Pásomnica: Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je pásomnica

Infekcia pásomnicou je spôsobená požitím jedla alebo vody kontaminovanej vajíčkami alebo larvami pásomnice. Ak prehltnete určité vajíčka pásomníc, tie môžu migrovať mimo vašich čriev a vytvárať larválne cysty v telesných tkanivách a orgánoch (invazívna infekcia).

Ak však larvy pásomnice prehltnete, vo vašich črevách sa z nich vyvinú dospelé pásomnice (črevná infekcia).

Dospelá pásomnica pozostáva z hlavy, krku a reťazca segmentov nazývaných proglotidy. Keď máte črevnú infekciu pásomnicou, hlava pásomnice priľne k črevnej stene a proglotidy rastú a produkujú vajíčka.

Dospelé pásomnice môžu v hostiteľovi žiť až 30 rokov.

Infekcie črevnými pásomnicami sú zvyčajne mierne, s iba jednou alebo dvoma dospelými pásomnicami. Ale invazívne larválne infekcie môžu spôsobiť vážne komplikácie.

 bolest brucha bioliek_1

2. Príznaky pásomnice

Mnoho ľudí s črevnou pásomnicou nemá žiadne príznaky. Ak máte problémy, vaše príznaky budú závisieť od typu pásomnice, ktorú máte a od jej umiestnenia.

Príznaky nákazy invazívnou pásomnicou sa líšia v závislosti od miesta migrácie lariev.

 

I. Črevná infekcia

Príznaky a príznaky črevnej infekcie zahŕňajú:

 

II. Invazívna infekcia

Ak larvy pásomnice migrovali z vašich čriev a vytvorili cysty v iných tkanivách, môžu nakoniec spôsobiť poškodenie orgánov a tkanív, čo má za následok:

 

Kedy navštíviť lekára

Ak spozorujete niektorý z príznakov infekcie pásomnicou, vyhľadajte lekársku pomoc.

pasomnica 2 

3. Príčiny infekcie

Infekcia pásomnicou začína po požití vajíčok alebo lariev pásomnice.

 

I. Požitie vajíčok

Ak zjete jedlo alebo vypijete vodu kontaminovanú výkalmi od osoby alebo zvieraťa s pásomnicou, prehltnete mikroskopické vajíčka pásomnice.

Napríklad pes nakazený pásomnicou svojimi výkalmi infikuje pôdu. Ak sa tá istá pôda dostane do kontaktu s jedlom alebo zdrojom vody, kontaminuje sa. Potom sa môžete nakaziť, keď zjete alebo vypijete niečo z kontaminovaného zdroja.

Keď sa vajíčka dostanú do čriev, vyvinú sa z nich larvy. V tomto štádiu sa larvy stávajú pohyblivými. Ak migrujú z vašich čriev, vytvoria cystu v pečeni alebo iných tkanivách.

 

II. Požitie cýst lariev v mäse alebo svalovom tkanive

Ak je zviera nakazené pásomnicou, má vo svojom svalovom tkanive larvy pásomnice. Ak zjete surové alebo nedostatočne tepelne upravené mäso z infikovaného zvieraťa, prehltnete larvy, z ktorých sa potom vo vašich črevách vyvinú dospelé pásomnice.

Dospelé pásomnice môžu merať viac ako 25 metrov a v hostiteľovi môžu prežiť až 30 rokov.

Niektoré pásomnice sa prichytia na stenách čriev, kde spôsobujú podráždenie alebo mierny zápal, zatiaľ čo iné môžu prejsť do vašej stolice a opustiť telo.

downov syndrom bioliek

4. Rizikové faktory

Faktory, ktoré vás môžu vystaviť väčšiemu riziku infekcie pásomnicou, zahŕňajú:

  • Zlá hygiena. Zriedkavé umývanie a kúpanie zvyšuje riziko náhodného prenosu kontaminovanej látky do úst.

  • Vystavenie hospodárskym zvieratám. To je obzvlášť problematické v oblastiach, kde nie sú správne likvidované ľudské a zvieracie výkaly.

  • Cestovanie do rozvojových krajín. Infekcia sa vyskytuje častejšie v oblastiach so zlými hygienickými postupmi.

