Osýpky: Príznaky, príčiny a liečba osýpok

V tomto článku sa dozviete:

1. Čo sú to osýpky
 

 

1. Čo sú osýpky

Osýpky sú vírusová infekcia, ktorá začína v dýchacom systéme. Celosvetovo stále zostáva významnou príčinou úmrtí a to aj napriek dostupnosti bezpečnej a účinnej vakcíny.
 
Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) došlo v roku 2017 k asi 110 000 celosvetovým úmrtiam súvisiacim s osýpkami, z toho najviac u detí do 5 rokov.

2. Príznaky osýpok

Príznaky osýpok sa všeobecne prejavia najskôr po 10 až 12 dňoch od infikovania. Zahŕňajú:
 
Klasickým znakom osýpok sú rozsiahle kožné vyrážky. Tieto vyrážky môžu trvať až 7 dní a zvyčajne sa objavia do 14 dní od infikovania.
 
kiahne 2 bioliek
 

3. Príčiny osýpok

Osýpky sú spôsobené infekciou vírusom z rodiny paramyxovírusov. Vírusy sú malé parazitické mikróby. Vírus osýpok infikuje najskôr dýchacie cesty.
 
Nakoniec sa však šíri do ďalších častí tela krvnou cestou.
Osýpky sa vyskytujú iba u ľudí a nie u zvierat. Existuje 24 známych genetických typov osýpok, hoci v súčasnosti ich cirkuluje iba 6.
 

4. Prenášajú sa osýpky vzduchom?

Osýpky sa môžu šíriť vzduchom z dýchacích kvapiek a malých aerosólových častíc. Infikovaná osoba môže vírus uvoľniť do vzduchu pri kašľaní alebo kýchaní.
 
Tieto častice z dýchacích ciest sa môžu usadzovať aj na predmetoch a povrchoch. Môžete sa nakaziť, aj keď prídete do kontaktu s kontaminovaným predmetom, napríklad s kľučkou dverí a potom sa dotknete tváre, nosa alebo úst.
 
Vírus osýpok môže žiť mimo tela dlhšie, ako si myslíte. V skutočnosti môže zostať infekčný vo vzduchu alebo na povrchoch až dve hodiny.
 
osýpky bioliek
 

5. Sú osýpky nákazlivé?

Osýpky sú veľmi nákazlivé. To znamená, že infekcia sa môže veľmi ľahko šíriť z človeka na človeka. Osoba, ktorá je vystavená vírusu osýpok, má 90-percentnú pravdepodobnosť infekcie.
 
Osoba, ktorá má osýpky, môže rozšíriť vírus na ostatných skôr, ako vôbec vie, že ho má. Infikovaná osoba je nákazlivá štyri dni predtým, ako sa objaví charakteristická vyrážka.
 
Po objavení sa vyrážky je infikovaná osoba nákazlivá ešte ďalšie štyri dni.
 

6. Diagnostika osýpok

Ak máte podozrenie, že máte osýpky alebo ste im boli vystavený, okamžite kontaktujte svojho lekára.
Lekár môže osýpky potvrdiť vyšetrením kožnej vyrážky a vyšetrením príznakov charakteristických pre toto ochorenie, ako sú biele škvrny v ústach, horúčka, kašeľ a bolesť hrdla.
 
Ak lekár má podozrenie na výskyt osýpok na základe vašej anamnézy, môže vám urobiť krvný test na kontrolu vírusu osýpok.
 
atopický ekzém bioliek

7. Liečba osýpok

Pre osýpky neexistuje žiadna špecifická liečba. Na rozdiel od bakteriálnych infekcií nie sú vírusové infekcie citlivé na antibiotiká. Vírus a príznaky zvyčajne vymiznú asi za dva alebo tri týždne.
 
Pre ľudí, ktorí mohli byť vystavení vírusu, sú k dispozícii určité intervencie. Môžu pomôcť zabrániť infekcii alebo zmierniť jej závažnosť.
 
