Tetanus: Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dozviete:

 

1. Čo je tetanus

Tetanus je závažné ochorenie nervového systému spôsobené baktériou produkujúcou toxíny. Ochorenie spôsobuje svalové kontrakcie, najmä svalov čeľuste a krku.

Ťažké komplikácie tetanu môžu byť život ohrozujúce. Na tetanus neexistuje žiadny liek. Liečba sa zameriava na zvládanie symptómov a komplikácií, kým účinky tetanového toxínu nevymiznú.

Kvôli rozšírenému používaniu vakcín sú prípady tetanu zriedkavé.

2. Príznaky

Priemerný čas od infekcie po objavenie sa príznakov a symptómov (inkubačná doba) je 10 dní. Inkubačná doba sa môže pohybovať od 3 do 21 dní.

 
I. Generalizovaný tetanus
 

Najbežnejší typ tetanu sa nazýva generalizovaný tetanus. Príznaky a symptómy začínajú postupne a potom sa postupne zhoršujú počas dvoch týždňov. Zvyčajne začínajú na čeľusti a postupujú smerom nadol na tele.

 

Príznaky a symptómy generalizovaného tetanu zahŕňajú:

  • Bolestivé svalové kŕče a stuhnuté, nehybné svaly (svalová stuhnutosť) v čeľusti

  • Napätie svalov okolo vašich pier, niekedy vyvolávajúce trvalý úsmev

  • Bolestivé kŕče a stuhnutosť svalov krku

  • Ťažkosti s prehĺtaním

  • Pevné brušné svaly

 

Progresia tetanu má za následok opakované bolestivé kŕče podobné záchvatom, ktoré trvajú niekoľko minút (generalizované kŕče).

Zvyčajne sa vyklenuje krk a chrbát, nohy stuhnú, ruky sú pritiahnuté k telu a päste sú zaťaté. Svalová stuhnutosť na krku a bruchu môže spôsobiť ťažkosti s dýchaním.

Tieto silné kŕče môžu byť vyvolané príčinami, ktoré stimulujú zmysly – hlasný zvuk, fyzický dotyk, prievan alebo svetlo.

 

Ako choroba postupuje, ďalšie príznaky a symptómy môžu zahŕňať:

  • Vysoký krvný tlak

  • Nízky krvný tlak

  • Rýchla srdcová frekvencia

  • Horúčka

  • Extrémne potenie

 

II. Lokalizovaný tetanus

Táto nezvyčajná forma tetanu vedie k svalovým kŕčom v blízkosti miesta rany. Aj keď je to zvyčajne menej závažná forma ochorenia, môže prejsť do všeobecného tetanu.

 

III. Cefalický tetanus

Táto zriedkavá forma tetanu vzniká v dôsledku poranenia hlavy. To má za následok oslabené svaly na tvári a kŕče čeľustných svalov. Môže tiež prejsť do všeobecného tetanu.

 

Kedy navštíviť lekára

Tetanus je život ohrozujúce ochorenie. Ak máte príznaky tetanu, vyhľadajte pohotovostnú lekársku starostlivosť.

Ak máte jednoduchú, čistú ranu – a v priebehu posledných 10 rokov ste dostali injekciu proti tetanu – môžete sa o ranu starať doma.

 

Vyhľadajte lekársku starostlivosť v nasledujúcich prípadoch:

  • Ak počas posledných 10 rokov ste neboli očkovaný proti tetanu.

  • Nie ste si istí, kedy ste naposledy dostali injekciu proti tetanu.

  • Máte bodnú ranu, cudzí predmet v rane, uhryznutie zvieraťom alebo hlboký rez.

  • Vaša rana je kontaminovaná špinou, zeminou, výkalmi, hrdzou alebo slinami – alebo máte pochybnosti o tom, či ste ranu po takejto expozícii dostatočne vyčistili. Kontaminované rany vyžadujú preočkovanie, ak od vašej poslednej injekcie proti tetanu uplynulo päť alebo viac rokov.

zarastajuci necht bioliek

3. Príčiny        

Baktéria, ktorá spôsobuje tetanus, sa nazýva Clostridium tetani. Baktéria môže prežiť v kľudovom stave v pôde a vo výkaloch zvierat. V podstate je neaktívna, kým nenájde miesto, kde sa jej darí.

Keď spiace baktérie vstúpia do rany, čo je dobrý stav pre rast, bunky sa „prebudia“. Ako rastú a delia sa, uvoľňujú toxín nazývaný tetanospazmín. Toxín ​​poškodzuje nervy v tele, ktoré kontrolujú svaly.

 

Rizikové faktory

Najväčším rizikovým faktorom pre infekciu tetanom je neočkovanie alebo nedodržiavanie 10-ročných preočkovaní.

 

Ďalšie faktory, ktoré zvyšujú riziko infekcie tetanom, sú:

  • Rezne rany alebo rany vystavené pôde alebo hnoju

  • Cudzie teleso v rane, ako je klinec alebo trieska

  • Anamnéza zdravotných stavov potláčajúcich imunitu

  • Infikované kožné lézie u ľudí žijúcich s cukrovkou

  • Infikovaná pupočná šnúra, keď matka nie je úplne zaočkovaná

  • Spoločné a nehygienické ihly na nelegálne užívanie drog

 

4. Komplikácie

Komplikácie tetanovej infekcie môžu zahŕňať:

  • Problémy s dýchaním. Život ohrozujúce problémy s dýchaním sa môžu vyskytnúť v dôsledku stiahnutia hlasiviek a svalovej stuhnutosti na krku a bruchu, najmä pri generalizovanom kŕči.

  • Blokovanie pľúcnej tepny (pľúcna embólia). Krvná zrazenina môže zablokovať hlavnú tepnu pľúc alebo jednu z jej vetiev.

  • Zápal pľúc. Infekcia pľúc spôsobená náhodným vdýchnutím niečoho do pľúc (aspiračná pneumónia) môže byť komplikáciou generalizovaných kŕčov.

  • Zlomené kosti. Generalizované kŕče môžu spôsobiť zlomeniny chrbtice alebo iných kostí.

  • Smrť. Smrť na tetanus je často spôsobená zablokovaním dýchacích ciest počas kŕčov alebo poškodením nervov, ktoré regulujú dýchanie, srdcovú frekvenciu alebo iné funkcie orgánov.

Zaskrt

5. Prevencia

Predísť tetanu môžete očkovaním.

 

I. Očkovanie pre deti

Vakcína proti tetanu sa podáva deťom ako súčasť očkovania proti záškrtu a tetanu a acelulárnej vakcíny proti čiernemu kašľu. Záškrt je závažná bakteriálna infekcia nosa a hrdla.

Acelulárny pertussis, tiež nazývaný čierny kašeľ, je vysoko nákazlivá infekcia dýchacích ciest.

 

II. Očkovanie pre deti od 7 do 18 rokov

Preočkovacia dávka sa odporúča deťom vo veku 11 alebo 12 rokov. Táto posilňovacia dávka sa nazýva vakcína Tdap. Ak vaše dieťa v tomto veku nedostalo posilňovaciu dávku, porozprávajte sa so svojím lekárom o vhodných možnostiach.

 

III. Očkovanie pre dospelých vo veku 19 rokov a starších

Posilňovacia dávka sa odporúča dospelým raz za 10 rokov. Ak ste neboli očkovaní proti tetanu ako dieťa alebo si nie ste istí stavom očkovania, poraďte sa so svojím lekárom.

 

Očkovanie počas tehotenstva

Posilňovacia dávka sa odporúča počas tretieho trimestra tehotenstva bez ohľadu na očkovaciu schému matky.

 

6. Diagnostika

Lekári diagnostikujú tetanus na základe fyzického vyšetrenia, lekárskej a očkovanej anamnézy a príznakov a symptómov svalových kŕčov, svalovej stuhnutosti a bolesti.

Laboratórny test by sa pravdepodobne použil iba vtedy, ak má váš lekár podozrenie na iný stav spôsobujúci príznaky a symptómy.

kortikoidy

7. Liečba

Na tetanus neexistuje žiadny liek. Tetanová infekcia si vyžaduje núdzovú a dlhodobú podpornú starostlivosť, kým choroba prebieha.

Liečba pozostáva zo starostlivosti o rany, liekov na zmiernenie symptómov a podpornej starostlivosti, zvyčajne na jednotke intenzívnej starostlivosti.

Choroba postupuje asi dva týždne a zotavenie môže trvať asi mesiac.

 

I. Starostlivosť o ranu

Starostlivosť o ranu vyžaduje čistenie, aby sa odstránili nečistoty, úlomky alebo cudzie predmety, ktoré môžu obsahovať baktérie.

Váš ošetrujúci lekár tiež vyčistí ranu od odumretého tkaniva, ktoré by mohlo poskytnúť prostredie, v ktorom môžu rásť baktérie.

 

II. Lieky

  • Antitoxínová terapia sa používa na zacielenie toxínov, ktoré ešte nenapadli nervové tkanivá. Táto liečba, nazývaná pasívna imunizácia, je ľudská protilátka proti toxínu.

  • Sedatíva, ktoré spomaľujú funkciu nervového systému, môžu pomôcť kontrolovať svalové kŕče.

  • Očkovanie jedným zo štandardných očkovaní proti tetanu pomáha vášmu imunitnému systému bojovať proti toxínom.

  • Antibiotiká, podávané perorálne alebo injekčne, môžu pomôcť v boji proti tetanovým baktériám.

  • Iné lieky. Iné lieky sa môžu použiť na reguláciu nedobrovoľnej svalovej aktivity, ako je tlkot srdca a dýchanie. Morfín sa môže použiť na tento účel, ako aj na sedáciu.

 

III. Domáca liečba

Správna starostlivosť o ranu je dôležitá pre akýkoľvek typ rany. Vyhľadajte lekársku starostlivosť, ak máte bodnú ranu, hlboký rez, uhryznutie zvieraťom, cudzí predmet v rane alebo ranu kontaminovanú špinou, zeminou, výkalmi, hrdzou alebo slinami.

Ak si nie ste istí, kedy ste boli naposledy očkovaní proti tetanu, vyhľadajte lekársku pomoc. Kontaminované alebo vážnejšie rany vyžadujú preočkovanie, ak od vašej poslednej injekcie proti tetanu uplynulo päť alebo viac rokov.

 

Ak máte menšiu ranu, tieto kroky pomôžu predchádzať infekciám:

  • Kontrolujte krvácanie. Aplikujte priamy tlak na zastavenie krvácania.

  • Vyčistite ranu. Po zastavení krvácania ranu opláchnite fyziologickým roztokom, balenou vodou alebo čistou tečúcou vodou.

  • Užívajte antibiotiká. Naneste tenkú vrstvu antibiotického krému alebo masti, aby ste zabránili rastu baktérií a infekcii.

  • Zakryte ranu. Obväzy môžu udržať ranu čistú a udržať škodlivé baktérie mimo rany. Ranu držte zakrytú, kým sa nevytvorí chrasta. Ak ranu nemôžete dôkladne vyčistiť, nezakrývajte ju a vyhľadajte lekársku pomoc.

  • Meňte obväzy. Ranu opláchnite, naneste antibiotickú masť a obväz vymeňte aspoň raz denne alebo vždy, keď sa obväz namočí alebo zašpiní.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 
Odborný dohľad: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
Vzdelanie: Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroj:

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tetanus/symptoms-causes/syc-20351625

Bennett JE, et al. Tetanus (Clostridium tetani). In: Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 9th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed March 4, 2021.

Tetanus: For clinicians. Centers for Disease Control and Prevention. https://www.cdc.gov. Accessed March 4, 2021.

Thwaites L. Tetanus. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed March 4, 2021.

AskMayoExpert. Tetanus, diphtheria, and pertussis (Tdap) vaccination. Mayo Clinic; 2020.

Fowler GC, et al., eds. Wound dressing. In: Pfenninger and Fowler's Procedures for Primary Care. 4th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed March 4, 2021.

Havers FP, et al. Use of tetanus toxoid, reduced diphtheria toxoid, and acellular pertussis vaccines: Updated recommendations of the advisory committee on immunization practices — United States, 2019. MMWR Morbidity and Mortality Weekly Report, 2020; doi:10.15585/mmwr.mm6903a5.

Tetanus (lockjaw). U.S. Department of Health and Human Services. https://www.vaccines.gov/diseases/tetanus. Accessed March 4, 2021.

 

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

 

https://stock.adobe.com/sk/