Pleseň na nechtoch (onychomykóza): Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je pleseň na nechtoch

Pleseň na nechtoch je bežný stav, ktorý začína ako biela alebo žltá škvrna pod špičkou nechta na ruke alebo nohe. Keď sa plesňová infekcia dostane hlbšie, pleseň môže spôsobiť odfarbenie, zhrubnutie a rozpadnutie nechtov na okraji. Môže postihnúť niekoľko nechtov.

Ak je váš stav mierny a neobťažuje vás, možno nebudete potrebovať liečbu. Ak je vaša pleseň na nechtoch bolestivá a spôsobila už zhrubnutie nechtov, môžu vám pomôcť liečba. Ale aj keď je liečba úspešná, pleseň nechtov sa často vracia.

Pleseň na nechtoch sa tiež nazýva onychomykóza. Keď pleseň infikuje oblasti medzi prstami na nohách a kožou nôh, nazýva sa to atletická noha (tinea pedis).

 diabeticka noha bioliek

2. Príznaky plesne na nechtoch

Môžete mať pleseň na nechtoch, ak jeden alebo viac vašich nechtov:

  • Má deformovaný tvar

  • Sú belavé, alebo majú žltohnedé sfarbenie

  • Sú krehké

  • Mierne zapáchajúce

 

Pleseň nechtov môže postihnúť nechty na rukách, ale častejšie sa vyskytuje na nechtoch nôh.

 

Kedy navštíviť lekára

Možno budete chcieť navštíviť lekára, ak vám samoošetrenie nepomohlo a necht stále viac stráca farbu, zhrubne alebo sa zdeformuje. Tiež navštívte lekára, ak máte cukrovku a myslíte si, že sa u vás vyvíja pleseň nechtov.

 ploche nohy 2

3. Príčiny plesne na nechtoch

Plesňové infekcie nechtov spôsobujú rôzne plesňové organizmy (huby). Najčastejšou príčinou je druh huby nazývanej dermatofyt. Kvasinky a plesne môžu tiež spôsobiť infekcie nechtov.

Plesňová infekcia nechtov sa môže vyvinúť u ľudí v akomkoľvek veku, ale je bežnejšia u starších dospelých. Ako necht starne, môže sa stať krehkým a suchým. Výsledné praskliny v nechtoch umožňujú vstup hubám.

Úlohu môžu zohrávať aj ďalšie faktory – napríklad znížený krvný obeh v nohách a oslabený imunitný systém.

Plesňová infekcia nechtov na nohách môže začať od atletickej nohy (pleseň na nohách) a môže sa šíriť z jedného nechtu na druhý. Je však nezvyčajné dostať infekciu od niekoho iného.

 

Rizikové faktory

Faktory, ktoré môžu zvýšiť vaše riziko vzniku plesne nechtov, zahŕňajú:

  • Znížený prietok krvi v končatinách

  • Trpíte silným potením

  • Anamnéza atletickej nohy

  • Chôdza naboso vo vlhkých spoločných priestoroch, ako sú bazény, telocvične a sprchy

  • Menšie poranenie kože alebo nechtov alebo kožné ochorenie, ako je psoriáza

  • Máte cukrovku, problémy s krvným obehom alebo oslabený imunitný systém

 mykoza na nechte

4. Komplikácie

Závažný prípad plesne nechtov môže byť bolestivý a môže spôsobiť trvalé poškodenie nechtov. Čo môže viesť k ďalším závažným infekciám, ktoré sa šíria mimo vašich nôh, ak máte potlačený imunitný systém v dôsledku liekov, cukrovky alebo iných ochorení.

Ak máte cukrovku, môžete mať znížený krvný obeh a nervové zásobenie v nohách. Ste tiež vystavení väčšiemu riziku bakteriálnej infekcie kože (celulitída).

Takže akékoľvek relatívne malé poranenie nôh - vrátane plesňovej infekcie nechtov - môže viesť k závažnejšej komplikácii. Navštívte svojho lekára, ak máte cukrovku a myslíte si, že sa u vás vyvíja pleseň nechtov.

 

5. Prevencia

Nasledujúce návyky môžu pomôcť predchádzať plesniam nechtov alebo reinfekciám a mykózam nôh, ktoré môžu viesť k plesniam nechtov:

  • Pravidelne si umývajte ruky a nohy. Po dotyku s infikovaným nechtom si umyte ruky. Po umytí nechty hydratujte.

  • Nechty zastrihnite rovno, okraje uhlaďte pilníkom a zhrubnuté miesta opilujte. Po každom použití dezinfikujte nožnice na nechty.

  • Noste ponožky absorbujúce pot alebo si ponožky vymieňajte počas dňa.

  • Vyberte si topánky vyrobené z materiálov, ktoré dýchajú.

  • Vyhoďte staré topánky alebo ich ošetrite dezinfekčnými prostriedkami alebo protiplesňovými práškami.

  • Noste obuv v priestoroch bazénov a šatní.

  • Vždy si vyberte nechtový salón, ktorý používa sterilizované nástroje na manikúru.

  • Vzdajte sa lakov na nechty a umelých nechtov.

 

6. Diagnostika plesni na nechtoch

Váš lekár vám vyšetrí nechty. Môže tiež odobrať odrezky nechtov alebo zoškrabať úlomky spod nechtu a poslať vzorku do laboratória na identifikáciu typu huby spôsobujúcej infekciu.