  • Konzumácia surového alebo nedostatočne tepelne upraveného mäsa. Nesprávne varenie nemusí zabiť vajíčka a larvy pásomnice obsiahnuté v kontaminovanom bravčovom alebo hovädzom mäse.

potravinova intolerancia bioliek

5. Komplikácie

Infekcie črevnými pásomnicami zvyčajne nespôsobujú komplikácie. Ak sa vyskytnú komplikácie, môžu zahŕňať:

 
I. Blokáda trávenia
 
Ak sa pásomnice dostatočne zväčšia, môžu zablokovať vaše slepé črevo, čo vedie k infekcii (apendicitíde); vaše žlčové cesty, ktoré vedú žlč z pečene a žlčníka do čreva; alebo váš pankreatický kanál, ktorý prenáša tráviace tekutiny z pankreasu do čreva.
 
 

II. Poškodenie mozgu a centrálneho nervového systému

Táto obzvlášť nebezpečná komplikácia invazívnej infekcie pásomnicou bravčovou, nazývaná neurocysticerkóza, môže mať za následok bolesti hlavy a poruchy zraku, ako aj záchvaty, meningitídu, hydrocefalus alebo demenciu.

V závažných prípadoch infekcie môže nastať smrť.

 

III. Porušenie funkcie orgánov

Keď larvy migrujú do pečene, pľúc alebo iných orgánov, stávajú sa cystami. Postupom času tieto cysty rastú, niekedy sú dostatočne veľké na to, aby zaplnili funkčné časti orgánu alebo znížili jeho zásobovanie krvou.

Cysty pásomnice niekedy prasknú, čím sa uvoľní viac lariev, ktoré sa môžu presunúť do iných orgánov a vytvoriť ďalšie cysty.

Prasknutá alebo presakujúca cysta môže spôsobiť alergickú reakciu so svrbením, žihľavkou, opuchom a ťažkosťami s dýchaním. V závažných prípadoch môže byť potrebná operácia alebo transplantácia orgánov.

 Keto diéta II

6. Prevencia

Ako zabrániť infekcii pásomnicou:

  • Pred jedlom alebo manipuláciou s jedlom a po použití toalety si umyte ruky mydlom a vodou.

  • Keď cestujete do oblastí, kde sa pásomnica vyskytuje častejšie, pred jedlom umyte a uvarte všetko ovocie a zeleninu v bezpečnej vode. Ak voda nie je bezpečná, pred použitím ju prevarte aspoň minútu a potom ju nechajte vychladnúť.

  • Odstráňte vystavenie hospodárskych zvierat vajíčkam pásomnice správnou likvidáciou zvieracích a ľudských výkalov.

  • Dôkladne varte mäso pri teplote najmenej 63 C, aby ste zabili vajíčka alebo larvy pásomníc.

  • Mäso zmrazte na sedem až 10 dní a ryby aspoň na 24 hodín v mrazničke s teplotou -35 C, aby ste zabili vajíčka a larvy pásomníc.

  • Vyhnite sa konzumácii surového alebo nedostatočne tepelne upraveného bravčového, hovädzieho a rýb.

  • Okamžite ošetrite psov infikovaných pásomnicou.

 kolonoskopia_1

7. Diagnostika

Pri diagnostike infekcie pásomnicou sa váš lekár môže spoľahnúť na jednu z nasledujúcich možností:

 

I. Analýza vzorky stolice

Pri infekcii črevnou pásomnicou vám lekár môže skontrolovať stolicu alebo poslať vzorky na testovanie do laboratória. Laboratórium používa mikroskopické identifikačné techniky na kontrolu vajíčok alebo segmentov pásomnice vo vašich výkaloch. 

Pretože vajíčka a segmenty prechádzajú nepravidelne, laboratórium môže potrebovať odobrať dve až tri vzorky počas určitého časového obdobia, aby odhalilo parazita.

Vajíčka sú niekedy prítomné v konečníku, takže váš lekár môže použiť kúsok priehľadnej lepiacej pásky pritlačenej na konečník na odber vajíčok na mikroskopickú identifikáciu.

 

II. Krvný test

Pri invazívnej infekcii do tkaniva môže váš lekár tiež otestovať vašu krv na protilátky, ktoré si vaše telo vytvorilo na boj proti infekcii pásomnicou. Prítomnosť týchto protilátok naznačuje napadnutie pásomnicou.

