Prostatitída (zápal prostaty): Príznaky, príčiny a liečba

 

Prostatitída je zápal prostaty, ktorý môže spôsobovať bolesti v oblasti slabín, problémy s močením a sexuálne problémy.

Môže sa vyskytnúť u mužov akéhokoľvek veku a môže mať mnoho príčin, ako napríklad infekcia, sedavý životný štýl alebo stres. Liečba prostatitídy môže zahŕňať lieky, fyzioterapiu a zmeny v životnom štýle, ako je napríklad zvýšenie fyzickej aktivity a zlepšenie stravovacích návykov.

Ak máte príznaky prostatitídy, alebo sa obávate o zdravie svojej prostaty, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom, aby vám boli poskytnuté odporúčania na liečbu.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je to prostatitída?

Prostata je malá žľaza umiestnená pod močovým mechúrom u mužov. Produkuje tekutinu, ktorá tvorí 50 až 75 percent semena. Prostatitída je zápal vašej prostaty. Zápal sa môže rozšíriť do oblasti okolo prostaty.

 

Medzi typy prostatitídy patria:

  • Chronická prostatitída je najbežnejším typom, uvádza nadácia Urology Care Foundation. Jeho príčina je často neznáma.

  • Akútna bakteriálna prostatitída je spôsobená bakteriálnou infekciou. Objavuje sa náhle so závažnými príznakmi.

  • Bakteriálna infekcia tiež spôsobuje chronickú bakteriálnu prostatitídu. Rozvíja sa pomalšie ako akútna bakteriálna prostatitída a jej príznaky bývajú miernejšie, ale opakujúce sa.

  • Asymptomatická zápalová prostatitída nespôsobuje viditeľné príznaky.
 

sex problem 3

2. Aké sú príznaky prostatitídy?

Príznaky prostatitídy sa líšia v závislosti od toho, či je akútna alebo chronická.

 

Ak máte akútnu bakteriálnu prostatitídu, môžete mať:

 

Môžete mať tiež páchnuci moč, bolesť v semenníkoch a bolestivú ejakuláciu. Ak máte chronickú prostatitídu alebo chronickú bakteriálnu prostatitídu, môžete mať podobné príznaky, ale budú menej závažné.

Ak máte asymptomatickú zápalovú prostatitídu, nezaznamenáte žiadne príznaky. Váš lekár môže zistiť tento stav počas rutinného fyzického vyšetrenia.

 plynatosť

3. Čo spôsobuje prostatitídu?

Rôzne druhy baktérií môžu spôsobiť bakteriálnu prostatitídu. Tieto baktérie môžu tiež spôsobiť infekciu močového mechúra.

Jednou z bežných príčin u mužov nad 35 rokov je Escherichia coli. Sexuálne prenosné infekcie (STI), vrátane kvapavky a chlamýdií, môžu tiež spôsobiť bakteriálnu prostatitídu.

 

Poranenie vašej prostaty môže spôsobiť prostatitídu. Môže to spôsobiť aj porucha vášho nervového systému alebo imunitného systému. V mnohých prípadoch nie je presná príčina chronickej prostatitídy známa.

 

Kto je vystavený riziku vzniku prostatitídy?

Hoci sa u mužov v akomkoľvek veku môže vyvinúť prostatitída, u starších mužov je to pravdepodobnejšie ako u mladších mužov.

Ak máte viac ako 50 rokov a máte zväčšenú prostatu, máte zvýšené riziko vzniku tohto stavu.

 

Iné faktory môžu tiež zvýšiť vaše riziko, vrátane:

  • zavedený močový katéter

  • infekcia močového mechúra

  • trauma panvy

  • minulé záchvaty prostatitídy

Nechránený sex a HIV pozitívny tiež zvyšujú vaše šance na rozvoj prostatitídy.

 hemoroidy bioliek2

4. Ako sa diagnostikuje prostatitída?

Ak máte podozrenie, že máte prostatitídu, dohodnite si stretnutie so svojím lekárom. Lekár bude  musieť vylúčiť iné možné príčiny vašich príznakov. Napríklad zväčšená prostata, cystitída a niektoré ďalšie choroby môžu spôsobiť podobné príznaky.

Váš lekár vykoná fyzické vyšetrenie vrátane vyšetrenia prostaty. Vaša prostata sa nachádza pred konečníkom.

Počas digitálneho rektálneho vyšetrenia váš lekár prehmatá vašu prostatu a skontroluje jej zväčšenie. V niektorých prípadoch môžu odporučiť cystoskopiu (endoskopia močového mechúra cez močovú trubicu).

Váš lekár musí tiež určiť typ prostatitídy, ktorú máte. Môže vám nariadiť krvné testy a analýzu moču.

bioliek zapal

5. Ako sa lieči prostatitída?

Ak vám diagnostikujú bakteriálnu prostatitídu, váš lekár vám predpíše antibiotiká. Typ antibiotika a dĺžka liečby sa budú líšiť v závislosti od typu baktérií, ktoré spôsobujú vaše príznaky.

Váš lekár vám môže predpísať aj lieky proti bolesti alebo alfa-blokátory. Alfa-blokátory znižujú svalové kŕče uretrálneho zvierača, čo je sval, ktorý vám pomáha kontrolovať tok moču.

Váš lekár môže tiež odporučiť tepelnú terapiu na zníženie bolesti.

Záver

Väčšina mužov dobre reaguje na liečbu akútnej bakteriálnej prostatitídy. Chronická prostatitída sa lieči ťažšie, ale často sa dá zvládnuť. Opýtajte sa svojho lekára na váš konkrétny stav, plán liečby a výhľad.

 

Môžete zabrániť prostatitíde?

Mnohým prípadom prostatitídy sa nedá predísť, pretože príčina je často neznáma. Sexuálne prenosné choroby môžu viesť k prostatitíde. Praktizovanie bezpečného sexu môže pomôcť znížiť riziko vzniku tohto ochorenia.

 

6. Často kladené otázky o zápale prostaty

1. Čo je zápal prostaty (prostatitída) a aké sú jej príznaky?

Zápal prostaty, známy aj ako prostatitída, je zápalové ochorenie prostaty u mužov. Medzi najčastejšie príznaky patria bolesť a pálenie pri močení, časté nutkanie na močenie, bolestivé ejakulácie, bolesť v oblasti slabín a nízkeho bruška, ako aj obmedzenie toku moču.

2. Aké sú typy zápalu prostaty a ako sa odlišujú?

Existujú rôzne typy zápalu prostaty, ktoré sa líšia v príznakoch a priebehu. Akútna bakteriálna prostatitída je spôsobená baktériami a prejavuje sa výraznými príznakmi infekcie.

Chronická bakteriálna prostatitída má menej výrazné príznaky, ale je dlhodobejšia. Chronickej nebakteriálnej prostatitíde chýba prítomnosť baktérií, no príznaky sú podobné ako pri bakteriálnej forme. Asymptomatická zápal prostaty nemá žiadne viditeľné príznaky, ale môže sa prejaviť zvýšením počtu baktérií v moči.

3. Čo spôsobuje zápal prostaty a ako sa diagnostikuje?

Príčiny zápalu prostaty môžu byť rôznorodé. Bakteriálna prostatitída je zvyčajne spôsobená infekciou, pričom baktérie sa dostávajú do prostaty cez močovú rúru. Neinfekčné formy prostatitídy môžu byť spojené s poruchami imunitného systému alebo inými faktormi.

Diagnostika zápalu prostaty zahŕňa fyzikálne vyšetrenie, analýzu moču a prípadne kultiváciu moču na detekciu baktérií. Lekár môže vykonať aj vyšetrenie prostaty palpáciou cez konečník.

4. Ako sa lieči zápal prostaty?

Liečba zápalu prostaty závisí od typu zápalu a príčiny. Ak ide o bakteriálnu prostatitídu, používajú sa antibiotiká na odstránenie infekcie. Pri nebakteriálnej forme sa liečba zameriava na zmiernenie príznakov, napríklad prostredníctvom protizápalových liekov a fyzioterapie.

Dôležité je tiež dodržiavanie pitného režimu a vyhýbanie sa alkoholu, kofeínu a pikantným potravinám.

5. Dá sa zápalu prostaty predchádzať?

Niektorým formám zápalu prostaty možno predchádzať. Dôležité je udržiavať dobrú hygienu a vyhýbať sa sexuálnym praktikám, ktoré môžu zvýšiť riziko infekcie.

Významné je tiež udržiavanie zdravého životného štýlu, vrátane vyváženej stravy a pravidelného cvičenia. Preventívne prehliadky u lekára môžu tiež pomôcť identifikovať a liečiť zápal prostaty v čo najskoršej fáze.

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. Prostatitis: Definition and Patient Education (healthline.com)

2. Prostatitis - Symptoms and causes - Mayo Clinic

3. Prostatitis (Infection of the Prostate): Symptoms, Diagnosis & Treatment - Urology Care Foundation (urologyhealth.org)

4. Prostatitis: Inflammation of the Prostate - NIDDK (nih.gov)

  

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/