Zahŕňajú:
  • vakcína proti osýpkam, podaná do 72 hodín po vystavení sa vírusu

  • dávka imunitných proteínov nazývaných imunoglobulíny, ktorá sa užije do šiestich dní po vystavení sa vírusu
 
Lekár vám môže odporučiť nasledujúce:
  • lieky na zníženie horúčky

  • odpočinok, ktorý pomôže posilniť váš imunitný systém

  • veľa tekutín

  • zvlhčovač na zmiernenie kašľa a bolesti v krku

  • doplnky vitamínu A.

 

8. Osýpky u dospelých

Aj keď sú osýpky často spojené s detskými chorobami, osýpky môžu dostať aj dospelí. Ľudia, ktorí nie sú očkovaní, sú vystavení vyššiemu riziku nákazy touto chorobou.
 
Podľa Centers for Disease Control and Prevention (CDC) sú vážne komplikácie nielen bežnejšie u malých detí, ale aj u dospelých starších ako 20 rokov. Medzi tieto komplikácie patria napríklad zápal pľúc, encefalitída a slepota.
 
Ak ste dospelý ktorý nebol očkovaný, alebo si nie ste istý stavom svojho očkovania, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom. Pre neočkovaných dospelých sa odporúča najmenej jedna dávka vakcíny.
 
kiahne bioliek
 

9. Osýpky u dojčiat

Vakcína proti osýpkam sa deťom podáva až vo veku najmenej 12 mesiacov. Predtým, ako dostanú svoju prvú dávku vakcíny, je čas, keď sú najviac zraniteľní voči infikovaniu vírusom osýpok.
 
Bábätká majú pasívnu imunitu pred osýpkami prostredníctvom matky cez placentu a počas dojčenia.
Avšak výskum ukázal, že táto imunita sa môže stratiť za 2,5 mesiaca po narodení, alebo v čase prerušenia dojčenia.
 
U detí do 5 rokov sú pravdepodobnejšie komplikácie spôsobené osýpkami. Môžu to byť napríklad zápal pľúc, encefalitída a infekcie uší, ktoré môžu viesť k strate sluchu.
 

10. Inkubačná doba pri osýpkach

Inkubačná doba infekčného ochorenia je čas, ktorý uplynie medzi vystavením a vznikom príznakov. Inkubačná doba pre osýpky je medzi 10 a 14 dňami.
 
Po počiatočnej inkubačnej dobe sa u vás môžu vyskytnúť nešpecifické príznaky, ako je horúčka, kašeľ a nádcha. Vyrážka sa začne rozvíjať o niekoľko dní neskôr.
 
Je dôležité mať na pamäti, že infekciu môžete šíriť už štyri dni pred vznikom vyrážky. Ak si myslíte, že ste boli vystavený osýpkam a neboli ste očkovaný, mali by ste čo najskôr kontaktovať svojho lekára.
 
epilepsia

11. Typy osýpok

Okrem klasickej infekcie osýpok môžete ochorieť aj na niekoľko ďalších druhov.
Atypické osýpky sa vyskytujú u ľudí, ktorí dostali vakcínu proti osýpkam v rokoch 1963 až 1967.
 
Modifikované osýpky sa vyskytujú u ľudí, ktorí dostali postexpozičný imunoglobulín, a u kojencov, ktorí ešte majú pasívnu imunitu. Modifikované osýpky sú zvyčajne miernejšie ako bežný prípad osýpok.
 

12. Osýpky vs. ovčie kiahne

Kiahne a osýpky sú infekčné choroby, ktoré spôsobujú dva rôzne vírusy. Ovčie kiahne sú spôsobené vírusom varicella-zoster. Osýpky sú spôsobené vírusom osýpok.
 

 

Ovčie kiahne

Osýpky

Inkubačná doba

10 – 21 dní

10 – 14 dní

Doba infekčnosti

Dva dni pred vytvorením vyrážky až trvá až do vytvorenia chrasty

Štyri dni pred vznikom vyrážky a 4 následne 4 dni

Vyrážka

Áno: svrbiaca červená vyrážka, ktorá nakoniec vytvorí pľuzgier

Áno: nesvrbiaca plocha vyrážok

Teplota

áno

áno

Plný nos

nie

áno

Bolesť hrdla

nie

áno

Kašeľ

nie

áno

Zápal spojiviek

nie

áno

Existuje vakcína?

