Svrbenie tela: Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Svrbenie tela

Svrbenie tela je nepríjemný, dráždivý pocit, ktorý vás núti poškriabať sa. Svrbenie tela, alebo pokožky je často spôsobené suchou pokožkou. Je to bežné u starších ľudí, pretože pokožka má tendenciu byť s vekom suchšia.

V závislosti od príčiny svrbenia môže vaša pokožka vyzerať normálne, červená, drsná alebo hrboľatá. Opakované škrabanie môže spôsobiť sčervenanie kože, ktorá môže krvácať alebo sa infikovať.

Mnoho ľudí nájde úľavu pomocou opatrení starostlivosti o seba, ako je denné zvlhčovanie, používanie jemných čistiacich prostriedkov a kúpanie sa vlažnou vodou. Dlhodobá úľava vyžaduje identifikáciu a liečbu príčiny svrbenia kože.

Bežnou liečbou sú liečivé krémy, vlhké obväzy a perorálne lieky proti svrbeniu.

2. Príznaky svrbenia tela

Svrbenie tela môže postihnúť malé oblasti, ako je pokožka hlavy, ruka alebo noha alebo celé telo. Svrbenie tela sa môže vyskytnúť bez akýchkoľvek iných viditeľných zmien na koži.

 

Ďalšie príznaky spojené so svrbením tela:

  • Sčervenanie

  • Škrabance

  • Hrbolčeky, škvrny alebo pľuzgiere

  • Suchá, popraskaná pokožka

  • Kožené alebo šupinaté škvrny

Niekedy svrbenie trvá dlho a môže byť intenzívne. Keď si miesto pošúchate alebo poškriabete, bude to svrbieť. A čím viac to svrbí, tým viac sa škriabete. Prelomiť tento cyklus svrbenia a škrabancov môže byť ťažké.

 

Kedy navštíviť lekára

Navštívte svojho lekára alebo špecialistu na kožné ochorenia (dermatológa), ak svrbenie:

  • Trvá viac ako dva týždne a nezlepšuje sa pomocou opatrení starostlivosti o seba

  • Je závažná a odvádza vás od každodenných rutín alebo vám bráni zaspať

  • Prichádza náhle a nedá sa ľahko vysvetliť

  • Ovplyvňuje celé vaše telo

  • Je sprevádzané ďalšími príznakmi a symptómami, ako je strata hmotnosti, horúčka alebo nočné potenie
 

Ak stav napriek liečbe pretrváva tri mesiace, navštívte dermatológa, ktorý vyšetrí kožné ochorenie. Môže byť tiež potrebné navštíviť internistu, aby ste boli vyšetrený aj na iné ochorenia.

 melanom

3. Príčiny svrbenia tela

Príčiny svrbenia tela zahŕňajú:

  • Kožné ochorenia. Medzi príklady patrí suchá koža (xeróza), ekzém (dermatitída), psoriáza, svrab, parazity, popáleniny, jazvy, bodnutie hmyzom a žihľavka.

  • Vnútorné choroby. Svrbenie na celom tele môže byť príznakom základného ochorenia, ako je ochorenie pečene, ochorenie obličiek, anémia, cukrovka, problémy so štítnou žľazou, mnohopočetný myelóm alebo lymfóm.

  • Nervové poruchy. Príklady zahŕňajú roztrúsenú sklerózu, zovreté nervy a pásový opar (herpes zoster).

  • Psychiatrické stavy. Príklady zahŕňajú úzkosť, obsedantno-kompulzívnu poruchu a depresiu.

  • Podráždenie a alergické reakcie. Vlna, chemikálie, mydlá a iné látky môžu dráždiť pokožku a spôsobiť vyrážky a svrbenie. Niekedy látka, napríklad jedovatý brečtan alebo kozmetika, spôsobuje alergickú reakciu. Tiež reakcie na určité lieky, ako sú narkotické lieky proti bolesti (opioidy), môžu spôsobiť svrbenie kože.

Niekedy nie je možné určiť príčinu svrbenia.

 

Komplikácie

Svrbenie kože, ktoré je závažné alebo trvá viac ako šesť týždňov (chronický pruritus), môže ovplyvniť kvalitu vášho života. Môže to prerušiť váš spánok alebo spôsobiť úzkosť alebo depresiu.

Dlhotrvajúce svrbenie a škrabanie môže zvýšiť intenzitu svrbenia, čo môže viesť k poraneniu kože, infekcii a zjazveniu.

 

4. Diagnostika

Sledovanie príčiny svrbenia môže chvíľu trvať a zahŕňať fyzické vyšetrenie a otázky týkajúce sa vašej anamnézy. Ak si váš lekár myslí, že vaša svrbiaca koža je výsledkom zdravotného ochorenia, môžete podstúpiť testy vrátane:

  • Krvný test. Kompletný krvný obraz môže poskytnúť dôkaz o vnútornom ochorení, ktoré spôsobuje vaše svrbenie, ako je napríklad anémia.

  • Testy funkcie štítnej žľazy, pečene a obličiek. Poruchy pečene alebo obličiek a abnormality štítnej žľazy, ako je hypertyreóza, môžu spôsobiť svrbenie.

  • Röntgenové snímky hrudníka. Röntgen hrudníka môže ukázať, či máte zväčšené lymfatické uzliny, ktoré môžu sprevádzať svrbenie kože.

 Vypadávanie_vlasov_bioliek_3

5. Liečba

Liečba svrbenia kože sa zameriava na odstránenie príčiny svrbenia. Ak domáce prostriedky nezmierňujú svrbenie pokožky, lekár vám môže odporučiť lieky na predpis alebo iné liečby.

Kontrola príznakov svrbenia kože môže byť náročná a môže vyžadovať dlhodobú liečbu. Možnosti zahŕňajú:

 

I. Kortikosteroidné krémy a masti

Ak vás koža svrbí a je červená, lekár vám môže navrhnúť aplikáciu liečivého krému alebo masti na postihnuté miesta. Ošetrenú pokožku potom môžete prikryť vlhkým bavlneným materiálom. Vlhkosť pomáha pokožke absorbovať liek a má chladivý účinok.

Ak máte silné svrbenie alebo chronický stav, váš lekár vám môže odporučiť túto rutinu pred spaním: Kúpte sa v obyčajnej vlažnej vode po dobu 20 minút a potom naneste triamcinolón 0,025% až 0,1% masť na vlhkú pokožku.

To zachytáva vlhkosť a pomáha absorbovať liek. Potom si oblečte staré pyžamo. Opakujte túto rutinu pred spaním niekoľko nocí.

 

II. Iné krémy a masti

Ďalšie liečby, ktoré aplikujete na kožu, zahŕňajú inhibítory kalcineurínu, ako je takrolimus a pimekrolimus. Alebo môžete nájsť úľavu pomocou lokálnych anestetík, kapsaicínu alebo doxepínu.

 

III. Orálne lieky

Antidepresíva nazývané selektívne inhibítory spätného vychytávania serotonínu, ako je fluoxetín, sertralín a tricyklické antidepresíva, ako je doxepín, môžu byť užitočné pri zmierňovaní niektorých typov chronického svrbenia. Počas 8 až 12 týždňov po začatí liečby nemusíte pociťovať plný prínos niektorých z týchto liekov.

 

IV. Svetelná terapia (fototerapia)

Fototerapia zahŕňa vystavenie pokožky špecifickému typu svetla. To môže byť dobrá voľba pre ľudí, ktorí nemôžu užívať perorálne lieky. Pravdepodobne budete potrebovať viac fototerapie, kým nebude svrbenie pod kontrolou.

 osýpky bioliek

6. Domáca liečba svrbenia tela

Na dočasnú úľavu od svrbenia vyskúšajte tieto opatrenia starostlivosti o seba:

 

I. Vyhnite sa veciam alebo situáciám, ktoré spôsobujú svrbenie

Pokúste sa zistiť, čo spôsobuje vaše príznaky a vyhnúť sa tomu. Môže to byť vlnené oblečenie, príliš vykúrená miestnosť, príliš veľa horúcich kúpeľov alebo vystavenie čistiacim prostriedkom.

 

II. Denne zvlhčujte svoju pokožku

Naneste hypoalergénny hydratačný krém bez parfumácie na postihnutú pokožku aspoň raz denne. Na suchú pokožku fungujú hustejšie krémy a masti lepšie ako pleťové vody.

 

III. Ošetrujte pokožku hlavy

Na suchú, svrbivú pokožku hlavy vyskúšajte voľnopredajné liečivé šampóny s obsahom pyritiónu zinočnatého, ketokonazolu, sulfidu selénu, alebo uhoľného dechtu. Možno budete musieť vyskúšať niekoľko produktov, kým nájdete ten, ktorý funguje pre vaše vlasy a ochorenie.

Alebo možno zistíte, že striedanie produktov pomáha. Nepoužívajte liečivý šampón hneď po chemickom relaxačnom procese – radšej použite neutralizačný šampón.

 

IV. Znížte svoj stres alebo úzkosť

Stres alebo úzkosť môžu zhoršiť svrbenie. Mnoho ľudí zistilo, že techniky ako poradenstvo, terapia modifikácie správania, akupunktúra, meditácia a jóga môžu pomôcť znížiť stres alebo úzkosť.

 

V. Vyskúšajte voľne predajný perorálny liek na alergiu

Niektoré voľnopredajné lieky na alergiu (antihistaminiká), ako je difenhydramín, môžu spôsobiť ospalosť. Tento typ piluliek môže byť užitočný pred spaním, ak vám svrbenie pokožky narúša spánok. Antihistaminiká nepomáhajú so svrbením, ktoré nasleduje po infekcii pásovým oparom.

 

VI. Použite zvlhčovač

Zvlhčovač môže poskytnúť určitú úľavu, ak vykurovanie domu spôsobuje, že vzduch vo vašej domácnosti je suchý.

 

VII. Používajte krémy, mlieka alebo gély, ktoré upokojujú a ochladzujú pokožku

Krátkodobé používanie kortikosteroidného krému bez predpisu môže dočasne zmierniť svrbenie sprevádzané červenou, zapálenou pokožkou. Alebo skúste kalamínové mlieko alebo krémy s mentolom, gáfor, kapsaicín alebo lokálne anestetikum, ako je pramoxín.

Uchovávanie týchto produktov v chladničke môže zvýšiť ich upokojujúci účinok. Kortikosteroidné krémy nepomáhajú pri svrbení, ktoré nasleduje po infekcii pásovým oparom.

 

VIII. Vyhnite sa poškriabaniu

Zakryte si svrbivú oblasť, ak sa nemôžete vyhnúť poškriabaniu. Ostrihajte si nechty a ak to pomôže, noste počas spánku rukavice.

 

IX. Okúpte sa

Použite vlažnú vodu a prisypte si do kúpeľa asi pol šálky (100 gramov) epsomskej soli, sódy bikarbóny alebo prípravku do kúpeľa na báze ovsených vločiek.

Použite jemný čistiaci prostriedok, obmedzte jeho použitie na podpazušie a slabiny. Nedrhnite sa príliš silno a obmedzte čas kúpania. Potom sa dôkladne opláchnite, osušte a hydratujte.

 

X. Zostaňte oddýchnutí

Dostatok spánku môže znížiť riziko svrbenia kože.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborný dohľad: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
Vzdelanie: 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
Prax: 
2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave
2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroje: 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/itchy-skin/symptoms-causes/syc-20355006

Fazio SB, et al. Pruritis: Overview of management. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 30, 2020.

AskMayoExpert. Pruritus without rash. Mayo Clinic; 2020.

James WD, et al. Pruritus and neurocutaneous dermatoses. In: Andrews' Diseases of the Skin: Clinical Dermatology. 13th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 17, 2020.

Yosipovitch G, et al. Chronic pruritis. The New England Journal of Medicine. 2013;368:1625.

Gibson LE (expert opinion). Mayo Clinic. Nov. 25, 2020.

Fazio SB, et al. Pruritis: Etiology and patient evaluation. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 30, 2020.

James WD, et al. Eczema, atopic dermatitis, and noninfectious immunodeficiency disorders. In: Andrews' Diseases of the Skin: Clinical Dermatology. 13th ed. Elsevier; 2020. https://www.clinicalkey.com. Accessed Nov. 17, 2020.

Taylor, SC. Cosmetic applications. In: Treatments for Skin of Color. Elsevier; 2011.

Kermott CA, et al., eds. Poison ivy rash. In: Mayo Clinic Book of Home Remedies. 2nd ed. Time; 2017.

Kermott CA, et al., eds. Poison ivy rash. In: Mayo Clinic Book of Home Remedies. 2nd ed. Time; 2017.

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/