Reumatoidný faktor: Význam a hodnoty pri reumatoidnej artritíde

 

Reumatoidný faktor je protilátka produkovaná imunitným systémom, ktorá sa vyskytuje pri niektorých ochoreniach, ako je reumatoidná artritída.

Reumatoidný faktor sa nachádza v krvi a jeho prítomnosť môže byť indikáciou zápalu v tele. Reumatoidný faktor sa môže vyskytnúť aj pri iných ochoreniach, ako je lupus, infekčné ochorenia a niektoré typy rakoviny, preto jeho prítomnosť v krvi nemusí nutne znamenať reumatoidnú artritídu.

Lekári používajú reumatoidný faktor ako jednu z diagnostických metód pri stanovení diagnózy reumatoidnej artritídy, ale jeho prítomnosť sama osebe nemusí byť dostatočná na diagnostikovanie ochorenia.

1. Čo je reumatoidný faktor

Test na reumatoidný faktor meria množstvo reumatoidného faktora vo vašej krvi. Reumatoidné faktory sú proteíny produkované vaším imunitným systémom, ktoré môžu napadnúť zdravé tkanivo vo vašom tele.

Vysoké hladiny reumatoidného faktora v krvi sú najčastejšie spojené s autoimunitnými ochoreniami, ako je reumatoidná artritída a Sjogrenov syndróm.

Ale reumatoidný faktor môže byť zistený u niektorých zdravých ľudí a ľudia s autoimunitnými ochoreniami majú niekedy normálne hladiny reumatoidného faktora.

 Spinalna stenoza

2. Prečo sa vykonáva test na reumatoidný faktor

Test na reumatoidný faktor je jedným zo skupiny krvných testov, ktoré sa primárne používajú na určenie diagnózy reumatoidnej artritídy.

 

Tieto ďalšie testy môžu zahŕňať:

  • Antinukleárna protilátka (ANA)

  • Protilátky proti cyklickému citrulínovému peptidu (anti-CCP).

  • C-reaktívny proteín (CRP)

  • Rýchlosť sedimentácie erytrocytov (ESR alebo sed rate)
 

Množstvo reumatoidného faktora vo vašej krvi môže tiež pomôcť vášmu lekárovi vybrať liečebný prístup, ktorý bude pre vás najvhodnejší.

3. Priebeh testu

Počas testu na reumatoidný faktor sa vám zo žily na ruke odoberie malá vzorka krvi. Zvyčajne to trvá len niekoľko minút. Vaša vzorka krvi je odoslaná do laboratória na testovanie.

bolest ruk bioliek

4. Výsledky

Pozitívny výsledok testu na reumatoidný faktor naznačuje, že vo vašej krvi bola zistená vysoká hladina reumatoidného faktora. Vyššia hladina reumatoidného faktora vo vašej krvi úzko súvisí s autoimunitným ochorením, najmä s reumatoidnou artritídou.

 

Referenčné hodnoty

  • Negatívny výsledok < 14 kIU/l

  • Hraničný výsledok 14 – 30 kIU/l

  • Pozitívny výsledok > 30 kIU/l

 

Ale množstvo ďalších chorôb a stavov môže zvýšiť hladiny reumatoidného faktora, vrátane:

 

Niektorí zdraví ľudia – najmä starší jedinci – majú pozitívne testy na reumatoidný faktor, hoci nie je jasné prečo. A niektorí ľudia, ktorí majú reumatoidnú artritídu, budú mať nízke hladiny reumatoidného faktora v krvi.

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. Rheumatoid factor - Mayo Clinic

2. Rheumatoid Factor (RF) Test: MedlinePlus Medical Test

3. Rheumatoid Factor - StatPearls - NCBI Bookshelf (nih.gov)

 

Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/