áno

áno

 
 
 

Zaskrt

13. Prevencia osýpok

Existuje niekoľko spôsobov, ako zabrániť ochoreniu na osýpky.
 
Očkovanie
 
Očkovanie je najlepší spôsob, ako zabrániť osýpkam. Dve dávky vakcíny proti osýpkam sú 97 percent účinné proti osýpkam.
 
Deti môžu dostať prvé očkovanie v 12. mesiaci alebo skôr, ak cestujú do zahraničia a svoju druhú dávku vo veku od 4 do 6 rokov. Dospelí, ktorí nikdy neboli očkovaní, môžu požiadať o očkovanie svojho lekára.
 
Niektoré skupiny by nemali byť očkované proti osýpkam. Tieto skupiny zahŕňajú:
  • ľudí, ktorí v minulosti mali život ohrozujúcu reakciu na vakcínu proti osýpkam alebo na jej zložky

  • tehotné ženy

  • ľudia s oslabenou imunitou, napr. ľudia s HIV alebo AIDS, ľudia podstupujúci liečbu rakoviny alebo ľudia užívajúci lieky, ktoré potláčajú imunitný systém

 
Vedľajšie účinky očkovania sú zvyčajne mierne a vymiznú za niekoľko dní. Môžu zahŕňať horúčku a miernu vyrážku.
 
V zriedkavých prípadoch bola vakcína spojená s nízkym počtom krvných doštičiek alebo so záchvatmi. Väčšina detí a dospelých, ktorí dostanú vakcínu proti osýpkam, nemajú vedľajšie účinky.
 
Niektorí veria, že vakcína proti osýpkam môže spôsobiť autizmus u detí. Vo výsledku sa tejto téme venovalo po mnoho rokov intenzívne štúdium (Zdroj: tu)
 
Tento výskum zistil, že neexistuje súvislosť medzi vakcínami a autizmom.
 
Očkovanie nie je dôležité len na ochranu vás a vašej rodiny. Je to tiež dôležité na ochranu ľudí, ktorí nemôžu byť očkovaní.
 
Ak je proti chorobe zaočkovaných viac ľudí, je menej pravdepodobné, že bude cirkulovať v populácii. Toto sa nazýva kolektívna imunita.
 
Na dosiahnutie kolektívnej imunity proti osýpkam musí byť zaočkovaných približne 96 percent populácie.
 
 
Ďalšie metódy prevencie
 
Nie každý môže byť očkovaný proti osýpkam. Existujú však aj iné spôsoby, ako zabrániť šíreniu osýpok.
 
 
Ak ste náchylní na infekciu:
  • dodržujte hygienu rúk. Pred jedlom, po použití kúpeľne a predtým, ako sa dotknete tváre, úst alebo nosa, umyte si ruky.

  • nezdieľajte osobné veci s ľuďmi, ktorí môžu byť chorí. Môžu to byť napríklad jedlá, poháre na pitie a zubné kefky.

  • vyvarujte sa kontaktu s chorými ľuďmi

 
Ak ste chorí na osýpky:
  • zostaňte doma kým budete nákazlivý, teda štyri dni po prvom objavení sa vyrážky

  • vyvarujte sa kontaktu s ľuďmi, ktorí môžu byť náchylní na infekciu, napríklad deti ktoré ešte nemohli byť zaočkované a ľuďom so zníženou imunitou

  • ak si potrebujete kýchnuť, alebo zakašľať zakryte si nos a ústa.

  • nezabudnite si často umývať ruky a dezinfikovať všetky povrchy alebo predmety, ktorých sa často dotýkate.
 
ako otehotniet 2

14. Osýpky počas tehotenstva

Tehotné ženy, ktoré neboli pred tehotenstvom zaočkované proti osýpkam, by sa mali vyhnúť vystaveniu sa riziku infikovania sa osýpkami počas tehotenstva.
 
