Rakovina hrubého čreva: Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je rakovina hrubého čreva

Rakovina hrubého čreva je typ rakoviny, ktorý začína v hrubom čreve. Hrubé črevo je konečná časť tráviaceho traktu. Rakovina hrubého čreva zvyčajne postihuje starších dospelých, hoci sa môže vyskytnúť v akomkoľvek veku.

Zvyčajne začína ako malé, nerakovinové (benígne) zhluky buniek nazývané polypy, ktoré sa tvoria vo vnútri hrubého čreva.

Postupom času sa niektoré z týchto polypov menia na rakovinu.

Polypy môžu byť malé a vyvolávajú málo, ak vôbec nejaké, symptómy. Z tohto dôvodu lekári odporúčajú pravidelné skríningové testy, ktoré pomôžu predchádzať rakovine hrubého čreva identifikáciou a odstránením polypov skôr, ako sa zmenia na rakovinu.

Ak sa rakovina hrubého čreva rozvinie, je k dispozícii mnoho liečebných postupov, ktoré ju pomôžu kontrolovať, vrátane chirurgického zákroku, radiačnej terapie a medikamentóznej liečby, ako je chemoterapia, cielená terapia a imunoterapia.

Rakovina hrubého čreva sa niekedy nazýva kolorektálny karcinóm, čo je termín, ktorý spája rakovinu hrubého čreva a rakovinu konečníka, ktorá začína v konečníku.

 

2. Príznaky rakoviny hrubého čreva

Príznaky rakoviny hrubého čreva zahŕňajú:

  • Hnačka, zápcha alebo zmeny konzistencie stolice

  • Krvácanie z konečníka alebo krv v stolici

  • Pretrvávajúce bolesti v bruchu, ako sú kŕče, plynatosť alebo bolesť

  • Pocit, že sa vaše črevo úplne nevyprázdnilo

  • Slabosť alebo únava

  • Nevysvetliteľná strata hmotnosti

 

Mnoho ľudí s rakovinou hrubého čreva nepociťuje žiadne príznaky v počiatočných štádiách ochorenia. Keď sa objavia príznaky, pravdepodobne sa budú líšiť v závislosti od veľkosti rakoviny a umiestnenia v hrubom čreve.

3. Kedy navštíviť lekára

Ak spozorujete akékoľvek pretrvávajúce príznaky, ktoré vás znepokojujú, dohodnite si stretnutie so svojím lekárom.

Porozprávajte sa so svojím lekárom o tom, kedy začať skríning rakoviny hrubého čreva. Smernice vo všeobecnosti odporúčajú, aby sa skríning rakoviny hrubého čreva začal okolo 50.

Váš lekár vám môže odporučiť častejšie alebo skoršie vyšetrenie, ak máte iné rizikové faktory, ako je rodinná anamnéza ochorenia.

4. Príčiny rakoviny hrubého čreva

Lekári si nie sú istí, čo spôsobuje väčšinu rakoviny hrubého čreva.

Vo všeobecnosti rakovina hrubého čreva začína vtedy, keď sa v zdravých bunkách v hrubom čreve vyvinú zmeny (mutácie) v DNA. DNA bunky obsahuje súbor inštrukcií, ktoré bunke hovoria, čo má robiť.

Zdravé bunky rastú a delia sa usporiadaným spôsobom, aby vaše telo fungovalo normálne. Ale keď je bunková DNA poškodená a stáva sa rakovinovou, bunky sa ďalej delia – aj keď nové bunky nie sú potrebné. Keď sa bunky hromadia, vytvárajú nádor.

Postupom času môžu rakovinové bunky rásť, aby napadli a zničili normálne tkanivo v okolí.

crohnova choroba bioliek

5. Rizikové faktory rakoviny hrubého čreva

 

Faktory, ktoré môžu zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva, zahŕňajú:

 

a) Vyšší vek

Rakovina hrubého čreva môže byť diagnostikovaná v akomkoľvek veku, ale väčšina ľudí s rakovinou hrubého čreva je staršia ako 50 rokov. Výskyt rakoviny hrubého čreva u ľudí mladších ako 50 rokov sa zvyšuje, ale lekári si nie sú istí prečo.

 

b) Anamnéza kolorektálneho karcinómu alebo polypov

Ak ste už mali rakovinu hrubého čreva alebo nerakovinové polypy hrubého čreva, máte v budúcnosti väčšie riziko rakoviny hrubého čreva.

 

c) Zápalové ochorenia hrubého čreva

Chronické zápalové ochorenia hrubého čreva, ako je ulcerózna kolitída a Crohnova choroba, môžu zvýšiť riziko rakoviny hrubého čreva.

 

d) Dedičné syndrómy, ktoré zvyšujú riziko rakoviny hrubého čreva

Niektoré génové mutácie prechádzajúce generáciami vašej rodiny môžu výrazne zvýšiť vaše riziko rakoviny hrubého čreva. Len malé percento rakoviny hrubého čreva je spojené s dedičnými génmi.

 

e) Rodinná anamnéza rakoviny hrubého čreva

Máte väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva, ak máte pokrvného príbuzného, ​​ktorý mal toto ochorenie. Ak má viac ako jeden člen rodiny rakovinu hrubého čreva alebo konečníka, vaše riziko je ešte väčšie.

 

f) Strava s nízkym obsahom vlákniny a vysokým obsahom tukov

Rakovina hrubého čreva a rakovina konečníka môžu byť spojené s typickou západnou stravou, ktorá má nízky obsah vlákniny a vysoký obsah tuku a kalórií.

Výskum v tejto oblasti priniesol zmiešané výsledky. Niektoré štúdie zistili zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva u ľudí, ktorí jedia stravu s vysokým obsahom červeného mäsa a spracovaného mäsa.

 

g) Sedavý životný štýl

Ľudia, ktorí sú neaktívni, majú väčšiu pravdepodobnosť vzniku rakoviny hrubého čreva. Pravidelná fyzická aktivita môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.

 

h) Cukrovka

Ľudia s cukrovkou alebo inzulínovou rezistenciou majú zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva.

 

i) Obezita

Ľudia, ktorí sú obézni, majú zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva a zvýšené riziko úmrtia na rakovinu hrubého čreva v porovnaní s ľuďmi, ktorí majú zdravú váhu.

 

j) Fajčenie

Ľudia, ktorí fajčia, môžu mať zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva.

 

k) Alkoholizmus

Nadmerné pitie alkoholu zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva.

 

l) Radiačná liečba rakoviny

Radiačná terapia zameraná na liečbu predchádzajúcich druhov rakoviny zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva.

 

6. Prevencia rakoviny hrubého čreva

 

I. Skríning rakoviny hrubého čreva

Lekári odporúčajú, aby ľudia s priemerným rizikom rakoviny hrubého čreva zvážili skríning rakoviny hrubého čreva vo veku okolo 50 rokov. Ale ľudia so zvýšeným rizikom, ako napríklad tí, ktorí majú rakovinu hrubého čreva v rodinnej anamnéze, by mali zvážiť skríning skôr.

Existuje niekoľko možností skríningu – každá má svoje výhody a nevýhody. Porozprávajte sa o svojich možnostiach so svojím lekárom a spoločne sa môžete rozhodnúť, ktoré testy sú pre vás vhodné.

 

II. Zmeny životného štýlu na zníženie rizika rakoviny hrubého čreva

Môžete podniknúť kroky na zníženie rizika rakoviny hrubého čreva vykonaním zmien vo svojom každodennom živote.

 

a) Jedzte rôzne druhy ovocia, zeleniny a celozrnných výrobkov

Ovocie, zelenina a celozrnné výrobky obsahujú vitamíny, minerály, vlákninu a antioxidanty, ktoré môžu hrať úlohu pri prevencii rakoviny. Vyberte si rôzne druhy ovocia a zeleniny, aby ste získali celý rad vitamínov a živín.

 

b) Pite alkohol s mierou, ak vôbec

Ak sa rozhodnete piť alkohol, obmedzte množstvo vypitého alkoholu na maximálne jeden drink denne pre ženy a dva pre mužov.

 

c) Prestaňte fajčiť

Porozprávajte sa so svojím lekárom o spôsoboch, ako prestať fajčiť.

 

d) Cvičte väčšinu dní v týždni

Snažte sa väčšinu dní cvičiť aspoň 30 minút. Ak ste boli neaktívni, začnite pomaly a postupne zvyšujte čas na 30 minút. Pred začatím akéhokoľvek cvičebného programu sa tiež poraďte so svojím lekárom.

 

e) Udržujte si zdravú váhu

Ak máte zdravú váhu, snažte sa udržať si váhu kombináciou zdravej stravy s každodenným cvičením.

Ak potrebujete schudnúť, opýtajte sa svojho lekára na zdravé spôsoby, ako dosiahnuť svoj cieľ. Zamerajte sa na pomalé chudnutie zvýšením množstva cvičenia, ktoré máte, a znížením počtu kalórií, ktoré jete.

 

III. Prevencia rakoviny hrubého čreva pre ľudí s vysokým rizikom

Zistilo sa, že niektoré lieky znižujú riziko prekanceróznych polypov alebo rakoviny hrubého čreva. Niektoré dôkazy napríklad spájajú znížené riziko polypov a rakoviny hrubého čreva s pravidelným užívaním aspirínu alebo liekov podobných aspirínu.

Nie je však jasné, aká dávka a aký dlhý čas by boli potrebné na zníženie rizika rakoviny hrubého čreva. Denné užívanie aspirínu má určité riziká, vrátane gastrointestinálneho krvácania a vredov.

Tieto možnosti sú vo všeobecnosti vyhradené pre ľudí s vysokým rizikom rakoviny hrubého čreva. Nie je dostatok dôkazov na odporúčanie týchto liekov ľuďom, ktorí majú priemerné riziko rakoviny hrubého čreva.

Ak máte zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva, prediskutujte svoje rizikové faktory so svojím lekárom, aby ste zistili, či sú pre vás preventívne lieky bezpečné.

 

IV. Skríning rakoviny hrubého čreva

Lekári odporúčajú určité skríningové testy pre zdravých ľudí bez príznakov alebo symptómov, aby sa zistili príznaky rakoviny hrubého čreva alebo nerakovinové polypy hrubého čreva.

Nájdenie rakoviny hrubého čreva v jej najskoršom štádiu poskytuje najväčšiu šancu na vyliečenie. Ukázalo sa, že skríning znižuje riziko úmrtia na rakovinu hrubého čreva.

Lekári vo všeobecnosti odporúčajú, aby ľudia s priemerným rizikom rakoviny hrubého čreva začali so skríningom okolo 50. roku života. Ale ľudia so zvýšeným rizikom, ako napríklad tí, ktorí majú rakovinu hrubého čreva v rodinnej anamnéze by mali zvážiť skríning skôr.

Existuje niekoľko možností skríningu – každá má svoje výhody a nevýhody. Porozprávajte sa o svojich možnostiach so svojím lekárom a spoločne sa môžete rozhodnúť, ktoré testy sú pre vás vhodné.

Ak sa na skríning použije kolonoskopia, môžu sa polypy počas zákroku odstrániť skôr, ako sa zmenia na rakovinu.

vysetrenie mocu ph

7. Diagnostika rakoviny hrubého čreva

Ak vaše príznaky a symptómy naznačujú, že by ste mohli mať rakovinu hrubého čreva, váš lekár vám môže odporučiť jeden alebo viac testov a postupov vrátane:

 

I. Kolonoskopia

Kolonoskopia využíva dlhú, flexibilnú a štíhlu trubicu pripojenú k videokamere a monitoru na zobrazenie celého hrubého čreva a konečníka. Ak sa zistia nejaké podozrivé oblasti, váš lekár môže odobrať vzorky tkaniva (biopsia) na analýzu a odstrániť polypy.

 

II. Krvné testy

Žiadny krvný test vám nemôže povedať, či máte rakovinu hrubého čreva. Váš lekár však môže otestovať vašu krv, aby zistil vaše celkové zdravie, ako sú testy funkcie obličiek a pečene.

 

Určenie rozsahu rakoviny

Ak vám bola diagnostikovaná rakovina hrubého čreva, váš lekár vám môže odporučiť testy na určenie rozsahu (štádia) vašej rakoviny.

Testy môžu zahŕňať zobrazovacie postupy, ako je CT vyšetrenie brucha, panvy a hrudníka. V mnohých prípadoch môže byť štádium vašej rakoviny úplne určené až po operácii rakoviny hrubého čreva.

Štádiá rakoviny hrubého čreva sú označené rímskymi číslicami v rozsahu od 0 do IV, pričom najnižšie štádiá označujú rakovinu, ktorá je obmedzená na výstelku vnútra hrubého čreva.

V štádiu IV sa rakovina považuje za pokročilú a rozšírila sa (metastázovala) do iných oblastí tela.

 

8. Štádia rakoviny hrubého čreva

Existujú rôzne spôsoby, ako určiť štádium rakoviny. Štádiá rakoviny označujú, ako ďaleko sa rakovina rozšírila a veľkosť prípadných nádorov.

 

Štádium 0

Tiež známe ako karcinóm in situ, v tomto bode je rakovina vo veľmi skorom štádiu. Nerastie ďalej ako vnútorná vrstva hrubého čreva a zvyčajne sa bude dať ľahko liečiť.

 

Štádium 1

V prvom štádiu sa v sliznici vytvorí malý polyp, ktorý sa šíri do podsliznicového väziva, alebo do svalovej vrstvy steny hrubého čreva.

 

Štádium 2

Rakovina zasiahla vonkajšie vrstvy hrubého čreva, ale nerozšírila sa za hrubé črevo.

 

Štádium 3

Nádor prerástol cez najodľahlejšie vrstvy hrubého čreva a preniká cez vnútornú časť pobrušnice alebo napáda iné orgány alebo štruktúry. Nachádza sa v 1 až 3 lymfatických uzlinách. 

Alebo nádor neprechádza cez vonkajšie vrstvy steny hrubého čreva, ale nachádza sa v 4 alebo viacerých blízkych lymfatických uzlinách.

 

Štádium 4

Rakovina zasiahla ďalšie tkanivá za stenou hrubého čreva. S progresiou štádia 4 sa rakovina hrubého čreva dostáva do vzdialených častí tela.

 

9. Liečba rakoviny hrubého čreva

Ktorý typ liečby vám s najväčšou pravdepodobnosťou pomôže, závisí od vašej konkrétnej situácie, vrátane stupňa rakoviny a vašich ďalších zdravotných problémov. Liečba rakoviny hrubého čreva zvyčajne zahŕňa operáciu na odstránenie rakoviny.

Môžu sa odporučiť aj iné liečby, ako je radiačná terapia a chemoterapia.

 

I. Operácia rakoviny hrubého čreva v počiatočnom štádiu

Ak je vaša rakovina hrubého čreva veľmi malá, váš lekár vám môže odporučiť minimálne invazívny prístup k operácii, ako napríklad:

 

a) Odstránenie polypov počas kolonoskopie (polypektómia)

Ak je vaša rakovina malá, lokalizovaná, úplne obsiahnutá v polype a vo veľmi skorom štádiu, váš lekár ju môže úplne odstrániť počas kolonoskopie.

 

b) Endoskopická resekcia sliznice

Väčšie polypy môžu byť odstránené počas kolonoskopie pomocou špeciálnych nástrojov na odstránenie polypu a malého množstva vnútornej výstelky hrubého čreva v postupe nazývanom endoskopická resekcia sliznice.

 

c) Minimálne invazívna chirurgia (laparoskopická chirurgia)

Polypy, ktoré sa nedajú odstrániť počas kolonoskopie, môžu byť odstránené pomocou laparoskopickej chirurgie.

V tomto postupe váš chirurg vykoná operáciu cez niekoľko malých rezov vo vašej brušnej stene, pričom vloží nástroje s pripojenými kamerami, ktoré zobrazujú vaše hrubé črevo na video monitore.

Chirurg môže tiež odobrať vzorky z lymfatických uzlín v oblasti, kde sa nachádza rakovina.

 

II. Operácia pre pokročilejšiu rakovinu hrubého čreva

 

a) Čiastočná kolektómia

Počas zákroku chirurg odstráni časť hrubého čreva, ktorá je napadnutá rakovinovými bunkami a zdravé časti čreva opätovne spojí. Tento zákrok je možné vykonávať – laparoskopicky.

 

b) Zákrok na vytvorenie vývodu z hrubého čreva

V prípade, že nie je možné opätovne spojiť zdravé časti čreva po odstránení rakovinou napadnutej časti, vytvorí sa stómia. Stómia je umelo vytvorený otvor v brušnej stene, cez ktorý odchádza stolica z tela von do vaku, ktorý je na otvor nasadený a dobre utesnený.

 

c) Odstránenie lymfatických uzlín

Počas operácie hrubého čreva sa zvyčajne odstránia aj okolité lymfatické uzliny, ktoré by mohli byť infiltrované rakovinovými bunkami.

 

V špecifických prípadoch, keď sa rakovina rozšírila iba do pečene alebo pľúc, ale váš celkový zdravotný stav je inak dobrý, vám lekár môže odporučiť operáciu alebo inú lokalizovanú liečbu na odstránenie rakoviny.

Chemoterapia sa môže použiť pred alebo po tomto type postupu. Tento prístup poskytuje šancu zbaviť sa rakoviny z dlhodobého hľadiska.

 

III. Chemoterapia

Chemoterapia využíva lieky na ničenie rakovinových buniek. Chemoterapia na rakovinu hrubého čreva sa zvyčajne podáva po operácii, ak je rakovina v pokročilom štádiu, alebo sa rozšírila do lymfatických uzlín.

Týmto spôsobom môže chemoterapia zabiť všetky rakovinové bunky, ktoré zostanú v tele a pomôcť znížiť riziko recidívy rakoviny.

Chemoterapia sa môže použiť aj pred operáciou na zmenšenie pokročilej rakoviny, aby sa dala ľahšie odstrániť chirurgicky.

Chemoterapia sa môže použiť aj na zmiernenie príznakov rakoviny hrubého čreva, ktoré sa nedajú odstrániť chirurgicky alebo ktoré sa rozšírili do iných oblastí tela. Niekedy sa kombinuje s rádioterapiou.

U niektorých ľudí s nízkorizikovým štádiom III. stupňa rakoviny hrubého čreva môže byť možný kratší priebeh chemoterapie po operácii. Tento prístup môže znížiť vedľajšie účinky v porovnaní s tradičným priebehom chemoterapie a môže byť rovnako účinný.

 

IV. Liečenie ožiarením

Radiačná terapia využíva silné zdroje energie, ako sú röntgenové lúče a protóny na ničenie rakovinových buniek. Môže sa použiť na zmenšenie pokročilej rakoviny pred operáciou, aby sa dala ľahšie odstrániť.

Ak operácia nie je možná, radiačná terapia sa môže použiť na zmiernenie symptómov, ako je bolesť. Niekedy sa ožarovanie kombinuje s chemoterapiou.

 

V. Imunoterapia

Imunoterapia je medikamentózna liečba, ktorá využíva váš imunitný systém na boj proti rakovine.

Imunitný systém vášho tela, ktorý bojuje s chorobami, nemusí napadnúť vašu rakovinu, pretože rakovinové bunky produkujú proteíny, ktoré bránia bunkám imunitného systému aby ich rozpoznal.  Imunoterapia funguje tak, že zasahuje do tohto procesu.

Imunoterapia je zvyčajne vyhradená pre vyššie štádium rakoviny hrubého čreva.

 

VI. Podporná (paliatívna) starostlivosť

Paliatívna starostlivosť je špecializovaná lekárska starostlivosť, ktorá sa zameriava na poskytovanie úľavy od bolesti a iných príznakov závažného ochorenia.

Paliatívna starostlivosť je poskytovaná tímom lekárov, zdravotných sestier a iných špeciálne vyškolených odborníkov, ktorí spolupracujú s vami, vašou rodinou a vašimi ďalšími lekármi a poskytujú ďalší stupeň podpory, ktorá dopĺňa vašu pokračujúcu starostlivosť.

Cieľom tímov paliatívnej starostlivosti je zlepšiť kvalitu života ľudí s rakovinou a ich rodín. Táto forma starostlivosti sa ponúka popri liečebných alebo iných liečebných postupoch, ktoré možno dostávate.

Keď sa paliatívna starostlivosť používa spolu so všetkými ostatnými vhodnými liečbami, ľudia s rakovinou sa môžu cítiť lepšie a žiť dlhšie.

 hnacka bioliek

10. Zvládanie a podpora pri rakovine hrubého čreva

Diagnóza rakoviny môže byť emocionálne náročná. Časom sa ľudia naučia zvládať jednotlivé príznaky.

 

Kým nenájdete, čo vám pomáha, môžete skúsiť:

 

I. Zistite o svojej rakovine čo najviac, aby ste sa cítili sebaistejší pri rozhodovaní o navrhnutých spôsoboch liečby

Požiadajte svojho lekára, aby vám povedal typ a štádium vašej rakoviny, ako aj možnosti liečby a vedľajšie účinky.

Čím viac budete vedieť o tomto druhu rakoviny, tým budete sebavedomejší, pokiaľ ide o rozhodovanie o vlastnej liečbe. Informácie čerpajte len z overených zdrojov a spoľahlivých webových stránok.

 

II. Udržujte si priateľov a rodinu blízko

Udržiavanie pevných vzťahov vám pomôže vyrovnať sa s rakovinou.

Priatelia a rodina vám môžu poskytnúť praktickú podporu, ktorú budete potrebovať, ako napríklad pomoc pri starostlivosti o váš domov, ak ste v nemocnici. A môžu slúžiť ako emocionálna podpora, keď sa necítite dobre.

 

III. Nájdite si niekoho, s kým sa porozprávate

Nájdite si dobrého poslucháča, ktorý je ochotný počúvať, ako hovoríte o vašich nádejach a obavách. Môže to byť priateľ alebo člen rodiny.

 

Príprava na stretnutie s lekárom

Ak má váš lekár podozrenie, že máte rakovinu hrubého čreva, pravdepodobne vás odporučí ku špecialistovi, ktorý lieči rakovinu hrubého čreva.

 

Môžete sa stretnúť s množstvom špecialistov, vrátane:

  • Lekár, ktorý lieči choroby tráviaceho traktu (gastroenterológ)

  • Lekár, ktorý používa lieky na liečbu rakoviny (onkológ)

  • Lekár, ktorý chirurgicky odstraňuje rakovinu hrubého čreva (chirurg)

  • Lekár, ktorý používa žiarenie na liečbu rakoviny (radiačný onkológ)

 

Vzhľadom na to, že stretnutia môžu byť krátke a často je potrebné prebrať veľa vecí, je dobré sa dobre pripraviť. Tu je niekoľko informácií, ktoré vám pomôžu pripraviť sa a vedieť, čo môžete od svojho lekára očakávať.

 

Čo môžete urobiť

  • Buďte si vedomí akýchkoľvek obmedzení pred vyšetrením. V čase, keď si dohodnete stretnutie, nezabudnite sa vopred opýtať, či musíte niečo urobiť, napríklad obmedziť stravu.

  • Zapíšte si všetky príznaky, ktoré pociťujete, vrátane tých, ktoré sa môžu zdať nesúvisiace s dôvodom, pre ktorý ste si naplánovali stretnutie.

  • Urobte si zoznam všetkých liekov, vitamínov alebo doplnkov, ktoré užívate.

  • Zvážte možnosť vziať so sebou člena rodiny alebo priateľa. Niekedy môže byť ťažké prijať všetky informácie poskytnuté počas stretnutia. Niekto, kto vás sprevádza, si môže spomenúť na niečo, čo ste vynechali alebo zabudli.

  • Zapíšte si otázky, ktoré sa spýtate svojho lekára.

 

Niektoré základné otázky, ktoré by ste sa mali opýtať svojho lekára, zahŕňajú:

  • Kde sa v hrubom čreve nachádza moja rakovina hrubého čreva?

  • Aké je štádium mojej rakoviny hrubého čreva?

  • Môžete mi vysvetliť moju patologickú správu?

  • Môžem dostať kópiu svojej patologickej správy?

  • Rozšírila sa moja rakovina hrubého čreva do iných častí môjho tela?

  • Budem potrebovať ďalšie testy?

  • Aké sú možnosti liečby mojej rakoviny hrubého čreva?

  • Vylieči niektorá z navrhovanej liečby moju rakovinu hrubého čreva?

  • Aká je šanca, že sa moja rakovina hrubého čreva vylieči?

  • Do akej miery každá liečba zvyšuje moje šance na vyliečenie rakoviny hrubého čreva?

  • Aké sú potenciálne vedľajšie účinky každej liečby?

  • Ako každá liečba ovplyvní môj každodenný život?

  • Existuje jedna liečba, o ktorej si myslíte, že je pre mňa najlepšia?

  • Čo by ste odporučili členovi rodiny alebo priateľovi v mojej situácii?

  • Koľko času si môžem vziať na rozhodnutie o liečbe?

  • Mám požiadať o druhý názor?

  • Mám navštíviť odborníka? Koľko to bude stáť a pokryje to moje poistenie?

  • Existujú nejaké brožúry alebo iné tlačené materiály, ktoré si môžem vziať so sebou? Aké webové stránky odporúčate?

  • Majú moji súrodenci alebo moje deti zvýšené riziko rakoviny hrubého čreva?

Okrem otázok, ktoré ste si pripravili, aby ste sa spýtali svojho lekára, neváhajte počas stretnutia klásť otázky.

 

Čo môžete očakávať od svojho lekára

Váš lekár vám pravdepodobne položí niekoľko otázok. Váš lekár sa môže opýtať:

Kedy ste prvýkrát začali pociťovať príznaky?

Boli vaše príznaky nepretržité alebo príležitostné?

Aké závažné sú vaše príznaky?

Čo, ak vôbec niečo, zdá sa zlepšuje vaše príznaky?

Čo, ak vôbec niečo, zrejme zhoršuje vaše príznaky?

Máte v rodinnej anamnéze rakovinu hrubého čreva alebo iné druhy rakoviny?

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborný dohľad: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 

Vzdelanie: Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo

Prax: 

2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave

2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 
 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 
 
Zdroje:

 

https://www.mayoclinic.org

Colorectal cancer: Screening and management (adult). Rochester, Minn.: Mayo Foundation for Medical Education and Research; 2018.

Feldman M, et al. Colorectal cancer. In: Sleisenger and Fordtran's Gastrointestinal and Liver Disease: Pathophysiology, Diagnosis, Management. 10th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed Jan. 30, 2019.

Niederhuber JE, et al., eds. Colorectal cancer. In: Abeloff's Clinical Oncology. 5th ed. Philadelphia, Pa.: Churchill Livingstone Elsevier; 2014. https://www.clinicalkey.com. Accessed Jan. 30, 2019.

Macrae FA. Colorectal cancer: Epidemiology, risk factors and protective factors. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Feb. 5, 2019.

Kandel P, et al. Colorectal endoscopic mucosal resection (EMR). Best Practice & Research Clinical Gastroenterology. 2017;31:455.

Moertel CG, et al. Levamisole and fluorouracil for adjuvant therapy of resected colon carcinoma. The New England Journal of Medicine. 1990;322:352.

Dean PA, et al. Laparoscopic-assisted segmental colectomy: Early Mayo Clinic experience. Mayo Clinic Proceedings. 1994;69:834.

Warner KJ. Allscripts EPSi. Mayo Clinic, Rochester, Minn. Oct. 10, 2019.

Grothey A, et al. Duration of adjuvant chemotherapy for stage III colon cancer. New England Journal of Medicine. 2018;378:1177.

Andre T, et al. The IDEA (International Duration Evaluation of Adjuvant Chemotherapy) collaboration: prospective combined analysis of phase III trials investigating duration of adjuvant therapy with the FOLFOX (FOLFOX4 or Modified FOLFOX6) or XELOX (3 versus 6 months) regimen for patients with stage III colon cancer: trial design and current status. Current Colorectal Cancer Reports. 2013;9(3):261-269.

 

Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/