Potravinová intolerancia: Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je potravinová intolerancia

Osoba s potravinovou intoleranciou má problémy s trávením niektorých potravín. Je dôležité si uvedomiť, že potravinová intolerancia je niečo iné ako potravinová alergia.

Potravinové intolerancie sú bežné. Podľa niektorých odhadov môžu ovplyvňovať 15 – 20 % populácie. Potravinové intolerancie sú bežnejšie u ľudí s poruchami tráviaceho systému, ako je syndróm dráždivého čreva.

Zatiaľ čo potravinová alergia je výsledkom reakcie imunitného systému na konkrétnu potravinu, potravinová intolerancia zvyčajne zahŕňa tráviaci systém, nie imunitný systém.

Tento článok sa zaoberá príčinami, typmi, príznakmi a diagnostikou potravinových intolerancií a vysvetľuje, ako ich môžu ľudia zvládnuť.

 Bolest_zlcnika_bioliek_2

2. Symptómy potravinovej intolerancie

Osoba s potravinovou intoleranciou často pociťuje nepríjemný pocit krátko po zjedení určitých potravín. Príznaky sú rôzne a zvyčajne postihujú tráviaci systém.

 

Bežné príznaky potravinovej intolerancie zahŕňajú:

 

U ľudí s potravinovou intoleranciou množstvo jedla, ktoré človek zje, určuje závažnosť ich symptómov.

Príznaky potravinovej intolerancie môžu chvíľu trvať, kým sa objavia. Nástup môže nastať niekoľko hodín po požití jedla a symptómy môžu pretrvávať niekoľko hodín alebo dní.

Môže byť ťažké určiť, či má niekto potravinovú intoleranciu alebo alergiu, pretože príznaky a symptómy týchto stavov sa prekrývajú.

 

3. Príčiny a typy potravinovej intolerancie

Potravinové intolerancie vznikajú, ak telo nedokáže stráviť určitú potravinu. Toto poškodenie môže byť spôsobené nedostatkom tráviacich enzýmov alebo citlivosťou na určité chemikálie.

 

Potraviny bežne spojené s potravinovou intoleranciou zahŕňajú:

  • mlieko

  • lepok

  • potravinárske farbivá a konzervačné látky

  • siričitany

  • iné zlúčeniny, ako je kofeín a fruktóza

 

neznasanlivosť laktozy bioliek

Nasledujúce časti sa zaoberajú rôznymi príčinami a typmi potravinových intolerancií:

I. Neznášanlivosť laktózy

Telo používa tráviace enzýmy na rozklad potravín. Ak človeku chýbajú niektoré enzýmy, môže byť menej schopný stráviť niektoré potraviny.

Laktóza je cukor, ktorý sa vyskytuje v mlieku. Ľudia s intoleranciou laktózy nemajú dostatok laktázy, enzýmu, ktorý štiepi laktózu na menšie molekuly, ktoré telo ľahko absorbuje cez črevo.

Ak laktóza zostane v tráviacom trakte, môže spôsobiť kŕče, bolesti žalúdka, nadúvanie, hnačku a plynatosť.

II. Intolerancia fruktózy

Fruktóza je cukor prítomný v ovocí, niektorých druhoch zeleniny a mede. Intolerancia fruktózy môže byť tiež spôsobená nedostatkom enzýmu, aj keď je to zriedkavé.

V takýchto prípadoch je známa ako dedičná intolerancia fruktózy. Oveľa bežnejšia je malabsorpcia fruktózy, pri ktorej telu chýba proteín, ktorý mu umožňuje absorbovať cukor z čreva. 

U týchto jedincov fruktóza v potravinách fermentuje v čreve, čo vedie k plynatosti, plnosti, nadúvaniu, kŕčom a hnačke.

celiakia bioliek

III. Neznášanlivosť lepku

Lepok je bielkovina, ktorá sa vyskytuje v niektorých obilninách, vrátane pšenice, jačmeňa a raže. Osoba s intoleranciou lepku pociťuje po zjedení potravín, ktoré obsahujú lepok, nepríjemný pocit, ako je bolesť, nadúvanie alebo nevoľnosť.

 

Neznášanlivosť lepku je tiež spojená s príznakmi, ako sú:

 

Intolerancia lepku je iná ako celiakia, čo je reakcia autoimunitného systému na lepok, a alergia na pšenicu, čo je alergická reakcia na pšenicu. Príznaky týchto stavov však môžu byť podobné.

Intolerancia lepku je známa aj ako neceliakálna citlivosť na lepok.