Iné ochorenia, ako je psoriáza, môžu napodobňovať plesňovú infekciu nechtov. Mikroorganizmy, ako sú kvasinky a baktérie, môžu tiež infikovať nechty. Poznanie príčiny vašej infekcie pomáha určiť najlepší postup liečby.

 zarastajuci necht bioliek

7. Liečba plesne na nechtoch

Plesňové infekcie nechtov môže byť ťažké liečiť. Porozprávajte sa so svojím lekárom, ak stratégie starostlivosti o seba a voľnopredajné produkty (bez predpisu) nepomohli.

Liečba závisí od závažnosti vášho ochorenia a typu huby, ktorá ho spôsobuje. Môže trvať mesiace, kým uvidíte výsledky. A aj keď sa stav nechtov zlepší, opakované infekcie sú bežné.

 

I. Lieky

Lekár vám môže predpísať antimykotiká, ktoré užívate perorálne alebo si ich aplikujete na necht. V niektorých situáciách pomáha kombinovať perorálnu a lokálnu antimykotickú liečbu.

 

a) Perorálne antifungálne lieky

Tieto lieky sú často prvou voľbou, pretože odstraňujú infekciu rýchlejšie ako lokálne lieky. Možnosti zahŕňajú terbinafín a itrakonazol. Tieto lieky pomáhajú rásť novému nechtu bez infekcie a pomaly nahrádzajú infikovanú časť.

Tento typ lieku zvyčajne užívate šesť až 12 týždňov. Ale konečný výsledok liečby neuvidíte, kým necht úplne nedorastie. Odstránenie infekcie môže trvať štyri mesiace alebo dlhšie. Zdá sa, že miera úspešnosti liečby týmito liekmi je nižšia u dospelých vo veku nad 65 rokov.

Perorálne antifungálne lieky môžu spôsobiť vedľajšie účinky od kožnej vyrážky až po poškodenie pečene. Možno budete potrebovať príležitostné krvné testy, aby ste skontrolovali, ako ste na tom s týmito typmi liekov.

Lekári ich nemusia odporučiť ľuďom s ochorením pečene alebo kongestívnym srdcovým zlyhaním alebo tým, ktorí užívajú určité lieky.

 

b) Liečivý lak na nechty

Váš lekár vám môže predpísať antifungálny lak na nechty nazývaný ciklopirox. Natierate si ním infikované nechty a okolitú kožu raz denne.

Po siedmich dňoch očistite nahromadené vrstvy alkoholom a začnite s novými aplikáciami. Možno budete musieť používať tento typ laku na nechty denne takmer rok.

 

c) Liečivý krém na nechty

Lekár vám môže predpísať antimykotický krém, ktorý si votriete do infikovaných nechtov.

Na tenké nechty nanášate telové mlieko bez predpisu s obsahom močoviny. Alebo váš lekár môže pilníkom stenčiť povrch nechtu.

 

II. Operácia

Váš lekár môže navrhnúť dočasné odstránenie nechtu, aby mohol použiť antimykotikum priamo na infekciu pod nechtom.

Niektoré plesňové infekcie nechtov nereagujú na lieky. Váš lekár môže navrhnúť trvalé odstránenie nechtov, ak je infekcia závažná alebo extrémne bolestivá.

 

III. Domáca liečba plesne na nechtoch

Často môžete liečiť pleseň na nechtoch doma:

  • Vyskúšajte voľnopredajné antimykotické krémy a masti na nechty. K dispozícii je niekoľko produktov. Ak na povrchu nechtov spozorujete biele škvrny, opilujte ich, nechty namočte do vody, osušte a naneste liečivý krém alebo mlieko.

  • Ostrihajte nechty. To pomáha znižovať bolesť znížením tlaku na nechty. Tiež, ak to urobíte pred aplikáciou antimykotika, liek sa môže dostať do hlbších vrstiev nechtu.

 

Pred strihaním alebo použitím pilníka si nechty zjemnite krémami s obsahom močoviny. Ak máte ochorenie, ktoré spôsobuje zlé prekrvenie nôh a nemôžete si nechty ostrihať, pravidelne navštevujte svojho lekára, aby vám nechty ostrihal.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborná kontrola článku: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
Vzdelanie: 
 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 

Prax: 

2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave

2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroj: 

 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/nail-fungus/symptoms-causes/syc-20353294

Onychomycosis. Merck Manual Professional Version. https://www.merckmanuals.com. Accessed May 15, 2017.

Goldstein AO, et al. Onychomycosis: Management. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed May 15, 2017.

Toenail fungus. American Podiatric Medical Association. http://www.apma.org/Learn/FootHealth.cfm?ItemNumber=1523. Accessed May 15, 2017.

Varade RS, et al. Cutaneous fungal infections in the elderly. Clinics in Geriatric Medicine. 2013;29:461.

Gupta AK, et al. Improved efficacy in onychomycosis therapy. Clinics in Dermatology. 2013;31:555.

Westerberg DP, et al. Onychomycosis: Current trends in diagnosis and treatment. American Family Physician. 2013;88:762.

AskMayoExpert. Fungal nail infection (onychomycosis). Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2017.

Nail care. Natural Medicines. https://naturalmedicines.com. Accessed May 17, 2017.

Gibson LE (expert opinion). Mayo Clinic, Rochester, Minn. June 6, 2017.

 

Obrázky: