • noste správne padnúce topánky, ponožky a pančuchy.

  • ak pracujete v nebezpečných podmienkach, noste topánky s oceľovou špicou.

  • ak sú vaše nechty na nohách abnormálne zakrivené alebo hrubé, môže byť potrebná operácia, aby sa zabránilo zarastaniu nechtov.

 

  

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

https://www.healthline.com/health/ingrown-toenail-remedies

https://www.healthline.com/health/ingrown-toenail

Bharathi, et al. (2011). Nail bed injuries and deformities of nail.
ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3193631/

Heidelbaugh, et al. (2009). Management of the ingrown toenail.
aafp.org/afp/2009/0215/p303.html

 

How you can prevent and treat painful ingrown toenails. (2015, March 23)
health.clevelandclinic.org/2015/03/how-you-can-prevent-and-treat-painful-ingrown-toenails/

Ingrown toenail. (2016).
nhs.uk

 

Ingrown toenail. (n.d.).
foothealthfacts.org/conditions/ingrown-toenail

Ingrown toenails. (2014).
kidshealth.org/en/teens/ingrown.html

Ingrown toenails. (n.d.).
my.clevelandclinic.org/services/orthopaedics-rheumatology/diseases-conditions/ingrown-nails

Kayalar, et al. (2011). Results of partial matrixectomy for chronic ingrown toenail [Abstract].
fai.sagepub.com/content/32/9/888.abstract

Mayo Clinic Staff. (2017). Ingrown toenails.
mayoclinic.org/diseases-conditions/ingrown-toenails/basics/definition/con-20019655

 

Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/