Voš lonová (filcky): Ako ich odstrániť?

 

Voš lonová, tiež známa ako filcky, sú ektoparazity, ktoré žijú na tele. Vši sa živia ľudskou krvou po prepichnutí kože a vstreknutí slín, čo môže spôsobiť svrbenie v dôsledku alergickej reakcie.

Voš lonová sa môžu šíriť z jednej osoby na druhú prostredníctvom priameho kontaktu alebo pomocou infikovaných predmetov. Príznaky tohto parazita môžu zahŕňať svrbenie a červené škvrny na pokožke.

Odstránenie vší môže zahŕňať použitie špeciálnych prípravkov, alebo krémov na odstránenie lonovej vši, ako aj dezinfekciu infikovaných vecí. Je dôležité odstrániť všetky vši, aby sa zabránilo opätovnému nakazeniu.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je voš lonová (filcky)?

Vši sa plazia - nemajú krídla, nevedia lietať ani skákať.

 

Existujú tri druhy vší, ktoré infikujú ľudí:

  • pediculus humanus capitis: voš vlasová

  • pediculus humanus corporis: telová voš

  • phthirus pubis: voš lonová

 

Filcky obyčajné žijú na ochlpení a šíria sa sexuálnym kontaktom. V zriedkavých prípadoch sa môžu nachádzať v mihalniciach, chĺpkoch v podpazuší a na tvári. Filcky  sú často menšie ako vši telové a vlasové.

Invázia filciek je bežnejšia u ľudí, ktorí majú sexuálne prenosné infekcie.

Inkontinencia3

2. Ako môžete získať filcky

Filcky sa zvyčajne prenášajú prostredníctvom intímneho kontaktu vrátane pohlavného styku. Je tiež možné chytiť filcky pomocou prikrývok, uterákov, plachty alebo oblečenia ľudí, ktorí majú filcky.

Dospelé vši kladú vajíčka ku koreňom ochlpenia v blízkosti kože. Tieto vajíčka sa nazývajú hnidy. O 7 až 10 dní neskôr sa z hníd vyliahnu nymfy a začnú sa živiť vašou krvou. Vši môžu žiť bez prísunu potravy jeden až dva dni.

Na rozdiel od všeobecného presvedčenia je veľmi nepravdepodobné, že by ste dostali vši zo záchodovej dosky alebo nábytku.

Nedovoľte svojim deťom spať vo vašej posteli, ak máte vši. Deti môžu dostať infekciu potom, čo spia v rovnakej posteli ako niekto, kto má vši. U detí vši zvyčajne žijú v mihalniciach alebo obočí. Prítomnosť vši u dieťaťa môže tiež naznačovať sexuálne zneužívanie.

3. Rozpoznanie príznakov vši

Ľudia infikovaní filckami často pociťujú svrbenie v oblasti genitálií alebo konečníka asi päť dní po počiatočnom napadnutí. V noci bude svrbenie intenzívnejšie.

 

Medzi ďalšie bežné príznaky lonovej vši patria:

  • horúčka
  • podráždenosť
  • nedostatok energie
  • bledomodré škvrny v blízkosti uhryznutí
 

Nadmerné svrbenie môže spôsobiť rany alebo infekciu v postihnutých oblastiach. Deti s napadnutím mihalníc všami sú tiež ohrozené rozvojom konjunktivitídy (ružové oko).

4. Diagnostika lonovej vši (filciek)

Zvyčajne sa môžete diagnostikovať sami dôkladným vyšetrením lonovej oblasti. Ak máte podozrenie na zamorenie, ale nevidíte dostatočne dobre, aby ste si boli istý, môžete použiť lupu na hľadanie vši.

Filcky sú zvyčajne svetlosivé, ale po vypití krvi môžu stmavnúť. Pravdepodobne ste zamorený, ak vidíte, že sa vo vašom ochlpení pohybuje malý hmyz v tvare krabov.

Vajíčka vší sú ďalším indikátorom napadnutia. Vajíčka sú malé a biele a zvyčajne sa nachádzajú okolo koreňov ochlpenia.

Zavolajte svojho lekára, ak sa u vás objavia príznaky zavšivenia.

problem v posteli

5. Zbavenie sa filciek (lonovej vši)

Liečba lonovej vši pozostáva z dekontaminácie seba, vášho oblečenia a posteľnej bielizne.

Na odstránenie vší z tela môžete použiť lokálne, voľne predajné mlieka a šampóny. Tieto liečby zahŕňajú permetrínové vody. Opýtajte sa svojho lekára, ktoré produkty je bezpečné používať, ak ste tehotná alebo dojčíte, alebo liečite dojča na vši.

Prečítajte si pokyny, aby ste presne zistili, koľko produktu by ste mali použiť a ako dlho budete musieť nechať produkt na pokožke. Lieky na predpis môžu byť potrebné aj vtedy, ak lokálne riešenia nefungujú.

Dokonca aj po úspešnej liečbe sa vám na vlasoch môže prilepiť niekoľko vajíčok tvrdohlavých vší. Odstráňte všetky zvyšky hníd pomocou pinzety. Domáce prostriedky, ako je holenie a horúce kúpele, nie sú účinné pri liečbe vší. Vši ľahko prežijú obyčajné mydlo a vodu.

Ak sa niekoľko ľudí vo vašej domácnosti nakazilo všami, ošetrujte všetkých súčasne. To pomáha predchádzať reinfekcii.

Budete tiež musieť dekontaminovať svoj dom. Povysávajte celý dom a vyčistite kúpeľňu bieliacim roztokom. Vyperte všetky uteráky, posteľnú bielizeň a oblečenie v horúcej vode a vysušte v sušičke.

Ak nemôžete vyprať alebo chemicky vyčistiť určitú časť oblečenia, uzavrite ju na 72 hodín do vzduchotesného plastového vrecka.

Možno budete potrebovať silnejší liek, ak vši prežijú toto úsilie. 

V prípade vší v mihalniciach možno budete môcť vytrhnúť hnidy a vši pinzetou alebo hrebeňom. Ale najlepšou možnosťou pre infekciu v blízkosti očí je navštíviť lekára. Váš lekár vám môže predpísať špeciálny liek na vši vhodný pre oblasť očí.

Nepoužívajte bežné šampóny na vši okolo očí.

Svrbenie môže pretrvávať týždeň alebo dva, pretože vaše telo reaguje prostredníctvom alergickej reakcie na uhryznutie. Zavolajte svojho lekára, ak spozorujete opuch, alebo zmenu farby kože.

6. Ako zabrániť zavšiveniu ohanbia

Aby ste predišli zavšiveniu ohanbia, mali by ste sa vyhnúť zdieľaniu oblečenia, posteľnej bielizne alebo uterákov s kýmkoľvek, kto má vši. Sexuálnemu kontaktu sa treba vyhýbať, kým liečba nie je úplná a úspešná.

Keď vám budú diagnostikované vši, musíte o tom informovať všetkých súčasných a minulých sexuálnych partnerov, aby mohli byť tiež liečení.

   

Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. Pubic Lice Infestation (Crabs): Symptoms, Treatment, Causes (healthline.com)

2. Pubic lice (crabs) - Symptoms & causes - Mayo Clinic

3. CDC - Lice

4. Pubic lice (crabs): Symptoms, risk factors, and treatment (medicalnewstoday.com)

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/