Skolióza: Príznaky, príčiny a liečba

 
Skolióza je zakrivenie chrbtice, ktoré sa môže vyskytnúť u detí i dospelých a môže mať rôzne príčiny, ako je dedičnosť, zranenie alebo vrodené chyby.
 
Príznaky skoliózy môžu zahŕňať zakrivenie chrbta, asymetrické ramená a pás, alebo ťažkosti s dýchaním. Liečba skoliózy môže zahŕňať použitie ortopedického korzetu, cvičenie a fyzioterapiu, ale v prípade vážnejších prípadov môže byť potrebná aj chirurgická intervencia.
 
Je dôležité včas zistiť skoliózu a začať s liečbou, aby sa zabránilo jej zhoršeniu a vzniku trvalých komplikácií.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je to skolióza

Skolióza je zakrivenie chrbtice do strán, ktoré je najčastejšie diagnostikované u dospievajúcich ľudí.

Zatiaľ čo skolióza sa môže vyskytnúť u ľudí s ochoreniami, ako je detská mozgová obrna a svalová dystrofia, príčina väčšiny detských skolióz nie je známa.

Väčšina prípadov skoliózy je mierna, no niektoré krivky sa s rastom detí zhoršujú. Ťažká skolióza môže byť invalidizujúca.

Obzvlášť silné zakrivenie chrbtice môže znížiť množstvo priestoru v hrudníku, čo sťažuje správne fungovanie pľúc.

Deti, ktoré majú miernu skoliózu, sú pozorne sledované, zvyčajne pomocou röntgenových snímkov, aby sa zistilo, či sa zakrivenie chrbtice nezhoršuje. V mnohých prípadoch nie je potrebná žiadna liečba.

Niektoré deti budú musieť nosiť ortézu, aby zabránili zhoršeniu zakrivenia. Iní môžu potrebovať operáciu na vyrovnanie ťažkých zakrivení chrbtice.

2. Príznaky skoliózy

Príznaky skoliózy môžu zahŕňať:

  • Nerovnomerné ramená

  • Jedna lopatka vyzerá výraznejšie ako druhá

  • Nerovnomerný pás

  • Jeden bok vyššie ako druhý

  • Jedna strana hrudného koša vyčnieva dopredu

  • Výčnelok na jednej strane chrbta pri predklone

 

Vo väčšine prípadov skoliózy sa chrbtica okrem zakrivenia zo strany na stranu bude otáčať alebo krútiť. To spôsobí, že rebrá alebo svaly na jednej strane tela vyčnievajú ďalej ako tie na druhej strane.

 

Kedy navštíviť lekára

Navštívte svojho lekára, ak spozorujete príznaky skoliózy u svojho dieťaťa. Mierne krivky sa môžu vyvinúť bez toho, aby ste o tom vy alebo vaše dieťa vedeli, pretože sa objavujú postupne a zvyčajne nespôsobujú bolesť.

Skoliózu dieťaťa si občas ako prví všimnú učitelia, kamaráti a športoví spoluhráči.
Skolioza 3

3. Príčiny skoliózy

Lekári nevedia, čo spôsobuje najbežnejší typ skoliózy - aj keď sa zdá, že zahŕňa dedičné faktory, pretože porucha sa niekedy vyskytuje v rodinách.

Menej časté typy skoliózy môžu byť spôsobené:

  • Určité neuromuskulárne stavy, ako je detská mozgová obrna alebo svalová dystrofia

  • Vrodené chyby ovplyvňujúce vývoj kostí chrbtice

  • Predchádzajúca operácia hrudnej steny ako dieťa

  • Poranenia alebo infekcie chrbtice

  • Abnormality miechy

 

Rizikové faktory

Rizikové faktory pre rozvoj najbežnejšieho typu skoliózy zahŕňajú:

  • Príznaky a symptómy zvyčajne začínajú v dospievaní.

  • Hoci sa u chlapcov aj u dievčat vyvinie mierna skolióza približne rovnakou rýchlosťou, u dievčat je oveľa vyššie riziko zhoršenia krivky a potreby liečby.

  • Anamnéza. Skolióza sa môže vyskytovať v rodinách, ale väčšina detí so skoliózou nemá túto chorobu v rodinnej anamnéze.

4. Komplikácie

Zatiaľ čo väčšina ľudí so skoliózou má miernu formu poruchy, skolióza môže niekedy spôsobiť komplikácie, vrátane:

  • Problémy s dýchaním. Pri ťažkej skolióze môže hrudný kôš tlačiť na pľúca, čo sťažuje dýchanie.

  • Problémy s chrbtom. Ľudia, ktorí mali skoliózu ako deti, môžu mať v dospelosti väčšiu pravdepodobnosť chronickej bolesti chrbta, najmä ak sú ich abnormálne krivky veľké a neliečené.

  • Vzhľad. Ako sa skolióza zhoršuje, môže spôsobiť výraznejšie zmeny - vrátane nerovných bokov a ramien, vyčnievajúcich rebier a posunu pásu a trupu na stranu. Jedinci so skoliózou si často uvedomujú svoj vzhľad.

Skolioza 2

5. Diagnostika

Lekár najprv zoberie podrobnú anamnézu a môže sa pýtať na nedávny rast.

Počas fyzického vyšetrenia môže váš lekár nechať vaše dieťa postaviť sa a potom sa predkloniť od pása, s rukami voľne visiacimi, aby zistil, či je jedna strana hrudného koša výraznejšia ako druhá.

 

Váš lekár môže tiež vykonať neurologické vyšetrenie na kontrolu:

  • Svalovej slabosti
  • Necitlivosti
  • Abnormálnych reflexov
 

Zobrazovacie testy

Röntgenové snímky môžu potvrdiť diagnózu skoliózy a odhaliť závažnosť zakrivenia chrbtice. Opakované vystavenie žiareniu sa môže stať problémom, pretože v priebehu rokov sa vykoná niekoľko röntgenových lúčov, aby sa zistilo, či sa krivka nezhoršuje.

Na zníženie tohto rizika môže váš lekár navrhnúť typ zobrazovacieho systému, ktorý využíva nižšie dávky žiarenia na vytvorenie 3D modelu chrbtice. Tento systém však nie je dostupný vo všetkých zdravotníckych zariadeniach.

Ultrazvuk je ďalšou možnosťou, aj keď môže byť menej presný pri určovaní závažnosti krivky skoliózy.

Zobrazovanie magnetickou rezonanciou (MRI) sa môže odporučiť, ak má váš lekár podozrenie, že skoliózu spôsobuje iné ochorenie - ako je abnormalita miechy.

 skolioza

6. Liečba

Liečba skoliózy sa líši v závislosti od závažnosti zakrivenia chrbtice. Deti, ktoré majú veľmi mierne krivky, zvyčajne nepotrebujú žiadnu liečbu, aj keď môžu potrebovať pravidelné kontroly, aby zistili, či sa krivka s rastom nezhoršuje.

Vystuženie alebo chirurgický zákrok môže byť potrebný, ak je zakrivenie chrbtice stredne závažné alebo závažné.

 

Faktory, ktoré je potrebné zvážiť, zahŕňajú:

  • Vyspelosť. Ak kosti dieťaťa prestali rásť, riziko progresie krivky je nízke. To tiež znamená, že ortéza má najväčší účinok u detí, ktorých kosti ešte rastú. Kostnú zrelosť možno skontrolovať pomocou röntgenových snímkov rúk.

  • Závažnosť zakrivenia chrbtice. Väčšie zakrivenia sa s väčšou pravdepodobnosťou časom zhoršia.

  • Dievčatá majú oveľa vyššie riziko progresie ako chlapci.

I. Ortézy

Ak kosti vášho dieťaťa stále rastú a má strednú skoliózu, lekár vám môže odporučiť ortézu. Nosenie ortézy nevylieči skoliózu ani nezvráti krivku, ale zvyčajne zabráni zhoršeniu zakrivenia chrbtice.

Najbežnejší typ ortézy je vyrobený z plastu a je tvarovaný tak, aby sa prispôsobil telu. Táto ortéza je takmer neviditeľná pod oblečením, pretože sa hodí pod paže a okolo hrudného koša, krížov a bokov.

