Materská kašička: Účinky, dávkovanie a využitie

 
 
Materská kašička (Geleé Royale) sa nazýva aj včelie mlieko a je to látka produkovaná sekréciou robotníc ako potrava pre larvy kolónie po dobu 3 dní. 
 
Často sa užíva ako doplnok výživy na liečenie rôznych ochorení a chronických chorôb najmä v tradičnej medicíne.
 

1. Sila materskej kašičky je v jej aktívnych zložkách

Čistá materská kašička má perleťovú farbu a želatínovú konzistenciu, má mierne kyslú chuť a na rozdiel od všeobecného presvedčenia - nie je príliš sladká. 
 
Materská kašička sa skladá zo 66% vody, 13% bielkovín (aminokyselín), 14,5% sacharidov (najmä fruktózy a glukózy), 4,5% lipidov, ale obsahuje aj vitamíny, stopové prvky a acetylcholín. Všetky základné zložky pre telo, ale aj pre pokožku.
 
Je potrebné poznamenať, že rôzne účinné látky obsiahnuté v materskej kašičke pôsobia synergicky: súčet vplyvu zložiek je väčší, ako súčet jednotlivých látok.
 
bazalny metabolizmus

2. Poskytuje antioxidačné a protizápalové účinky

Materská kašička je všeobecne známa tým, že znižuje zápal a oxidačný stres.
 
Z labolatórnych štúdií vyplýva, že špecifické aminokyseliny, mastné kyseliny a fenolické zlúčeniny nachádzajúce sa v materskej kašičke majú silné antioxidačné účinky (1).
 
Niekoľko laboratórnych štúdií ďalej ukazuje znížené hladiny prozápalových chemikálií uvoľňovaných z imunitných buniek ošetrených materskou kašou (2, 3, 4).
 
 
 

3. Znižuje riziko srdcových chorôb ovplyvňovaním hladín cholesterolu

Štúdie na zvieratách aj na ľuďoch ukazujú, že materská kašička môže pozitívne ovplyvniť hladinu cholesterolu a tým znížiť riziko srdcových chorôb.
 
Aj keď presný mechanizmus zostáva nejasný, špecifické proteíny v materskej kašičke môžu pomôcť znížiť hladinu cholesterolu (5).
 
V jednomesačnej štúdii u ľudí sa zaznamenalo zníženie celkového a „zlého“ cholesterolu LDL o 11% a 4% u ľudí, ktorí užívali približne 3 gramy kašičky denne (6).
 
bolest krizov

4. Pomáha pri hojení rán

Materská kašička sa užíva orálne, ale aj topicky - môže podporovať hojenie zápalových stavov kože a rán.
Je známe, že má antibakteriálny účinok, ktorý udržuje rany čisté a bez infekcie (7).
 
Laboratórna štúdia preukázala významne zvýšenú schopnosť opravy tkanív v ľudských bunkách ošetrených materskou kašičkou (8).
 

5. Špecifické proteíny materskej kašičky môžu znižovať krvný tlak

Materská kašička môže chrániť vaše srdce a obehový systém znížením krvného tlaku. Niekoľko laboratórnych štúdií  naznačuje, že špecifické proteíny v materskej kašičke uvoľňujú bunky hladkého svalstva vo vašich žilách a artériách, čím znižujú krvný tlak (9).
 
 
 

6. Znižuje hladinu cukru v krvi

Šesťmesačná štúdia na ľuďoch preukázala 20% zníženie hladiny cukru v krvi u ľudí, ktorí denne prijímali materskú kašičku (10).
 
zápal dutín

7. Antioxidačné vlastnosti materskej kašičky zvyšujú koncentráciu mozgu

Štúdia odhalila, že stresom indukované myši liečené materskou kašičkou mali nižšie hladiny stresových hormónov a silnejší centrálny nervový systém ako kontrolná skupina (11).
 
Ďalšia štúdia na zvieratách ukázala, že myši užívajúce materskú kašičku boli schopné lepšie odstrániť určité chemické usadeniny v mozgu spojené s Alzheimerovou chorobou (12).
 
Väčšina z týchto štúdií pripisuje ochranný účinok na mozog a nervové tkanivo materskej kašičke.
  

8. Môže zvýšiť vylučovanie sĺz a liečiť chronicky suché oči

Materská kašička môže pri perorálnom podaní liečiť syndróm suchého oka.
 
Štúdia na ľuďoch preukázala zlepšenie chronického syndrómu suchého oka u tých, ktorí užívali materskú kašičku. Výsledky naznačujú, že materská kašička môže zvýšiť sekréciu sĺz (13).
 
Na ľuďoch neboli hlásené žiadne nepriaznivé účinky. Materská kašička tak môže slúžiť ako nízkorizikové riešenie pre chronické suché oči.
 

9. Môže spomaliť proces starnutia

Výskum na zvieratách naznačuje, že materská kašička môže podporovať zvýšenú produkciu kolagénu a ochranu pred poškodením kože spojeným s vystavením UV žiareniu (14, 15).
 
Materská kašička je súčasťou aj našich kozmetických produktov z dôvodu preukázaného pozitívneho vplyvu materskej kašičky na pokožku a produkciu kolagénu, čo potvrdzujú aj štúdie.
 

10. Podporuje imunitný systém

Materská kašička môže zvýšiť prirodzenú imunitnú odpoveď vášho tela na cudzie baktérie a vírusy (16).
 
Je známe, že mastné kyseliny v materskej kašičke podporujú antibakteriálnu aktivitu, ktorá môže znížiť výskyt infekcie a podporovať imunitnú funkciu tela (17).
 
 
 
Chemoterapia bioliek

11. Znižuje vedľajšie účinky liečby rakoviny

Chemoterapia a ďalšie liečby rakoviny majú významné negatívne vedľajšie účinky, vrátane zlyhania srdca, zápalu a gastrointestinálnych problémov.
 
Materská kašička môže znížiť niektoré z negatívnych vedľajších účinkov spojených s určitými liečbami rakoviny.
Jedna štúdia odhalila významné zníženie chemoterapiou poškodeného srdca u potkanov užívajúcich materskú kašičku (18).
 

12. Môže liečiť určité príznaky menopauzy

Materská kašička môže liečiť príznaky spojené s menopauzou. Menopauza spôsobuje redukciu cirkulujúcich hormónov, čo je spojené s fyzickými a duševnými vedľajšími účinkami ako je bolesť, zhoršenie pamäte, depresia a úzkosť.

Štúdia vykonaná na 42 ženách po menopauze potvrdila zmiernenie bolesti chrbta a úzkosti (19)

 

13. Ako sa používa materská kašička

Materská kašička môže mať rôzne formy. Je možné užívať materskú kašičku ústne ako doplnok výživy v tabletovej, alebo kapsulovej forme, alebo ju aplikovať priamo na pokožku vo forme kozmetických produktov.
 
Aj keď neexistujú žiadne formálne pokyny týkajúce sa dávkovania, je nevyhnutné začať s veľmi malým množstvom materskej kašičky. Ľudia by mali okamžite prestať používať materskú kašičku, ak dostanú alergickú reakciu.
 
 
 
 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 

 

Zdroj:

Voľný preklad článku: 

https://www.healthline.com

https://www.ncbi.nlm.nih.gov 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

 

 
Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/fi/