 

III. Zobrazovacia skúška

Niektoré typy zobrazovania, ako napríklad CT alebo MRI, röntgen alebo ultrazvuk cýst, môžu naznačovať invazívnu infekciu pásomnicou.

kolonoskopia 2 

8. Liečba

Niektorí ľudia nakazení pásomnicou nepotrebujú liečbu, pretože pásomnica opustí telo sama. Iní si neuvedomujú, že sú nakazení pásomnicou, pretože nemajú žiadne príznaky.

Ak vám však diagnostikujú infekciu črevnou pásomnicou, pravdepodobne vám budú predpísané lieky na jej odstránenie.

 

I. Liečba črevnej pásomnice

Najbežnejšia liečba infekcie pásomnicou zahŕňa perorálne lieky, ktoré sú toxické pre dospelú pásomnicu, vrátane:

  • Praziquantel

  • Albendazol

  • Nitazoxanid

 

Aké lieky vám lekár predpíše, závisí od druhu zapojenej pásomnice a miesta infekcie. Tieto lieky sa zameriavajú na dospelú pásomnicu, nie na vajíčka, takže je dôležité vyhnúť sa opätovnej infekcii.

Po použití toalety a pred jedlom si vždy umyte ruky. Aby ste si boli istí, že vaša infekcia pásomnicou vymizla, váš lekár vám pravdepodobne nechá v určitých intervaloch po ukončení užívania liekov skontrolovať vzorky stolice.

Úspešná liečba – to znamená, že vaša stolica je bez vajíčok, lariev alebo proglotid – je najpravdepodobnejšia, ak dostanete vhodnú liečbu pre typ pásomnice spôsobujúcej infekciu.

 

II. Liečba invazívnej infekcie pásomnicou

Liečba invazívnej infekcie závisí od miesta a účinkov infekcie.

  • Anthelmintické lieky. Albendazol môže zmenšiť niektoré cysty pásomníc. Váš lekár môže cysty pravidelne monitorovať pomocou ultrazvuku alebo röntgenu, aby sa uistil, že liek je účinný.

  • Protizápalová terapia. Umierajúce cysty pásomnice môžu spôsobiť opuch alebo zápal v tkanivách alebo orgánoch, takže váš lekár môže odporučiť kortikosteroidy na predpis, ako je prednizón alebo dexametazón, na zníženie zápalu.

  • Antiepileptická terapia. Ak ochorenie spôsobuje záchvaty, môžu ich zastaviť antiepileptiká.

  • Chirurgický zákrok. Či je možné cysty chirurgicky odstrániť, závisí od ich lokalizácie a symptómov. Cysty, ktoré sa vyvinú v pečeni, pľúcach a očiach, sa zvyčajne odstránia, pretože môžu v konečnom dôsledku ohroziť funkciu orgánov.

  • Váš lekár môže odporučiť drenážnu trubicu ako alternatívu ku chirurgickému zákroku. Drenážna trubica umožňuje agresívne oplachovanie miesta antiparazitárnymi roztokmi.

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborná kontrola článku: 
 
MUDr. Martina Šarišská - zdravotnícky pracovník 
 
 
Vzdelanie: 
 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo

 

Prax: 
 
2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave
2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 
 
 
Zdroje:
 

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tapeworm/symptoms-causes/syc-20378174

Bennett JE, et al., eds. Tapeworms (Cestodes). In: Mandell, Douglas, and Bennett's Principles and Practice of Infectious Diseases. 8th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2015. https://www.clinicalkey.com. Accessed Sept. 2, 2017.

Ferri FF. Tapeworm infestation. In: Ferri's Clinical Advisor 2018. Philadelphia, Pa.: Elsevier; 2018. https://www.clinicalkey.com. Accessed Sept. 2, 2017.

Leder K, et al. Intestinal tapeworms. https://www.uptodate.com/contents/search. Accessed Sept. 2, 2017.

Goldman L, et al., eds. Cestodes. In: Goldman-Cecil Medicine. 25th ed. Philadelphia, Pa.: Saunders Elsevier; 2016. https://www.clinicalkey.com. Accessed Sept. 2, 2017.

 

Foto: