Zápal šliach (tendinitída): Príznaky, príčiny a liečba zápalu šliach

 

Zápal šliach, alebo tendinitída je ochorenie spôsobené zápalom šliach, ktoré môže viesť k bolesti, opuchu a obmedzeniu pohyblivosti v postihnutých kĺboch.

Môže sa prejaviť v rôznych častiach tela, najčastejšie v rukách, nohách a ramenách.

Príčiny zápalu šliach môžu zahŕňať opakované pohyby, zranenia alebo zápal iných častí tela. Liečba zápalu šliach zahŕňa užívanie liekov na zmiernenie bolesti a zápalu, ako aj fyzioterapiu na zlepšenie pohyblivosti a posilnenie svalov. 

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je zápal šliach (tendinitída)

Šľacha je anatomická štruktúra, zložená z tuhého usporiadaného väziva, ktorá tvorí spojenie medzi svalmi kostry a kostrou. Šľachy a svaly spolupracujú a vyvíjajú ťažnú silu.

Tendinitída je zápal šľachy, ktorý nastáva pri nadmernej záťaži, alebo pri zranení šľachy napríklad pri športe.

Často postihuje lakeť, zápästie, prst, stehno a ďalšie časti tela. Problémy s tendinitídou sú známe aj pod označením tenisový lakeť, golfový lakeť, plavecké rameno či skokanské koleno. 

Tendinitída sa môže vyskytnúť v akomkoľvek veku, ale je častejšia u dospelých, ktorí veľa športujú. Starší ľudia sú tiež náchylní, pretože šľachy majú tendenciu strácať pružnosť a vekom slabnú.

Ak sa obal okolo šľachy zapáli, skôr ako šľacha samotná, sa tento stav nazýva tenosynovitída. Tendinitída a tenosynovitída sa môžu vyskytnúť spoločne.

 Bolest kolena

2. Typy zápalu šliach

Rôzne typy tendinitídy postihujú rôzne časti tela.

 
I. Zápal Achillovej šľachy (Achillova tendinitída)
 
Achillova šľacha sa nachádza medzi pätou a lýtkovým svalom. Achilová tendinitída je bežné športové zranenie.
 
Môže byť spôsobená aj nevhodnou obuvou, ktorá zle sedí alebo nohu poriadne nepodopiera. Je pravdepodobnejšie u pacientov s reumatoidnou artritídou.
 
 
II. Zápal ramenných šliach
 
Tendinitída supraspinatus spôsobuje lokálnu bolesť hore a po stranách ramena. Pri zápale šliach svalu supraspinatus sa bolesti zosilňujú pri vystretí ruky proti odporu.
 
U niektorých pacientov môže byť bolestivé ležať v noci na postihnutom ramene. Ak sú postihnuté aj iné šľachy v tej istej oblasti, môže mať pacient syndróm rotátorovej manžety.
 
 
III. Tenisový alebo golfový lakeť
 

Tenisový lakeť (laterálna epikondylitída) je bolesť na vonkajšej strane lakťa. Môže vyžarovať dole smerom k zápästiu.

Golfový lakeť (mediálna epikondylitída) je bolesť na vnútornej strane lakťa a je častejšia u golfistov. Bolesť je akútnejšia pri pokuse o zdvihnutie proti sile. Bolesť niekedy vyžaruje až do zápästia.

 
IV. De Quervainova tenosynovitída 
 
De Quervainova tenosynovitída je bolestivé zápalové postihnutie šliach (dlhého odťahovača a krátkeho naťahovača palca) a ich obalov. Ochorenie je častou príčinou bolestí a nepohodlia v oblasti zápästia a ruky.
 
Najčastejšie sa vyskytuje u krajčírov, mechanikov a sekretárok. Liečba si vyžaduje užívanie protizápalových liekov a znehybnenie zápästia imobilizačnou ortézou.
 

3. Zápal šliach zápästia

Vyskytuje sa hlavne u ľudí, ktorí vykonávajú pravidelne opakovaný pohyb zápästia, ako napríklad pracovník vo výrobnej linke, alebo hráč bedmintonu.
 
bolest ramena 2
 
4. Príznaky zápalu šliach
 
 
Príznaky spravidla zahŕňajú:
  • bolesť, ktorá sa zhoršuje pri pohybe

  • pocit, že šľacha pri pohybe praská

  • opuch, vyžarujúce teplo a začervenanie

  • pozdĺž šľachy sa môže vyvinúť hrčka

 
Ak dôjde k pretrhnutiu, môže byť v línii šľachy cítiť medzera a pohyb bude obtiažný. Príznaky môžu trvať niekoľko dní až niekoľko týždňov alebo mesiacov.
 

5. Príčiny a rizikové faktory

Medzi bežné príčiny zápalu šliach patrí:
  • náhle zranenie

  • opakovaný pohyb

 
Tendinitída sa často vyvíja u ľudí, ktorých práca alebo koníčky zahŕňajú opakované pohyby, pretože to zhoršuje šľachy.
 
 
Medzi ďalšie rizikové faktory patria:
  • Vek: Šľachy sú s vekom menej pružné a náchylnejšie na zranenie.

  • Profesia: Osoba, ktorej práca vyžaduje opakujúce sa pohyby, neprirodzené polohy, vibrácie a silnú námaha má zvýšené riziko zápalu.

  • Šport: Športy, ktoré zahŕňajú opakujúce sa pohyby, môžu viesť k tendinitíde, napríklad beh, tenis, plávanie, basketbale, golf a bowling.

  • Choroby: U ľudí s cukrovkou a reumatoidnou artritídou je vyššia pravdepodobnosť vzniku tendinitídy.

 

6. Diagnostika

Lekár sa spýta na príznaky a vykoná fyzické vyšetrenie. Keď sa lekár pokúsi pohnúť šľachou, môže byť počuť vŕzgavý zvuk. Stáva sa to preto, že plášť šľachy je hrubší a zapálený.
 
Ak je v jednom konkrétnom bode šľachy citlivosť, môže to znamenať tendinitídu. Ak problém neustúpi pomocou odpočinku, ľadu a voľnopredajných liekov, lekár môže odporučiť niektoré testy. 
 
Röntgen môže ukázať usadeniny vápnika okolo šľachy, čo môže pomôcť potvrdiť diagnózu. Ďalšie zobrazovacie testy, ako je ultrazvuk alebo MRI, môžu odhaliť opuch puzdra šľachy.
 

bolest krizov

7. Liečba

Cieľom liečby je zmierniť bolesť a zmierniť zápal.
 
 
V mnohých prípadoch bude stačiť:
  • odpočinok

  • teplé a studené obklady

  • lieky proti bolesti

  • dlahovanie postihnutého kĺbu

 
I. Oddych
 

Oddych pomáha pri znížení zápalu. Ak napríklad športová činnosť spôsobuje tendinitídu, musíte si od nej oddýchnuť, alebo znížiť intenzitu vykonávania daného športu.  

Nedodržanie odpočinku môže viesť ku komplikáciám.

 
II. Teplé a studené obklady
 

Ľadový a teplý obklad môžu zmierniť bolesť a opuch v postihnutej oblasti.

Aplikácia ľadu do 48 hodín po poranení môže zmierniť zápal. Ľad je možné nanášať 10 až 15 minút, raz alebo dvakrát denne. Je dôležité neaplikovať ľad priamo na pokožku, zabaľte ho do uteráka.

Úľavu môže predstavovať aj teplý kúpeľ, alebo nanášanie horúcich uterákov.

Ľad je zvyčajne najlepší na zranenia, ku ktorým došlo za posledných 48 hodín. Potom môžu byť lepšou voľbou teplé obklady.

 
III. Lieky proti bolesti
 

Zistilo sa, že protizápalové lieky pomáhajú pri bolestiach šliach.

Injekcie kortikosteroidov môžu pomôcť zmierniť príznaky zápalu šliach. Opakované injekcie však môžu oslabiť šľachu a významne zvýšiť riziko prasknutia.

Fyzioterapia, strečing a masáže postihnutej oblasti môže poskytnúť úľavu a urýchliť proces hojenia. Fyzioterapeut môže odporučiť aj konkrétne cviky určené na natiahnutie a posilnenie postihnutej šľachy a svalov.

 
IV. Liečba rázovými vlnami alebo chirurgický zákrok
 

Ak tendinitída pretrváva a okolo šľachy sú usadeniny vápnika, môže pomôcť extrakorporálna terapia rázovými vlnami. Cez pokožku prechádza rázová vlna, ktorá rozkladá usadeniny vápnika. Usadeniny možno odstrániť aj chirurgicky.

Bez vhodnej liečby môže tendinitída ľahšie vyústiť do pretrhnutia šľachy. To je vážnejší stav, ktorý si môže vyžadovať chirurgický zákrok.

8. Prevencia

Tendinitída (zápal šliach) je menej pravdepodobná, ak človek praktizuje niektoré z nasledujúcich stratégií.

 

I. Cvičenie

Činnosti zamerané na posilnenie svalov okolo šľachy môžu pomôcť zabrániť opakovaniu tendinitídy. Je dôležité vykonávať posilňovacie cvičenia pod počiatočným dohľadom fyzioterapeuta.

 

II. Strečing

Pri športových aktivitách je dôležité správne sa zahriať a natiahnuť.

 

III. Opakované pohyby

Môžu významne zvýšiť riziko vzniku alebo opakovaného výskytu tendinitídy. Riziko znížite tým, že sa vyhnete opakovaným pohybom alebo doprajete si odpočinok.

9. Často kladené otázky o zápale šliach

1. Čo je zápal šliach a aké sú jeho príčiny?

Zápal šliach, známy aj ako tendinitída, je stav, kedy šľachy, ktoré pripájajú svaly k kostiam, sa zápalovo rozpaľujú. Príčiny zápalu šliach môžu byť rôznorodé, vrátane opakovaného namáhania šliach pri športe, nadmerného zaťaženia, nesprávnej techniky cvičenia, zranení a degeneratívnych zmien v šľachách.

2. Aké sú príznaky zápalu šliach a ako sa prejavuje?

Príznaky zápalu šliach zahŕňajú bolesť, opuch a začervenanie v mieste postihnutých šliach. Pacienti môžu pociťovať obmedzenú pohyblivosť v postihnutej oblasti a bolesť pri pohybe. Bolesť môže byť najintenzívnejšia počas pohybu a počas nočného odpočinku.

3. Ako sa diagnostikuje zápal šliach?

Diagnostika zápalu šliach zahŕňa dôkladnú anamnézu, fyzikálne vyšetrenie a prípadne aj obrazové vyšetrenia, ako je ultrazvuk alebo magnetická rezonancia. Lekár sa snaží identifikovať miesto postihnutia a určiť rozsah zápalu šliach.

4. Ako sa lieči zápal šliach?

Liečba zápalu šliach závisí od rozsahu zápalu a príčiny. Na zmierňovanie bolesti a zápalu sa môžu používať protizápalové lieky a analgetiká. Odporúča sa aj odpočinok a obmedzenie zaťaženia postihnutej oblasti.

Fyzioterapia, rehabilitácia a cvičenie špecifických cvikov môžu pomôcť obnoviť pohyblivosť šliach a posilniť svaly.

5. Ako sa dá predchádzať zápalu šliach?

Prevencia zápalu šliach zahŕňa dodržiavanie správnej techniky cvičenia, postupné zvyšovanie zaťaženia pri športe, zahrievanie pred cvičením a chladenie po cvičení. Dôležité je aj udržiavanie vhodnej kondície a silných svalov, čo znižuje riziko nadmerného namáhania šliach.

Pri akýchkoľvek príznakoch zápalu šliach je dôležité vyhľadať odbornú pomoc a nepodceňovať problém, aby sa predišlo dlhodobým komplikáciám.

 
 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. Tendinitis (tendonitis): Types, symptoms, causes, and treatment (medicalnewstoday.com)

2. Tendinitis: MedlinePlus

3. Tendinitis (Bursitis) (rheumatology.org)

4. Tendinitis: Causes, Symptoms, and Treatments | Arthritis Foundation

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/