Spinálna stenóza: Príznaky, príčiny a liečba

 
Spinálna stenóza je ochorenie, pri ktorom sa zúži priestor okolo miechy, čo môže spôsobiť tlak na nervy a spôsobiť bolesti, slabosť alebo znecitlivenie v dolnej časti tela.
 
Spinálna stenóza sa môže vyskytnúť v dôsledku ochorení kĺbov, ako je napríklad artróza, alebo poškodenia miechy spôsobeného napríklad úrazmi. Príznaky spinálnej stenózy zahŕňajú bolesti chrbta, slabosť alebo znecitlivenie v dolnej časti tela a ťažkosti pri chôdzi.
 
Liečba spinálnej stenózy závisí od závažnosti ochorenia a môže zahŕňať liečbu liekmi, fyzioterapiu a v prípade závažných prípadov aj chirurgický zákrok.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je spinálna stenóza

Spinálna stenóza je zúženie priestorov vo vašej chrbtici, čo môže spôsobiť tlak na nervy, ktoré prechádzajú chrbticou. Spinálna stenóza sa najčastejšie vyskytuje v dolnej časti chrbta a krku.

Niektorí ľudia so spinálnou stenózou nemusia mať príznaky. Iní môžu pociťovať bolesť, mravčenie, necitlivosť a svalovú slabosť. Príznaky sa môžu časom zhoršiť.

Spinálna stenóza je najčastejšie spôsobená opotrebovaním chrbtice v súvislosti s osteoartritídou. V závažných prípadoch spinálnej stenózy môžu lekári odporučiť operáciu na vytvorenie dodatočného priestoru pre miechu alebo nervy.

 bolest krížov bioliek_1

2. Typy spinálnej stenózy

Typ spinálnej stenózy je klasifikovaný podľa toho, kde na chrbtici sa vyskytuje. Je možné mať viac ako jeden typ spinálnej stenózy.

 

Dva hlavné typy spinálnej stenózy sú:

I. Cervikálna stenóza

Tento typ sa vyskytuje v krčnej časti vašej chrbtice. Rizikom je kompresia miechy, ktorú môže nasledovať rad neurologických ťažkostí. Závažnosť sa odvíja od miesta a rozsahu poškodenia.

II. Lumbálna stenóza

Tento typ stenózy sa vyskytuje v krížovej časti chrbta. Je to najbežnejšia forma spinálnej stenózy.

Pri lumbálnej stenóze v dolnej časti chrbtice dochádza k stlačeniu nervového koreňa miechového kanála a to môže vyvolať príznaky ischiatického brnenia, slabosť, alebo stuhnutosť vyžarujúcu z dolnej časti chrbtice do oblasti zadku a nôh a to hlavne pri fyzickej aktivite. 

Spinalna stenoza 3

3. Príznaky

Bolesti spôsobené spinálnou stenózou vám potvrdí MRI, alebo CT vyšetrenie. Príznaky začínajú postupne a časom sa zhoršujú. Príznaky sa líšia v závislosti od miesta stenózy a od toho, ktoré nervy sú postihnuté.

I. Na krku (krčná chrbtica)

 

II. V dolnej časti chrbta (bedrová chrbtica)

  • Necitlivosť alebo mravčenie v chodidle alebo nohe

  • Slabosť v chodidle alebo nohe

  • Bolesť alebo kŕče v jednej alebo oboch nohách pri dlhom státí alebo pri chôdzi, ktoré zvyčajne ustúpia, keď sa predkloníte alebo sadnete

  • Bolesť chrbta

 

Kedy navštíviť lekára

Ak máte niektorý z uvedených príznakov, navštívte svojho lekára.

 Spinalna stenoza

4. Príčiny spinálnej stenózy

Chrbtica je sústava stavcov tiahnuca sa od krku až do krížovej časti tela. Stavce tvoria miechový kanál, ktorý chráni vašu miechu (nervy).