Väčšina ortéz sa nosí 13 až 16 hodín denne. Účinnosť ortézy sa zvyšuje s počtom hodín denne, kedy sa nosí.

Deti, ktoré nosia ortézu, sa zvyčajne môžu zúčastniť väčšiny aktivít a majú len málo obmedzení. Ak je to potrebné, deti si môžu zložiť ortézu a zúčastniť sa športu alebo iných fyzických aktivít.

Nosenie ortézy sa preruší, keď nedôjde k ďalším zmenám výšky. V priemere dievčatá dokončia svoj rast vo veku 14 rokov a chlapci vo veku 16 rokov, ale to sa veľmi líši v závislosti od jednotlivca.

II. Chirurgický zákrok

Ťažká skolióza zvyčajne postupuje s časom, takže váš lekár môže navrhnúť operáciu skoliózy, ktorá pomôže narovnať krivku a zabrániť jej zhoršeniu.

 

Chirurgické možnosti zahŕňajú:

I. Spinálna fúzia

Pri tomto zákroku chirurgovia spájajú dva alebo viac stavcov dohromady, takže stavce sa nemôžu pohybovať nezávisle. Kúsky kostí alebo materiálu podobného kosti sú umiestnené medzi stavcami.

Kovové tyče, háčiky, skrutky alebo drôty zvyčajne držia túto časť chrbtice rovno a nehybne, zatiaľ čo starý a nový kostný materiál sa spája.

II. Rozťahovacia tyč

Ak skolióza v mladom veku rýchlo postupuje, chirurgovia môžu pripevniť jednu alebo dve roztiahnuteľné tyče pozdĺž chrbtice, ktoré sa môžu prispôsobiť na dĺžku, keď dieťa rastie.

Tyče sa predlžujú každých 3 až 6 mesiacov buď chirurgicky alebo na klinike pomocou diaľkového ovládania.

III. Uväzovanie tela stavcov

Tento postup je možné vykonať cez malé rezy. Skrutky sú umiestnené pozdĺž vonkajšieho okraja abnormálneho zakrivenia chrbtice a cez skrutky je prevlečená silná ohybná šnúra.

Keď sa šnúra napne, chrbtica sa narovná. Ako dieťa rastie, chrbtica sa môže ešte viac narovnať.

 bazalny metabolizmus

III. Domáca liečba

Neexistujú žiadne špecifické aktivity, o ktorých je známe, že spôsobujú alebo upravujú skoliózu. Vo všeobecnosti ľudia so skoliózou nemajú žiadne obmedzenia týkajúce sa zdvíhania alebo aktivít.

Všeobecné cvičenie alebo účasť na športe môže mať výhodu v zlepšení celkového zdravia a pohody.

IV. Alternatívna medicína

Štúdie ukazujú, že nasledujúce spôsoby liečby skoliózy nepomáhajú opraviť krivku:

  • Chiropraktická manipulácia

  • Elektrická stimulácia svalov

  • Doplnky stravy

Zvládanie a podpora pri ochorení 

Vyrovnať sa so skoliózou môže byť pre mladého človeka v už aj tak komplikovanej etape života náročné. Tínedžeri sú bombardovaní fyzickými zmenami a emocionálnymi a sociálnymi výzvami. S pridanou diagnózou skoliózy môžu dospievajúci pociťovať hnev, neistotu a strach.

Silná, podporná skupina rovesníkov môže mať významný vplyv na to, ako dieťa alebo dospievajúci akceptuje skoliózu, vystuženie alebo chirurgickú liečbu. Povzbudzujte svoje dieťa, aby sa porozprávalo so svojimi priateľmi a požiadalo ich o podporu.

Zvážte pripojenie k podpornej skupine pre rodičov a deti so skoliózou. Členovia podpornej skupiny vám môžu poskytnúť rady, sprostredkovať skúsenosti zo skutočného života a pomôcť vám spojiť sa s ostatnými, ktorí čelia podobným problémom.

  

Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroje: 

1. Scoliosis - Symptoms and causes - Mayo Clinic

2. Scoliosis Symptoms, Test & Treatment | NIAMS (nih.gov)

3. Scoliosis Overview - OrthoInfo - AAOS

 

Foto: