Osteoporóza: Príznaky, príčiny a liečba osteoporózy

 
Osteoporóza je ochorenie, ktoré spôsobuje zníženie hustoty kostí, čo má za následok krehkejšie kosti, ktoré sú náchylnejšie na zlomeniny.
 
Osteoporóza sa vyskytuje hlavne u žien po menopauze, ale môže postihnúť aj mužov. Príčiny osteoporózy môžu byť spôsobené mnohými faktormi, ako napríklad nedostatok vápnika v strave, nedostatok pohybu, fajčenie alebo nadmerné pitie alkoholu.
 
Príznaky osteoporózy sú často neprítomné až do doby, kedy nastane zlomenina. Keď sa však príznaky objavia, môžu zahŕňať bolesti chrbta, zhoršenú pohyblivosť a výraznú vysokú krehkosť kostí. Liečba osteoporózy zahŕňa odstránenie príčin osteoporózy, ako aj užívanie liekov na podporu rastu kostí, fyzioterapiu a zdravú stravu bohatú na vápnik.

V tomto článku sa dočítate:

 

1. Čo je osteoporóza?

Osteoporóza (riedke kosti) je stav, ktorý postihuje kosti. Jeho názov pochádza z latinčiny pre „porézne kosti“.

Vnútro zdravej kosti má malé priestory. Osteoporóza zväčšuje veľkosť týchto priestorov, čo spôsobuje, že kosť stráca pevnosť a hustotu. Okrem toho vonkajšia časť kosti slabne a stenčuje sa.

Osteoporóza sa môže vyskytnúť u ľudí v akomkoľvek veku, ale je bežnejšia u starších dospelých, najmä u žien.

Ľudia s osteoporózou sú vystavení vysokému riziku zlomenín kostí pri vykonávaní bežných činností, ako je státie alebo chôdza. Najčastejšie postihnuté kosti sú rebrá, boky a kosti v zápästiach a chrbtici.

 Bolest bedroveho klbu (1)

2. Symptómy osteoporózy

Počiatočné štádiá osteoporózy nespôsobujú žiadne príznaky ani varovné signály. Vo väčšine prípadov ľudia s osteoporózou nevedia, že majú tento stav, kým nemajú zlomeninu.

 

Ak sa objavia príznaky, tie môžu zahŕňať:

  • ustupujúce ďasná

  • oslabenú silu úchopu

  • slabé a lámavé nechty

Ak nemáte príznaky, ale máte rodinnú anamnézu osteoporózy, rozhovor so svojím lekárom vám môže pomôcť posúdiť riziko.

 bolest kolena bioliek

3. Ťažká osteoporóza

Bez vhodnej liečby sa môže osteoporóza zhoršiť. Keď sú kosti tenšie a slabšie, zvyšuje sa riziko zlomenín.

Symptómy závažnej osteoporózy môžu zahŕňať zlomeninu pri páde, alebo dokonca pri silnom kýchaní či kašli. Osteoporóza môže zahŕňať aj bolesti chrbta alebo krku alebo stratu výšky.

Bolesť chrbta alebo krku alebo strata výšky môžu byť spôsobené kompresnou zlomeninou. Ide o zlomeninu jedného zo stavcov na krku alebo chrbte, ktorý je taký slabý, že sa zlomí pri normálnom tlaku v chrbtici.

Ak máte zlomeninu spôsobenú osteoporózou, ako dlho bude trvať jej hojenie, bude závisieť od mnohých faktorov. Medzi ne patrí, kde sa zlomenina nachádza, aká je závažná, aký je váš vek a zdravotný stav.

Osteoartroza

4. Príčiny osteoporózy

Medzi možné príčiny osteoporózy patria určité zdravotné stavy, ako je hypertyreóza. Osteoporózu môže spôsobovať aj užívanie určitých liekov.

Príklady týchto liekov zahŕňajú dlhodobé perorálne alebo injekčné kortikosteroidy, ako je prednizón alebo kortizón.

 

Rizikové faktory osteoporózy

a) Vek
 
Najväčším rizikovým faktorom osteoporózy je vek. Počas vášho života vaše telo rozkladá starú kosť a vytvára novú kosť.
 
Keď však máte 30 rokov, vaše telo začne odbúravať kosť rýchlejšie, než je schopné ju nahradiť. To vedie k tomu, že kosť je menej hustá a krehkejšia a teda náchylnejšia na zlomenie.
 
 
b) Menopauza
 
Menopauza je ďalším primárnym rizikovým faktorom, ktorý sa vyskytuje u žien vo veku okolo 45 až 55 rokov. Kvôli zmene hladín hormónov, ktorá je s tým spojená, môže menopauza spôsobiť, že ženské telo stratí hustotu kosti ešte rýchlejšie.
 
Muži v tomto veku naďalej strácajú hustotu kosti, ale pomalšie ako ženy. Keď však dosiahnu vek 65 až 70 rokov, ženy a muži zvyčajne strácajú hustotu kosti rovnakým tempom.

 

Medzi ďalšie rizikové faktory osteoporózy patria:

  • ste žena
  • výskyt osteoporózy v rodine
  • zlá výživa
  • fyzická nečinnosť
  • fajčenie
  • nízka telesná hmotnosť

 

Niektoré z týchto rizikových faktorov osteoporózy, ako je zlá výživa a fyzická nečinnosť, môžete kontrolovať. Môžete napríklad zlepšiť svoju stravu a začať cvičebný program, ktorý môže prospieť zdraviu kostí.

Nemôžete však ovplyvniť iné rizikové faktory, ako je váš vek alebo pohlavie.

5. Senilná osteoporóza

Možno ste už počuli o stareckej osteoporóze. Toto nie je samostatný typ - je to jednoducho osteoporóza, ktorá je spôsobená starnutím, keď sú vylúčené iné možné sekundárne príčiny.

Ako bolo uvedené vyššie, vek je primárnym rizikovým faktorom osteoporózy. Ak sa nevyvinie náležitá prevencia alebo liečba, narastajúce odbúravanie kostí vášho tela môže viesť k oslabeniu kostí a osteoporóze.

Podľa celosvetových štatistík Medzinárodnej nadácie pre osteoporózu má osteoporózu asi desatina žien vo veku 60 rokov, zatiaľ čo dve pätiny žien vo veku 80 rokov.

bolest ruk bioliek2 

6. Test hustoty kostí

Ak chcete skontrolovať osteoporózu, váš lekár skontroluje vašu anamnézu a vykoná fyzickú skúšku. Môže tiež vykonať testy krvi a moču, aby skontrolovali stavy, ktoré môžu spôsobiť stratu kostnej hmoty.

Ak si váš lekár myslí, že môžete mať osteoporózu alebo že vám hrozí jej rozvoj, pravdepodobne vám navrhne test hustoty kostí.

Tento test sa nazýva kostná denzitometria alebo röntgenová absorpciometria s dvojitou energiou (DEXA). Používa röntgenové lúče na meranie hustoty kostí v zápästiach, bokoch alebo chrbtici.

Toto sú tri oblasti najviac ohrozené osteoporózou. Tento bezbolestný test môže trvať 10 až 30 minút.

7. Liečba osteoporózy

Ak vaše testovanie ukáže, že máte osteoporózu, váš lekár s vami bude spolupracovať na vytvorení plánu liečby. Váš lekár vám pravdepodobne predpíše lieky, ako aj návrhy zmeny životného štýlu.

Tieto zmeny životného štýlu môžu zahŕňať zvýšenie príjmu vápnika a vitamínu D, ako aj primerané cvičenie.

Neexistuje žiadny liek na osteoporózu, ale správna liečba môže pomôcť chrániť a posilniť vaše kosti. Táto liečba môže pomôcť spomaliť rozpad kosti vo vašom tele a niektoré liečby môžu urýchliť rast novej kosti.

 bolest krcnej chrbtice 2

8. Lieky na osteoporózu

Najbežnejšie lieky používané na liečbu osteoporózy sa nazývajú bisfosfonáty. Bisfosfonáty sa používajú na prevenciu straty kostnej hmoty.

Môžu sa užívať perorálne alebo injekčne. Zahŕňajú:

  • alendronát
  • ibandronát
  • risedronát
  • kyselina zoledrónová

Ďalšie lieky ktoré sa môžu použiť na prevenciu straty kostnej hmoty alebo stimuláciu rastu kostí. Zahŕňajú:

a) Testosterón

U mužov môže testosterónová terapia pomôcť zvýšiť hustotu kostí.

b) Hormonálna terapia

U žien môže estrogén používaný počas menopauzy a po nej pomôcť zastaviť stratu hustoty kostí. Bohužiaľ, estrogénová terapia bola tiež spojená so zvýšeným rizikom krvných zrazenín, srdcových ochorení a určitých typov rakoviny.

c) Raloxifén

Zistilo sa, že tento liek poskytuje výhody estrogénu bez mnohých rizík, hoci stále existuje zvýšené riziko krvných zrazenín.

d) Denosumab

Tento liek sa užíva injekčne a môže sa ukázať ako ešte sľubnejší ako bisfosfonáty pri znižovaní straty kostnej hmoty.

e) Teriparatid

Tento liek sa tiež užíva injekčne a stimuluje rast kostí.

f) Losos kalcitonín

Tento liek sa užíva ako nosový sprej a znižuje reabsorpciu kostí. Porozprávajte sa so svojím lekárom o akomkoľvek zvýšenom riziku rakoviny pri tomto lieku.
 
tejpovanie

9. Prírodná liečba osteoporózy

Pretože lieky na osteoporózu môžu mať vedľajšie účinky, môžete namiesto liekov radšej vyskúšať inú liečbu.

Na podporu zdravia kostí sa môže použiť niekoľko doplnkov, ako je červená ďatelina, sója a čierna rasca. Pred použitím týchto doplnkov sa však určite poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom. Je to z dvoch hlavných dôvodov:

Existuje len málo štúdií, ak vôbec nejaké, podporujúce používanie týchto doplnkov na liečbu osteoporózy. V dôsledku toho nemáme dôkaz, že fungujú.

Tieto doplnky môžu spôsobiť vedľajšie účinky, ako aj interakciu s liekmi, ktoré užívate.

10. Diéta proti osteoporóze

Okrem vášho liečebného plánu vám môže pomôcť posilniť kosti aj vhodná strava.

Aby ste si udržali zdravé kosti, musíte do svojej každodennej stravy zahrnúť určité živiny. Najdôležitejšie sú vápnik a vitamín D. Vaše telo potrebuje vápnik na udržanie silných kostí a vitamín D potrebuje na vstrebávanie vápnika.

Medzi ďalšie živiny, ktoré podporujú zdravie kostí, patria bielkoviny, horčík, vitamín K a zinok.

11. Cvičenia na osteoporózu

Správne stravovanie nie je jediná vec, ktorú môžete urobiť pre podporu zdravia svojich kostí. Cvičenie je tiež veľmi dôležité, najmä cvičenie so záťažou.

 

Príklady:

  • odporový tréning, ako napríklad:

    • tlaky na nohy

    • drepy

    • kliky

  • silový tréning, ako napríklad práca s:

    • odporové pásy

    • činky

    • odporové cvičebné stroje

 
Tieto cvičenia pomáhajú, pretože spôsobujú, že vaše svaly tlačia a ťahajú proti vašim kostiam. Táto akcia povie vášmu telu, aby vytvorilo nové kostné tkanivo, ktoré posilní vaše kosti.
 

Toto však nie je vaša jediná výhoda z cvičenia. Okrem mnohých pozitívnych účinkov na váhu a zdravie srdca môže cvičenie zlepšiť aj vašu rovnováhu a koordináciu, čo vám môže pomôcť vyhnúť sa pádom.

Pred začatím akéhokoľvek nového cvičebného programu sa vždy poraďte so svojím lekárom.

