Meniskus: Príčiny, príznaky a liečba roztrhnutého menisku

 
Roztrhnutý meniskus je stav, pri ktorom dochádza k poškodeniu, alebo úplnému roztrhnutiu menisku, tj. polkruhového vankúšika v kolennom kĺbe.
 
Meniskus slúži ako tlmič nárazov a podporuje stabilitu kolena. Roztrhnutý meniskus sa môže vyskytnúť v dôsledku nadmernej fyzickej záťaže, úrazov alebo ochorení kĺbov a môže spôsobiť bolesti, ťažkosti pri chôdzi a zhoršenú pohyblivosť kolena.
 
Príznaky roztrhnutého menisku zahŕňajú bolesti v kolene, opuchy a zvýšenú citlivosť na dotyk v tejto oblasti. Liečba roztrhnutého menisku zahŕňa liečbu liekmi, fyzioterapiu a v prípade závažných prípadov aj chirurgický zákrok.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Príčiny roztrhnutia menisku

Meniskus môže byť roztrhnutý počas aktivít, ktoré spôsobujú priamy kontakt alebo tlak z núteného skrútenia alebo otáčania.
 
Náhle otočenie, hlboké drepy alebo zdvíhanie ťažkých predmetov môže viesť k zraneniu.
 
Mnohým športovcom hrozí roztrhnutie menisku.
 
Športy, ktoré vyžadujú náhle otáčanie sa a zastavenia, vás môžu vystaviť vyššiemu riziku roztrhnutia menisku.
 
Niektoré z týchto športov sú napríklad:
  • futbal
  • basketbal
  • futbal
  • tenis
 
Kolenny klb fin
 
Podľa Bostonskej detskej nemocnice sú roztrhnuté menisky u detí stále bežnejšie. Dôvodom je, že deti sa v mladšom veku zúčastňujú organizovaných športov.
 
Navyše, keď sa dieťa zameriava iba na jeden šport, má väčšiu pravdepodobnosť roztrhnutia menisku. To isté platí pre dospievajúcich, ktorí sa zúčastňujú súťažných športov.
 
Meniskus vekom slabne. Roztrhnutý meniskus sú častejšie u ľudí nad 30 rokov. Pohyby ako drep, alebo krok môžu u niekoho so slabým meniskom viesť k zraneniu.
 
Ak máte osteoartrózu, máte vyššie riziko poranenia kolena, alebo roztrhnutia menisku. Osteoartróza je bežná porucha kĺbov, ktorá zahŕňa bolesť a stuhnutosť kĺbov spôsobenú starnutím a opotrebovaním.
 
Keď starší človek zažije roztrhnutie menisku, je pravdepodobnejšie, že to súvisí s degeneráciou. Vtedy dochádza k oslabeniu a rednutiu chrupavky v kolene. Výsledkom je, že je náchylnejší na roztrhnutie.
 Bolest kolena

2. Príznaky roztrhnutia menisku

Keď dôjde k roztrhnutiu menisku, môžete počuť praskanie okolo kolenného kĺbu.
 
 
Potom môžete cítiť:
  • bolesť, najmä pri dotyku

  • opuch

  • ťažkosti s pohybom kolena, alebo neschopnosť hýbať ním v plnom rozsahu pohybu

  • pocit zablokovania kolena

  • pocit, že vám koleno povoľuje alebo vás nemôže udržať

  • môžete tiež cítiť pukanie, čo je zvyčajne znakom toho, že sa kus chrupavky uvoľnil a blokuje kolenný kĺb.
 
Ak sa u vás vyskytne ktorýkoľvek z týchto symptómov a pretrváva viac ako niekoľko dní, alebo sa vyskytne po zranení kolena, kontaktujte svojho lekára.
 
Ak sa vám koleno zablokuje a nemôžete ho ohnúť ani po narovnaní, ihneď zavolajte lekára.
 Beh

3. Diagnostika roztrhnutého menisku

I. Fyzikálna skúška

Potom, čo sa so svojim lekárom porozprávate o svojich príznakoch, lekár vyšetrí vaše koleno a otestuje váš pohyb. Pozorne sa pozrie na miesto, kde je meniskus pozdĺž vášho kĺbu.
 
Váš lekár môže tiež vykonať McMurrayov test, aby vyhľadal trhlinu v menisku. Tento test zahŕňa ohnutie kolena a následné narovnanie a otáčanie. Počas tohto testu môžete počuť mierne praskanie. To môže naznačovať roztrhnutie menisku.

II. Zobrazovacie testy

Na potvrdenie roztrhnutia menisku je možné si vyžiadať zobrazovacie testy. Tie obsahujú:

a) Röntgen kolena

Tento test neukáže roztrhnutý meniskus. Môže však byť užitočné zistiť, či existujú aj iné príčiny bolesti kolena, ako je napríklad artróza.

b) MRI

MRI používa magnetické pole na zhotovenie viacerých snímok vášho kolena. MRI vie zobraziť chrupavky a väzy, aby určila, či nedošlo k roztrhnutiu menisku.
 
Napriek tomu, že magnetická rezonancia môže vášmu lekárovi pomôcť pri diagnostikovaní, nie sú považované za stopercentne spoľahlivé. Podľa štúdie z roku 2008 uverejnenej v časopise Journal of Trauma Management & Outcomes Trusted Source je presnosť magnetickej rezonancie na diagnostiku roztrhnutého menisku 77 percent.
 
Niekedy sa na MRI roztrhnutie menisku nemusí objaviť, pretože sa môže veľmi podobať na degeneratívne alebo vekom súvisiace zmeny. Okrem toho môže lekár urobiť nesprávnu diagnózu a určiť roztrhnutý meniskus.
 
Je to spôsobené tým, že niektoré štruktúry okolo kolena sa môžu veľmi podobať roztrhnutému menisku. Použitie MRI však u niektorých ľudí pomohlo znížiť potrebu artroskopie.

c) Ultrazvuk

Ultrazvuk používa na vytváranie snímok zvukové vlny. To určí, či máte voľnú chrupavku, ktorá sa vám môže zachytiť v kolene.

d) Artroskopia

Ak váš lekár nemôže pomocou týchto techník určiť príčinu bolesti vášho kolena, môže vám odporučiť artroskopiu na vyšetrenie kolena. Ak potrebujete operáciu, váš lekár tiež s najväčšou pravdepodobnosťou použije artroskop.
 
Artroskopia je technika minimálne invazívnej endoskopickej chirurgie, využívaná na diagnostické a operačné účely v kĺboch.
 
Pri artroskopii sa v blízkosti kolena urobí malý rez. Artroskop je tenké a flexibilné zariadenie s optickými vláknami, ktoré je možné vložiť cez rez.
 
Chirurgické nástroje sa môžu pohybovať pomocou artroskopu, alebo pomocou ďalších rezov v kolene.
 bolest kolena 2

4. Liečba roztrhnutého menisku

Na začiatku by ste mali zranenie kolena liečiť konzervatívnymi technikami, ktoré zahŕňajú odpočinok, ľad, kompresiu a vyvýšenie:
  • doprajte odpočinok poranenému kolenu. Vyhnite sa akýmkoľvek aktivitám, ktoré zhoršujú bolesť kolena.

  • pokrčte koleno každé tri až štyri hodiny po dobu 30 minút.

  • na zníženie zápalu zabaľte koleno do elastického obväzu.

  • zdvihnite koleno, aby ste znížili opuch.

 
Môžete tiež užívať lieky, ako je ibuprofén, aspirín, alebo akékoľvek iné nesteroidné protizápalové lieky na zníženie bolesti a opuchu okolo kolena.
 
Na bolestivé koleno by ste nemali prenášať celú váhu tela. Váš lekár vám môže odporučiť fyzioterapiu na posilnenie svalov obklopujúcich koleno.
 
Fyzioterapia môže pomôcť zmierniť bolesť a zvýšiť pohyblivosť a stabilitu kolena. Váš terapeut môže tiež použiť masážne techniky na zníženie opuchu a stuhnutosti.
 

Operácia

Ak vaše koleno nereaguje na vyššie uvedené ošetrenia, lekár vám môže odporučiť artroskopickú operáciu. Váš lekár vám poskytne konkrétne pokyny, ako sa pripraviť na túto operáciu.
 
Niektoré príklady pokynov môžu zahŕňať:
 
  • byť pripravený používať barle po operácií

  • kompletné predoperačné vyšetrenia, ako sú krvné testy, röntgenové snímky, MRI, EKG a ďalšie lekárske vyšetrenia

  • pred operáciou vám predpíše lieky proti bolesti

  • večer pred operáciou nič nejedzte ani nepite

 
Informujte svojho lekára, ak sa u vás vyskytnú akékoľvek dôvody, ktoré by vám mohli brániť v podstúpení chirurgického zákroku.
 
Napríklad:
  • horúčka
  • infekcia
  • nádcha
  • otvorená rana
 
Chirurg vám urobí malý rez v oblasti kolena. Následne vám zavedie rezom nástroje a kameru, aby opravil, alebo orezal poškodený meniskus. Celý postup zvyčajne trvá asi hodinu.
 
Po tomto zákroku môžete zvyčajne ísť domov v ten istý deň. Úplné zotavenie bude nejaký čas trvať. Môžete však začať s fyzioterapeutickými cvičeniami do niekoľkých dní po operácii.
 
Ak zákrok zahŕňal opravu menisku, doba na zotavenie a rehabilitáciu je asi šesť týždňov. Počas tejto doby budete nosiť kolennú ortézu alebo barly.
 
Operácia zahŕňa riziká a mali by ste sa porozprávať so svojím lekárom, aby ste zistili, či ste dobrým kandidátom na tento postup.
 
Obdobie zotavenia bude zahŕňať pravidelné návštevy lekára a fyzickú terapiu na posilnenie svalov podporujúcich vaše koleno.
 kŕče

5. Tipy, ako predísť roztrhnutému menisku

Roztrhnutiu menisku môžete predísť pravidelným cvičením, ktoré posilňuje svaly nôh. Pomôže to stabilizovať kolenný kĺb a chrániť ho pred zranením.
 
Ochranný výstroj môžete používať aj pri športe, alebo ortézu na podoprenie kolena pri aktivitách, ktoré môžu zvýšiť riziko zranenia.
 
Pri cvičení alebo aktivitách, ktoré môžu vyvíjať tlak na kolenný kĺb, používajte vždy správnu formu.
 
Je vhodné:
  • pred cvičením sa rozcvičiť a natiahnuť

  • používajte správnu výstroj, napríklad športovú obuv navrhnutú špeciálne pre vašu aktivitu

  • poriadne si šnurujte obuv

  • naučte sa správne techniky pre činnosti, ktorým sa venujete

Záver

Pri správnej diagnostike a dodržiavaní liečby môže mať vaše koleno takú pohyblivosť a funkciu, akú malo pred zranením.
 
Ak nie je roztrhnutý meniskus chirurgicky ošetrený, hojenia závisí od umiestnenia roztrhnutia.
 
Chrupavka nemá dostatočné prekrvenie, čo môže ovplyvniť jej schopnosť liečiť sa. Existujú však niektoré oblasti menisku, ako sú vonkajšie časti, ktoré majú viac krvných ciev a je väčšia pravdepodobnosť, že sa uzdravia.
 
 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 

Zdroj:

1. Meniscus Tear of the Knee: Causes, Symptoms, and Diagnosis (healthline.com)

2. Knee Arthroscopy: Procedure, Common Conditions & Recovery (clevelandclinic.org)

3. Torn meniscus - Symptoms & causes - Mayo Clinic

4. Torn Meniscus: Causes, Symptoms, Treatments, Prevention & Outlook (clevelandclinic.org)