Osteochondróza: Príznaky, príčiny a liečba

 
Osteochondróza je ochorenie kĺbov, ktoré sa prejavuje degeneráciou chrupavkového tkaniva kĺbov.
 
Osteochondróza sa najčastejšie vyskytuje v krčnej, hrudnej a bedrovej chrbtici a môže spôsobovať bolesti, ťažkosti pri pohybe a pocit nestability. Osteochondróza je častým ochorením u starších ľudí, ale môže sa vyskytnúť aj u mladších ľudí v dôsledku zranení alebo zvýšenej fyzickej záťaže.
 
Liečba osteochondrózy zahŕňa liečbu liekmi, fyzioterapiu a v prípade závažných prípadov aj chirurgický zákrok.

V tomto článku si prečítate:

 

1. Čo je osteochondróza?

Osteochondróza je zmena súvisiaca s opotrebovaním medzistavcovej platničky a susednej kosti. Medzistavcové platničky v chrbtici sú stlačené k sebe v dôsledku silného preťaženia.

Postupom času sa medzistavcové platničky už nedokážu regenerovať a zostávajú v stlačenej polohe. V dôsledku tlaku vznikajú kostné výrastky, ktoré môžu spôsobiť bolesť a výrazne obmedziť pohyblivosť chrbtice.

Osteochondróza sa môže vyskytnúť v ktorejkoľvek časti chrbtice: Rozlišuje sa medzi krčnou chrbticou (osteochondróza CS), hrudnou chrbticou (osteochondróza TS) alebo driekovou chrbticou (osteochondróza LS).

 bolest krizov

2. Príčiny: Ako vzniká osteochondróza?

Všetko začína nadmerným zaťažením medzistavcových platničiek. Tieto pevné, vláknité krúžky sú medzi jednotlivými stavcami v chrbtici a fungujú ako tlmiče nárazov.

Rovnako ako iné časti tela, aj medzistavcové platničky vykazujú známky opotrebovania; v závislosti od úrovne záťaže sa môžu u niektorých pacientov objaviť skôr a u iných neskôr. Opotrebenie začína vo veku 20 rokov.

Od 60 rokov je viac ako 90 percent postihnutých známkami opotrebovania. Avšak: osteochondróza nie je vždy bolestivá. Určité opotrebovanie je úplne prirodzené.

3. Aké rizikové faktory môžu podporovať osteochondrózu?

Ak trpíte osteochondrózou, zvyčajne sa už dlhší čas vzájomne ovplyvňujú viaceré nepriaznivé faktory.

 

Ťažká fyzická záťaž pri práci:

  • mnoho rokov ťažkého zdvíhania (stavebníctvo, obchod)

  • dlhoročné nosenie ťažkých predmetov (preprava, ošetrovateľská starostlivosť)
 

Nezdravý fyzický stav:

 Sarkoidoza

4. Príznaky: Aké príznaky sa vyskytujú pri osteochondróze?

Typická je silná, nezvládnuteľná bolesť chrbta. Často pri rannom ležaní a pri namáhaní v stoji a chôdzi. Ak sa vyskytne bolesť krku, môže vyžarovať z krčnej chrbtice, po pažiach až do končekov prstov.

Ak je bolesť v dolnej časti chrbta, môže vyžarovať aj do zadku alebo nôh. Osteochondróza môže byť tiež spojená s herniou disku a s brnením alebo necitlivosťou v rukách a nohách.

Ak dôjde k neúmyselnému úniku moču alebo stolice, ihneď kontaktujte lekára.

5. Diagnostika

Určenie správnej diagnózy pomáha vybrať správnu liečbu

Bolesť chrbta je v dnešnej dobe považovaná za rozšírené ochorenie. Jednou z príčin je osteochondróza. Po komplexnej diagnostike s vami vyberie lekár pre vás tú najlepšiu liečbu.

Prvý krok – anamnéza

Lekár najprv zdokumentujeme vašu podrobnú anamnézu. Cielene sa bude pýtať na začiatok bolestí, progresiu a symptómy vášho stavu. Potom vykoná fyzické vyšetrenie pomocou zobrazovacích metód.

Patrí medzi ne röntgen, magnetická rezonancia (MRI) alebo počítačová tomografia (CT). Podľa nálezu urobí aj neurologické vyšetrenia miechy (miechového kanála).

Chrbtica sa zaznamenáva vždy v dvoch fázach, čiastočne pri aktívnom zaťažení.

Pomocou magnetickej rezonancie (MRI) vie lekár veľmi dobre posúdiť medzistavcové platničky, miechový kanál, nervy, stavce, svalstvo a väzy.

Kontrakcie nervového kanála a nestabilita chrbtice sú okamžite viditeľné.

 skolioza

6. Liečba

I. Nechirurgická liečba osteochondrózy: Fyzioterapia a tréning držania tela

Silné svaly chrbta a jadra podporujú nestabilnú chrbticu a odľahčujú stavce. To podporuje lepšie držanie tela. Fyzioterapeut vám ponúkne cielenú fyzioterapiu so špeciálnymi cvikmi na osteochondrózu.

Týmto spôsobom sa dozviete, ako zmierniť bolesť a predchádzať jej v strednodobom a dlhodobom horizonte. Tréning držania tela tiež podporuje uvedomenie si zdravého, vzpriameného držania tela.

V pokročilých prípadoch môže poskytnúť úľavu podporný korzet.

II. Chirurgická liečba osteochondrózy

Operácia je možná len vtedy, keď ostatné spôsoby liečby zlyhali. Ak osteochondróza spôsobuje pretrvávajúcu bolesť, ktorá výrazne znižuje kvalitu života alebo ak dôjde k vysunutiu disku so zovretím nervov, je potrebné vykonať operáciu.

Poškodené časti medzistavcovej platničky sa odstránia chirurgickým zákrokom, ktorý je zvyčajne minimálne invazívny a miechový kanál sa rozšíri vo vnútri chrbtice. Tým sa zachová okolité tkanivo.

 
Upozornenie:
 
Cieľom portálu a obsahu nie je nahradiť odborné vyšetrenie. Obsah má len informatívny a nezáväzný charakter, nie poradný. V prípade zdravotných ťažkostí odporúčame vyhľadať odbornú pomoc, navštíviť alebo kontaktovať lekára, lekárnika.

Zdroje:

1. Osteochondritis dissecans - Diagnosis and treatment - Mayo Clinic

2. Osteochondroses: Types, Symptoms, and Causes (healthline.com)

3. Apophysitis and Osteochondrosis: Common Causes of Pain in Growing Bones | AAFP

 

 
Foto:
 

https://www.shutterstock.com/cs/home

https://stock.adobe.com/sk/