Seknutie v krížoch: Príznaky, príčiny a liečba

 
Seknutie v krížoch, alebo lumbago je bolestivý stav spôsobený zápalom, alebo poškodením svalov a kĺbov v oblasti krížov.
 
Seknutie v krížoch môže byť spôsobené nadmernou fyzickou záťažou, sedavým spôsobom života alebo ochoreniami kĺbov, ako je napríklad artróza. Príznaky seknutia v krížoch zahŕňajú bolesti v oblasti krížov, ťažkosti pri chôdzi alebo zmene polohy tela a zvýšenú citlivosť na dotyk v dotknutej oblasti.
 
Liečba seknutia v krížoch závisí od príčiny a môže zahŕňať liečbu liekmi, fyzioterapiu a v prípade závažných prípadov aj chirurgický zákrok.

Seknutie v krížoch

Seknutie v krížoch je rozšírený problém. Vo väčšine prípadov sa u ľudí rozvinie bolesť chrbta po tom, čo robia niečo namáhavé, ako je zdvíhanie ťažkej škatule, vzpieranie alebo rýchly krútiaci sa alebo trhavý pohyb zahŕňajúci chrbát.

Úroveň poranenia a závažnosť bolesti môžu ovplyvniť typ liečby, ktorú osoba potrebuje. Niekedy sa menšie prípady ostrej bolesti dolnej časti chrbta vyriešia samy, ale niektorí ľudia môžu vyžadovať návštevu lekára a fyzikálnu terapiu, ktorá im pomôže posilniť svaly a zabrániť budúcemu zraneniu.

Príčiny seknutia v krížoch

V chrbte sa stretáva veľa rôznych svalov, kostí a spojivových tkanív. To znamená, že jednotlivec môže pociťovať bolesť v tejto oblasti z rôznych dôvodov.

Mierne odchýlky v tom, ako človek prežíva bolesť, môžu lekárovi pomôcť identifikovať zdroj bolesti chrbta.

Nasledujú niektoré možné príčiny seknutia v krížoch.

I. Svalové napätie

K natiahnutiu svalov môže dôjsť v dôsledku jednoduchého úkonu, ako je ohýbanie sa, aby ste niečo zdvihli, alebo krútenie pri držaní niečoho ťažkého.

Môžete pociťovať ostrú bolesť, ktorá spôsobuje pocit pálenia alebo brnenia alebo vyžarujúcu bolesť. Môžete mať tiež stuhnutý chrbát, boľavé svaly a bolesť, ktorá sa zhoršuje, ak sa krútite alebo hýbete chrbtom.

Svalové natiahnutia sú vo všeobecnosti menšie zranenia a často vyžadujú malú alebo žiadnu liečbu.

Lieky na svalové napätie v chrbte

Svalové napätie vo všeobecnosti dobre reaguje na odpočinok, čo znamená vyhnúť sa fyzickej aktivite na niekoľko dní, kým sa sval uzdraví. Kým sa svalové napätie hojí, vyhnite sa sedeniu vzpriamene, pretože to môže zasiahnuť poranenú oblasť.

Avšak po niekoľkých dňoch odpočinku môže fyzická aktivita pomôcť posilniť svaly. Recenzia z roku 2017 naznačuje, že všeobecné cvičenie aj cvičenia špecifické pre chrbát môžu pomôcť znížiť bolesť dolnej časti chrbta.

Jemné aktivity, ako je plávanie alebo bicyklovanie, môžu pomôcť posilniť svaly a udržať telo zdravé. Tiež spolupráca s fyzioterapeutom na vytvorení jemnej cvičebnej rutiny môže pomôcť posilniť postihnutý sval na chrbte.

 

Aplikácia horúcich alebo studených zábalov môže pomôcť pri liečbe symptómov, ako je opuch a bolesť. Počas prvých dní niekoľkokrát denne striedajte 15–20 minút chladu a 20 minút odpočinku. Potom môže použitie tepelného zábalu pomôcť uvoľniť napäté svaly a podporiť krvný obeh.

Lieky proti bolesti, ako je ibuprofén a acetaminofén môžu tiež pomôcť kontrolovať príznaky bolesti. Vždy dodržiavajte odporúčania týkajúce sa dávkovania a nepoužívajte tieto lieky na prekonanie bolesti.

 bolest krizov

II. Ischias (zápal sedacieho nervu)

Sedací nerv je dlhý nerv, ktorý prechádza od chrbta k nohám. Ischias, čo sa týka bolesti v tomto nerve, sa vyskytuje v dôsledku tlaku na ischiatický nerv. Tento tlak môže byť spôsobený zranením, ako je herniovaný disk (vysunutá platnička), alebo dlhodobejším problémom, ako je nesprávne držanie tela.

Ischias je pomerne častý u dospelých, pričom 10 – 40 % ľudí ho zažije v určitom okamihu svojho života. Je dôležité nezovšeobecňovať bolesť chrbta alebo predpokladať, že akákoľvek bolesť dolnej časti chrbta je ischias. Každý, kto má podozrenie, že má ischias, by mal kontaktovať lekára.

Bolesť sa môže časom nahromadiť alebo sa môže objaviť naraz. Môže sa tiež líšiť medzi tupou bolesťou a neznesiteľným slzením alebo pocitom pálenia.

Mnoho ľudí popisuje bolesť ako teplú alebo ostrú a zvyčajne vyžaruje z jednej strany dolnej časti chrbta nadol do bedra alebo zadku.

Prostriedky na ischias

Ischias sa často môže zlepšiť bez lekárskej liečby v priebehu 4–6 týždňov. Odpočinok, jemné cvičenie a zlepšenie držania tela môžu pomôcť postupne posilniť chrbát a zabrániť zvýšenému tlaku na nerv.

Ak sa príznaky ischiasu nezlepšia domácimi liekmi a odpočinkom, možno bude chcieť vyhľadať lekársku pomoc.

Lekár môže odporučiť lieky proti bolesti na predpis a fyzioterapiu, ktorá pomôže liečiť tento stav. V niektorých prípadoch môže odporučiť osobu na operáciu na odstránenie bolesti spôsobenej ischiasom.

Chirurgický zákrok môžu zahŕňať operatívnu dekompresiu bedrovej chrbtice a mikrodiscektómiu.

Pri operatívnej dekompresii chirurg buď odstráni časť stavca, aby uvoľnil tlak na nerv, alebo spojí stavce, aby zlepšil stabilitu chrbtice. Stavce sú jednotlivé kosti, ktoré spolu tvoria chrbticu.

Lekári môžu odporučiť mikrodiscektómiu, ak je ischias človeka výsledkom vysunutia bedrovej platničky z miesta. Chirurg odstráni akékoľvek tkanivo alebo kosť nad koreňom ischiatického nervu, aby pri tomto postupe uvoľnil tlak.

III. Ochorenie medzistavcových platničiek

Ochorenie medzistavcových platničiek sa vyskytuje, keď sa jedna alebo viac platničiek medzi stavcami poškodí alebo rozpadne.

Platničky pomáhajú tlmiť stavce a pomáhajú pri pohyblivosti. Rozpad týchto oblastí vankúša môže viesť k lokalizovanej bolesti. Ako sa mení štruktúra chrbtice, platničky a stavce môžu vyvíjať tlak na rôzne nervy, čo vedie k bolestiam v iných oblastiach tela.

Napríklad, ak dôjde k poškodeniu platničky v dolnej časti chrbta a postihne nervy v tejto oblasti, človek môže pociťovať ostrú bolesť v zadku a nohách.

Napriek svojmu názvu nejde o chorobu. Je to prirodzený jav, ktorý môže sa môže vyskytnúť s pribúdajúcim vekom.

Lieky na ochorenie medzistavcových platničiek

Niektoré voľno predajné protizápalové lieky môžu pomôcť zmierniť tlak na platničky a poskytnúť krátkodobú úľavu od bolesti.

Ak stav spôsobuje silnú bolesť alebo ovplyvňuje kvalitu života človeka, lekár môže odporučiť fyzickú terapiu a chirurgický zákrok.

Niektoré chirurgické zákroky zahŕňajú:

  • Injekcie do fazetového kĺbu: Pri tomto postupe chirurg vstrekuje lokálne anestetikum a steroidné roztoky okolo postihnutých platničiek.

  • Endoskopická rhizotómia: Tento postup využíva sondu, ktorá vysiela špecifické rádiové frekvencie na utlmenie nervových zakončení v postihnutej oblasti.

 Vyskočená platnička FIN

IV. Hernia disku

K vyskočeniu platničky (hernia disku) dochádza, keď sa jadro platničky posunie mimo stred, čím sa vlákna namáhajú a poškodzujú. Následne sa jadro platničky vyklenie von z prstenca a začne tlačiť na nervový koreň.

To môže spôsobiť tlak na nervy, čo spôsobuje intenzívnu ostrú bolesť.

Osoba môže tiež pociťovať príznaky ako:

Lieky na vysunutú platničku

Väčšina prípadov dobre reaguje na miernu liečbu, ako je odpočinok a fyzioterapia. V závažnejších prípadoch môže lekár odporučiť lieky proti bolesti alebo steroidné injekcie na zmiernenie príznakov.

V niektorých prípadoch môže byť potrebná operácia herniovaného disku. Tieto postupy často zahŕňajú odstránenie časti alebo celého postihnutého disku, aby sa znížil tlak na okolité nervy.

Chirurg môže tiež vložiť umelý disk do chrbtice alebo spojiť dva alebo viac stavcov.

V. Ťažké zranenia pri nehode

Násilné zranenia z nárazových športov, dopravných nehôd a pádov môžu spôsobiť náhlu bolesť chrbta. Každý, kto po takejto udalosti pociťuje bolesť chrbta, by mal kontaktovať lekára, pretože táto bolesť môže znamenať niečo vážnejšie, ako napríklad zlomeninu kosti v chrbte.

 

Okrem bolesti môžu niektoré ďalšie príznaky vážneho poranenia chrbta zahŕňať:

 

Každý, kto pociťuje tieto príznaky, by mal kontaktovať lekára.

Liečba zranenia pri nehodách

Najlepší liek na zranenie chrbta bude závisieť od príčiny, ktorá poškodenie spôsobila. Pri svalovom napätí môže stačiť napríklad odpočinok a fyzikálna terapia.

Ak sa u osoby vyskytne zlomenina v časti chrbtice, môže byť potrebná operácia, ktorá pomôže liečiť poškodenie.

VI. Iné chronické problémy

Bolesť krížov môže byť spôsobená zranením, ale môže byť aj príznakom chronického problému, ako napríklad:

  • nesprávne držanie tela

  • skolióza

  • spinálna stenóza

  • ankylozujúca spondylitída

  • infekcia obličiek

  • obličkové kamene

  • artritída

  • fibromyalgia

  • infekcia chrbtice

  • rakovina chrbtice

 

U žien môže bolesť dolnej časti chrbta signalizovať celý rad stavov vrátane ovariálnych cýst, maternicových fibroidov a rakoviny vaječníkov.

VII. Príčiny spôsobené každodennými aktivitami

Bolesť krížov je rozšírená a väčšina ľudí aspoň raz v živote zažije nejakú formu bolesti chrbta zapríčinenej svalovým napätím.

Bolesť krížov sa však môže vyskytnúť aj v dôsledku rôznych každodenných činností alebo situácií, ako napríklad:

  • zdvíhanie ťažkého závažia

  • sťahovanie nábytku

  • zdvíhanie ťažkých váh v telocvični

  • pretiahnutie

  • krútenie pri športe, ako je tenis alebo golf

  • venovanie sa fyzickým kontaktným športom

  • nesprávne vykrúcanie chrbta pri prenášaní závažia

  • nadváha

  • vykonávanie fyzickej práce, ako sú poľnohospodárske alebo stavebné práce

  • dlhé sedenie alebo státie

  • nosenie kabelky, tašky alebo batohu cez jedno rameno

Liečba

V závislosti od závažnosti a rozsahu týchto zranení sa nápravné opatrenia môžu pohybovať od pokoja a voľno predajných liekov proti bolesti až po chirurgické zákroky.

Fyzioterapia, korekcia držania tela a odpočinok môžu často pomôcť pri liečbe menších svalových poranení bez operácie.

V prípadoch vážneho poškodenia svalov alebo kostí môže byť potrebná korekčná operácia.

Bolest krizov

Kedy navštíviť lekára

Niekedy ľudia poznajú príčinu seknutia v krížoch. Napríklad bolesť sa môže vyskytnúť potom, čo sa zohnú, aby niečo zdvihli, alebo po intenzívnom tréningu v telocvični. V týchto prípadoch môže k uzdraveniu tela stačiť odpočinok a domáca starostlivosť.

 

Existujú však prípady, keď by ste mali kontaktovať lekára, vrátane:

  • keď bolesť nereaguje dobre na domácu liečbu

  • keď bolesť bez známej príčiny trvá dlhšie ako pár dní

  • keď pociťujete mravčenie alebo slabosť v nohách

Záver

Bolesť krížov je bežná. Často je výsledkom nesprávneho zdvíhania alebo prílišného namáhania svalov na chrbte. Niektoré chronické stavy môžu tiež viesť k bolestiam chrbta.

Bolesť chrbta spôsobená menšími zraneniami a napätím vo všeobecnosti dobre reaguje na domácu liečbu, ako sú voľno predajné  lieky proti bolesti, ľad a odpočinok.

Posilnenie svalov fyzikálnou terapiou môže v budúcnosti pomôcť predchádzať zraneniam spôsobeným napätím. Ak sa však bolesť v priebehu niekoľkých dní nezačne zlepšovať, možno je čas kontaktovať lekára, ktorý vám poskytne úplnú diagnózu.

V každom prípade môže práca priamo s lekárom alebo fyzioterapeutom pomôcť identifikovať a liečiť základnú príčinu ostrej bolesti chrbta u väčšiny ľudí.

 

Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. Sharp lower back pain: Causes and treatments (medicalnewstoday.com)

2. What Causes Sharp Lower Back Pain? | Spine-health

3. Sharp Pain in Lower Back: Causes and When to See a Doctor (healthline.com)

 

 

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/