Pečeňová diéta: Liečba stukovatenia pečene

 

Nealkoholické stukovatenie pečene je jednou z najbežnejších príčin ochorenia pečene.

Je to stav, pri ktorom sa prebytočný tuk ukladá v pečeni a ak sa nelieči, môže viesť k cirhóze a zlyhaniu pečene.

Nealkoholické stukovatenie pečene je bežnejší u ľudí ktorí žijú s určitými stavmi, ako je obezita a diabetes typu 2 – a na rozdiel od ochorenia pečene súvisiaceho s alkoholom, nealkoholické stukovatenie pečene nie je spôsobené nadmerným užívaním alkoholu.

V zdravom tele pečeň odstraňuje toxíny a produkuje žlč, bielkovinu, ktorá rozkladá tuk na mastné kyseliny, aby sa dali stráviť. Tukové ochorenie pečene poškodzuje pečeň a bráni jej pracovať tak, ako by malo, ale zmena životného štýlu môže zabrániť jej zhoršeniu.

 

Vo všeobecnosti diéta pre tukové ochorenie pečene zahŕňa príjem:

  • ovocia a zeleniny

  • rastlín s vysokým obsahom vlákniny, ako sú strukoviny a celé zrná

  • výrazne zníženie príjmu určitých potravín a nápojov vrátane tých s vysokým obsahom pridaného cukru, soli, rafinovaných sacharidov a nasýtených tukov

  • žiaden alkohol

 

Množstvo hmotnosti, ktoré by ste mali schudnúť na liečbu stukovania pečene, bude závisieť od množstva nadbytočného telesného tuku, ktorý máte.

Váš lekár vám môže pomôcť rozhodnúť sa o vhodnom cieli na zníženie hmotnosti na základe vášho celkového zdravia. Pre tých, ktorí majú stukovatenú pečeň, sa všeobecne odporúča diéta bohatá na živiny, založená na plnohodnotných potravinách, bohatá na vlákninu, bielkoviny a nenasýtené tuky.

 

Tu je niekoľko potravín, ktoré by ste mali zahrnúť do svojho jedálnička:

 

1. Káva na zníženie abnormálnych pečeňových enzýmov

Vaša každodenná šálka kávy môže pomôcť chrániť vašu pečeň pred stukovatením pečene.

Pravidelná konzumácia kávy je spojená so zníženým rizikom rozvoja stukovatenia pečene ako aj zníženým rizikom rozvoja fibrózy pečene u tých, ktorí už majú diagnostikovanú stukovatenie pečene.

Zdá sa, že kofeín tiež znižuje počet abnormálnych pečeňových enzýmov u ľudí s rizikom ochorenia pečene.

koreniny bioliek

2. Zelenina na zabránenie hromadeniu tuku

Zlúčeniny nachádzajúce sa v špenáte a inej listovej zelenine môžu pomôcť v boji proti stukovateniu pečene.

Štúdia z roku 2021 zistila, že konzumácia špenátu špecificky znižuje riziko stukovania pečene, pravdepodobne kvôli dusičnanom a odlišným polyfenolom nachádzajúcich sa v listovej zeleni.

Je zaujímavé, že štúdia sa zamerala na surový špenát, pretože varený špenát nemal rovnako silné výsledky. Dôvodom môže byť skutočnosť, že varenie špenátu (a inej listovej zeleniny) môže viesť k zníženiu obsahu polyfenolov a antioxidačnej aktivity.

 

3. Fazuľa a sója na zníženie rizika stukovatenia pečene

Fazuľa aj sója sa ukázali ako sľubné suroviny pokiaľ ide o zníženie rizika stukovatenia pečene.

Strukoviny ako šošovica, cícer, sója a hrach nie sú len nutrične bohaté potraviny, ale obsahujú aj odolné škroby, ktoré pomáhajú zlepšovať zdravie čriev.

Konzumácia strukovín môže dokonca pomôcť znížiť hladinu glukózy v krvi a triglyceridov u jedincov s obezitou. Štúdia z roku 2019 navyše zistila, že strava bohatá na strukoviny špecificky pomáha znižovať pravdepodobnosť stukovatenia pečene.

Niekoľko štúdií tiež zistilo, že konzumácia sóje môže pomôcť chrániť pečeň, s najväčšou pravdepodobnosťou preto, že sója obsahuje vysoký obsah proteínu β. -konglycinín – známy svojou schopnosťou pomáhať znižovať hladiny triglyceridov a prípadne chrániť pred hromadením viscerálneho tuku.

Okrem toho je tofu nízkotučné jedlo, ktoré slúži ako dobrý zdroj bielkovín, vďaka čomu je ideálnou voľbou, ak sa snažíte obmedziť spotrebu tukov.

 

4. Ryby na zníženie zápalu a hladiny tuku

Mastné ryby ako losos, sardinky, tuniak a pstruh majú vysoký obsah omega-3 mastných kyselín. Výskum naznačuje, že suplementácia omega-3 môže byť prínosom pre ľudí so stukovatením pečene znížením tuku v pečeni, zvýšením ochranného HDL cholesterolu a znížením hladín triglyceridov.

zdrave potraviny 2 bioliek

5. Ovsené vločky ako zdroj vlákniny

Celozrnné potraviny bohaté na vlákninu, ako sú ovsené vločky, sú spojené so zníženým rizikom chorôb súvisiacich so stukovatením pečene.

Štúdie ukázali, že výživná strava bohatá na potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako je ovos, je účinná pre ľudí so stukovatením pečene a môže pomôcť znížiť hladiny triglyceridov.

 

6. Orechy pomáhajú znižovať zápal

Strava bohatá na orechy je spojená so zníženým zápalom, inzulínovou rezistenciou a oxidačným stresom.

Rozsiahla štúdia zistila, že zvýšená konzumácia orechov bola významne spojená so zníženým rizikom stukovatenia pečene. Výskum zistil, že ľudia s tukovým ochorením pečene, ktorí jedia vlašské orechy, majú zlepšené pečeňové testy.

 

7. Kurkuma na zníženie markerov poškodenia pečene

Vysoké dávky kurkumínu – aktívnej zložky kurkumy – môžu znížiť markery poškodenia pečene u ľudí so stukovatením pečene.

Štúdie zamerané na suplementáciu kurkumou ukazujú, že jasne oranžový koreň môže znížiť hladiny sérovej alanínaminotransferázy (ALT) a aspartátaminotransferázy (AST) – dvoch enzýmov, ktoré sú abnormálne vysoké u ľudí s tukovým ochorením pečene.

 

8. Slnečnicové semienka pre antioxidanty

Slnečnicové semienka majú obzvlášť vysoký obsah vitamínu E, antioxidantu, ktorý sa často používa (prostredníctvom suplementácie) pri liečbe tukového ochorenia pečene.

Zatiaľ čo väčšina výskumov okolo stukovatenia pečene a vitamínu E sa zameriava na doplnky, 100-gramová porcia slnečnicových semienok má asi 20 miligramov vitamínu E, viac ako 100 percent dennej odporúčanej hodnoty.

Ak chcete zvýšiť svoj vitamín E slnečnicové semienka sú dobrým východiskovým bodom.

 

9. Zvýšte príjem nenasýtených tukov

Výmena zdrojov nasýtených tukov – ako je maslo, tučné kusy mäsa, klobásy a údeniny – za zdroje nenasýtených tukov – ako avokádo, olivový olej, orechové maslo a mastné ryby – môže byť užitočná pre tých, ktorí majú tukové ochorenie pečene.

To je dôvod, prečo sa stredomorská strava niekedy odporúča ľuďom s týmto ochorením kvôli jej zameraniu na potraviny obsahujúce nenasýtené tuky, ako aj jej schopnosti pomôcť znížiť celkový cholesterol.

 

10. Cesnak na zlepšenie celkového zdravia

Táto zelenina nielenže dodáva jedlu chuť, ale malé experimentálne štúdie tiež ukazujú, že doplnky cesnakového prášku môžu pomôcť znížiť telesnú hmotnosť a tuk u ľudí s tukovým ochorením pečene.

V nedávnej štúdii z roku 2020 zaznamenali pacienti s tukovýcm ochorením pečene, ktorí užívali 800 mg cesnakového prášku denne počas 15 týždňov, zníženie tuku v pečeni a zlepšenie hladín enzýmov.

 

Ako vyzerá diétny plán pre tukové ochorenie pečene?

Ak vám bolo diagnostikované stukovatenie pečene, váš lekár vám môže odporučiť, aby ste spolupracovali s dietológom na zostavení plánu stravovania.

 

Ďalšie spôsoby liečby stukovatenia pečene

Okrem úpravy vašej stravy je tu niekoľko ďalších zmien životného štýlu, ktoré môžete urobiť na zlepšenie zdravia pečene:

 

a) Buďte aktívni

Cvičenie v kombinácii s diétou vám môže pomôcť schudnúť a zvládnuť ochorenie pečene. Zamerajte sa na aspoň 30 minút aeróbneho cvičenia počas väčšiny dní v týždni.

 

b) Nižšie hladiny lipidov v krvi

Sledujte príjem nasýtených tukov a cukrov, aby ste udržali hladinu cholesterolu a triglyceridov pod kontrolou. Ak diéta a cvičenie nestačia na zníženie cholesterolu, opýtajte sa svojho lekára na lieky.

 

c) Kontrola cukrovky

Cukrovka a tukové ochorenie pečene sa často vyskytujú súčasne. Diéta a cvičenie vám môžu pomôcť zvládnuť oba stavy. Ak je vaša hladina cukru v krvi stále vysoká, lekár vám môže predpísať lieky na jej zníženie.

 

Záver

Ak máte tukové ochorenie pečene alebo máte riziko vzniku tohto stavu, určité zmeny životného štýlu a stravovania môžu pomôcť zlepšiť zdravie vašej pečene a znížiť toto riziko.

Štúdie ukazujú, že dodržiavanie výživnej stravy bohatej na vlákninu, bielkoviny a zdravé tuky je najlepším spôsobom, ako zlepšiť zdravie pečene, znížiť riziko chorôb a podporiť zdravé chudnutie.

Ak máte tukové ochorenie pečene alebo sa obávate, že by ste mohli byť ohrození týmto ochorením, pracujte s dôveryhodným zdravotníckym pracovníkom, aby ste prišli s plánom liečby, ktorý zahŕňa zmeny stravovania, ako aj úpravy životného štýlu, ako je zvýšenie fyzickej aktivity, zlepšenie spánku a zníženie stresu.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborná kontrola článku: 

MUDr. Alica Havrilcová - zdravotnícky pracovník 

Vzdelanie: 
 
1. lékařská fakulta, Univerzita Karlova, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
Prax: 
 
2000 – 2004: Lekár v atestačnej príprave
2005 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
 
Zdroje:
 

https://www.healthline.com

Anania C, et al. (2018). Mediterranean diet and nonalcoholic fatty liver disease.
ncbi.nlm.nih.gov

Bahrami A, et al. (2019). Legume intake and risk of nonalcoholic fatty liver disease.
link.springer.com

Fatty liver disease. (n.d.) 
liver.ca

Goff J. (2020). Fatty liver disease 
liverfoundation.org

Gupta V, et al. (2015). Oily fish, coffee, and walnuts: Dietary treatment for nonalcoholic fatty liver disease.
10.3748/wjg.v21.i37.10621

Hayat U, et al. (2021). The effect of coffee consumption on the nonalcoholic fatty liver disease and liver fibrosis: A meta-analysis of 11 epidemiological studies.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Heath RD, et al. (2017). Coffee: The magical bean for liver diseases.
ncbi.nlm.nih.gov

Houttu V, et al. (2021). Dietary interventions in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Mega A, et al (2021). Food and nutrition in the pathogenesis of liver damage.
ncbi.nlm.nih.gov

Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) & NASH. (n.d.).
niddk.nih.gov

Parks E, et al. (2017). Out of the frying pan: Dietary saturated fat influences nonalcoholic fatty liver disease.
ncbi.nlm.nih.gov

Perumpail B, et al. (2018). The role of vitamin E in the treatment of NAFLD.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30249972/

Ramdath DD, et al. (2017). Beyond the cholesterol-lowering effect of soy protein: A review of the effects of dietary soy and its constituents on risk factors for cardiovascular disease.
ncbi.nlm.nih.gov

Reza G, et al. (2019). Does turmeric/curcumin supplementation improve serum alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase levels in patients with nonalcoholic fatty liver disease? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Rosqvist F, et al. (2020). The effects of foods on blood lipids in non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD): A systematic review and meta-analysis.
ncbi.nlm.nih.gov

Ross A, et al. (2013). Increasing whole grain intake as part of prevention and treatment of nonalcoholic fatty liver disease.
ncbi.nlm.nih.gov

Sato K, et al. (2014). Vitamin E has a beneficial effect on nonalcoholic fatty liver disease: A meta-analysis of randomized controlled trials.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Seeds, sunflower seed kernels, dry roasted, with salt added. (n.d.).
fdc.nal.usda.gov

Soleimani D, et al. (2020). Therapeutic effects of garlic on hepatic steatosis in nonalcoholic fatty liver disease patients: A randomized clinical trial.
ncbi.nlm.nih.gov

Ullah R, et al. (2019). Role of nutrition in the pathogenesis and prevention of non-alcoholic fatty liver disease: Recent updates.
ncbi.nlm.nih.gov

Vitamin E. (n.d.)
ods.od.nih.gov

Yamazaki T, et al. (2018). Effective food ingredients for fatty liver: Soy protein β-conglycinin and fish oil.
ncbi.nlm.nih.gov

Zhang S, et al. (2019). Association between dietary raw garlic intake and newly diagnosed nonalcoholic fatty liver disease: A population-based study.
pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31557727/

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/