Prechladnutie: 10 tipov ako sa rýchlo zbaviť nádchy

 

Na prechladnutie zatiaľ neexistuje žiadny liek, ale možno sa vám podarí skrátiť dobu, počas ktorej ste chorý, vyskúšaním niektorých sľubných doplnkov a praktizovaním dobrej starostlivosti o seba.

Prejdite sa uličkami akejkoľvek drogérie a uvidíte pôsobivú škálu produktov, ktoré tvrdia, že skracujú dĺžku vášho prechladnutia. Len málo z nich je podložených solídnou vedou.

 

Prinášame vám 10 tipov o ktorých je známe, že majú vplyv na dĺžku trvania prechladnutia:

 

1. Vitamín C

Užívanie doplnku vitamínu C pravdepodobne nezabráni prechladnutiu. Štúdie však ukazujú, že môže skrátiť trvanie prechladnutia.

V prehľade štúdií z roku 2013 sa zistilo, že pravidelná suplementácia (1 až 2 gramy denne) skrátila trvanie prechladnutia u dospelých o 8 percent a u detí o 14 percent. Celkovo tiež znížil závažnosť prechladnutia.

Odporúčaná denná dávka vitamínu C je 90 miligramov pre mužov a 75 mg pre netehotné ženy. Dávky na hornej hranici (2 000 mg) môžu spôsobiť niektoré vedľajšie účinky, takže užívanie vyšších dávok počas akéhokoľvek trvania so sebou nesie toto riziko.

 

2. Zinok

Takmer tri desaťročia výskumu nachladnutia a zinku priniesli zmiešané výsledky, ale prehľad štúdií z roku 2017 ukázal, že zinkové pastilky vám môžu pomôcť prekonať prechladnutie rýchlejšie, ako bez nich.

V priemere sa dĺžka trvania prechladnutia skrátila o 33 percent, čo by mohlo znamenať aspoň o pár dní skoršiu úľavu.

Je dôležité poznamenať, že dávky v týchto štúdiách, 80 až 92 mg denne, sú oveľa vyššie ako maximálne denné odporúčanie.

Štúdia z roku 2017 však poukazuje na to, že dávky až 150 mg zinku denne sa za určitých podmienok bežne užívajú mesiace s niekoľkými vedľajšími účinkami.

 

3. Echinacea

Recenzie štúdií v rokoch 2014 a 2018 naznačujú, že užívanie echinacey môže zabrániť prechladnutiu alebo ho skrátiť. Bylinný doplnok vyrobený z vňate čečiny je dostupný v tabletách, čajoch a extraktoch.

 

4. Sirup z čiernej bazy

Čierna baza je tradičný liek používaný v boji proti prechladnutiu v mnohých častiach sveta. Hoci výskum je obmedzený, aspoň jedna staršia štúdia ukázala, že bazový sirup skrátil dĺžku prechladnutia u ľudí s príznakmi podobnými chrípke v priemere o štyri dni.

 

5. Cviklová šťava

Štúdia z roku 2019 sledovala 76 študentov, ktorí boli vystavení riziku prechladnutia počas stresujúceho obdobia záverečných skúšok. Tí, ktorí pili malé množstvo cviklovej šťavy sedemkrát denne, vykazovali menej príznakov nachladnutia ako tí, ktorí ju nepili.

V štúdii bol liek obzvlášť užitočný pre študentov s astmou. Keďže cviklová šťava má vysoký obsah dusičnanov v potrave, zvyšuje produkciu oxidu dusnatého v tele, ktorý vás môže chrániť pred infekciami dýchacích ciest.

 

6. Probiotiká

Hoci štúdie o probiotikách a prechladnutí sú obmedzené, aspoň jedna štúdia naznačuje, že pitie probiotického nápoja, ktorý obsahuje Lactobacillus, L. casei 431, môže skrátiť trvanie prechladnutia, najmä pokiaľ ide o respiračné symptómy.

Probiotické baktérie sa líšia od produktu k produktu, preto skontrolujte štítok, aby ste vedeli, ktorý z nich kupujete.

 

7. Odpočinok

Pri prechladnutí by ste si mali dopriať extra oddych.

Aj keď môže byť lákavé pokúsiť sa posilniť svoj imunitný systém cvičením, pravdepodobne bude najlepšie si to na pár dní oddýchnuť. V skutočnosti, ak nemáte dostatok spánku zo dňa na deň, možno zvyšujete svoju zraniteľnosť voči prechladnutiu.

 

8. Med

Ak má vaše dieťa problémy s dobrým spánkom, aby porazilo prechladnutie, vyskúšajte med, jeden z najspoľahlivejších liekov na liečbu príznakov prechladnutia.

Štúdia z roku 2012 ukázala, že lyžica medu pred spaním môže pomôcť deťom lepšie spať a znížiť nočný kašeľ. Môže tiež pomôcť upokojiť bolesť hrdla.

 

9. Voľne predajné lieky

Príznaky nachladnutia ako kašeľ, kýchanie, nádcha, upchatie nosa, bolesť hrdla a bolesť hlavy môžu sťažiť fungovanie počas dňa a spánok počas noci.

Lieky proti bolesti ako ibuprofén a lieky na potlačenie kašľa môžu liečiť príznaky, takže sa budete cítiť lepšie skôr, aj keď vírusová infekcia pretrváva. Pred podaním akéhokoľvek voľnopredajného lieku sa poraďte s pediatrom.

 

10. Veľa tekutín

Pitie veľkého množstva tekutín je vždy dobré, keď sa snažíte zbaviť prechladnutia. Horúci čaj, voda, slepačia polievka a iné tekutiny vás udržia hydratovaných, najmä ak máte horúčku.

Môžu tiež uvoľniť preťaženie v hrudníku a nosových priechodoch, takže môžete voľnejšie dýchať.

Vyhnite sa však kofeínu a alkoholu, pretože vás môžu dehydrovať a môžu narúšať spánok a odpočinok, ktorý potrebujete na zotavenie.

 mononukleoza bioliek

Lieky proti prechladnutiu, ktoré nefungujú

Zoznam neúčinných liekov na prechladnutie je dlhý. Medzi tie bežnejšie, ktoré nefungujú, patria:

 

1. Antibiotiká

Tie napádajú baktérie, ale proti vírusom nachladnutia nepomáhajú. Vyhnite sa tomu, aby ste svojho lekára požiadali o antibiotiká na prechladnutie alebo používali staré antibiotiká, ktoré máte po ruke.

Rýchlejšie sa neuzdravíte a nevhodné užívanie antibiotík prispieva k vážnemu a narastajúcemu problému baktérií rezistentných na antibiotiká.

 

2. Voľne predajné lieky na nádchu a kašeľ u malých detí

Voľne predajné lieky proti nachladnutiu a kašľu môžu u detí spôsobiť vážne a dokonca život ohrozujúce vedľajšie účinky. Pred podaním akýchkoľvek liekov sa poraďte s lekárom svojho dieťaťa.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborný dohľad: 

MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 

Vzdelanie: 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
Prax: 
2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave
2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

https://www.mayoclinic.org

https://www.healthline.com

Barak V. (2001) The effect of Sambucol, a black elderberry-based, natural product, on the production of human cytokines: I. Inflammatory cytokines.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11399518

Bauer BA. (2017). Will dietary supplements containing echinacea help me get over a cold faster?
mayoclinic.org/diseases-conditions/common-cold/expert-answers/echinacea/faq-20058218

Cohen HA, et al. (2012). Effect of honey on nocturnal cough and sleep quality: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. DOI:
10.1542/peds.2011-3075

Colds and flu: Symptoms, treatment, prevention, when to call. (2019).
my.clevelandclinic.org

Hemilia H. (2017). Vitamin C and Infections. DOI:
doi.org/10.3390/nu9040339

Hemilia H. (2017). Zinc lozenges and the common cold: A meta-analysis comparing zinc acetate and zinc gluconate, and the role of zinc dosage. DOI:
10.1177/2054270417694291

Jespersen L, et al. (2015) Effect of Lactobacillus paracasei subsp. paracasei, L. casei 431 on immune response to influenza vaccination and upper respiratory tract infections in healthy adult volunteers: A randomized, double-blind, placebo-controlled, parallel-group study.
ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25926507

Karsch-Volk M. (2014). Echinacea for preventing and treating the common cold.
cochranelibrary.com

Mayo Clinic Staff. (2019). Cold remedies: What works, what doesn’t, and what can’t hurt.
mayoclinic.org

Mayo Clinic Staff. (2019). Echinacea: Is it effective for the common cold? 
mayoclinic.org

Mayo Clinic Staff. (2017). Common cold.
mayoclinic.org

Nitsche MP, et al. Is honey an effective treatment for acute cough in children? DOI:
10.5867/medwave.2016.6454

Prather AA, et al. (2015). Behaviorally assessed sleep and susceptibility to the common cold. DOI:
10.5665/sleep.4968

Ritz T, et al. (2019). Beetroot juice supplementation for the prevention of cold symptoms associated with stress: A proof-of-concept study
sciencedirect.com

Tiralongo E, et al. (2016). Elderberry supplementation reduces cold duration and symptoms in air-travellers: A randomized, double-blind placebo-controlled clinical trial. DOI:
10.3390/nu8040182

Vitamin C: Fact sheet for health professionals. (2018).
ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/

Zeratsky K. (2018). Is it possible to take too much vitamin C.
mayoclinic.org

Zinc: Fact sheet for consumers. (2016).
ods.od.nih.gov/factsheets/Zinc-Consumer/

 

Obrázky:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/