Pankreatitída (zápal pankreasu): Príznaky, príčiny a liečba

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je to pankreatitída?

Pankreatitída je patologický zápal pankreasu. Pankreas je umiestnený za žalúdkom, blízko tenkého čreva. Uvoľňuje enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť jedlo a tiež reguluje, ako vaše telo zvláda glukózu.

Pankreatitída sa môže prejaviť náhle napríklad po ťažkom jedle, alebo pri uvoľnení žlčového kameňa do žlčového vývodu.

2. Príznaky pankreatitídy

Väčšina ľudí, ktorí majú akútnu alebo chronickú pankreatitídu, pociťuje ako primárny príznak bolesť v ľavej hornej časti brušnej dutiny.

 

Medzi ďalšie príznaky pankreatitídy patria:

 

Ľudia, ktorí majú chronickú pankreatitídu, sa môžu tiež stretnúť so steatoreaou, čo je mastná stolica, ktorá vylučuje nepríjemný zápach.

Steatorea môže byť znakom malabsorpcie. To znamená, že neprijímate všetky základné živiny, pretože váš pankreas nevylučuje dostatok tráviacich enzýmov na to, aby rozložil jedlo.

TIP: Prečítajte si všetko o pankrease, jeho funkcií a liečbe bolesti

pankreas bioliek

3. Typy pankreatitídy

Pankreatitída je zvyčajne akútna alebo chronická. Nekrotizujúca pankreatitída môže byť dôsledkom extrémnych prípadov akútnej pankreatitídy. Liečba každého prípadu pankreatitídy závisí od závažnosti príznakov.

 

I. Akútna pankreatitída

Akútna pankreatitída je hlavnou príčinou hospitalizácie pre gastrointestinálne ťažkosti. Nástup akútnej pankreatitídy je často veľmi náhly. Zápal sa zvyčajne upraví do niekoľkých dní po začiatku liečby, ale niektoré prípady si môžu vyžadovať pobyt v nemocnici.

Akútna pankreatitída je oveľa častejšia u dospelých ako u detí. Žlčové kamene sú hlavnou príčinou akútnej pankreatitídy u dospelých.

 

II. Chronická pankreatitída

Chronická pankreatitída je zápal podžalúdkovej žľazy, ktorý sa stabilne vracia alebo sa vyskytuje dlhší čas. Ľudia s chronickou pankreatitídou môžu mať trvalé poškodenie pankreasu a ďalšie komplikácie. Z tohto pokračujúceho zápalu sa vyvíja zjazvené tkanivo.

Pankreatitída môže poškodiť bunky produkujúce inzulín, hormón uvoľňovaný pankreasom, ktorý reguluje množstvo cukru v krvi. To vedie k cukrovke asi u 45 percent ľudí s chronickou pankreatitídou.

Dlhodobé užívanie alkoholu spôsobuje asi 70 percent prípadov chronickej pankreatitídy u dospelých. Autoimunitné a genetické choroby, ako je cystická fibróza, môžu tiež u niektorých ľudí spôsobiť chronickú pankreatitídu.

 

III. Nekrotizujúca pankreatitída

Z vážnych prípadov akútnej pankreatitídy sa môže vyvinúť nekrotizujúca pankreatitída, ktorá sa týka smrti buniek v dôsledku choroby. Vyskytuje sa to asi u 10 percent prípadov akútnej pankreatitídy, zvyčajne keď sa pankreatitída nelieči.

Zápal z pankreatitídy môže spôsobiť únik tráviacich enzýmov do pankreasu. To môže mať za následok poškodenie a smrť tkaniva, čo vedie k nekrotizujúcej pankreatitíde.

Ak máte nekrotizujúcu pankreatitídu, lekár vám môže odobrať vzorku mŕtveho tkaniva, aby sa ubezpečil, že nedošlo k infikovaniu. Ak máte infekciu, pravdepodobne budete musieť brať antibiotiká a možno bude potrebné odobrať mŕtve tkanivo.

Infekcia mŕtveho tkaniva zvyšuje riziko úmrtia na nekrotizujúcu pankreatitídu, takže je veľmi dôležité podstúpiť liečbu čo najskôr.

 pankreas bioliek (2)

4. Príčiny pankreatitídy

Akútna a chronická pankreatitída má veľa spoločných príčin.

 

Tie obsahujú:

 

Vysoká hladina vápnika alebo triglyceridov (druh tuku) v krvi môže tiež viesť k chronickej pankreatitíde.

Žlčové kamene sú najčastejšou príčinou akútnej pankreatitídy. Na mieste, kde sa spája hlavný pankreatický vývod a žlčovod, sa môže zaseknúť žlčový kameň.

Cez pankreatický vývod prechádzajú tráviace enzýmy z pankreasu do dvanástnika. Spoločný žlčovod prenáša žlč alebo iné látky z pečene a žlčníka. Uviaznutý žlčový kameň môže zabrániť vývodu enzýmov a žlče, čo vedie k zápalu v žlčovode aj v pankrease.

TIP: Prečítajte si všetko o žlčníkovom záchvate a ako mu predchádzať

Zlcovy_zachvat_bioliek

5. Diagnóza pankreatitídy

Váš lekár pravdepodobne na stanovenie diagnózy použije kombináciu krvných testov a ultrazvuku, resp. MRI a CT. Ak máte akútnu pankreatitídu, budete mať silné bolesti brucha a krvné testy môžu preukázať významné zvýšenie hladiny pankreatických enzýmov.

Ultrazvuk, MRI a CT snímok môžu odhaliť anatómiu vášho pankreasu, príznaky zápalu a stav žlčových a pankreatických vývodov. Test na fekálne tuky tiež môže určiť, či má vaše stolica vyšší obsah tuku ako je obvyklé.

 

Test funkcie pankreasu

Test funkcie pankreasu, tiež nazývaný test stimulácie sekretínom, ukazuje, či váš pankreas normálne reaguje na sekretín. Secretin je hormón, ktorý spôsobuje, že váš pankreas uvoľňuje tekutinu, ktorá pomáha tráviť jedlo.

Počas testu vám lekár bude prechádzať sondou cez nos alebo hrdlo a do tenkého čreva. Injekčne vám podajú sekretín do žily a potom odoberie cez hadičku vzorky tekutiny.

Následne túto tekutinu pošle  do laboratória, aby mohol diagnostikovať pankreatitídu, alebo iné stavy ovplyvňujúce váš pankreas.

6. Liečba pankreatitídy

Liečba akútnej alebo chronickej pankreatitídy často zahŕňa hospitalizáciu. Z tohto dôvodu môžete dostávať špeciálne upravené tekutiny a výživu intravenózne alebo cez hadičku, ktorá prechádza z nosa priamo do žalúdka (nazogastrická kŕmna sonda).

Liečba môže pomôcť potlačiť bolesť. Môžete tiež dostávať umelé tráviace enzýmy pri chronickej pankreatitíde, ak ich pankreas neprodukuje dosť sám.

Reštartovanie perorálnej výživy závisí od vášho stavu. Niektorí ľudia sa po niekoľkých dňoch cítia lepšie. Ostatní ľudia potrebujú týždeň alebo dva na to, aby sa dostatočne uzdravili.

 

Chirurgický zákrok

Ak iné spôsoby liečby nebudú fungovať, budete možno potrebovať chirurgický zákrok. Ak váš lekár diagnostikuje žlčové kamene, môže pomôcť chirurgický zákrok na odstránenie žlčníka. Chirurgický zákrok môže tiež odstrániť choré časti pankreasu.

 zápal močových ciest

7. Diéta pri pankreatitíde

Nízkotučné a zdravé stravovanie hrá hlavnú úlohu pri zotavení sa z pankreatitídy. Najmä ľudia s chronickou pankreatitídou musia byť opatrní, pokiaľ ide o množstvo tuku, ktoré konzumujú, pretože došlo k narušeniu ich funkcie pankreasu.

 

Pokúste sa obmedziť, alebo vyhnúť sa nasledujúcim potravinám:

  • červené mäso

  • vyprážané jedlo

  • plnotučné mliečne výrobky

  • sladké dezerty

  • sladené nápoje

  • kofeín

  • alkohol

Jedzte malé jedlá po celý deň, aby ste menej zaťažili tráviaci systém. Držte sa potravín, ktoré majú vysoký obsah bielkovín a antioxidantov a prijímajte veľa tekutín, aby ste zostali hydratovaní.

Váš lekár vám možno odporučí vitamínové doplnky, aby sa ubezpečil, že získavate potrebné živiny.

 

8. Domáce liečba pankreatitídy

Je dôležité navštíviť svojho lekára, ak máte podozrenie na pankreatitídu, najmä ak máte neustále bolesti brucha. Doma môžete podniknúť kroky na podporu liečby a prevenciu pankreatitídy.

 

I. Zmena životného štýlu

Prestaňte fajčiť a obmedzte nadmerné pitie alkoholu, aby ste sa rýchlejšie a úplne uzdravili. Ak potrebujete pomoc, poraďte sa o týchto problémoch so svojím lekárom.

Udržiavanie si zdravej hmotnosti vám môže pomôcť vyhnúť sa žlčovým kameňom, ktoré sú primárnou príčinou pankreatitídy. Vyvážená strava a hydratácia vám tiež môžu pomôcť zotaviť sa z pankreatitídy a zabrániť jej.

 

II. Alternatívne techniky na tlmenie bolesti

Pravdepodobne vám v nemocnici podajú lieky proti bolesti. Alternatívne terapie môžu tiež pomôcť znížiť bolesť pri pankreatitíde.

Môžete vyskúšať jogu, relaxačné cvičenia, ako je hlboké dýchanie a meditáciu, ak konvenčné spôsoby liečby neznižujú vašu bolesť.

Štúdia z roku 2017 zistil, že akupunktúra môže poskytnúť krátkodobú úľavu od bolesti pre ľudí s chronickou pankreatitídou.

 Vypadavanie_vlasov_bioliek_1

9. Bolesť

Bolesť spojená s pankreatitídou môže trvať niekoľko minút až niekoľko hodín. V závažných prípadoch by nepríjemné pocity z chronickej pankreatitídy mohli pretrvávať neustále.

Bolesť sa pravdepodobne zvýši po jedle alebo pri ležaní.

Na bolesť pri pankreatitíde môžu pomôcť aktivity ako jóga, meditácia a akupunktúra. Môžete tiež vyskúšať užívať lieky proti bolesti alebo antioxidačné doplnky, ktoré vám pomôžu zmierniť bolesť.

Chirurgický zákrok je v súčasnosti poslednou možnosťou liečby pankreatitídy.

 

10. Komplikácie pri pankreatitíde

U niektorých ľudí sa môžu vyvinúť komplikácie. Tieto komplikácie sú zriedkavé, ale vyskytujú sa častejšie u ľudí s chronickou pankreatitídou:

 

Akútna pankreatitída môže zvýšiť riziko vzniku dýchacích ťažkostí. Môže tiež spôsobiť tvorbu pseudocýst, keď sa na pankrease zhromažďuje tkanivo a iné zvyšky.

Môžu zmiznúť samy. Ak prasknú, môžu spôsobiť infekciu a krvácanie, ktoré môžu byť pri neliečení smrteľné.

 

11. Rizikové faktory pankreatitídy

Riziko vzniku pankreatitídy zvyšuje niekoľko faktorov, ako napríklad:

  • nadmerné požívanie alkoholu

  • obezita

  • fajčenie cigariet

  • genetika

U mužov je vyššia pravdepodobnosť vzniku chronickej pankreatitídy ako u žien.

Kombinácia rizikových faktorov, ako je fajčenie a výskyt pankreatitídy v rodinnej anamnéze, zvyšuje vaše šance na výskyt pankreatitídy. Fajčenie, alebo pitie alkoholu môže tiež zvýšiť riziko vzniku chronickej pankreatitídy.

 

12. Prevencia pankreatitídy

V závislosti od príčiny nemusí byť možné zabrániť pankreatitíde.

 

Existuje niekoľko vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste znížili riziko vzniku:

  • obmedzte príjem alkoholu

  • prestaň fajčiť.

  • udržujte si zdravú váhu.

  • jedzte vyváženú stravu.

Konzumácia jedál s vysokým obsahom vlákniny a vyhýbanie sa cukru vám môžu pomôcť predchádzať žlčovým kameňom, ktoré sú hlavnou príčinou akútnej pankreatitídy.

 

ver

Pankreatitídu môžete kontrolovať zdravým životným štýlom a v prípade potreby lekárskym ošetrením. Je obzvlášť dôležité vyhnúť sa fajčeniu a pitiu veľkého množstva alkoholu, aby ste znížili riziko pankreatitídy a zotavili sa.

Ak sa niektorý z vašich príznakov objaví znovu, čo najskôr sa poraďte so svojím lekárom.

 

 

Napísala: 

Redakcia portálu Bioliek.sk

 

Odborná kontrola článku:

MUDr. Alica Havrilcová - zdravotnícky pracovník 

Vzdelanie: 
 
Lekárska fakulta, Univerzita Palackého Olomouc, Odbor: všeobecné lekárstvo
 
Prax: 
 
2008 – 2012: Lekár v atestačnej príprave
2013 – trvá: Praktický lekár pre dospelých, Všeobecná ambulancia pre dospelých

 

 

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
 
Zdroje:
 
 
Boumitri C, et al. (2017). Necrotizing pancreatitis: Current management and therapies. DOI:
 
Cai G-H, et al. (2013). Antioxidant therapy for pain relief in patients with chronic pancreatitis:
Systematic review and meta-analysis.
 
Herreros-Villanueva M, et al. (2013). Alcohol consumption on pancreatic diseases. DOI:
 
Issa Y, et al. (2013). Surgical and endoscopic treatment of pain in chronic pancreatitis:
A multidisciplinary update. DOI:
 
Juel J, et al. (2017). Acupuncture for pain in chronic pancreatitis:
A single-blinded randomized crossover trial. DOI:
 
Krishna SG, et al. (2017). The changing epidemiology of acute pancreatitis hospitalizations:
A decade of trends and the impact of chronic pancreatitis. DOI:
 
Mayo Clinic Staff. (2019). Pancreatitis.
 
Pancreatic function test. (n.d.).
 
Pancreatitis. (n.d.).
 
Pancreatitis, acute & chronic overview. (n.d.).
 
Samokhvalov AV, et al. (2015). Alcohol consumption as a risk factor for acute and chronic pancreatitis:
A systematic review and a series of meta-analyses. DOI:
 
Sankaran SJ, et al. (2015). Frequency of progression from acute to chronic pancreatitis and risk factors:
A meta-analysis. DOI:
 
Shield KD, et al. (2014). Chronic diseases and conditions related to alcohol use.
 
Ye X, et al. (2015). Impact of smoking on the risk of pancreatitis: A systematic review and meta-analysis. DOI:

 

Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/