Ovulácia: Príznaky, priebeh a možné poruchy ovulácie

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je to ovulácia?

K ovulácii dochádza vtedy, keď sa vajíčko uvoľní z vaječníka. Približne každý mesiac vám vajíčko dozreje v jednom z vaječníkov.

Keď dozreje, vajíčko sa uvoľňuje z vaječníka, kde vstupuje do vajíčkovodu, aby sa dostalo k čakaniu na oplodnenie spermiami. Sliznica maternice sa zahustí, aby sa pripravila na oplodnené vajíčko.

Ak nedôjde k počatiu, počas menštruácie sa neoplodnené vajíčko a maternicová výstelka a krv vylúči z tela.

 
 
Kľúčové fakty:
  • Vajíčko žije 12-24 hodín po opustení vaječníka

  • Za normálnych okolností sa pri ovulácii uvoľní iba jedno vajíčko

  • Ovuláciu môže ovplyvniť stres, choroba alebo narušenie normálu

  • Niektoré ženy môžu počas ovulácie zaznamenať miernu krv alebo špinenie

  • Implantácia oplodneného vajíčka obvykle prebieha 6-12 dní po ovulácii

  • Každá žena sa narodí s miliónmi nezrelých vajíčok, ktoré čakajú na začiatok ovulácie

  • Menštruácia môže nastať aj vtedy, ak nenastala ovulácia

  • K ovulácii môže dôjsť aj vtedy, ak nenastane menštruácia

  • Niektoré ženy pociťujú počas ovulácie bolesť v blízkosti vaječníkov

  • Ak sa vajíčko neoplodní, rozpadne sa a absorbuje sa do sliznice maternice

ako otehotniet 2

2. Prejavy ovulácie

Blížiaca sa ovulácia môže spôsobiť zvýšenie vaginálneho výtoku. Tento výtok je často priehľadný a riedky - môže sa dokonca podobať surovému bielku. Po ovulácii môže váš výtok zmenšiť objem a bude hustejší alebo zakalený.

 

Ďalšie príznaky ovulácie:

  • zvýšená sexuálna túžba

  • hlienovitý výtok

  • plnšie a citlivejšie prsia

  • bolesť v podbrušku

  • zmena hlienu v krčku maternice

  • zvýšená citlivosť na pachy

3. Kedy prebieha ovulácia?

Mesačný cyklus ženy sa meria od prvého dňa menštruácie do prvého dňa nasledujúcej menštruácie. Cyklus ženy je v priemere medzi 28-32 dňami, ale niektoré ženy môžu mať kratšie, alebo dlhšie cykly.

Najjednoduchšia metóda vychádza z faktu, že obdobie medzi ovuláciou a začiatkom ďalšej menštruácie trvá zhruba 14 dní. Tento výpočet je vhodný pre ženy s pravidelným cyklom.

Ak od dátumu očakávanej menštruácie odpočítate 14 dní, dostanete sa k dátumu, keď s najväčšou pravdepodobnosťou dôjde k ovulácii.

Ak má žena 28-dňový menštruačný cyklus, tak k ovulácii – uvoľneniu vajíčka z vaječníka, dochádza približne 14. deň od začiatku menštruačného krvácania.

tehotenstvo

4. Cyklus ovulácie

Cyklus ovulácie je rozdelený na dve časti:
 
 

I. Prvá časť cyklu sa nazýva folikulárna fáza

Táto fáza začína prvým dňom poslednej menštruácie a pokračuje až do ovulácie. Počas tejto fázy dochádza k dozrievaniu vajíčka. 

Táto prvá polovica cyklu sa môže veľmi líšiť u každej ženy a trvá od 7 dní do 40 dní.

 

II. Druhá polovica cyklu sa nazýva luteálna fáza

Prebieha odo dňa ovulácie do začiatku ďalšieho obdobia. Luteálna fáza má presnejší časový rozvrh a zvyčajne trvá 12-16 dní odo dňa ovulácie.

Ak v čase ovulácie nedôjde k oplodneniu, vajíčko je počas nasledujúcej menštruácie vylúčené von z pošvy so sliznicou maternice a krvou.

 

Vonkajšie faktory, ako je stres, choroba a narušenie bežnej rutiny, môžu váš cyklus rozhodiť, čo potom vedie k zmene času, kedy príde vaša menštruácia.

Myšlienka, že stres môže ovplyvniť vašu menštruáciu, je teda len čiastočne pravdivá. Stres môže ovplyvniť vašu ovuláciu, ktorá v konečnom dôsledku určuje, kedy dostanete menštruáciu.

 ako otehotniet

5. Sledovanie ovulácie

Pri snahe o potomka je pohlavný styk dôležitý už 5 dní pred ovuláciou a teda nie len počas ovulácie.

Mužské spermie sú schopné prežiť v cervikálnom hliene 3 – 5 dní. Cervikálny hlien slúži okrem zabezpečenia lepšieho pohybu spermií aj ich dlhšiemu prežitiu. 

Najlepší čas otehotnieť je počas dvoch dní pred ovuláciou a v deň samotnej ovulácie.

Sledovanie ovulácie zahŕňa zaznamenanie zmien hlienu krčka maternice a používanie bazálneho teplomera.

Cervikálna tekutina sa zmení na mokrú, klzkú látku, ktorá sa podobá na „vaječné bielko“ tesne pred ovuláciou až kým sa neskončí. Bazálny teplomer pomáha sledovať nárast telesnej teploty, čo signalizuje, že práve nastala ovulácia.

Ďalším spôsobom, ako sledovať váš cyklus, sú ovulačné súpravy a monitory plodnosti.

 

Sú cenovo dostupné a dajú sa kúpiť online. Sledovanie môže žene pomôcť získať lepšiu predstavu o tom, kedy tehotenstvo môže a nemôže nastať počas jej mesačného cyklu.

Akonáhle dôjde k ovulácii, už nemôžete urobiť nič, aby ste zvýšili svoje šance na tehotenstvo. Ďalším krokom je začať sledovať príznaky skorého tehotenstva. Zobrazte a vytlačte si ovulačný kalendár, aby ste lepšie porozumeli svojmu cyklu.

 

6. Čo sa deje v tele počas ovulácie

Keď začne váš menštruačný cyklus, hladina estrogénu je nízka. Váš hypotalamus (ktorý je zodpovedný za udržiavanie vašich hladín hormónov) vyšle správu do vašej hypofýzy, ktorá potom vyšle hormón stimulujúci folikuly (FSH).

Ovariálny (vaječníkový) folikul je útvar, v ktorom sa nachádza budúce vajíčko. Tento FSH hormón spúšťa dozrievanie vajíčok.

Keď folikuly dozrievajú, vysielajú ďalší hormón, estrogén. Vysoká hladina estrogénu povie hypotalamu a hypofýze, že existuje zrelé vajíčko.

Potom sa uvoľní luteinizačný hormón (LH), ktorý spôsobuje uvoľnenie dozretého vajíčka a ovulácia môže nastať od 24 do 36 hodín od uvoľnenia LH hormónu.

 oplodnenie

7. Čo sa stane, ak sa podarí vajíčko oplodniť?

Po oplodnení vajíčka dochádza k deleniu buniek (dve bunky, štyri atď.) až nastane 100 bunková blastocysta. By mohlo dôjsť k úspešnému otehotneniu, blastocysta sa musí zachytiť na maternici.
 
Po úspešnom zachytení blastocysty hormóny ako estrogén a progesterón pomáhajú výstelke maternice zhrubnúť a vysielajú signál mozgu, aby výstelku neodstraňoval a aby mohlo embryo pokračovať vo vývoji v plod.
 
 

8. Možné poruchy ovulácie

Problémy s ovulačným procesom môžu viesť k neplodnosti alebo k problémom s počatím.
 
 

I. Syndróm polycystických vaječníkov

Žena so syndrómom polycystických ovárií (PCOS) má zväčšené vaječníky, často s malými cystami naplnenými tekutinou. To môže viesť k hormonálnej nerovnováhe, ktorá môže narušiť ovuláciu.

Medzi ďalšie príznaky patrí inzulínová rezistencia, obezita, abnormálny rast vlasov a akné. PCOS je hlavnou príčinou neplodnosti u žien.

 

II. Dysfunkcia hypotalamu

Stáva sa to vtedy, keď je narušená produkcia hormónov FSH a LH. Sú to hormóny, ktoré stimulujú ovuláciu. To môže ovplyvniť menštruačný cyklus.

Častý je nepravidelný menštruačný cyklus a amenorea, čo znamená, že vôbec nemáte menštruáciu.

Príčiny hypotalamickej dysfunkcie zahŕňajú nadmerný fyzický alebo emočný stres, extrémne vysokú alebo nízku telesnú hmotnosť, alebo značné prírastky, alebo straty hmotnosti.

Nadmerné cvičenie, nízka telesná hmotnosť a nádory hypotalamu môžu tiež viesť k dysfunkcii hypotalamu.

 

III. Predčasná ovariálna insuficiencia

Produkcia vajíčok sa predčasne zastaví v dôsledku poklesu hladín estrogénu. Príčinou môže byť autoimunitné ochorenie, genetické abnormality, alebo toxíny v životnom prostredí. Obvykle postihuje ženy vo veku do 40 rokov.
 
 

IV. Hyperprolaktinémia alebo nadbytok prolaktínu

V určitých situáciách, ako je užívanie liekov alebo abnormalita v hypofýze, ktorá produkuje hormóny, môžu ženy produkovať nadmerné množstvo prolaktínu. To zase môže spôsobiť zníženie produkcie estrogénu. Nadbytok prolaktínu je menej častou príčinou ovulačnej dysfunkcie.
 
Ak vám zistí váš gynekológ anovulačný cyklus nemusíte hneď prepadnúť panike. Súčasná medicína nám ponúka veľa riešení. Jednou z alternatív je vyvolanie ovulácie pomocou medikamentov, inseminácia či umelé oplodnenie, ktoré dokáže zázraky.
 

  

Upozornenie:

Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

 
 
 
Zdroje:
 

www.mayoclinic.org

www.medicalnewstoday.com

https://americanpregnancy.org

https://www.verywellfamily.com

https://www.healthline.com

All about menstruation. (2013, September)
http://kidshealth.org

Amenorrhea. (2011, April), Retrieved from
http://www.hormone.org

Cervical mucus and your fertility. (2017, February 3)
http://americanpregnancy.org/

Infertility medications. (2017, May 16)
http://americanpregnancy.org


PCOS symptoms. (n.d.)
http://www.pcosaa.org/pcos-symptoms/

Understanding ovulation. (2016, October 10)
http://americanpregnancy.org

What is menopause? (n.d)
http://www.epigee.org