 Spinalna stenoza

12. Prevencia osteoporózy

Existuje mnoho rizikových faktorov pre osteoporózu, ktoré nemôžete ovplyvniť. Medzi ne patrí ženské pohlavie, starnutie a rodinná anamnéza osteoporózy. Existuje však niekoľko faktorov, ktoré spadajú pod vašu kontrolu.

 

Niektoré z najlepších spôsobov prevencie osteoporózy zahŕňajú:

  • získať odporúčané denné množstvo vápnika a vitamínu D

  • robenie záťažových cvičení

  • prestať fajčiť

  • pre ženy, zváženie výhod a nevýhod hormonálnej terapie

Ak máte riziko vzniku osteoporózy, poraďte sa so svojím lekárom o najlepšom spôsobe, ako tomu zabrániť.

Záver

Osteoporóza je stav, ktorý môže mať vážne následky. Môže viesť k zlomeninám, ktoré môžu byť bolestivé, dlho sa hoja a môžu viesť k ďalším komplikáciám.

Napríklad liečba zlomeniny bedra môže zahŕňať pobyt v posteli po dlhú dobu, čo zvyšuje riziko krvných zrazenín, zápalu pľúc a iných infekcií.

Dobrou správou je, že na prevenciu a liečbu osteoporózy môžete urobiť veľa, od správneho jedenia a cvičenia až po užívanie vhodných liekov.

Ak si myslíte, že máte riziko osteoporózy, alebo ak vám bola diagnostikovaná, poraďte sa so svojím lekárom.

13. Časté otázky o osteoporóze

1. Čo je osteoporóza a aké sú jej príznaky?

Osteoporóza je ochorenie charakterizované oslabením kostí a zvýšeným rizikom zlomenín. Príznaky osteoporózy môžu byť subtílne a zahŕňajú bolesti chrbta, klesajúcu postavu, zlomeniny pri miernom úsilí a stratu výšky.

2. Kto je ohrozený osteoporózou a aké sú jej hlavné príčiny?

Osteoporóza postihuje najmä ženy po menopauze a starších ľudí. Príčiny osteoporózy sú rôznorodé, vrátane nedostatku vápnika a vitamínu D v strave, nedostatočnej fyzickej aktivity, genetických faktorov a hormonálnych zmien.

3. Ako sa diagnostikuje osteoporóza a aké sú možnosti liečby?

Diagnostika osteoporózy sa často vykonáva pomocou denzitometrie, ktorá meria hustotu kostí. Liečba osteoporózy zahŕňa dodržiavanie stravy bohatej na vápnik a vitamín D, fyzickú aktivitu, aby sa posilnili kosti, a v niektorých prípadoch sa môžu používať lieky na zvýšenie hustoty kostí a zníženie rizika zlomenín.

4. Aké sú preventívne opatrenia proti osteoporóze?

Prevencia osteoporózy zahŕňa zdravý životný štýl, ktorý zahŕňa pravidelnú fyzickú aktivitu, vyváženú stravu bohatú na vápnik a vitamín D, a vyhýbanie sa rizikovým faktorom, ako sú fajčenie a nadmerná konzumácia alkoholu.

5. Aké sú možné komplikácie a dlhodobé výsledky osteoporózy?

Nedostatočná starostlivosť o osteoporózu môže viesť k zvýšenému riziku zlomenín, najmä v bedrovej a zápästnej oblasti. Zlomeniny môžu vážne ovplyvniť kvalitu života a spôsobiť obmedzenie pohybu a nezávislosti. Dlhodobé výsledky závisia od pravidelnej starostlivosti, dodržiavania liečby a preventívnych opatrení, aby sa minimalizovalo riziko komplikácií osteoporózy.

 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.
 
 
 
Zdroje:
 

1. Osteoporosis: Everything You Need to Know (healthline.com)

2. Calcitonin-Salmon (Fortical® and Miacalcin®) - Bone Health & Osteoporosis Foundation (bonehealthandosteoporosis.org)

3. Risk factors for low bone mass in healthy 40–60 year old women: A systematic review of the literature | SpringerLink

 

Foto:

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/