Spoločným znakom príčin spinálnej stenózy je že menia štruktúru chrbtice, čo spôsobuje zúženie priestoru okolo miechy a nervových koreňov.

 

Príčiny spinálnej stenózy môžu zahŕňať:

I. Kostné ostrohy

Opotrebenie spôsobené osteoartritídou na stavcoch môže vyvolať tvorbu kostných výbežkov, ktoré môžu prerásť do miechového kanála.

Pagetova choroba je ochorenie kostí prejavujúce sa zmenou tvaru, deformáciami, zväčšovaním objemu a tiež stratou pevnosti postihnutých kostí. 

II. Hernia disku (vysunutá platnička)

Platnička funguje ako tlmič medzi stavcami, ale má tendenciu vekom vysychať. Trhliny vo vonkajšej časti platničky môžu umožniť, aby časť mäkkého vnútorného materiálu unikla a tlačila tak na miechu alebo nervy.

III. Zhrubnuté väzy

Väzy pomáhajú držať stavce chrbtice pohromade, ale môžu časom stuhnúť a zhrubnúť. Tieto zhrubnuté väzy sa môžu vydúvať do miechového kanála.

IV. Nádory

Abnormálne výrastky sa môžu tvoriť vo vnútri miechy, v membránach ktoré pokrývajú miechu alebo v priestore medzi miechou a stavcami.

V. Poranenia chrbtice

Autonehody a iné traumy môžu spôsobiť dislokácie alebo zlomeniny jedného alebo viacerých stavcov. Vysunutá kosť pri zlomenine chrbtice môže poškodiť obsah miechového kanála.

Opuch blízkeho tkaniva bezprostredne po operácii chrbta môže tiež spôsobiť tlak na miechu alebo nervy.

Rizikové faktory

Väčšina ľudí so spinálnou stenózou má viac ako 50 rokov. Hoci degeneratívne zmeny môžu spôsobiť spinálnu stenózu u mladších ľudí, je potrebné zvážiť aj iné príčiny.

Patrí medzi ne trauma, vrodená deformácia chrbtice, ako je skolióza a genetické ochorenie ovplyvňujúce vývoj kostí a svalov v celom tele.

 

Komplikácie

Zriedkavo môže neliečená závažná spinálna stenóza postupovať a spôsobiť trvalé následky ako:

  • Necitlivosť
  • Slabosť
  • Problémy s rovnováhou
  • Inkontinencia
  • Paralýza
 bolest krizov

5. Diagnostika spinálnej stenózy

Na diagnostiku spinálnej stenózy sa vás lekár môže opýtať na príznaky a symptómy, prediskutovať vašu anamnézu a vykonať fyzické vyšetrenie.

Môže vás poslať na zobrazovacie testy, ktoré mu pomôžu určiť príčinu vašich príznakov a symptómov.

 

Zobrazovacie testy:

I. Röntgenový snímok

Röntgenový snímok chrbta môže odhaliť kostné zmeny, ako sú kostné ostrohy, ktoré môžu zužovať priestor v miechovom kanáli. Každé röntgenové vyšetrenie ale zahŕňa malé vystavenie sa žiareniu.

II. Magnetická rezonancia (MRI)

MRI využíva silný magnet a rádiové vlny na vytváranie prierezových snímok vašej chrbtice. Test dokáže odhaliť poškodenie vašich platničiek a väzov, ako aj prítomnosť nádorov. Najdôležitejšie je, že môže ukázať, kde sú nervy v mieche pod tlakom.

III. CT alebo CT myelogram

Ak nemôžete podstúpiť magnetickú rezonanciu, váš lekár vám môže odporučiť počítačovú tomografiu (CT), test, ktorý kombinuje röntgenové snímky zhotovené z mnohých rôznych uhlov na vytvorenie detailných prierezových snímok vášho tela.

Pri CT myelograme sa CT vyšetrenie vykonáva po injekcii kontrastného farbiva. Farbivo ohraničuje miechu a nervy a môže odhaliť herniu platničky, kostné ostrohy a nádory.