Tehotné ženy majú zvýšené riziko komplikácií v prípade osýpok, ako je zápal pľúc. Navyše osýpky počas tehotenstva môže viesť k nasledujúcim komplikáciám tehotenstva:
  • potrat

  • predčasný pôrod

  • nízka pôrodná hmotnosť

 
 
Osýpky sa môžu prenášať aj z matky na dieťa, ak infekcia osýpok prepukne tesne pred termínom pôrodu. Hovorí sa tomu vrodené osýpky.
 
Deti s vrodenými osýpkami majú po narodení vyrážku alebo sa u nich objaví krátko potom. Je u nich zvýšené riziko komplikácií, ktoré môžu byť životu nebezpečné.
 
Ak ste tehotná a neboli ste očkovaná proti osýpkam a máte podozrenie, že ste boli vystavená vírusu osýpok, mali by ste okamžite kontaktovať svojho lekára. Injekcia imunoglobulínu môže pomôcť zabrániť infekcii.
 

15. Prognóza osýpok

Osýpky majú nízku mieru úmrtnosti u zdravých detí a väčšina ľudí, ktorí sa nakazia vírusom osýpok, sa úplne zotaví. Riziko komplikácií je vyššie v nasledujúcich skupinách:
  • deti do 5 rokov

  • dospelí starší ako 20 rokov

  • tehotné ženy

  • ľudia s oslabeným imunitným systémom

  • podvyživení jednotlivci

  • ľudia s nedostatkom vitamínu A.

 
Približne 30 percent ľudí s osýpkami má jednu alebo viac komplikácií. Osýpky môžu viesť k život ohrozujúcim komplikáciám, ako je zápal pľúc a zápal mozgu (encefalitída).
 
 
Medzi ďalšie komplikácie spojené s osýpkami patria:
  • ušná infekcia

  • bronchitída

  • silná hnačka

  • slepota

  • tehotenské komplikácie, ako je potrat alebo predčasný pôrod
 
Osýpky nemôžete dostať viac ako raz. Po infikovaní vírusom ste na celý život imúnny.
 
Osýpkam a ich potenciálnym komplikáciám sa dá zabrániť očkovaním. Očkovanie chráni nielen vás a vašu rodinu, ale tiež zabraňuje vírusu osýpok v cirkulácii v komunite a chráni tých, ktorí nemôžu byť očkovaní.
 
 
 
 
 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

https://www.healthline.com/health/measles

Bowes J. (2016). Measles, misinformation, and risk: Personal belief exemptions and the MMR vaccine. DOI:
10.1093/jlb/lsw057

Facts about measles and rubella. (2017).
cdc.gov/globalhealth/measles/facts.htm

Hamborsky J, et al (eds.). (2018). Measles. Epidemiology and prevention of vaccine-preventable diseases, 13th edition.
cdc.gov/vaccines/pubs/pinkbook/meas.html

Kondamudi NP, et al. (2019). Measles. StatPearls.
ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448068

Leung AKC, et al. (2018). Measles: A disease often forgotten but not gone. DOI:
10.12809/hkmj187470

Leuridan E, et al. (2010). Early waning of maternal measles antibodies in era of measles elimination: Longitudinal study. DOI:
10.1136/bmj.c1626

Mayo Clinic Staff. (2018). Measles.
mayoclinic.org/diseases-conditions/measles/symptoms-causes/syc-20374857

Measles. (2018).
vaccines.gov/diseases/measles

Measles (rubeola). (n.d.).
health.state.mn.us

Paules CI, et al. (2019). Measles in 2019 - going backward. DOI:
doi.org/10.1056/NEJMp1905099

Questions about measles. (2019).
cdc.gov/measles/about/faqs.html

Rasmussen SA, et al. (2015). What obstetric health care providers need to know about measles and pregnancy [Abstract]. DOI:
10.1097/AOG.0000000000000903

Vaccines do not cause autism. (2015).
cdc.gov/vaccinesafety/concerns/autism.html

World Health Organization. (2018). Measles [Fact sheet].
who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/measles

Foto: 

https://www.shutterstock.com/cs/home