Symptómy celiakie a intolerancie lepku sa zvyčajne zlepšia, keď človek vylúči lepok zo stravy, ale vrátia sa, keď ho znovu začne prijímať.

IV. Salicylátová intolerancia

Salicyláty sú zlúčeniny, ktoré sa vyskytujú v mnohých rastlinných potravinách vrátane ovocia, zeleniny, bylín a korenín. Sú tiež bežné v umelých arómach a konzervačných látkach, vrátane tých v zubných pastách, žuvačkách a cukríkoch. 

Väčšina ľudí môže tolerovať mierne množstvá salicylátov vo svojej strave, ale niektorí ľudia majú zníženú toleranciu.

 

Príznaky môžu zahŕňať:

V. Intolerancia kofeínu

Kofeín je horká chemikália, ktorá sa nachádza v širokej škále nápojov vrátane kávy, sódy, čaju a energetických nápojov. Je to stimulant, čo znamená, že znižuje únavu a zvyšuje bdelosť pri konzumácii.

Robí to tak, že blokuje receptory pre adenozín, neurotransmiter, ktorý reguluje cyklus spánku a bdenia.

Väčšina dospelých môže bezpečne skonzumovať až 400 mg kofeínu denne bez akýchkoľvek vedľajších účinkov. Toto je množstvo kofeínu v približne štyroch šálkach kávy.

Niektorí ľudia sú však na kofeín citlivejší a pociťujú reakcie aj po konzumácii malého množstva. Táto precitlivenosť na kofeín je spojená s genetikou, ako aj so zníženou schopnosťou metabolizovať a vylučovať kofeín. 

Citlivosť na kofeín je iná ako alergia na kofeín, ktorá zahŕňa imunitný systém.

 

Ľudia s precitlivenosťou na kofeín môžu po konzumácii aj malého množstva kofeínu pociťovať nasledujúce príznaky:

 

Ľudia s precitlivenosťou na kofeín by mali minimalizovať svoj príjem vyhýbaním sa potravinám a nápojom, ktoré obsahujú kofeín, vrátane kávy, sódy, energetických nápojov, čaju a čokolády.

VI. Histamínová intolerancia

Intolerancia histamínu nie je citlivosťou na histamín, ale je indikátorom toho, že ste si ho vyvinuli príliš veľa.

 

Histamín je chemická látka zodpovedná za niekoľko hlavných funkcií:

  • Neurotransmisia – stará sa o správnu funkciu nervového systému

  • Stimuluje HCI v žalúdku - spúšťa uvoľňovanie žalúdočnej kyseliny, ktorá pomáha tráveniu

  • Reakcia na zápal v tele - uvoľňovanie po úraze alebo alergickej reakcii ako súčasť vašej imunitnej odpovede

Ak je hladina histamínu príliš vysoká, alebo ak sa nedokáže správne odbúravať, môže to mať vplyv na vaše normálne telesné funkcie.

 plynatosť

Príznaky histamínovej intolerancie

Niektoré bežné reakcie spojené s histamínovou intoleranciou zahŕňajú:

 

V závažnejších prípadoch intolerancie histamínu sa môžu vyskytnúť:

VII. Otrava jedlom

Niektoré potraviny obsahujú prirodzene sa vyskytujúce chemikálie, ktoré majú na človeka toxické účinky, spôsobujú hnačku, nevoľnosť, vyrážky a zvracanie.

Napríklad nedostatočne uvarená fazuľa obsahuje aflatoxíny, ktoré môžu spôsobiť mimoriadne nepríjemné tráviace problémy.

Podobne požitie určitých druhov skazených rýb môže viesť k otrave scombroidnými rybami. Táto toxická reakcia nastáva v dôsledku konzumácie rýb, ktoré majú vysoký obsah histamínu v dôsledku nesprávneho skladovania alebo spracovania. Môže napodobňovať závažnú alergickú reakciu.

VIII. Prídavné látky v potravinách a intolerancia

Mnoho ľudí sa obáva, že môžu mať neznášanlivosť na prídavné látky v potravinách. Podľa Asthma and Allergy Foundation of America však väčšina štúdií ukazuje, že málo prídavných látok spôsobuje problémy a že tieto problémy postihujú relatívne málo ľudí. 

Výrobcovia potravín často používajú prídavné látky na zvýraznenie chuti, vzhľadu potravín a predĺženie ich trvanlivosti.

 

Príklady potravinárskych prídavných látok zahŕňajú:

  • antioxidanty

  • umelé farbivá

  • umelé arómy

  • emulgátory

  • zvýrazňovače chuti

  • konzervačné látky

  • sladidlá

 

Z tisícok prídavných látok, ktoré potravinársky priemysel používa, sa odborníci domnievajú, že len relatívne malý počet spôsobuje problémy.

 

Nasledujúce prídavné látky v potravinách môžu u niektorých ľudí spôsobiť nežiaduce reakcie:

  • Dusičnany: Tieto konzervačné látky sú bežné v spracovanom mäse a príznaky intolerancie môžu zahŕňať bolesti hlavy a žihľavku.

  • Glutamát sodný (MSG): Tento zvýrazňovač chuti môže spôsobiť bolesti hlavy, tlak na hrudníku, nevoľnosť a hnačku u ľudí s intoleranciou.

  • Siričitany: Bežné zdroje týchto konzervačných látok zahŕňajú víno, sušené ovocie, čerstvé krevety a niektoré džemy a želé. Ľudia s intoleranciou môžu pociťovať tlak na hrudníku, žihľavku, hnačku a niekedy aj anafylaxiu.

 
kolonoskopia 2

4. Diagnostika potravinovej intolerancie

Potravinové intolerancie a potravinové alergie môžu mať podobné príznaky, takže diagnostikovanie týchto stavov môže byť zložité. Diagnostika je komplikovaná aj vtedy, keď má človek viacero potravinových intolerancií.

Príznaky potravinovej intolerancie môžu tiež napodobňovať príznaky chronických tráviacich stavov. Určité vzorce symptómov však môžu lekárovi pomôcť rozlíšiť medzi nimi.

Ľudia si môžu viesť denník, aby zdokumentovali, ktoré potraviny jedia, aké príznaky sa objavia a načasovanie. Tieto údaje môžu pomôcť ľuďom a lekárom zistiť, ktoré potraviny spôsobujú nežiaduce reakcie.

Okrem intolerancie laktózy a celiakie neexistujú presné, spoľahlivé a overené testy na identifikáciu potravinových intolerancií. Najlepším diagnostickým nástrojom je vylučovacia diéta, známa aj ako eliminačná alebo diagnostická diéta.

Lekár môže odporučiť kožný test alebo krvný test na vylúčenie potravinovej alergie.

Krvný test môže merať hladiny protilátok imunoglobulínu E (IgE). Vysoké hladiny môžu naznačovať alergiu.

 

5. Potravinová intolerancia vs. potravinová alergia

Tieto stavy majú niektoré spoločné príznaky. Príznaky potravinovej intolerancie však zvyčajne trvajú dlhšie, než sa objavia príznaky potravinovej alergie.

Zatiaľ čo potravinová alergia je výsledkom reakcie imunitného systému na konkrétnu potravinu, potravinová intolerancia sa týka skôr tráviaceho systému ako imunitného systému.

Pri potravinovej intolerancii závisí množstvo jedla, ktoré človek zje, so závažnosťou symptómov. Na druhej strane, pri potravinovej alergii môže aj malé množstvo jedla spustiť silnú alergickú reakciu.

 

Zhrnutie

Potravinové intolerancie vznikajú, keď telo nedokáže správne stráviť určité potraviny. Bežným typom je intolerancia laktózy a lepku.

V súčasnosti neexistuje žiadny liek na potravinovú intoleranciu.

Najlepším spôsobom, ako sa vyhnúť príznakom potravinovej intolerancie, je vyhýbať sa niektorým potravinám alebo ich jesť menej často a v menších množstvách. Ľudia môžu tiež užívať doplnky na podporu trávenia.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborný dohľad: 

MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 

Vzdelanie: 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
Prax: 
2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave
2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 

 

Zdroje:

www.medicalnewstoday.com

Celiac disease, non-celiac gluten sensitivity, and food allergy: How are they different? (2020).
https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/celiac-disease

Food allergy. (n.d.).
https://acaai.org/allergies/types/food-allergy

Food intolerance versus food allergy. (2020).
https://www.aaaai.org/conditions-and-treatments/library/allergy-library/food-intolerance

Is it food intolerance? (n.d.).
https://www.theibsnetwork.org/diet/is-it-a-food-intolerance/

Skypala, I., et al. (2017). Sensitivity to salicylates in food.
www.bda.uk.com/uploads/assets/5734236c-6fe6-4f08-a2f988d8dc9e1ed6/fasg1702salicylates.pdf

Zuberbier, T. (2016). Food intolerance.
https://www.ecarf.org/en/information-portal/general-allergy-info/food-intolerance/

https://www.healthline.com

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/