6. Liečba

Liečba spinálnej stenózy závisí od miesta stenózy a závažnosti vašich príznakov a symptómov.

Porozprávajte sa so svojím lekárom o liečbe, ktorá je pre vašu situáciu najlepšia. Ak sú vaše príznaky mierne alebo sa u vás nevyskytujú žiadne, váš lekár môže sledovať váš stav pravidelnými kontrolnými vyšetreniami.

Môže vám ponúknuť niekoľko tipov na starostlivosť o seba, ktoré môžete urobiť doma. Ak to nepomôže, môže odporučiť lieky alebo fyzioterapiu. Operácia môže byť možnosťou, ak iné spôsoby liečby nepomohli.

I. Lieky

Váš lekár vám môže predpísať:

  • Lieky proti bolesti. Lieky proti bolesti, ako je ibuprofén, naproxén a acetaminofén sa môžu dočasne použiť na zmiernenie bolesti spinálnej stenózy. Zvyčajne sa odporúčajú len na krátky čas, pretože existuje len málo dôkazov o prínose dlhodobého používania.

  • Antidepresíva. Nočné dávky tricyklických antidepresív, ako je amitriptylín, môžu pomôcť zmierniť chronickú bolesť.

  • Lieky proti záchvatom. Niektoré lieky proti záchvatom, ako je gabapentín a pregabalín sa používajú na zníženie bolesti spôsobenej poškodenými nervami.

  • Na krátkodobú úľavu od bolesti môžu byť užitočné lieky, ktoré obsahujú lieky súvisiace s kodeínom, ako je oxykodón a hydrokodón. Opioidy možno tiež opatrne zvážiť pri dlhodobej liečbe. Prinášajú však riziko vážnych vedľajších účinkov vrátane vytvárania návykov.

II. Fyzioterapia

Je bežné, že ľudia, ktorí majú spinálnu stenózu, sú menej aktívni v snahe znížiť bolesť. To však môže viesť k svalovej slabosti, čo môže mať za následok väčšiu bolesť. Fyzioterapeut vás môže naučiť cvičenia, ktoré vám môžu pomôcť:

  • Vybudovať silu a vytrvalosť

  • Udržať pružnosť a stabilitu chrbtice

  • Zlepšť svoju rovnováhu

 bolest krcnej chrbtice 2

III. Steroidné injekcie

Vaše nervové korene môžu byť podráždené a opuchnuté na miestach, kde sú zovreté. Zatiaľ čo injekcia steroidného lieku (kortikosteroid) do priestoru okolo nárazu nevyrieši stenózu, môže pomôcť znížiť zápal a zmierniť niektoré bolesti.

Steroidné injekcie nefungujú u každého. Opakované injekcie steroidov môžu oslabiť okolité kosti a spojivové tkanivo, takže tieto injekcie môžete dostať len niekoľkokrát do roka.

IV. Chirurgická dekompresia bedrovej chrbtice

Operatívna dekompresia (uvoľnenie) bedrovej chrbtice je operácia využívaná na liečbu stlačených nervov v dolnej (bedrovej) časti chrbtice, ktoré blokujú napríklad chôdzu alebo cit v nohách.

Odporúča sa v tom prípade, ak predošlé chirurgické zákroky nezlepšili u pacienta jeho stav. Cieľom je stlmiť pretrvávajúce bolesti a necitlivosť v nohách, spôsobené tlakom na nervy v chrbtici.

V. Operácia

Operácia môže byť zvažovaná ak iné druhy liečby nepomohli alebo ak máte zdravotné postihnutie spôsobené spinálnou stenózou. Ciele operácie zahŕňajú zmiernenie tlaku na miechu alebo nervové korene vytvorením väčšieho priestoru v miechovom kanáli.

Chirurgická dekompresia bedrovej chrbtice je najdefinitívnejším spôsobom, ako sa pokúsiť vyriešiť symptómy spinálnej stenózy.

Výskum ukazuje, že operácie chrbtice majú za následok menej komplikácií, keď ich vykonávajú skúsení chirurgovia. Neváhajte sa opýtať na skúsenosti svojho chirurga s operáciou spinálnej stenózy. Ak máte nejaké pochybnosti, získajte druhý názor.

 

Príklady operačných zákrokov na liečbu spinálnej stenózy zahŕňajú:

 

a) Laminektómia

Týmto postupom sa odstráni zadná časť (lamina) postihnutého stavca. Laminektómia sa niekedy nazýva dekompresná operácia, pretože zmierňuje tlak na nervy tým, že okolo nich vytvára viac priestoru.

V niektorých prípadoch môže byť potrebné, aby bol tento stavec spojený s priľahlými stavcami (spinálna fúzia), aby sa zachovala pevnosť chrbtice.

 

b) Laminotómia

Tento postup odstráni iba časť lamina, zvyčajne sa vyreže diera dostatočne veľká na to, aby sa uvoľnil tlak v konkrétnom mieste.

 

c) Laminoplastika

Tento zákrok sa vykonáva len na stavcoch na krku (krčná chrbtica). Otvára priestor v miechovom kanáli vytvorením závesu na lamine.

 

d) Minimálne invazívna operácia

Tento prístup k chirurgickému zákroku odstraňuje kosť alebo laminu spôsobom, ktorý znižuje poškodenie blízkeho zdravého tkaniva. To má za následok menšiu potrebu robiť spinálne fúzie.

Zatiaľ čo spinálne fúzie sú užitočným spôsobom, ako stabilizovať chrbticu a znížiť bolesť, ich vyhýbaním sa môžete znížiť potenciálne riziká, ako je bolesť po chirurgickom zákroku a zápaly a choroby v blízkych častiach chrbtice.

Okrem zníženia potreby spinálnej fúzie sa ukázalo, že minimálne invazívny prístup k operácii vedie ku kratšiemu času zotavenia.

Vo väčšine prípadov tieto operácie vytvárajúce priestor pomáhajú znižovať príznaky spinálnej stenózy. Príznaky niektorých ľudí však zostávajú rovnaké alebo sa po operácii zhoršujú.

 tejpovanie

7. Domáca liečba

Lekár vám môže navrhnúť, aby ste do svojho života začlenili niekoľko domácich procedúr vrátane:

I. Skúšanie liekov proti bolesti

Voľne predajné lieky, ako je aspirín, ibuprofén, naproxén a acetaminofén môžu pomôcť znížiť bolesť a zápal.

II. Aplikácia teplých alebo studených zábalov

Niektoré príznaky cervikálnej spinálnej stenózy možno zmierniť aplikáciou tepla alebo ľadu na krk.

III. Udržiavanie zdravej hmotnosti

Zamerajte sa na udržanie zdravej hmotnosti. Ak máte nadváhu alebo obezitu, lekár vám môže odporučiť, aby ste schudli. Strata nadmernej hmotnosti môže znížiť bolesť tým, že uvoľní trochu stresu z chrbta, najmä bedrovej časti chrbtice.

IV. Cvičenie

Ohýbacie, naťahovacie a posilňovacie cvičenia môžu pomôcť „otvoriť“ chrbticu. Porozprávajte sa s fyzioterapeutom alebo so svojím lekárom o tom, aké cvičenia sú bezpečné pre vás doma.

V. Pomocou palice alebo chodítka

Okrem zabezpečenia stability môžu tieto pomôcky pomôcť zmierniť bolesť tým, že vám umožnia predkloniť sa pri chôdzi.

  

Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 

Zdroje: 

1. Spinal stenosis - Symptoms and causes - Mayo Clinic

2. Spinal Stenosis Symptoms & Causes | NIAMS (nih.gov)

3. Know Your Back (spine.org)

 

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/